Βραχογραφίες Μέρος ΙΙ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Βραχογραφίες Μέρος ΙΙ

vraxografia 3

Ωραία, μιλήσαμε με τα παιδιά μας για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων  των σπηλαίων και την τέχνη τους, και είδαμε μαζί πολλές ζωγραφιές σε βράχους, πράγμα εύκολο πια με την αναζήτηση…  google.  Διαβάσαμε και το προηγούμενο μικρό αρθράκι για ιδέες σχετικά με τις Βραχογραφίες!

Τα περισσότερα παιδιά και ειδικά τα αγοράκια, γοητεύονται από τις σκηνές κυνηγιού, τα τόξα και τα βέλη και ζωγραφίζουν υπέροχες ζωγραφιές! Θα ήθελα για να κλείσει με παιχνιδιάρικο τρόπο αυτό το κομμάτι να προτείνω μια πανεύκολη μα υπέροχη δραστηριότητα. Νομίζω πως έτσι, και με βιωματικό τρόπο, θα εντυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια η γνώση στο παιδικό υπέροχο μυαλό!

Να μια ιδέα!

Φτιάχνουμε σκόνη από κιμωλίες, δραστηριότητα λατρευτή, με δεκάδες τρόπους που μπορεί να επινοήσει το κάθε παιδί. Μπορούμε να τις τρίψουμε μεταξύ τους για να κάνουμε και ανάμιξη χρωμάτων, να τις ξύσουμε με έναν χάρακα, με ξύστρα με, με, με…  Στη συνέχεια, βρέχουμε ένα χαρτί ακουαρέλας με φαρδύ πινέλο.  Κατόπιν, βάζουμε το παιδί να ακουμπήσει την ανοιχτή του παλάμη στο χαρτί και να φυσήξει τη σκόνη της κιμωλίας που έχει δημιουργήσει, γύρω από το χεράκι του. Έτσι θα πάρει μια ιδέα για το πώς άφησαν τα χνάρια τους στις σπηλιές οι προϊστορικοί άνθρωποι. Μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές φορές μέχρι να έχετε ένα ωραίο αντί- αποτύπωμα του χεριού του παιδιού σας. Μην ξεχάσετε να γράψετε την ημερομηνία κατασκευής του έργου. Είναι ένα όμορφο ενθύμιο που θα σας θυμίζει, πως τα χεράκια γίνονται… χέρια. Αν το επαναλαμβάνετε μια φορά το χρόνο, μπορείτε να έχετε ένα σούπερ άλμπουμ. Η παραλλαγή με πατούσα,  είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση που βγάζει πολύ γέλιο και λόγω γαργαλήματος! Στερεώνουμε την κιμωλία στο χαρτί,  αφού στεγνώσει η ζωγραφιά ψεκάζοντας με την λακ της μαμάς!

Κοριτσίστικη λεπτομέρεια: αν κρίνουμε από το μέγεθος της παλάμης των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στα σπήλαια, μπορούμε σχεδόν με βεβαιότητα, να πούμε πως οι πρώτοι ζωγράφοι του κόσμου, ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Άλλωστε οι άντρες ήταν έξω για κυνήγι ή το οργάνωναν ή ξεκουράζονταν από αυτό. Οι γυναίκες και τα παιδιά, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στη σπηλιά, είναι πιθανότερο να ζωγράφιζαν ότι άκουγαν ή έβλεπαν να κάνουν οι κυνηγοί, τα ζώα που παρατηρούσαν, τα φυτά ή τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους!

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.