Ομαδική Παιχνιοθεραπεία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ομαδική Παιχνιοθεραπεία

Ζηλεύει το αδερφάκι του. Τι να κάνω; 

Ομαδική Παιγνιοθεραπεία για παιδιά 3-10 ετών, που αγαπούν και παράλληλα δυσκολεύονται στην καθημερινότητα με το μικρότερο αδερφάκι τους.

Η άφιξη ενός μωρού σε μια οικογένεια είναι πολύ συχνά για το μεγαλύτερο αδερφάκι μια μεγάλη και δύσκολη αλλαγή, όσο καλά κι αν το έχουμε προετοιμάσει.  Αλλάζει αυτό που το παιδί είχε ως σταθερά και γεννά ανάμεικτα συναισθήματα, όπως περιέργεια, χαρά, νοιάξιμο, ζήλεια, αγάπη, θυμό, παράπονο. Η νέα κατάσταση βιώνεται από το μεγαλύτερο αδερφάκι ως  «λιγότερο μερίδιο για μένα», λιγότερες αγκαλιές, λιγότερη προσοχή, λιγότερη αγάπη από τους γονείς μου.

Αυτά τα συναισθήματα είναι υγιή και φυσιολογικά, όμως τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί νιώθουν έτσι. Συχνά αυτές οι εναλλαγές συναισθημάτων βιώνονται βασανιστικά και τα παιδιά δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστούν. Για αυτό πολλές φορές οδηγούνται σε αλλόκοτες συμπεριφορές και ξεσπάσματα. Μερικές από αυτές είναι:

Κλαίει συχνά και χωρίς φανερό λόγο, βλέπει εφιάλτες, «βρέχεται» στον κρεβάτι του, έχει ξεσπάσματα θυμού, έχει άγχος αποχωρισμού, χτυπάει, βρίζει ή δαγκώνει το αδερφάκι του, χτυπάει τη μαμά του, αρνείται να φάει, αρνείται να πάει παιδικό σταθμό/σχολείο, ξυπνάει μες στη νύχτα κι έρχεται στο κρεβάτι σας, παρουσιάζει ακράτεια, μιλάει, κλαίει και φέρεται σαν μωρό.

Το νέο πρόγραμμα ομαδικής παιγνιοθεραπείας απευθύνεται σε παιδιά, που χρειάζονται να διαχειριστούν τα δύσκολα συναισθήματα που τους γεννιούνται, όταν ένα αδερφάκι έχει έρθει στην οικογένεια.

Τα παιδιά συμμετέχουν στην ομάδα παίζοντας, υπό την καθοδήγηση ειδικού, με απώτερο σκοπό να εκτονώσουν ό,τι τα απασχολεί, να νιώσουν ασφάλεια και ότι είναι σημαντικά, να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να μάθουν να τα διαχειρίζονται και να απενοχοποιηθούν ως προς αυτά.

Λίγα λόγια για την θεραπευτική παρέμβαση της Παιγνιοθεραπείας.

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσον το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες για να αντιμετωπίσει χρόνια, μέτρια και σοβαρά συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα παιδιών.

Ενθαρρύνει το παιδί να εκφράσει ό,τι το δυσκολεύει, μέσα από το παιχνίδι, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με πολύ σεβασμό, χωρίς κριτική, αλλά και με λιγότερα μα εντελώς απαραίτητα όρια.

Διευκολύνει το παιδί να αναγνωρίσει, κατανοήσει, διαχειριστεί και εκφράσει, με κατάλληλο τρόπο, τα συναισθήματά του.

Απελευθερώνει χημικές ουσίες που λειτουργούν αγχολυτικά στον εγκέφαλο. Όταν το παιδί διευκολύνεται να σκεφτεί γύρω από τα συναισθήματά του, η τραυματική εμπειρία μετριάζεται. Ταυτόχρονα ο εγκέφαλος «καλωδιώνεται» πιο σωστά, με αποτέλεσμα τις καλύτερες γνωσιακές αποδόσεις.

Βελτιώνει τις σχέσεις με γονείς, αδέρφια, συνομηλίκους.

Βοηθά τα παιδί να αποδεχτεί τον εαυτό του.

Ενισχύει το παιδί στο να εμπιστεύεται τις αποφάσεις του και τις εσωτερικές του δυνάμεις.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί από το Hehe-Art, Play & Therapy

Θα δημιουργηθούν ομάδες 2-4 παιδιών, παρόμοιας ηλικίας, από 3 έως 10 ετών. Η κάθε ομάδα θα είναι κλειστή, με τον ίδιο αριθμό παιδιών από την αρχή έως το τέλος.

Οι ομάδες ξεκινούν την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου και η επιλογή των παιδιών θα γίνει κατόπιν συνέντευξης με τους γονείς.

Το πρόγραμμα συντονίζει η Ψυχολόγος, προσωποκεντρική σύμβουλος, εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια, Pti, Playtherapy Greece, Μαύρα Τουρίκη.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κρατήσεις και οποιαδήποτε διευκρίνιση για την ομαδική Παιγνιοθεραπεία μπορείτε να καλέσετε στο 6979972008.

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Hehe – Messy Play, Art & Therapy

Πρότυπο κέντρο αισθητηριακού παιχνιδιού, εκπαίδευσης & θεραπείας

Βάρναλη 54, Κωνσταντινοπολίτικα, 54352, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 911941

Email: messyplayhehe@gmail.com, hehe2art@gmail.com

Links: Website, Website, Facebook, Instagram

Προβολή στους Χάρτες Google

Εξυπηρετεί η γραμμή του ΟΑΣΘ 14, 14Α

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.