ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Οι παραστάσεις της ομάδας Μικρός Βορράς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Οι παραστάσεις της ομάδας Μικρός Βορράς

Όλα όσα θα δει το κοινό του “Μικρού Βορρά” σε μία νέα σεζόν γεμάτη θεατρικές εμπειρίες.

Μία ακόμη θεατρική σεζόν ξεκινάει και ο Μικρός Βορράς επιστρέφει για να μοιράσει εικόνες γεμάτες χρώμα, ήρωες που θα εμπνεύσουν το κοινό και χαμόγελα που θα πλημμυρίσουν τις θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Τα σχολεία όλης της Ελλάδας γεμίζουν χρώμα μέσα από καθημερινές επισκέψεις ενώ τα εργαστήρια μεταλαμπαδεύουν κάθε βδομάδα τη θεατρική εμπειρία σε εκπαιδευτικούς και παιδιά. Για μία ακόμη σεζόν ο Μικρός Βορράς κάνει θέατρο για όλους. Για παιδιά που κάθε φορά παρακολουθούν και γίνονται ένα με το έργο, μπαίνοντας στα παπούτσια των ηθοποιών. Για εφήβους που αναζητούν την ταύτιση με νοήματα από το παρελθόν, στη γλώσσα του σήμερα. Και τα συναισθήματα αυτά πρόκειται να μας αγκαλιάσουν και πάλι. Οι παραστάσεις της παιδικής και της εφηβικής σκηνής επιστρέφουν σε σκηνές της Θεσσαλονίκης μαζί με νέα θεατρικά έργα. Ο Μικρός Βορράς υπόσχεται πλούσια θεατρική δραστηριότητα. Και μας καλεί να γίνουμε κομμάτι της.

Παιδική σκηνή

Ο Ραφτάκος των Λέξεων

Μετά τη μεγάλη αγάπη του κόσμου στην πρώτη χρονιά των παραστάσεων, ο μαγικός Ράφτης του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεουδούλου επιστρέφει στις 27 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” για να μας «ζεστάνει» με τις λέξεις του. Ένα παραμύθι γεμάτο αγάπη, καλοσύνη και συντροφικότητα, με μουσικά όργανα που θα γεμίσουν την αίθουσα με νότες και με χαρακτήρες που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα.

Μήνες

Οι «Μήνες» έρχονται στον τρίτο χρόνο παραστάσεων για να μας ταξιδέψουν στην παράδοση με ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, στον φυσικό τους χώρο, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι: «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες». Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

Το πιο γλυκό ψωμί

Μία νέα παράσταση από τον Μικρό Βορρά, βασισμένη σε ένα Κεφαλλονίτικο παραμύθι. Ο Βασιλιάς που λυτρώνεται από ένα ψωμί ζυμωμένο με προσπάθεια και μόχθο ξεδιπλώνεται στο σανίδι. Αναζητώντας τη γλύκα στα παραμύθια, τα παιδιά ξεκινούν ζυμώνοντας το δικό τους ψωμάκι με τα πιο αγνά υλικά. Ακολουθούν τη δράση του παραμυθιού, με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά τραγούδια, συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, βασισμένα στις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, ενώ στο τέλος γεύονται αχνιστό και μοσχομυριστό το ψωμί που ζύμωσαν.

Αισώπου Κόμιξ 2

Οι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν για 5η χρονιά από τον Μικρό Βορρά. Δύο οδοιπόροι, δύο τράγοι, ένας βοσκός με τα προβατάκια του, μια αλεπού αλλά και δύο σταφύλια, δίνουν «αέρα εξοχής»! Ο Σάκης Σερέφας με το ιδιότυπο χιούμορ του, διασκευάζει 4 διαφορετικούς μύθους του Αισώπου: Ο ψεύτης Βοσκός, οι δύο Τράγοι, Η Αλεπού και τα Σταφύλια, Οι δύο Φίλοι και η Αρκούδα.  Οι διαχρονικοί αυτοί μύθοι ζωντανεύουν μέσα από μάσκες, μουσικά όργανα, τραγούδι και εναλλαγές που κλέβουν από την ταχύτητα και τη γοητεία του κόμικ, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν με διαδραστικό παιχνίδι.

 

Εφηβική Σκηνή

Ελένη

Το έργο του Ευριπίδη «Ελένη» αντέχει για 5η χρονιά και έρχεται για να μας βοηθήσει να δούμε με «άλλο» μάτι τη σχολική εκπαίδευση. Μια παράσταση με εκπαιδευτικό, διαδραστικό χαρακτήρα φτιαγμένη με υλικά από τη γλώσσα των νέων, μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και τις μεταμορφώνει. Μάσκα, εναλλαγές ρόλων, ζωντανή μουσική, χιούμορ που αγγίζει τη γλώσσα του κόμικ και βέβαια στο τέλος της παράστασης οι θεατές καλούνται στη σκηνή και παίρνουν τους ρόλους των ηρώων, βιώνοντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Οι αξίες των αρχαίων τραγικών με τους όρους του σήμερα.

Οδύσσεια

Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια «πατρίδα» και «νόστος», έρχεται για μία ακόμη χρονιά και με πρώτη στάση, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση, οι θεατές μεταμορφώνονται σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχτεί το μεγαλείο του Ομηρικού έπους.

Ιλιάδα

Η νέα παράσταση του Μικρού Βορρά, το πρώτο κείμενο του δυτικού πολιτισμού, η «Ιλιάδα» του Ομήρου το νέο στοίχημα για την νεανική μας σκηνή, υπόσχεται να αναβιώσει μπροστά μας με τον πιο σύγχρονο τρόπο 15.000 στίχους σε 90΄. Πάθη, πλούσια συναισθήματα, η αδιαλλαξία των θεών και η τραγικότητα της μοίρας, μεταβάλουν  τους ήρωες σε άθυρμα. Το ρυθμό αυτού του παιχνιδιού που παίζεται στα όρια της ζωής και του θανάτου αναζητά όλη η ομάδα του Μικρού Βορρά. Θέλουν ο νέος θεατής να μυηθεί στον κόσμο του επικού ποιητή μέσα από μια παράσταση-εμπειρία. Πρεμιέρα Άνοιξη 2020.

Δείτε περισσότερα εδώ 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.