Mobile από μεζούρες βρεφικού γάλακτος – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Mobile από μεζούρες βρεφικού γάλακτος

Έχω μάθει πλέον και δεν πετάω τίποτα. Και όχι μόνο δεν πετάω τίποτα αλλά προτρέπω και όλους τους γνωστούς και φίλους μου να μην πετάνε τίποτα. Κάποια από αυτά που κρατάνε, καταλήγουν σε εμένα. “Εσύ θα κάνεις κάτι με αυτό” και έτσι γεμίζει η ντουλάπα με διάφορα. Πριν από λίγο καιρό, μου ήρθε ένα mail. Μια κοπέλα με ρωτούσε: “Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με τις μεζούρες από το βρεφικό γάλα; Έχω άπειρες!”.

scoops_01

Ήταν μια πρόκληση – παραγγελία πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες γιατί εγώ δεν ήξερα καν τι ήταν αυτές οι μεζούρες από το βρεφικό γάλα. Ζήτησα λοιπόν να μου στείλει μια φωτογραφία για να καταλάβω. Έφαγα πολλές ώρες ψαξίματος σε όλες τις πιθανές πηγές μου αλλά τίποτα. Για κάποιο λόγο, καμία μαμά δεν είχε σκεφτεί να τις κρατάει για να τις κάνει κάτι. Έτσι έπρεπε να δοκιμάσω κάτι εγώ. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα κάτι ανάλογο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητάω βοήθεια στο xariseto.gr. Είναι ένα site που μπορείτε να χαρίσετε κάτι που πλέον δε θέλετε και να ζητήσετε να σας χαρίσουν κάτι που πλέον δε θέλουν. Έβαλα λοιπόν μια αγγελία και περίμενα. Η αντίδραση ήταν άμεση. Πολλές μαμάδες προσφέρθηκαν να μου μαζέψουν και να μου στείλουν. Έτσι βρέθηκα με 29 μεζούρες βρεφικού γάλακτος και πολλές ιδέες. Μια από αυτές ήταν ένα mobile από μεζούρες βρεφικού γάλακτος.

scoops_02

Τι θα χρειαστείτε

 • 2,5m φαρδιά κορδέλα (6cm φάρδους τουλάχιστον) για να τυλίξετε εύκολα και γρήγορα το στεφανάκι.
 • Στενή κορδέλα σε ότι χρώμα θέλετε. Εγώ χρειάστηκα τουλάχιστον 2m.
 • Κλωστή. Ας είναι αντοχής και να μην κόβεται εύκολα.
 • Βελόνα μεγάλη. Γνωστή και ως βελόνα καπλαντίσματος.
 • Στεφανάκι από φελιζόλ. Θα το βρείτε σε όλα τα μαγαζιά που έχουν είδη σχεδίου ή είδη ζωγραφικής.
 • 12 μεζούρες βρεφικού γάλακτος.
 • 12 μπαλίτσες φελτ. Μπορείτε να τις αγοράσετε έτοιμες ή να τις φτιάξετε.
 • 12 κουδουνάκια. Αυτά τα βρίσκετε εκεί που πουλάνε χάντρες.
 • 8 κρικάκια-βιδάκια. Προφανώς δεν λέγονται έτσι αλλά αν πάτε σε ένα μαγαζί με καρφιά και βίδες και τα ζητήσετε έτσι θα σας τα δώσουν.
 • Πιστόλι σιλικόνης.
 • Ψαλίδι.

Οδηγίες κατασκευής

 

scoops_03

 

 1. Στην εσωτερική πλευρά από το στεφανάκι, βάζετε σιλικόνη και στριφογυρίζετε την φαρδιά κορδέλα. Λίγο σιλικόνη, λίγο γύρισμα. Τεντώνετε καλά για να μην “πετάει”. Όταν κάνετε τον πλήρη κύκλο, προσπαθήστε να τελειώνει η κορδέλα εσωτερικά για να μην φαίνεται το “κλείσιμο”.
 2. Εκεί ακριβώς που τελειώνει η κορδέλα στρίψτε με το χέρι ένα κρικάκι-βιδάκι. Στην αρχή θα δυσκολευτείτε λίγο να τρυπήσετε την κορδέλα αλλά μην εγκαταλείψετε. Αν δείτε και είναι αδύνατο, χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι ίσα-ίσα να κάνετε την αρχική τρύπα.

scoops_04

 1. Συνεχίστε με τα κρικάκια έτσι ώστε να έχετε 4 εσωτερικά από το στεφανάκι και 4 κάθετα σε αυτό.
 2. Με στενή κορδέλα ενώστε τα αντικριστά, εσωτερικά κρικάκια. Με απλούς αλλά διπλούς κόμπους. Ουσιαστικά θα χρειαστείτε 2 κομμάτια κορδέλα. Όχι μεγαλύτερα από 40cm το καθένα.

scoops_05

 1. Οι βρεφικές μεζούρες έχουν μια τρυπούλα στον πάτο τους. Αν οι δικές σας δεν έχουν, ανοίξτε μια με τη βελόνα. Θέλει απλά μια δαχτυλήθρα και πίεση. Είναι μαλακό πλαστικό.
 2. Περάστε κλωστή στη βελόνα και αφού δέστε στην άκρη της κλωστής το κουδουνάκι, περάστε τη βελόνα πρώτα από τη μεζούρα, μετά από την μια άκρη της στενής κορδέλας και μετά μέσα από το μπαλάκι φελτ. Όταν βγει η βελόνα τελείως περάστε την μέσα από το φελτ και από όλα τα υπόλοιπα ανάποδα. Επαναλάβετε 2-3 φορές για να σταθεροποιηθεί καλά όλο αυτό το πράγμα. Στο τέλος η βελόνα θα πρέπει να καταλήγει μέσα στη μεζούρα και το περίσσευμα της κλωστής να δένεται με την αρχή για σταθερότητα.

scoops_06

 1. Κόψτε 8 κορδέλες σε διάφορες μεγέθη (όλα μεγαλύτερα από 20cm) και ράψτε πάνω τους το σετάκι μεζούρα, κουδουνάκι και φελτ όπως παραπάνω.
 2. Δέστε τις κορδέλες στα κρικάκια ανάλογα με το πως θέλετε να κρέμονται οι μεζούρες.

Όταν τις δέσετε όλες, κρεμάστε το όλο αυτό κάπου και σιάχτε το. Κόψτε κορδέλα που περισσεύει, ράψτε κάπως καλύτερα αν κάτι έχει φύγει και ισορροπήστε καλά το mobile. Με ένα έξτρα κομμάτι κορδέλας ενώστε τα δύο πρώτα κομμάτια (σημείο 4) που περάσατε για να στηρίζεται από ένα σημείο και να ισορροπεί.

scoops_12

Σε αυτήν την κατασκευή, το φελτ και τα κουδουνάκια είναι προαιρετικά. Εγώ τα ήθελα για να κάνει και ωραίο ήχο το mobile αλλά και για να έχει και κάτι “ζεστό” πάνω του. Να μην είναι μόνο πλαστικό. Επίσης αντί για 12 μεζούρες μπορείτε να βάλετε όσες θέλετε. Εγώ στις 4 κορδέλες έβαλα από 2 μεζούρες. Εσείς μπορείτε να βάλτε 3 ή 4. Είναι ελαφριές και έτσι δοκιμάστε ό,τι συνδυασμό σας αρέσει. Το στεφανάκι μπορείτε αντί να το ντύσετε με την κορδέλα, να το βάψετε! Για να κάνετε τις μπαλίτσες με φελτ δείτε το βιντεάκι. Είναι εύκολο και θα τις χρειαστείτε και αλλού!

scoops_10

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με κάτι, που νιώθετε πως κάτι μπορείτε να κάνετε με αυτό, αλλά δεν ξέρετε τι, μη διστάσετε να με ρωτήσετε. Θα ψάξω, θα φτιάξω, όλο και κάτι θα βρούμε να κάνουμε με αυτό!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

 • Vicky

  Αχαααα,ωραια ιδεα οι χαντρουλες!! Για να σκεφτουμε κ αλλα.. Σε παιδικους σταθμους κυκλοφορουν πολυυυυ οι αμπουλες αυτην την εποχη (ατιμες ιωσεις…)!

 • in my closet

  Να ακόμα ένα περίεργο υλικό. Αυτές Vicky αν θυμάμαι καλά είναι από πλαστικό ε; Δυσκολάκι αυτό αλλά έτσι πρόχειρα μπορώ να πω τις εξής ιδέες:
  – Επειδή είναι μαλακό πλαστικό που κόβεται εύκολα (από ενήλικα) με ψαλίδι ή κοπίδι, θα δοκίμαζα να το κόψω σε 4-5 ροδέλες και θα τα χρησιμοποιούσα σαν χάντρες. Μεγάλες και μαλακές.
  – Θα τα έβαφα και θα τα έκανα καπάκια για τα μολύβια μου. Αφού πρώτα τα είχα κόψει τη μυτούλα.

  Αν σκεφτώ και άλλα θα επανέλθω!

 • Vicky

  Καλησπερα!! Τελειο το mobile!!! Φοβερη ιδεα!! Εχω κι εγω μια προταση-προκληση για εσας! Κατα καιρους βρισκομαι με πολλες μικρες αμπουλες(αδειες) απο φυσιολιγικο ορο! Ειναι κριμα που τις πεταω, πιστευω οτι ολο κ σε κατι θα μπορουσαν να φανουν χρησιμες.. Μηπως εχετε καμια ιδεα για κατασκευες με τετοιες αμπουλιτσες υλοποιησιμες απο παιδια (5 χρονων)?

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.