Γουρουνάκια με γυψόγαζα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γουρουνάκια με γυψόγαζα

Καθημερινά ανακαλύπτω και νέα υλικά με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε. Νέα για εμένα αλλά παλιά για άλλους που τα χρησιμοποιούν ήδη εδώ και καιρό, με διάφορους τρόπους. Αυτή η διαδικασία έχει μια μαγεία από μόνη της και μου υπενθυμίζει ότι μαθαίνουμε συνέχεια όσο μεγάλοι και να είμαστε. Έτσι κάποια στιγμή συναντήθηκα με τη γυψόγαζα, ένα υλικό που πολλοί νηπιαγωγοί χρησιμοποιούν για κατασκευές με τα μικρά τους. Στην πραγματικότητα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούν γιατροί και νοσοκόμοι για να φτιάξουν τον νάρθηκα – γύψο για ένα σπασμένο μέλος αλλά αυτό δε σημαίνει πως το ίδιο υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές. Εγώ αποφάσισα να κάνω ένα γουρουνάκι-κουμπαρά με αυτό μετά από προτροπή μιας καλής φίλης.

pigs_26

Τι υλικά θα χρειαστείτε:

  • Γυψόγαζα περίπου 3 μέτρα ανά γουρουνάκι. Την πουλάνε στα ορθοπεδικά είδη και κοστίζει περίπου 1,20 ευρώ το ρολάκι του 1,5μέτρου ή 2,40 ευρώ το σετάκι με τα δυο ρολάκια.
  • 2-3 μπαλόνια μέτριου μεγέθους. Δε θα χρειαστούν όλα αλλά κάποια θα σπάσουν σίγουρα στην αρχή.
  • Λίγο χαρτί από την ανακύκλωσή σας. Αν δεν έχετε ειδικό κουτί για την ανακύκλωση του χαρτιού στο σπίτι σας, φτου σας και να πάτε να κάνετε. Αυτό το χαρτί που θα ρίχνετε εκεί, είναι τέλειο υλικό για πολλές κατασκευές και όχι απαραίτητα για ανακύκλωση.
  • Κολλητική ταινία απλή. Το γνωστό και σελοτέιπ.
  • Ακρυλικά χρώματα ή/και τέμπερες.

pigs_13

Εργαλεία:

  • Ένα μπολάκι φαρδύ και ρηχό με νερό. Όταν τελειώσει η κατασκευή θα πλυθεί και θα είναι μια χαρά.
  • Πινέλα διάφορα.
  • Ψαλίδι.
  • Καμιά ποδίτσα για να μη λερωθείτε.

Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε στρώστε αρκετά φύλλα από την ανακύκλωσή σας στο τραπέζι που θα δουλέψετε. Ο γύψος καθαρίζεται αλλά μπορείτε να το αποφύγετε γενικά. Μετά τοποθετήστε κοντά σας το μπολάκι γεμάτο έως τη μέση με νερό και φουσκώστε το μπαλόνι. Μη γίνει «τούμπανο». Να μπορεί να ζουλιέται χωρίς να σκάει.

pigs_02

Κόψτε μικρά κομματάκια χαρτί και διαμορφώστε τα «χαρακτηριστικά» του γουρουνιού. Ρολάκια για ποδαράκια και μυτούλα, τριγωνάκια για αυτάκια, λωριδούλα για την ουρίτσα. Κολλήστε τα μέρη με σελοτέιπ. Όχι πολύ καλά. Ίσα ίσα να σταθούν στο σημείο που θέλετε. Πρώτα κολλήστε τα πόδια και σιγουρευτείτε ότι στέκεται το γουρουνάκι, μετά τα αυτιά και τέλος την ουρά που θα πρέπει όταν κολληθεί το γουρουνάκι να στέκεται μόνο του όρθιο. Προσοχή στις ισορροπίες.

pigs_04

Κόψτε τη γυψόγαζα σε κομμάτια μικρά (5cm), μεσαία (8cm) και μεγάλα (12cm). Βασικά ξεχάστε τα μεγέθη και κόψτε τυχαία κομμάτια. Αρκεί να έχετε ποικιλία. Και κόψτε και τα δυο ρολά σας προκαταβολικά. Έτσι και βάλετε τα χέρια στο νερό δε θα μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο. Κάθε κομμάτι θα το βουτάτε 1-2secs στο νερό πριν το βάλετε πάνω στην κατασκευή.

pigs_06

Γυρίστε το γουρουνάκι σας ανάποδα και αρχίστε από τα πόδια και προς τα πάνω. Τυλίξτε τη γυψόγαζα γύρω, γύρω από κάθε ποδαράκι και λίγο στο μπαλόνι για να στέκεται καλύτερα και να ενωθεί. Δουλέψτε σαν να θέλετε να του φτιάξετε ένα παντελονάκι. Όλο το κάτω σώμα προσεκτικά. Αφήστε το κάπου να στεγνώσει για 5 λεπτάκια.

pigs_09

Όταν στεγνώσει ελαφρά και το «παντελονάκι» του γουρουνιού συνεχίστε με τα αυτιά και την ουρά και τελευταίο το σώμα. Μην ξεχάσετε να αφήσετε εγκοπή για τα κέρματα σε κάποιο σημείο. Όπως θα ανακαλύψετε και μόνοι σας το πρώτο στρώμα στεγνώνει εύκολα και έτσι αν θέλετε ένα πεταχτό αυτί απλά κρατήστε το λίγο στον αέρα μέχρι να σταθεροποιηθεί ελαφρώς. Όταν σιγουρευτείτε ότι όλο το μπαλόνι έχει καλυφθεί με γυψόγαζα αφήστε το 10 λεπτάκια να στεγνώσει.

Περάστε δεύτερο στρώμα με γυψόγαζα αφού έχει στεγνώσει το πρώτο και διορθώστε διάφορες ατέλειες. Πάλι πρώτα πόδια, μικρό διάλειμμα, αυτιά, ουρά, σώμα. Το δεύτερο στρώμα θέλει ένα 12ωρο χαλαρά για να στεγνώσει. Βάλτε το κάπου ζεστά (κοντά σε καλοριφέρ) ή απλά αφήστε το κάπου χωρίς υγρασία. Αφού στεγνώσει τελείως αφιερώστε ένα απόγευμα για να το βάψετε σε ότι χρώματα ή σχέδια θέλετε με ακρυλικά ή τέμπερες.

pigs_15

Μερικές ιδέες για την «διακόσμησή» του:

  • Σκουλαρίκι στο αυτί. Η τρύπα, γίνεται με μια οδοντογλυφίδα όσο στεγνώνει.
  • Καπελάκι, ρουχαλάκια και άλλα αξεσουάρ αφού στεγνώσει.
  • Για να του φορέσετε γυαλιά δοκιμάστε να δείτε ότι στέκονται κάπως στα αυτιά του και δεν σας γέρνει από το βάρος. Αν γέρνει ενισχύστε την ουρά.
  • Στρας, τιάρα, πούλιες, τούλια, φτερά και πούπουλα. Όπως το θέλετε εσείς!
  • Χαυλιόδοντες για να γίνει αγριογούρουνο, κέρατο για να γίνει μονόχοιρος και άλλα μπορείτε να τα κάνετε με λίγο χαρτί και γυψόγαζα πάνω στο γουρουνάκι.

pigs_18

Μερικές συμβουλές:

  • Η γυψόγαζα είναι εύκολο υλικό και δε θέλει ιδιαίτερη τέχνη. Θέλει βρέξιμο, άπλωμα και πολύ χαϊδεμα για να «κλείσουν» οι τρύπες. Όσο πιο υγρά είναι τα χέρια σας τόσο πιο «ομαλή» επιφάνεια αποκτάει.
  • Στον πάτο του μπολ και στα χέρια σας επάνω μαζεύεται γύψος. Μαζέψτε τον και χρησιμοποιήστε τον για να βουλώσετε τρυπούλες και άλλα τέτοια.
  • ΜΗ σπάσετε το μπαλόνι πριν τον βάψετε. Με τα χρώματα θα ξαναμαλακώσει και μπορεί να σας χαλάσει.
  • Αυτιά μεγάλα και μικρά, μύτη σαν βρύση ή στραβή δεν παίζει ρόλο. Είναι το δικό σας γουρουνάκι και είναι διαφορετικό.

pigs_25

Αν ενθουσιαστήκατε και θέλετε να πάτε να πάρετε 10 διπλά ρολά για να το κάνετε με παρέα ή πολλά μόνοι σας, να έχετε έτοιμη απάντηση στην ερώτηση «Μα καλά τι σπάσατε;» γιατί παραμένει είδος που πωλείται σε ορθοπεδικά είδη. Εγώ μάζεψα μερικούς καλούς φίλους και κάναμε τα γουρουνάκια μας όλοι μαζί. Δείτε όλες τις φωτογραφίες και τους δημιουργούς στο σχετικό set στο flickr για έμπνευση πριν ξεκινήσετε!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • in my closet

    Όχι δεν χρειάζεται για το papier-mâché. Βρήκα αυτό http://bit.ly/1ik3X8H που δείχνει αρκετά παραστατικά την τεχνική. Μπλέντερ χρειάζεται αν αποφασίσεις να ανακυκλώσεις χαρτί αλλά να φτιάξεις πάλι χαρτί με αυτό. Όμως ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται η πολτοποίηση και με ένα γουδοχέρι όπως εδώ http://bit.ly/1mUa2gr.

  • Ευαγγελία

    Ναι αλλα δε θελει και μπλεντερ;

  • in my closet

    Το papier-mâché μοιάζει πολύ ως διαδικασία. Μπορείς να κάνεις τα γουρουνάκια με αυτό ουσιαστικά βρέχοντας λουρίδες χαρτιού σε αλευρόκολλα ή πολύ καλά νερομένη ατλακόλ. Απλά θέλει πολύ περισσότερες στρώσεις (και άρα και στεγνώματα) για να γίνει το ίδιο ανθεκτικό και ίσως να θέλει καλύτερή και πιο ανθεκτική βάση αντί για μπαλόνι. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις γυψόγαζα και ανακυκλώνεις και το άχρηστο χαρτί!

  • Ευαγγελία

    Την ειχα ξεχάσει τη γυψόγαζα σαν υλικό ενώ παλιά ειχα κανει !! Papier-mâché ειναι το ίδιο η κατι άλλο; Ευαγγελία από Annoulasmom.blogspot.gr

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.