Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων είναι να ετοιμάσουμε το καλύτερο, τουλάχιστον για τα παιδιά, αν όχι για όλους, έδεσμα των γιορτών = μικρές γλυκές λιχουδιές.
Και τι καλύτερο να είναι λιχουδιές που μπορούμε να :
α) τις προσφερουμε σε καλεσμένους
β) μοιράσουμε στους καλύτερους μας φίλους
γ) χαρίσουμε με τις χριστουγεννιάτικες ευχές μας την τελευταία μέρα του σχολείου
δ) τοποθετήσουμε σε κατασκευασμένα από εμάς κουτάκια και να τις δωρίσουμε στους συγγενείς μας.
Διαλέξαμε δύο συνταγές για τις γιορτές που είναι παντός καιρού και με το κατάλληλο στόλισμα μπορούν να ξεχωρίσουν και αποτελέσουν το τέλειο décor για το σπίτι μας.
Οι τρούφες και τα γλυκά κεκάκια είναι δύο είδη που έρχονται να επιβραβεύσουν το παιδί που θέλει να δημιουργήσει, τόσο σε επίπεδο μαγειρικό όσο και γευστικό!
Μπορεί να ζυγίσει, θρυμματίσει, χτυπήσει υλικά στο multi ή σε μίξερ (ανάλογα με την ηλικία), ανακατέψει με τα χέρια, φτιάξει ρολάκια με τέλεια λαχταριστά χεράκια, που θα γίνουν αμέσως μετά χρωματιστά! Μία κάμερα ή φωτογραφική μηχανή είναι απαραίτητο να είναι πρόχειρη!
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ CUPCAKES
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 CUPCAKES
ΓΙΑ ΤΑ CUPCAKES
225 γρ βούτυρο ανάλατο
225γρ καστανή ζάχαρη
4 αυγά
210γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
25γρ κορν-φλάουρ
250γρ αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες, cranberries κ.α.)
1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
115γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
60ml γάλα
1 κουταλάκι βανίλια
500γρ άχνη ζάχαρη
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Ζαχαρωτά διάφορα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κεκάκια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά και τα αποξηραμένα φρούτα τελευταία, αφού τα αλευρώσουμε ελαφρά. Μοιράζουμε το μίγμα σε φόρμα για κεκάκια που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ή έχουμε γεμίσει με τα αντίστοιχα χαρτάκια. Φροντίζουμε το μίγμα να μην ξεπερνάει τα 2/3 της θήκης, για να έχει αρκετό χώρο να φουσκώσει. Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και να βγαίνει καθαρή. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε το γλάσο: χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια και τη μισή άχνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα. Το χρησιμοποιούμε ως έχει ή, αν θέλουμε, το χρωματίζουμε με λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Αλείφουμε με το γλάσο τα κεκάκια και στολίζουμε με ζαχαρωτά.
ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ
300γρ πτι-μπερ σε μικρά κομμάτια
100γρ φουντούκια θρυμματισμένα
300γρ κουβερτούρα
200γρ βούτυρο
50γρ κρέμα γάλακτος
Πολύχρωμες τρούφες
Ένα κώνος από φελιζόλ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Την προσθέτουμε στα μπισκότα και ανακατεύουμε και τα φουντούκια. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να το πλάσουμε. Αργότερα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα τυλίγουμε με τις χρωματιστές τρούφες. Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε τις τρούφες σε δεντράκι, τις αφήνουμε λίγο στο ψυγείο για να σφίξουν και μετά τις τοποθετούμε πάνω στον κώνο με οδοντογλυφίδες.
Γράψτε το σχόλιό σας
Έλλη Γιαννοπούλου
Υπέροχες συνταγές! Δείχνουν τόσο γιορτινά !Θα τα φτιάξω με τις ανιψιές μου!Ώρα για δημιουργική ζαχαροπλαστική!
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.