ΒΙΒΛΙΟ: Παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Γράφημα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΒΙΒΛΙΟ: Παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Γράφημα

Η επιχείρηση «Γράφημα» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993 σαν κατάστημα φωτοαντιγράφων, δακτυλογραφήσεων και εκδόσεων πανεπιστημιακών βιβλίων. Από το 1999 και μετά λειτουργεί υπό την παρούσα διεύθυνση του Ιωάννη Τσαχουρίδη, ο οποίος είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως κύρια αντικείμενα της επιχείρησης παραμένουν οι εκδόσεις βιβλίων – οι οποίες εμπλουτίζονται με πανεπιστημιακά και άλλα επιστημονικά βιβλία, πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων και λογοτεχνικά βιβλία (μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, αυτοβιογραφίες) – οι αυτοεκδόσεις, καθώς και η παραγωγή έντυπου υλικού.

grafima280s

Από το 2016 οι Εκδόσεις Γράφημα στηρίζουν το παιδικό βιβλίο και τους Έλληνες συγγραφείς.

 

ΚΟΙΤΑ

koita

Το «Κοίτα» είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους. Αφενός, αποτελεί προετοιμασία του αναγνώστη και της αναγνώστριας για τη θέαση του πίνακα «Ένα πουλί τραγουδάει σε ένα δέντρο στην πόλη» του Hundertwasser. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από τα βασικά δομικά στοιχεία του πίνακα, ώστε μετά από αυτήν, η επαφή με τον πίνακα να είναι περισσότερο οικεία και κατανοητή. Αφετέρου, κάθε σελίδα του βιβλίου αποτελεί μια εικόνα προς ανάγνωση, καθώς οι γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να προκαλούν τον αναστοχασμό μέσα από καθημερινά αντικείμενα, όπως είναι ένα τραπεζομάντηλο ή ένα χαλί. Την ίδια στιγμή, από μια τρίτη οπτική, η ιστορία που ξετυλίγεται περνά μέσα από την καθημερινή ρουτίνα ενός παιδιού που ξυπνά και μέχρι να πάει στο σχολείο. Η ιστορία αυτή σκόπιμα αποκρύπτει το φύλο του παιδιού, καθώς οι στιγμές αυτές αφορούν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου.

Σκοπός του βιβλίου είναι η αισθητηριακή αφύπνιση μέσω της επαναπροσέγγισης καθημερινών αντικειμένων, ενεργειών και εικόνων, προκειμένου να προκύψει η αναστοχαστική λειτουργία του νου και η πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία κάθε είδους.

Συγγραφική ομάδα: Το Ατελιέ της Φανταστικής

(Ιωαννίδου Αικατερίνη, Γεωργάκη – Κόλλια Ειρήνη, Ποζίδου Ρόζα)

Η ομάδα παιδαγωγών «Το ατελιέ της Φανταστικής» αποτελείται από δασκάλες Δημοτικής εκπαίδευσης με κοινό στόχο την καλλιέργεια του λόγου, της αισθητικής και της φαντασίας. Εκκινώντας από τις αρχές παιδαγωγών και δημιουργών όπως ο Paulo Freire, ο Lorris Malaguzzi και ο Gianni Rodari, οι ιδέες προεκτείνονται για να συναντηθούν με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες και να παράξουν αυθεντικά και πρωτότυπα έργα. 

Εικονογράφηση: Παπαστεφάνου Φώτης

 ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ

koympi

Ένα παιδικό βιβλίο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, που ανατρέπει τα στερεότυπα ανάγνωσης. Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός, πως αποτελείται μόνο από εικόνες, δεν έχει ούτε μία λέξη! Η πρώτη ελληνική συγγραφική ομάδα που ασχολήθηκε με αυτού του είδους το βιβλίο, έχει σα στόχο να οξύνει την παρατηρητικότητα των παιδιών και να πυροδοτήσει τη φαντασία τους, ώστε να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για την κατάληξη του ΄΄κουμπιού’’.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένα κουμπί, το οποίο ξηλώνεται από μια ζακέτα, ταξιδεύει σε όλες τις εποχές και μοιράζεται με τους μικρούς αναγνώστες τις περιπέτειές του.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέσα από τον τρόπο που περιγράφει και εκφράζει τις εντυπώσεις του ένα παιδί, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις εμπειρίες και τις όποιες ιδιαιτερότητές του στην επικοινωνία. Αυτό συμβαίνει γιατί το ‘ΚΟΥΜΠΙ’ προτρέπει το παιδί να:

Δει – πει – περιγράψει… Στο στάδιο αυτό το παιδί-θεατής παρατηρεί και περιγράφει την εικόνα, εκφράζει τις πρώτες ιδέες και εντυπώσεις του.

Ψάξει – βρει – αναλύσει… το ρόλο των εκφραστικών μέσων της εικονογράφου, τα σύμβολα και το περιεχόμενό τους, τις αναγνωρίσιμες έννοιες, αλλά και τις υπονοούμενες, τη ροή της ιστορίας.

Σκεφτεί – συνδέσει – ερμηνεύσει… Στο στάδιο αυτό το παιδί μετατρέπεται σε κριτικό/ή αναγνώστη/στρια της εικόνας που κρίνει, συγκρίνει και ερμηνεύει.

Κρίνει – φανταστεί – ζήσει – δημιουργήσει… Το παιδί – δημιουργός παίρνει αποφάσεις, φαντάζεται προεκτάσεις της ιστορίας, εναλλακτικές τροπές της, διαφορετικούς/κές ήρωες/ίδες.

Συγγραφική ομάδα: Το Ατελιέ της Φανταστικής(Ιωαννίδου Αικατερίνη, Γεωργάκη – Κόλλια Ειρήνη, Ποζίδου Ρόζα)

Η ομάδα παιδαγωγών «Το ατελιέ της Φανταστικής» αποτελείται από δασκάλες Δημοτικής εκπαίδευσης με κοινό στόχο την καλλιέργεια του λόγου, της αισθητικής και της φαντασίας. Εκκινώντας από τις αρχές παιδαγωγών και δημιουργών όπως ο Paulo Freire, ο Lorris Malaguzzi και ο Gianni Rodari, οι ιδέες προεκτείνονται για να συναντηθούν με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες και να παράξουν αυθεντικά και πρωτότυπα έργα. 

ΕικονογράφησηΛούκρη Δωροθέα

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΓΥΡΙΣΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

magissamageirisa

Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα, κόρη της οικογένειας μάγων Ντι Κουόκα και κληρονόμος του κάστρου Μπαρμπαμπιέτολα, είναι η πιο γλυκιά, η πιο συμπαθητική μα και η πιο απρόσεχτη μάγισσα μέσα στο δάσος Φρουτυβέντολο. Όταν λοιπόν  αποφασίζει να βοηθήσει τους γείτονές της με τα μαγικά της φίλτρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύχρωμα, εντυπωσιακά, διασκεδαστικά, αλλά σίγουρα όχι τα αναμενόμενα….

Μια τρυφερή και χιουμοριστική ιστορία, που στόχο έχει να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να δραπετεύσουν για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα και τα ΄πρέπει΄που προστάζει η κοινωνική θέσμιση και να μπουν σε ένα νέο φανταστικό κόσμο γεμάτο φίλτρα από τον ΄τσελεμεντέ μαγικών φίλτρων και συνταγών’.

Ιδιαίτερη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, που βασίζεται στη Ρώσικη τεχνοτροπία, γεμάτη έντονα χρώματα, από μια ζωγράφο – αρχιτέκτονα, με πολλές διακρίσεις στο χώρο.

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου, βρεφονηπιοκόμος, άρχισε να γράφει παραμύθια προς τέρψιν των γιών της. Από αυτά έχουν εκδοθεί τα τέσσερα, με την ¨Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα¨, να κυκλοφορεί ήδη από το 2015 σε ψηφιακή μορφή και μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα από το KindleDirectPublishingτης amazon. Ζει και εργάζεται στη Βέροια.

Εικονογράφηση: Ελίνα Χεριανίδου

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ

stayraetos

Ο τίτλος του προδίδει ένα πασχαλιάτικο παραμύθι, που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα, ταξιδεύει σαράντα μέρες μέσα στην Σαρακοστή και ολοκληρώνεται με την Ανάσταση. Ο Σταυραετός όμως δεν είναι μόνο αυτό! Είναι ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, μια αντίθεση σε μια κοινωνία που βασιλεύει ο κομφορμισμός και η ομοιογένεια και φυσικά, μια τρυφερή προσέγγιση στην ηθική αριστεία και στις αρετές όπως η αγάπη, η πίστη, η ψυχική αντοχή…

Κεντρικός ήρωας ο μικρός σταυραετός, ένας χαρταετός που έχει μόνο ένα χρώμα και τέσσερις γωνίες, αλλά καταφέρνει να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη όλων με το γλυκό χαμόγελό του.

Συγγραφέας: Δόξα Κωτσαλίδου, Ακαδημαϊκός στο τμήμα Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 8 παραμύθια και διηγήματά της. Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα.

Εικονογράφηση: Ελένη Μολύβα

Την ομάδα των Εκδόσεων Γράφημα μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά, στο Περίπτερό τους, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.