Η καλοσύνη των τοίχων* – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η καλοσύνη των τοίχων*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

«Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησε το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρ’ το». Αυτή είναι η προτροπή, που θα δεις γραμμένη σε έναν Τοίχο Καλοσύνης, πλάι σε μια κρεμάστρα, που περιμένει να δεχθεί ότι περισσεύει σε κάποιον (ρούχα, φαγητό ή αντικείμενα πρώτης ανάγκης), για να το προσφέρει σε κάποιον άλλον, που το χρειάζεται.

Ο Τοίχος της Καλοσύνης, είναι μια δράση αλληλεγγύης που ξεκίνησε από την Τεχεράνη και γρήγορα εξαπλώθηκε με την βοήθεια των social media από το Ιράν σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα, με πρώτη ελληνική πόλη που κινητοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, τη Λάρισα. Ο στόχος της χειρονομίας είναι να δοθούν ρούχα και καθαρό φαγητό σε όσους τα χρειάζονται, με έναν τρόπο απλό, άμεσο και ανώνυμο. Το Φεβρουάριο του 2016 στήθηκε η πρώτη κρεμάστρα αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ θα πάρετε μια ιδέα για το εύρος της εξάπλωσης της δράσης πανελλαδικά.

Θα τις αναγνωρίσετε εύκολα, αν τυχαία περάσετε από κοντά τους.  Συνήθως οι κρεμάστρες είναι χαρούμενα χρωματιστές και συνοδεύονται από μικρά μηνύματα αλληλεγγύης.

Τοίχος καλοσύνης

Τοίχος καλοσύνης

Τοίχος καλοσύνης

Πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει;

Καταρχήν επισκεφθείτε τη σελίδα της πόλης μας για να  ενημερωθείτε από σχετικό χάρτη, σε ποια σημεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ήδη Τοίχοι Καλοσύνης:

Α) Για όσους θέλουν να στήσουν ένα νέο τοίχο καλοσύνης:

Αν έχετε εντοπίσει κάποιο σημείο, ιδανικό για τη δημιουργία ενός νέου Τοίχου Καλοσύνης, μπορείτε να προβείτε στην τοποθέτηση της δική σας κρεμάστρας. Αφού τη στερεώσετε καλά, φωτογραφίστε το σημείο ανάρτησης και ενημε­ρώ­στε τη σχετική σελίδα, αποστέλλοντας μήνυμα με τη φωτογραφία της και πλη­ρο­φορίες για την ακριβή τοποθεσία.  Εναλλακτικά, προτείνετε το σημείο, που θεωρείτε κατάλληλο και η ομάδα εθελοντών της Θεσσαλονίκης θα φροντί­σει για την τοποθέτηση.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε, πως μια κρεμάστρα έχει φθαρεί ή αφαιρεθεί, ενημερώστε την ίδια σελίδα, για να προβούν οι εθελοντές σε επανατοποθέτηση ή μεταφορά του σημείου σε πιο κατάλληλη θέση.

Προσωπικά, πιστεύω, ότι ιδανικά σημεία είναι τοποθεσίες, στις οποίες γνωρί­ζουμε, ότι κυκλοφορούν άστεγοι, σε θέσεις κεντρικές, ώστε να γίνονται αντι­λη­πτές οι κρεμάστρες από τους περαστικούς αλλά ταυτόχρονα, που διασφα­λί­ζουν τη διακριτική προσέγγιση τους από δωρητές και ωφελουμένους.  Αναρτή­στε τις κρεμάστρες σε σημεία μη προσιτά σε αδέσποτα ζωάκια. Μολονότι θα έπρεπε να υπήρχε μέριμνα και γι αυτά, ωστόσο δεν βοηθάει κανέναν το ανακάτεμα, που μπορεί να προκληθεί από ένα απλό παιχνίδισμά τους με τυχόν κρεμασμένες σακούλες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη δημιουργία ενός Τοίχου Καλοσύνης από εθε­λον­τές της Δράμας:

Β) Για όσους θέλουν να αφήσουν τρόφιμα, ρουχισμό ή αλλά είδη:

Ότι αφήνετε στις κρεμάστρες να είναι καθαρό και σε καλή κατάσταση.

Στις συσκευασίες με τα μαγειρεμένα φαγητά αναγράφετε ημερομηνία, ώστε, όποιος τα πάρει, να ξέρει, ποτέ παρασκευάστηκαν. Χρήσιμο θα ήταν επίσης, να γράφετε με μεγάλα, ευανάγνωστα γράμματα «ΚΑΘΑΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΗΜΕΡΑΣ», ενώ καλό είναι, τρόφιμα, που δεν αλλοιώνονται εύκολα, να προσφέρονται κατά προτίμηση μετά το μεσημέρι, όποτε και η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή.

Αν είναι εφικτό, ελέγξτε δυο μέρες μετά την εναπόθεσή της, εάν η σακούλα, που αφήσατε, απομακρύνθηκε. Στην περίπτωση, που μετά από το εν λόγω χρονικό διάστημα, αυτή έχει παραμείνει εκεί, απομακρύνετέ την εσείς οι ίδιοι, απο­κλεί­ον­τας την πιθανότητα να καταναλωθεί αλλοιωμένο φαγητό και βοηθώντας να διατηρηθεί ο τοίχος της γειτονιάς σας σε καλή κατάσταση και χωρίς σκουπίδια.

Έχουμε στο μυαλό μας πάντα το ενδεχόμενο να ψαχουλευτούν οι σακούλες από παιδιά της γειτονιάς, που παίζουν και για το λόγο αυτό ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ποτέ φάρμακα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, αιχμηρά – κοφτερά και εύφλεκτα αντικείμενα.

Μια απλή ετικέτα, που δηλώνει το περιεχόμενο της σακούλας, διευκολύνει τους αποδέκτες της προσφοράς να αποφύγουν περιττές κινήσεις, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται γρήγορα και με διακριτικότητα η όλη διαδικασία. Προσ­διορισμός του φύλου του κάθε πιθανού αποδέκτη, στον οποίο ενδεχομένως να φανεί περισσότερο χρήσιμο το περιεχόμενο της σακούλας, καθώς και του μεγέθους των ειδών, που εμπεριέχονται σε αυτή (σε περίπτωση π.χ. ρουχισμού, υποδημάτων, άλλων ειδών πρώτης ανάγκης κλπ) είναι πολύ χρήσιμα.

Γ) Προς όλους:

Διαδώστε τη δράση σε όσους πιστεύετε, ότι επιθυμούν και έχουν την διάθεση να συνδράμουν.

toixos kalosynis giagia

Κλείνοντας, ας σημειωθεί ότι την κίνηση των Τοίχων της Καλοσύνης την έχουν υιοθετήσει πολλά σχολεία στην Ελλάδα, με πολλαπλό το όφελος, αφού τα παιδιά, που εμπλέκονται σε μια τέτοια δράση, μαθαίνουν και παράλ­ληλα ενσωματώνουν στη νοοτροπία τους, σε μικρή ηλικία, πρακτικές κοινωνικής αλ­λη­λεγ­γύης, με την ελπίδα στο μέλλον αντίστοιχες πρακτικές να τις εντάσσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους.

*Η καλοσύνη των τοίχων (τίτλος) αναφέρεται στην “καλοσύνη των ξένων’, ατάκα της Μπλάνς Ντιμπουά από το “Λεωφορείον ο Πόθος”.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του άρθρου χωρίς την προηγούμενη έγγραφη έγκριση των Πυγολαμπίδων

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.