Ιδέες για να μειώσεις τα πλαστικά που χρησιμοποιείς στην παραλία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ιδέες για να μειώσεις τα πλαστικά που χρησιμοποιείς στην παραλία

ιδέες για μείωση των πλαστικών στην παραλία

Σου έχει συμβεί ποτέ να βρεις ένα κομμάτι πλαστικού θαμμένο στην άμμο; Μπορεί να το έχουνε παρατήσει ή ξεχάσει παραθεριστές, να έχει παρασυρθεί από κάποιο κοντινό ρέμα / ποτάμι ή να έχει καταλήξει στην παραλία ταξιδεύοντας από πολύ μακριά. Ένα είναι σίγουρο: οποιοδήποτε πλαστικό κι αν βρεις, προέρχεται από τους ανθρώπους!

Ιδέες για να μειώσεις τα πλαστικά που χρησιμοποιείς στην παραλία:

  1. Κουβάλησε το δικό σου θερμός ή γυάλινο μπουκάλι με νερό. Απέφυγε να αγοράσεις πλαστικά μπουκάλια νερό.
  2. Έχε πάντα μια υφασμάτινη τσάντα διπλωμένη μέσα στην τσάντα της παραλίας. Πιάνει ελάχιστο xώρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσεις τα σκουπίδια σου ή τους θησαυρούς που θα βρεις τριγύρω ή (γιατί όχι;) και για ένα γρήγορο clean-up της παραλίας. Πλένεται και είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση της!
  3. Φύλαξε τα τρόφιμα που παίρνεις μαζί σου σε ανοξείδωτα ταπεράκια (ακόμα και πλαστικά, αλλά όχι μιας χρήσεως!)
  4. Κουβάλησε τα φρούτα σε χάρτινες σακούλες. Μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις χάρτινες σακούλες για να συλλέξεις τα υπολείμματα των τροφών.
  5. Προτίμησε τις πάνινες τσάντες θαλάσσης από τις πλαστικές.
  6. Χρησιμοποίησε τα δικά σου ποτήρια για ροφήματα. Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουνε κλειστό καπάκι ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές του ροφήματος ή η είσοδος άμμου σε αυτά.
  7. Όταν αγοράζεις ένα ρόφημα, απέφυγε να ζητήσεις καλαμάκι. Το ξέρεις ότι δεν ανακυκλώνονται;
  8. Προσπάθησε να παίξεις με τα παιδιά χρησιμοποιώντας πράγματα που υπάρχουνε ήδη στην παραλία (κοχύλια, ξυλαράκια, βότσαλα, άμμος…) αντί να αγοράζεις ένα καινούριο σετ κουβαδάκια κάθε χρόνο. Αλήθεια πόσα παρατημένα παιχνίδια δεν βλέπουμε σε κάθε επίσκεψή μας στην παραλία;
  9. Χρησιμοποίησε πιάστρες για τις πιπίλες των μωρών. Οι πιπίλες χάνονται συχνά μέσα στην άμμο και ξεχνιούνται στην παραλία.

 

Φυλλάδιο για αποφυγή πλαστικών στην παραλία - καμπάνια

Αν θέλεις μερικά από τα φυλλάδια που έχουμε σχεδιάσει, για να μεταφέρεις και εσύ το μήνυμα, τότε επικοινώνησε μαζί μας.

Το έργο «Networking against plastic pollution»

Το έργο «Networking against plastic pollution» στοχεύει στην ενσωμάτωση δράσεων κατά της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στην καθημερινή ζωή. Το έργο προτάθηκε αναγνωρίζοντας ότι κοινωνικές ομάδες, όπως οι οικογένειες, έχουνε συνήθως ελλιπή ενημέρωση και συνεπώς μειωμένη συμμετοχή σε αντιρρυπαντικές δράσεις. Έτσι προσεγγίζει τις οικογένειες  σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο την μετατροπή τους σε δυναμικούς μοχλούς θετικής αλλαγής στην οικολογική κατάσταση των θαλασσών. Η προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσω θεματικών αναρτήσεων (posts) στα site www.thepaperboat.gr και www.pigolampides.gr και διεξαγωγή διαγωνισμών με αναμνηστικά δώρα.

Το έργο συντονίζει η εταιρεία Tero  με χρηματοδότηση από την κοινή πρωτοβουλία «Beyond Plastic Med initiative (BeMed)» των οργανισμών Prince Albert II of Monaco Foundation, Tara Expeditions Foundation, Surfrider Foundation Europe και Mava Foundation. Οι δράσεις ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο 2019.

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.