Save your Hood: Αγάπα, φρόντισε, σώσε τη δική σου γειτονιά! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Save your Hood: Αγάπα, φρόντισε, σώσε τη δική σου γειτονιά!

 

Γράφει η Δήμητρα Γούναρη

Πριν 3,5  χρόνια, ο γιος μου ήταν 2,5 ετών.

Ένα απόγευμα, μόλις είχε τελειώσει η βροχή, αποφασίσαμε να βγούμε βόλτα στην παιδική χαρά. Όλα μούσκεμα. Σκέφτηκα λοιπόν να πάρουμε γάντια από το περίπτερο και 2 σακούλες και να μαζέψουμε ότι σκουπίδια βρούμε στην παιδική χαρά.

Θυμάμαι ακόμα τη χαρά στο πρόσωπό του και αυτή την αφοσίωση να σκύψει και να μαζεύει χαρτάκια από τσίχλες, καλαμάκια, ότι σκουπίδι μπορεί να βρεθεί σε τέτοιο χώρο. Περάσαμε και οι δύο υπέροχα. Το ξανακάναμε αρκετές φορές. Τον παρατηρούσα με τι συγκέντρωση έψαχνε και πόσο είχε απορροφηθεί σε αυτό που έκανε. Κάναμε διαλείμματα, παίζαμε με αυτά που βρίσκαμε, γελούσαμε και παράλληλα προσφέραμε στην κοινότητα, στη γειτονιά μας.

Καθόλου τυχαία όλη η οικογένεια, με τον γιο μου πλέον 6 χρονών και τη κόρη μου 8 μηνών στο μάρσιπο, συμμετέχουμε στις δράσεις “Save Your Hood”.

 

Μπορεί να φαίνεται κάπως άβολο, κι όμως τα παιδιά με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες δράσεις βοηθιούνται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κινούνται και γυμνάζονται (Αδρή κινητικότητα).
  • Έρχονται σε επαφή με τη φύση που τους αρέσει και τους βοηθά πολύ.
  • Έρχονται σε επαφή με υλικά και διαφορετικές υφές (ξύλα, πλαστικά, άμμος, χώμα, πέτρες κα.).
  • Μαθαίνουν πράγματα για τη φύση και το περιβάλλον. Δεν φαντάζεστε τι συζητήσεις μπορούν να γίνουν με αφορμή ένα πλαστικό βαρέλι μυδειοτροφείων.
  • Εξερευνούνε μέρη που δεν γνωρίζανε.
  • Γνωρίζουν κι άλλους ανθρώπους και διευρύνουν κοινωνικές δεξιότητες.
  • Νιώθουν την προσφορά και τη χαρά που έχει αυτό. Ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.
  • Κερδίζουν εμπειρίες. Έχουμε συναντήσει μια (δυστυχώς) πεθαμένη θαλάσσια χελώνα.
  • Αντιμετωπίζουν πραγματική περιπέτεια.
  • Βρίσκονται μπροστά σε συλλογικές αποφάσεις επίλυσης προβλημάτων.

 

 

Νομίζω θα μπορούσα να βρω πολλά. Πολλοί φίλοι μου και γονείς, λένε ότι φοβούνται. Καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Και πράγματι, για παιδιά κάτω των 4 ετών η συμμετοχή προϋποθέτει σίγουρα πολύ στενή επίβλεψη από τον γονέα ώστε να παρακολουθεί.

 

Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν με τον πιο ασφαλή τρόπο:

  • Φοράνε γάντια – Γάντια εργασίας για παιδιά έχει μόνο σε γνωστή αλυσίδα με εργαλεία. Αν δε θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, τα παιδιά φοράνε πλαστικά γάντια και στα μικρότερα παιδιά είμαστε κοντά!

 

  • Καλό είναι να φοράνε γαλότσες ή οποιοδήποτε παπούτσι με σκληρή σόλα.

 

  • Απλές φόρμες που δε θα σας νοιάξει η φθορά τους.

 

  • Έχουμε μαζί νεράκι και ίσως κάτι φαγώσιμο αν θέλουν να κάνουν διάλειμμα.

 

  • Τους δίνουμε το χώρο να εξερευνήσουν και παροτρύνουμε να μαζεύουν τα πιο “εύκολα” για αυτούς σκουπίδια.

 

  • Μην ξεχνάτε, είναι εθελοντικό. Μπορείτε να έρθετε για λίγο, για πολύ, για όσο σας αρέσει.

 

  • Φοράμε το καλύτερο χαμόγελό μας και δείχνουμε στα παιδιά έναν άλλο δρόμο.

 

  • Και φυσικά η κοινή συμμετοχή μας γονείς – παιδιά σε τέτοιες δράσεις, υποστηρίζουν και ενδυναμώνουν και τη σχέση μαζί τους. Κάνουμε κάτι μαζί, που γεμίζει κι εμάς αλλά περνάνε καλά και τα παιδιά.

 

 

Σε μία από τις δράσεις της “Save your Hood” που συμμετείχαμε, μεταφέραμε σε ανηφορικό μονοπάτι 35 μέτρων υψόμετρο, 52 πλαστικά βαρέλια και 50 σακούλες από την παραλία.  Μεταφέρθηκαν φτιάχνοντας όλοι μια αλυσίδα. Ο γιος μου κοντά στη θάλασσα ανέβασε το  βλέμμα του και του φάνηκε εντυπωσιακό πώς μεταφέρονταν βήμα βήμα, χέρι – χέρι τόσα σκουπίδια. Και τώρα σκέφτομαι ότι ίσως μόνο η εικόνα είναι αρκετή να δείξει τι κερδίζουν τα παιδιά και εμείς όταν γεμίζουμε τις ψυχές μας με τέτοιες πράξεις!

 

 

Φωτογραφίες: από εθελοντές του κινήματος Save your Hood

 

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Γούναρη

Η Δήμητρα είναι πιστοποιημένη Parent Coach από το Parent Coaching Institution, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γονέων (API) και συνεργάτης του δικτύου της Attachment  Parenting Hellas.

Μετά από πολυετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού τομέα επέλεξε συνειδητά να πραγματοποιήσει μια επαγγελματική στροφή και να αφοσιωθεί σε αυτό που την εκφράζει περισσότερο και αισθάνεται πλήρης και δημιουργική, την υποστήριξη γονέων.

Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων (1:1, group και couple parent coaching) ενώ παράλληλα συντονίζει εργαστήρια και πραγματοποιεί ομιλίες. Ταυτόχρονα, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων γονέων για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Για εκείνη, το να υποστηρίζει γονείς είναι ένα κομμάτι μιας αλυσίδας για την αλλαγή που θέλουμε στη ζωή μας και στην κοινωνία μας.

 

 

Δήμητρα Γούναρη – Parent Coach

Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων

W: https://dgounari.com

F: https://www.facebook.com/DGounariParentCoach/

L: https://www.linkedin.com/in/dimitra-gounari-parentcoach

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.