ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Ολυμπιακό Μουσείο – Τα Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα | 2017 - 2018 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Ολυμπιακό Μουσείο – Τα Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα | 2017 – 2018

Τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα βασίζονται στην εκθεσιακή δράση του μουσείου. Ανάλογα προς την/τις έκθεση/εκθέσεις που φιλοξενεί, εκπονούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε περιπτώσεις μόνιμων εκθέσεων εκπονούνται πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα με διαφοροποιημένες θεματικές, αντίστοιχες προς τις θεματικές της μουσειακής τεκμηρίωσης.

Η θεώρηση της μουσειακής πληροφορίας που κρίνεται σκόπιμο να μεταδοθεί στα παιδιά προκύπτει από το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Η προσέγγιση της γνώσης γίνεται διαθεματικά. Ως προς τη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης και ενίσχυσης των μεταγνωστικών τους δεξιοτήτων, το μουσείο βασίζεται ιδιαίτερα στα ομαδοσυνεργατικά σχήματα, στο πλαίσιο και το όριο της επίσκεψης. Τέλος, βασικό μεθοδολογικό ‘’εργαλείο’’ αποτελεί το παιχνίδι, σε όλες του τις μορφές, κυρίως δε το ομαδικό.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα 

Ποια ήταν η θεά Νίκη; Ποια σχέση είχε ο Ηρακλής με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποιος κέρδιζε τον κότινο; Όλες οι ερωτήσεις που αφορούν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες απαντώνται εξερευνώντας το εκθεσιακό υλικό μέσα από παιχνίδια, μουσικοκινητικές δραστηριότητες, εικαστικές δράσεις & γρίφους.

 

«Για το Αγρίλι του Ηρακλέα»  για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού

«Με τα Φτερά της Νίκης» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού

«Ταξίδι στον Χρόνο» για μαθητές Δ’, Ε’ και Στ’ δημοτικού


Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ποιες μασκότ είναι εμπνευσμένες από παιχνίδια; Ποια λαμπαδηδρομία ακολούθησε το ταξίδι του Κολόμβου; Τι συμβολίζουν οι πέντε κύκλοι;… Τα αντικείμενα της έκθεσης προσεγγίζονται διαθεματικά, αποκαλύπτοντας πίσω από τις τελετές και την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων τις πανανθρώπινες Ολυμπιακές αξίες, την ιστορία της ανθρωπότητας και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του θεσμού.

 

«Κινήσου Ρυθμικά, Κινήσου Ολυμπιακά» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού

«Ένα Εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού

«Ο Γύρος του Κόσμου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες» για μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού


Παραολυμπιακοί Αγώνες

Τι είναι το Goalball και το Boccia; Πως διεξάγεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου για άτομα με ολική απώλεια όρασης; Τι είναι το Παραολυμπιακό Κίνημα; Τα παιδιά εξοικειώνονται με αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων μέσα από παιχνίδια αφής, εικαστικές δράσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

 

«Ένας Νέος Κόσμος» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού

«Μαθαίνω τα Αγωνίσματα Goalboal και Boccia» για μαθητές Β’ και Γ’ Δημοτικού και

«Μεγάλοι Αθλητές, Μεγάλες Επιδόσεις» για μαθητές Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού.


Επιστήμη των Αθλημάτων

Πόσο σημαντική είναι η οπτική οξύτητα για έναν αθλητή; Ποια σχέση έχουν τα αντανακλαστικά με τα αθλήματα του στίβου; Διαδραστικά εκθέματα, σχεδιασμένα από το Science Museum του Λονδίνου βοηθούν να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας και τη σχέση τους με τα αθλήματα.

«Ανακαλύπτω τις Ικανότητές μου»  για μαθητές B’ και Γ’ Δημοτικού

«Ικανότητες και Επιδόσεις» για  μαθητές Δ’–ΣΤ’ Δημοτικού


Υγιεινή Διατροφή και Εργαστήρι Μαγειρικής

Ποια η σχέση της διατροφής με την υγεία μας; Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;  Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια συναντούν τον σεφ μας στην κουζίνα του Ολυμπιακού Μουσείου για να μάθουμε τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να υιοθετήσουμε νέες διατροφικές συνήθειες.

«Διατροφοχώρα» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού

«Πρωταθλητές της Υγιεινής Διατροφής» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού

«Το Παιχνίδι της Διατροφής» για μαθητές Δ’- ΣΤ’ δημοτικού


Ολοήμερη Ολυμπιακή Εμπειρία στο Ολυμπιακό Μουσείο

Και φέτος εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική  δράση του μουσείου, προσφέροντας μια ολοήμερη μοναδική… Ολυμπιακή εμπειρία! Στη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος (9.00-12.30) τα παιδιά ανακαλύπτουν τα Ολυμπιακά αθλήματα και ξαναζούν τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ταινίες και οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και με αθλητικές δοκιμασίες και αθλοπαιδιές (κόστος 7€/άτομο).


Ολοήμερη  Εκπαιδευτική Δράση στο Ολυμπιακό Μουσείο

Το Ολυμπιακό Μουσείο για πρώτη φορά φέτος προσφέρει και την εμπειρία ολοήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης 2 μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων    (εκτός Υγιεινής Διατροφής), με μειωμένο κόστος 5€/άτομο (αρχικό κόστος 3€/πρόγραμμα/άτομο).

 

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Στην Αρχαία Ελλάδα

Η Αρχαία Ολυμπία και ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα προσεγγίζεται μέσα από την εξερεύνηση του εκθεσιακού υλικού, αξιοποιώντας τη μαιευτική μέθοδο και συνδυάζοντας τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Η μυθολογία των αγώνων, το έπαθλο και η διοργάνωσή τους, τα αρχαία αθλήματα και οι υποδομές των εγκαταστάσεων, καθώς και ο πολιτισμός και η κοινωνία που γέννησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος του προγράμματος.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου

 


Οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 

Ένα τεστ Ολυμπιακής προσωπικότητας δίνει την ευκαιρία σε εφήβους να ανακαλύψουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και να συλλέξουν πληροφορίες από το πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο, τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που άλλαξαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ολυμπιακής διοργάνωσης. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν και να υποστηρίξουν με επιχειρήματα την επιλογή τους ανάμεσα σε προσωπικότητες διακεκριμένων αθλητών, σημαντικών όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά για την πρωτοτυπία των άθλων τους, την κοινωνική δράση τους, ή τη σημασία της νίκης τους, κατανοώντας τελικά την αλληλένδετη σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορία της ανθρωπότητας.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου

 


Παραολυμπιακοί Αγώνες 

Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε ζητήματα αναπηρίας προσφέρεται στην ενότητα των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι μαθητές γνωρίζουν την ιστορία του θεσμού και έρχονται σε επαφή με τα Παραολυμπιακά αθλήματα. Ο αθλητικός εξοπλισμός, οι πατέντες, οι κανόνες και οι χώροι των αγώνων των Παραολυμπιακών αθλημάτων, εξοικειώνουν τους μαθητές με τις διαφορετικές κατηγορίες αθλητών με αναπηρία και τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές συμμετέχουν σε αγώνες των Παραολυμπιακών αθλημάτων Goalball και Boccia στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου. Το βιωματικό μέρος του προγράμματος στοχεύει να εγείρει την ενσυναίσθηση των εφήβων και ταυτόχρονα να  διασκεδάσει και να ευαισθητοποιήσει σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου

 


Επιστήμη των Αθλημάτων 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη δοκιμή πειραματικών διατάξεων, διαδραστικών μηχανημάτων στα οποία, ατομικά ή σε δυάδες, υπάρχει δυναμική αλληλεπίδραση. Μια διαδραστική πρόκληση για παιδιά όλων των ηλικιών αποτελεί η εκθεσιακή ενότητα «Επιστήμη των Αθλημάτων» βασιζόμενη στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και της απαίτησης για σωματική συμμετοχή. Με τη βοήθεια των μηχανημάτων εξομοίωσης αθλημάτων και μέτρησης σωματικών ικανοτήτων οι έφηβοι ανακαλύπτουν το σώμα τους, δοκιμάζουν τις ικανότητές τους και ανακαλύπτουν τη σχέση της φυσικής με τα αθλήματα.

 

Μαθητές γυμνασίου


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής

Το Ολυμπιακό Μουσείο, ήδη από το 2008 σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα την υγιεινή διατροφή. Μετά από αιτήματα εκπαιδευτικών το Ολυμπιακό μας Μουσείο σχεδίασε και υλοποιεί για τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου με στόχο την εξοικείωση των εφήβων με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Για το σχεδιασμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής αξιοποιήθηκαν στοιχεία και συνήθειες της διατροφής και των καταναλωτικών συνηθειών των εφήβων. Ένα εργαστήριο μελέτης συσκευασμένων προϊόντων, μια βόλτα στο σούπερ-μάρκετ και στο καλάθι μας αποτελούν την αφορμή για να μάθουν οι έφηβοι να κατανοούν τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων και να αναγνωρίζουν τη θρεπτική τους αξία. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά κατανοούν τη σημασία όλων των διατροφικών ομάδων για τον οργανισμό και ανακαλύπτουν εύκολους τρόπους για να δημιουργούν εύκολα και υγιεινά γεύματα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το εργαστήριο μαγειρικής από εξειδικευμένο σεφ-παιδαγωγό, στο ειδικά εξοπλισμένο χώρο μαγειρικής του Ολυμπιακού Μουσείου. Στη διάρκεια του εργαστηρίου μαγειρικής οι έφηβοι γνωρίζουν τα στάδια της προετοιμασίας ενός υγιεινού και νόστιμου γεύματος υπό την καθοδήγηση του σεφ-παιδαγωγού. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται βιωματικά τη γευστική υπεροχή και τα οφέλη της προετοιμασίας του γεύματος στο σπίτι έναντι των έτοιμων γευμάτων των καταστημάτων ταχυφαγίας.

 

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου

ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ & ΛΥΚΕΙΑ (ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ)

Τι σχέση έχει ένας έφηβος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων;….

Μπορούν μαθητές 15 – 18 ετών να γίνουν μέρος της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ιστορίας;

Οι “Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων–Youth Olympic Games” γίνονται η θεματική του νέου βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Ολυμπιακού Μουσείου, που απευθύνεται σε μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης.

Το Ολυμπιακό μας Μουσείο, για άλλη μια φορά…. “ταξιδεύει” στα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης, για να ”συστήσει” τους μαθητές μας… με τον μαγικό κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων!

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310968531

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Aγ. Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, 54636, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 968531-2

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.