ΒΙΒΛΙΑ: Summer siesta…ή διαβάζοντας τα μεσημέρια – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΒΙΒΛΙΑ: Summer siesta…ή διαβάζοντας τα μεσημέρια

snoopy siesta

Γράφει η Αντιγόνη Χαρατσίδου | Βιβλιοπωλείο Κάτι Γίνεται

Αν κάτι έχω ανάγκη το καλοκαίρι είναι ο μεσημεριανός ύπνος, σημάδι της μέσης ηλικίας το δίχως άλλο. Χωρίς τον υπνάκο μου, σκοτώνω άνθρωπο που λένε. Κι όμως θυμάμαι την αναγκαστική κατάκλιση των παιδικών μου χρόνων τις ώρες κοινής ησυχίας, 3 με 5, με φρίκη. Οι μεγάλοι ήθελαν να κάνουν αυτό που κάνουν οι μεγάλοι όλου του κόσμου, είχαν πάει θάλασσα, είχαν φάει τα μεζεδάκια τους, είχαν πιει τα ουζάκια τους και έπεφταν να κοιμηθούν. Κι αλίμονο μας αν δεν κάναμε ησυχία. Πολλές φορές μας εξανάγκαζαν και στο σκότος το εξώτερον με κλειστά τα παντζούρια. Εφιάλτης· γιατί σαν παιδί ξέρεις ότι αυτό που μετράει είναι να μην πάει λεπτό χαμένο από το παιχνίδι.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, εγώ να μεγαλώσω και το πιτσιρίκι μου να μην κοιμάται το μεσημέρι από δύο χρονών. (Ναι, μπαμπά σε καταλαβαίνω τώρα για τις ηρωδιακές σου τάσεις την ώρα της ραστώνης). Ευτυχώς όμως έγινε το θαύμα. Το θαύμα της πρώτης δημοτικού. Και εγένετο ανάγνωση κατά μονάς!

Αν κι εσύ θέλεις λίγο να γύρεις το κεφαλάκι σου, συνάδελφε γονιέ, δώσε βιβλίο και την ψυχή του πάρε (εντάξει και τάμπλετ ενίοτε, αλλά δεν τα λέμε αυτά).

snoopy book

Προτείνουμε βιβλία για τα μεσημεριανά καλοκαίρια:

Το ταξίδι στο κέντρο της γης ή ένας πλανήτης γεμάτος μυστικά, από τη σειρά Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν, από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, για τη δροσιά του σπηλαίου και κυρίως για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).
400-151 vce
400-201 vce
Το Ταξίδι από την Φραντσέσκα Σάννα γιατί μας συγκίνησε πολύ και μας θύμισε ότι πίσω από τη λέξη πρόσφυγας που ακούμε στις ειδήσεις βρίσκεται μια ανθρώπινη ιστορία (Εκδόσεις Πατάκη).

Γέλιο του κουτιού του Αντώνη Παπαθεοδούλου γιατί μας αρέσουν οι μπαμπάδες με τούρτες στα μαλλιά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Διακοπές στη βεράντα της Ιωάννας Μπαμπέτα γιατί η φιλία ανθίζει μερικές φορές στο απέναντι μπαλκόνι (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Ευτυχώς ο μπαμπάς έφερε το γάλα του Neil Gaiman γιατί έπρεπε ν’ ανακαλύψουμε πώς γλιστεροί εξωγήινοι και αστυνομία δεινοσαύρων συνδέονται ε μ’ ένα μπουκάλι γάλα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Έχει και για μεγαλύτερα παιδιά (πάρ’ τους το κινητό από το χέρι!)

Γυμνάσιο και Κατασκήνωση, το χειρότερο (και καλύτερο) καλοκαίρι της ζωής μου, γιατί είναι graphic novel στα χνάρια του Σπασίκλα (Εκδόσεις Πατάκη).

Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια της Σοφίας Μαντούβαλου για την εφαρμογή της δημοκρατίας στην τάξη-ανήκουστο! (Εκδόσεις Πατάκη).

Στο νησί με τη σιδερένια καρδιά της Αντωνίας Βιταλιώτου γιατί διαδραματίζεται στην αγαπημένη μας Σέριφο (Εκδόσεις Μίνωας).

Ο κλασικός Θησαυρός της Βαγίας από τη Ζωρζ Σαρή, αγαπημένο για πάντα, με Αίγινα, μυστήριο, θησαυρό και κατοχή (Εκδόσεις Πατάκη).

Και κρατήσου, επανακυκλοφόρησε η σειρά οι Πέντε Φίλοι της Enid Blyton από τις εκδόσεις Gutenberg. Ναι!!!

Κι αν σε βγάλει ο δρόμος για τη Χαλκιδική, πάρε τηλέφωνο από πριν στο 2310 846790 και θα σου έχουν έτοιμη την παραγγελία τα κορίτσια του @Κάτι Γίνεται, θα βγουν ιπτάμενες μόλις σε πιάσει το φανάρι της Ανθέων και θα σου δώσουν παραγγελία, ρέστα και απόδειξη, όλα σ’ ένα για να μην καθυστερείς λεπτό από τη βουτιά σου.

Αλλιώς μπες μέσα και ψαχούλεψε με την ψυχή σου. Έτσι το κάνω εγώ!

400-051 vce
400-101 vce

ΥΓ: Επειδή το έριξα στα διηγήματα τελευταία ως μωρομαμά, θέλω να διαβάσω επιτέλους μυθιστόρημα, θα δώσω μια ευκαιρία στην Υπέροχη φίλη μου της Έλενα Φερράντε (Εκδόσεις Πατάκη). Γιατί και οι μαμάδες έχουν ψυχή. Ακούς μικρή μου;

 

Λίγα Λόγια για την Αντιγόνη Χαρατσίδου

Η Αντιγόνη Χαρατσίδου είναι δικηγόρος, ζει στη Θεσσαλονίκη και από μικρή καταβροχθίζει βιβλία. Για να ικανοποιήσει το πάθος της έπεισε την οικογένειά της να ανοίξει βιβλιοπωλείο. Εκεί θα τη βρείτε να κυνηγάει τον μικρό της γιο, που κληρονόμησε την ίδια αγάπη για τις τυπωμένες σελίδες. Μας μιλάει για βιβλία.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.