Ο χειμώνας είναι πολύχρωμος! Αλήθεια! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο χειμώνας είναι πολύχρωμος! Αλήθεια!

Με λουλούδια παρδαλά

σε κήπο και μπαλκόνι

παίζω νότες δυνατά

με ένα χρυσό τρομπόνι.

Όλοι φοβούνται τον χειμώνα επειδή κρύβει μία μιζέρια, μία μούχλα, μία κακομοιριά. Εσύ, όμως, που διαβάζεις “Πυγολαμπίδες στο κλουβί”, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε. Ξέρεις ότι εδώ θα βρεις εκατό πενήντα τρόπους για να περάσεις καλά εκτός σπιτιού, αλλά και εντός σπιτιού. Ξεκινάμε την περιήγησή μας στον μαγικό κόσμο των πολύχρωμων χειμωνιάτικων λουλουδιών.

Σου είχα ξαναπεί σε προηγούμενο κείμενο για τον πανσέ, θυμάσαι; Είναι σταθερή αξία, είναι σιγουράκι. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη σου πετύχει ο πανσές, είτε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, είτε σε παρτέρι. Μπορείς να τους φυτέψεις πανεύκολα φορώντας γάντια και ανοίγοντας μία μικρή τρύπα στο χώμα. Τους βρίσκεις σε χαμηλή τιμή και σε πάμπολλα χρώματα. Θα μεγαλώνει και θα ανθίζει ασταμάτητα όλο το χειμώνα και την άνοιξη και μέχρι να πιάσουν οι πρώτες ζέστες του καλοκαιριού, περίπου τον Μάϊο – Ιούνιο. Δες μερικά εδώ και διάλεξε ποιο σου αρέσει.

πανσές

πανσές

πανσές

Ανάμεσα στους πανσέδες μπορείς να προσθέσεις κυκλάμινα με έντονα χρώματα. Τα κυκλάμινα μπορείς να τα φυτέψεις και μόνα τους σε γλάστρες ή πολλά μαζί σε ζαρντινιέρες ή παρτέρια. Να θυμάσαι να μην τα παραποτίζεις, γιατί σαπίζουν εύκολα. Και τα κυκλάμινα θα ανθίζουν συνέχεια μέχρι το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι θα χαθούν και τον επόμενο χειμώνα θα ξαναβγάλουν φύλλα.

κυκλάμινο

κυκλάμινο

Αν ψάχνεις μικρό θαμνάκι φουντωτό και αγαπησιάρικο, θα διαλέξεις έρικα ή καλούνα. Η έρικα είναι φυτό της ελληνικής χλωρίδας και την βρίσκεις στα ελληνικά δάση. Αλλά μπορείς να την αγοράσεις σε γλαστράκι καθώς πωλείται παντού όλο το χειμώνα. Την βρίσκεις σε λευκό, μοβ και ροζ χρώμα.

έρικα

έρικα

Κοίτα τώρα κάτι λίγο παράξενο αλλά τρισχαριτωμένο. Αυτά που βλέπεις στις παρακάτω φωτογραφίες είναι λάχανα. Όχι αυτά που τρώγονται. Είναι καλλωπιστικά. Θα μεγαλώσουν και θα φτιάξουν φύλλα κυματιστά το ένα πάνω από το άλλο σαν φούστα μπαλαρίνας. Και θα γίνουν ψηλά ψηλά, περίπου 40 – 50 εκ. Την άνοιξη θα ανθίσουν και θα βγάλουν κίτρινα λουλουδάκια. Διάλεξε μοβ ή λευκό καλλωπιστικό λάχανο! Μη φοβάσαι! Δεν πρόκειται να το φτιάξει η μαμά σου λαχανόριζο (μπλιαξ) !

λάχανο

λάχανο

Τελευταίο και τυχερό είναι το σολάνο. Όπως βλέπεις φτιάχνει κόκκινους και πορτοκαλί καρπούς σαν μικρές πιπερίτσες. Και αυτό είναι το διαστημικό στην περίπτωσή του: δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα λουλούδια του, αλλά οι καρποί του! Μικρά μπιρμπιλόνια που γεμίζουν το μπαλκόνι σου με κόκκινο χρώμα.

σολάνο

σολάνο

Αποκλείεται να μη σου άρεσαν έστω και 3 από τα παραπάνω λουλούδια. Διάλεξε τα αγαπημένα σου, βάλτε μπουφάν και σκουφί και βγείτε στο μπαλκόνι να γεμίσετε τις γλάστρες σας! Είναι όλα μικρούτσικα και θα αρέσουν σε όλα τα παιδάκια!

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.