Οι Πυγολαμπίδες έξω από το κλουβί – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οι Πυγολαμπίδες έξω από το κλουβί

iwanna1

Είμαι η Ιωάννα. Εδώ και χρόνια φώλιαζαν μέσα το μυαλό μου κούκλες και μαριονέτες, πολύχρωμα χαρτιά και ιστορίες που δε μπορούσαν να γίνουν παραμύθια. Αδύνατον να θυμηθώ τον πραγματικό λόγο της ακινησίας τους. Ίσως να ήταν και σε κλουβί, δεν ξέρω. Ξέρω μονάχα πως οι πυγολαμπίδες έγιναν σύντροφός τους. Και μόνο μαζί τους και με πολλή αγάπη κίνησαν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

Με την αγάπη τα χιόνια λιώνουν και οι κλειδαριές ανοίγουν. Μη σας ξεγελάσει κανείς πως οι πυγολαμπίδες είναι μέσα στο κλουβί. Σας το λέω εγώ με βεβαιότητα: πετούν, φωτίζουν και γελούν και το μόνο που ονειρεύονται είναι να πετάξουν και μαζί σου.

Το 2009 οι πυγολαμπίδες απέκτησαν το διαδικτυακό τους σπιτάκι. Το 2013 ένα τσούρμο από κορίτσια αποφάσισε να κάνει παρέα στις πυγολαμπίδες. Γέμισε το σπιτάκι φωτάκια και οι πυγολαμπίδες στολίστηκαν με ρούχα και αρώματα. Κέρασαν καφέ και φοντάν και κάναν φιλίες σαν αυτές που λένε τα παραμύθια. Και ζούνε όλοι καλά και εμείς καλύτερα.

Τα κορίτσια αυτά είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όμως όλες έχουν ένα τεράστιο χαμόγελο. Τι κάνουμε μαζί; Συναντιόμαστε, τρώμε, πίνουμε, γελάμε, μαθαίνουμε η μία από την άλλη, άλλοτε πάλι κάνουμε πως δουλεύουμε. που και που γράφουμε και κανένα άρθρο στο blog των πυγολαμπίδων στο κλουβί. 

 Μη σας ξεγελάσει κανείς πως οι πυγολαμπίδες είναι μέσα στο κλουβί.

katiginetai1

Αντιγόνη & Δήμητρα Χαρατσίδου | Κάτι Γίνεται
“Είμαστε η Αντιγόνη και η Δήμητρα. Όπως φαίνεται από το κοινό επώνυμο και το κοινό χαμόγελο είμαστε αδελφές. Μας ενώνουν εκτός από τους δεσμούς αίματος, η αγάπη για τα βιβλία και τα παιδιά. Τα συνδυάσαμε και ιδού! Στο μικρό μας βιβλιοπωλείο κάθε μέρα έχουμε το προνόμιο να μυρίζουμε φρέσκα, μπλε, 50φυλλα τετράδια!
Οι Πυγολαμπίδες στο κλουβί είναι για εμάς η Ιωάννα, ο άνθρωπος που τις δημιούργησε. Πίσω από τα πίξελς κρύβεται ένα κορίτσι γεμάτο ξεσηκωτικές ιδέες που καταφέρνει να ξετρυπώσει τους μεγάλους που κρύβουν μέσα τους ένα μικρό παιδί…
Αν μας ψάχνετε μέσα στην πόλη θα μας βρείτε στο βιβλιοπωλείο μας Κάτι Γίνεται να ανοίγουμε όλο ανυπομονησία τις κούτες με τις νέες παραλαβές από τη λογοτεχνική σοδειά και να αναρωτιόμαστε που θα τα χωρέσουμε όλα αυτά!”

aimilia1

Αιμιλία Ροδοπούλου | Κηπολόγιο

“Γνώρισα την Ιωάννα πριν λίγα χρόνια και από τότε οι Πυγολαμπίδες είναι όλο εκπλήξεις! Η παρέα μεγάλωσε και κάθε μια πυγολαμπίδα είναι ιδιαίτερη. Οι Πυγολαμπίδες για μένα είναι ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και έμπνευση για νέες ιδέες. Αν με ψάξεις στην πόλη θα με βρεις να φυτεύω και να στολίζω με λουλούδια και να περνάω με παιδιά όμορφες στιγμές παίζοντας κηπουρική. Πάντα όμως έχω στη σκέψη μου πελώρια πολύχρωμα λουλούδια όπως και στη φωτογραφία.”

anna1

Άννα Δραγατσίκα | In my closet
“Από μικρό παιδί έβρισκα μεγάλη ευχαρίστηση να ανοίγω το κουτί με τα κουμπιά της γιαγιάς μου και να τα ψαχουλεύω για ώρες. Ένιωθα πως κάθε κουμπί ήταν πολύτιμο και το κουτί ένας μικρός θησαυρός. Κάπως έτσι άρχισα να μαζεύω πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Έτσι δημιούργησα το in my closet, ένα ημερολόγιο για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο.
Οι πυγολαμπίδες στο κλουβί είναι για εμένα μια μεγάλη και πολύ ζωντανή παρέα που νιώθω πολύ περήφανη που είμαι μέλος της. Αν με ψάχνατε μέσα στην πόλη θα με βρίσκατε να διοργανώνω δημιουργικά workshops όπου γνωστοί και άγνωστοι, δημιουργούν μαζί κάτι για τους ίδιους ή για καλό σκοπό.”

barbara1

Βαρβάρα Δουμανίδου | Αιθερόπλοο

“Είμαι η Βαρβάρα αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαι. Ξέρετε τι είμαι; Είμαι νερό και μουσική. Και στάχυα και σύννεφα και δέντρα και πουλιά και ποτάμια και λίμνες και φως και σκοτάδι! Είμαι νεράϊδα και ξωτικό. Είμαι βασίλισσα ιππότης, γελωτοποιός, μάγισσα και κουκουβάγια. Είμαι λέξεις σε βιβλία και ζωγραφιά σε παραμύθια. Είμαι κόκκινη και κίτρινη και χρυσαφιά και μαύρη. Και είμαι μεγάλη. Και παιδί! Κι όλα αυτά γιατί είμαι από τον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Από την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα.

Τις πυγολαμπίδες στο κλουβί τις ξέρετε; Ααα μη σας τρομάζουν τα κλουβιά! Δεν είναι από τα συνηθισμένα! Είναι ένα μαγικό μέρος πλημμυρισμένο αγάπη και χρώματα. Εκεί είναι η ζωή. Ζωή γεμάτη θέατρο, μουσική, χορό, ζωγραφική, παιχνίδι.. όλα αυτά δηλαδή που μας κάνουν ευτυχισμένους! Που μας κάνουν ξανά παιδιά μαζί με τα παιδιά! Μαζί με την αρχιπυγολαμπίδα μας την Ιωάννα και τις άλλες πυγολαμπίδες τρυπώνουμε σε κάθε σπίτι και ξεσηκώνουμε μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά να βγουν έξω να παίξουν. Να βγουν έξω να ζήσουν!

Κι αν βγείτε έξω σίγουρα θα μας δείτε.. Εμένα για παράδειγμα θα με ανταμώσετε σίγουρα στο θέατρο… όχι σε κανένα συνηθισμένο. Σε ένα που λέγεται Θέατρο του ‘Αλλοτε και κάνουμε διαφορετικές, ασυνήθιστες παραστάσεις. Αλλά σίγουρα και θα με ανακαλύψετε και σε κάτι παρέες με δασκάλους και γονείς που τους κάνω τα μαγικά μου και μαθαίνουν θεατρικό παιχνίδι. Αλλά πιο συχνά θα με δείτε να παίζω με τους μαθητές μου στο Αιθερόπλοο.. θα μας ακούσετε να παίζουμε, να φωνάζουμε να ξεκαρδιζόμαστε, να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς, να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας.. Να γινόμαστε ότι θέλουμε! Ότι έχουμε φανταστεί!

Κι όλα αυτά γιατί δεν είμαι η Βαρβάρα!”

despina1

Δέσποινα Τσιπτσέ | Fons Peritiae

“Πως περιγράφεις με λίγα λόγια τον εαυτό σου; Ξεκινάς με τα βασικά αναγνωριστικά σου στοιχεία. Με λένε Δέσποινα και έχω περισσότερη φαντασία απ’ ότι μνήμη. Μου αρέσουν πολύ τα χρώματα, οι μουτζούρες, τα παραμύθια και ανυπομονώ να ζήσω την μέρα που όταν θα λέμε Μουσείο δεν θα σκεφτόμαστε κάτι σαν Υπουργείο. Όταν λοιπόν έφτασα να είμαι στο όταν μεγαλώσω τα μάζεψα όλα αυτά και ξεκίνησα να σχεδιάζω όμορφες στιγμές για πιτσιρίκια μέσα και έξω από Μουσεία. Με πολύ χρώμα, παιχνίδια, κουβεντολόϊ και ιστορίες.

Η μοναξιά όμως είναι αφόρητη και έτσι βγήκα σε αναζήτηση άλλων μισότρελων που χαίρονται πρώτα εκείνοι με αυτό που κάνουν και αυτό βγαίνει προς τα έξω.. Όποιος λοιπόν ψάχνει, βρίσκει.. και εγώ βρήκα.. ένα τσούρμο πυγολαμπίδες, μια παρέα, να συζητάμε, να μαθαίνουμε η μια από την άλλη και όλες μαζί τον κόσμο.

Συνήθως τριγυρνάω σε όμορφα βιβλιοπωλεία είτε για να χαζεύω βιβλία και να κλέβω ιδέες από άλλους που τα έχουν πει καλύτερα είτε για να παίζω με την τέχνη παρέα με παιδιά. Άλλοτε πάλι μπαινοβγαίνω σε Μουσεία ψάχνοντας τρόπους να τους στραβώσω την γραβάτα..”

efi1

Έφη Παναγούλα | Studio Eight Photos

“Βρήκα τη φωτογραφία σαν ένα τρόπο να ερευνήσω αρχικά τον εαυτό μου και μετέπειτα και τον κόσμο γύρω μου! Η ζωή είναι μία τεράστια ιστορία, που κάθε μέρα διαλέγουμε ένα κομμάτι της για να παίξουμε! Εγώ διαλέγω τις εικόνες για να παίξω, να ρωτήσω, να εξασκηθώ και να την μεταφέρω με το δικό μου τρόπο στον κόσμο γύρω μου. Σου κλείνω το μάτι λοιπόν και περιμένω να παίξεις κι εσύ όπως θέλεις!

Οι Πυγολαμπίδες στο Κλουβί είναι για μένα το “κλουβί” με τις ιδέες και τις εμπνεύσεις, που στροβιλίζουν γύρω μου και τελικά βρίσκουν εκεί ένα μέρος να ξεκουραστούν, να ανασκουμπωθούν και να πετάξουν τελικά! Είναι μία περίεργη οικογένεια, πολύ ζεστή και με μεγάλη αγκαλιά, αλλά κυρίως  είναι μία οικογένεια φτιαγμένη τόσο διαφορετικά και συγχρόνως τόσο φυσικά!
Αν με ψάχνατε μέσα στην πόλη, πολύ πιθανό να μην με βρίσκατε.. όχι εύκολα τελοσπάντων, εκτός αν ψάχνατε ανάμεσα σε γκρι-μπλε πρωινά,  στα ανατολικά της πόλης μας.”

mpleka1

Ιωάννα Μπλέκα | Ψυχολόγος

“Είμαι η Ιωάννα και από μικρή με φανταζόμουν να δουλεύω με παιδιά. Στην πορεία αποφάσισα ότι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο είναι να τα βοηθάω να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες τους, ώστε μετά την μπόρα να βλέπουν πάντα το ουράνιο τόξο.

Οι πυγολαμπίδες στο κλουβί είναι για μένα χώρος συνάντησης με όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους που ασχολούνται με παιδιά στην πόλης μας.

Αν με ψάχνατε μέσα στην πόλη, θα με βρίσκατε να περπατάω σε πολυσύχναστους δρόμους και να παρατηρώ τον τρόπο που σχετίζονται οι άνθρωποι τριγύρω μου.”

marina1

Μαρίνα Πολυμερίδου | Παραμυθούπολη

“Τα αγαπάω πολύ τα βιβλία! Είναι αλήθεια! Για πολλούς λόγους που μάλιστα δεν είναι πάντα οι ίδιοι! Για τη μυρωδιά τους, τα χρώματά τους, τη ζεστασιά τους… μέσα στις σελίδες τους βρίσκω το σπίτι μου. Εκεί μέσα βγάζω τα παπούτσια μου, απλώνω τα πόδια μου και βυθίζομαι στους ζεστούς καναπέδες τους… Το πρόβλημα για τους άλλους είναι ότι προσπαθώ (χωρίς σταματημό) να τους πείσω ότι είναι και το δικό τους σπίτι!

Για μένα οι πυγολαμπίδες στο κλουβί είναι από τη μία η παρέα μου και από την άλλη η πόλη μου! Μια άλλη παρέα βέβαια, όχι αυτή των παιδικών σου φίλων, αλλά εξίσου αληθινή και διασκεδαστική και ανανεωτική… από αυτές που δε φαντάζεσαι ότι θα βρεις στην πορεία της ζωής σου κι όμως υπάρχει! Και μια άλλη πόλη, έτσι όπως θα ήθελες να τη φτιάξεις για σένα και τους φίλους σου και τα παιδιά σου!

Ή αλλιώς: πυγολαμπίδες στο κλουβί = φίίίου, υπάρχουν κι άλλοι!

Αν με ψάχνατε μέσα στην πόλη, θα με βρίσκατε είτε για καφέδες επί καφέδων ολημερίς να συζητάω όνειρα είτε χωμένη σε τίποτα σελίδες πάλι… εννοείται!”

stefi1

Στεφανία Βελδεμίρη | Ζωγράφος 

“Είμαι η Στεφανία Βελδεμίρη και είμαι συντηρήτρια αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης και ζω-γράφος. Δηλαδή, απολαμβάνω να ζωγραφίζω τις λέξεις, όσο και να ζωγραφίζω με… λέξεις. Διδάσκω ζωγραφική και ιστορία της τέχνης σε παιδιά και ενήλικες και φτιάχνω ξεχωριστά και ιδιαίτερα δώρα για τους αγαπημένους σου, αν μου εξηγήσεις γιατί τους αγαπάς.
Οι Πυγολαμπίδες είναι για μένα ένας τόπος, όπου μοιράζομαι, με τους γονείς που παρακολουθούν τις διαδρομές του Λάμπη στην Θεσσαλονίκη, τις ζωγραφικές μου περιπέτειες με τα παιδιά καθώς και την λατρεία μου για τα βιβλία.
Αν με ψάχνατε μέσα στην πόλη θα με βρίσκατε στο ατελιέ μου, να κάνω ζωγραφιές μόνη ή με τους μαθητές μου, να γράφω, να διαβάζω ή να πλάθω όνειρα.”

sylvia1

Σύλβια Κουμεντάκη | Chefstories

“Η chefstories είναι η έκφραση της δημιουργικής φύσης μίας βιολόγου (Ελένης) και μίας διαφημίστριας (Σύλβια) στη μαγειρική. Φτιάχνουμε με τα χεράκια μας εδέσματα για εκδηλώσεις, σαν να τις κάναμε εμείς και παίρνουμε λαχανικά και φρούτα και δημιουργούμε μαρμελάδες και chutneys που φέρουν την έμπνευσή μας και την υπογραφή μας!

Οι πυγολαμπίδες είναι για εμάς ο χώρος επαφής α) με τη γλυκιά πλευρά της ζωής : τα παιδιά β) με το μοίρασμα της γνώσης/ιδέας : το άρθρο γ) με την κοινή προσπάθεια, αγάπη : η ομάδα των πυγολαμπίδων.

Συνήθως είμαστε σε ένα παντοπωλείο ή έκθεση προσφέροντας τα βαζάκια μας για δοκιμή ή σε κάποια εκδήλωση δροσίζοντας και τρατάροντας καλεσμένους.”

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Έφη Παναγούλα που είχε την υπομονή και την ιδέα της φωτογράφησης στο υπέροχο studio της στη Θέρμη! Studio Eight Photos ευχαριστούμε!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

 • Τσιουμελα Γλυκερια

  Εξαιρετικη δουλεια…η διαφορετικοτητα του site σας σας κανει και τοσο ξεχωριστα μοναδικες.Ειχα την ευτυχια να υπαρξω φιλη της Ιωαννας και ειλικρινα δε θα μπορουσα να περιμενω τιποτα λιγοτερο απο μερους της.Καλη συνεχεια απο καρδιας σε ολες σας.

 • ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗ

  ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ! ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΛΕΣ!

 • ΡΕΝΑ ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ

  Είναι τόσο μικρή η πόλη μας τελικά!!!! τι όμορφη παρέα , όλο και συναντώ κάποιες απο τις πυγολαμπίδες στη βόλτα μου σε ιστότοπους που με κάνουν το κλικ!! Υπέροχα , ένιωσα μέρος της παρέας σας , σκουντηγμα λίγο απο εδώ , λίγο απο εκεί και τσουπ….αφέθηκα.Καλημέρα ..

 • kathy by anthomeli

  Υπέροχη η ιδέα της φωτογράφισης! Κάποιες πυγολαμπίδες τις γνώριζα κάποιες όχι! Είστε δυνατή ομάδα! Έτσι να συνεχίσετε!
  Kathy by anthomeli

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.