Όταν τα ζευγάρια γίνονται γονείς, όλοι συνήθως τους προκαταβάλουν ότι ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια σημαίνει μια πλήρη απασχόληση και τον εκμηδενισμό του ελεύθερού τους χρόνου. «Κοιμηθείτε τώρα γιατί σας περιμένουν ξενύχτια», «διασκεδάστε τώρα που δεν έχετε υποχρεώσεις», «βγείτε και πηγαίνετε ταξίδια τώρα που έχετε την δυνατότητα». Δεν λέω πως η ζωή του κάθε ζευγαριού δεν αλλάζει με τον ερχομό των παιδιών στην οικογένεια, αλλά πρέπει η γονεϊκότητα να θεωρείτε σκλαβιά και οι γονείς αιχμάλωτοι των παιδιών τους; Ή είναι ανέφικτο για έναν γονιό να κοιμηθεί, να διασκεδάσει, να ταξιδέψει, να περάσει καλά, είτε έχει το παιδί μαζί του, είτε το έχει αφήσει σε κάποιον άλλο;
Με τον ερχομό ενός παιδιού στην οικογένεια οι ισορροπίες αλλάζουν και φυσικά τους πρώτους μήνες το ζευγάρι ψάχνει να βρει νέους τρόπους ώστε να συμπεριλάβει στην καθημερινότητά του και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του βρέφους, που είναι έντονες καθώς εξαρτάται απόλυτα από αυτούς, και κυρίως από την μαμά – τροφό. Ακόμα όμως και σε αυτή τη φάση, και πόσο μάλλον αργότερα στη ζωή του παιδιού, είναι απαραίτητο οι γονείς να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους ο καθένας αλλά και για τη σχέση τους ως ζευγάρι.
Ένας γονιός όταν “σπαταλάει” τον ελεύθερό του χρόνο σε κάποια άλλη δραστηριότητα, πέρα από την ενασχόληση με το παιδί του, νιώθει συνήθως λίγες ή και πολλές ενοχές. Έχει αναλογιστεί όμως ποτέ πόσο ωφέλιμο πρότυπο γίνεται για το παιδί του; Ένας γονιός, είναι και άνθρωπος, με τις δικές του ανάγκες. Θέλει να διατηρεί τις κοινωνικές του σχέσεις, θέλει να μαθαίνει καινούργια πράγματα, θέλει να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος και γονιός, θέλει και χρειάζεται να παίρνει ανάσες για να επιστρέφει με περισσότερη όρεξη στο σπίτι. Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας και συμμετέχοντας σε δράσεις που μας ευχαριστούν, προσφέρουμε και στα παιδιά μας τα οποία παρακολουθούν και παραδειγματίζονται από τον ενθουσιασμό μας, την ευχαρίστηση μας , τη δίψα μας για γνώση και εξέλιξη κ.ά.
Ο πιο ανώδυνος τρόπος για να ξεκινήσει μια μαμά ή ένας μπαμπάς να κάνει πράγματα για τον εαυτό του, είναι η συμμετοχή σε μια ομάδα γονέων, αφού εκεί υπάρχει το πρόσχημα ότι λείπει μεν, αλλά το κάνει για το παιδί του. Διοργανώνοντας χρόνια τώρα σχολές γονέων, αντιλαμβάνομαι πόσο απελευθερωτική είναι συνήθως η επαφή με άλλους γονείς … όλοι έχουμε τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ενοχές, τους ίδιους προβληματισμούς και το μοίρασμα βοηθάει να απαλλαγούμε από αυτές. Κι έτσι γονείς που ξεκίνησαν δειλά από ομάδες συμβουλευτικής, αντιλήφθηκαν ότι συμμετέχοντας και σε άλλες ομάδες φαινομενικά άσχετες με τον γονεϊκό τους ρόλο, πχ. θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδι με άλλους γονείς, ομάδες αυτογνωσίας, εθελοντικές ομάδες, ομάδες κατασκευών, χειροτεχνίας, φωτογραφίας, μουσικής κι ότι άλλο ταιριάζει στον καθένα, βοηθήθηκαν και άρχισαν να ανακαλύπτουν το παιδί που κρύβεται μέσα τους. Και έτσι γυρνούσαν στο σπίτι πιο χαρούμενοι και πιο γεμάτοι από την ζωή και την καθημερινότητά τους. Πιο έτοιμοι για τις απαιτήσεις του γονεϊκού τους ρόλου. Πιο συνδεδεμένοι με τις ανάγκες και τα συναισθήματα τα δικά τους, και κατ’ επέκταση των παιδιών τους. Γυρνούσαν και γυρνάνε σπίτι ως καλύτεροι γονείς.
Οι Πυγολαμπίδες στο Κλουβί σχεδιάζουν μια παρόμοια ομάδα, κλείνουν το μάτι στους γονείς και τους προτείνουν να γίνουν και πάλι παιδιά. Διοργανώνουν τη δράση «Στο κλουβί με τους γονείς» και σε καλούν στην παρέα τους! Διάβασε περισσότερα εδώ ή κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter για να μαθαίνεις πρώτους που θα γίνονται οι συναντήσεις!
Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα
Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς της έγγραφη άδεια των Πυγολαμπίδων.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.