ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Χ.Α.Ν.Θ. - Τα εκπαιδευτικά προγράμματα | 2017-2018 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Χ.Α.Ν.Θ. – Τα εκπαιδευτικά προγράμματα | 2017-2018

 Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΧΑΝΘ έχει σχεδιάσει πρoγράμματα επίσκεψης σχολείων που  απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου.

Πρόγραμμα επισκέψεων για σχολεία  στη Χ.Α.Ν.Θ.

«Ταξίδι γνωριμίας με τους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας και την κεραμική τέχνη»

Στόχος  του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τον πολιτισμό και την τέχνη των σπουδαιότερων σταθμών της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, η βιωματική εξερεύνηση της κεραμικής, ως μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης .
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικου & Γυμνασίου για τις παρακάτω τάξεις:

  • Ο κυκλαδικός πολιτισμός 3.200-2.000 π.χ., Α’,Β’, Γ’, Δ’ τάξη &  (Α΄,´ô Γυμνασίου)
  • Ο Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός 1600-1.100 π.χ.  Α’,Β’, Γ’, Δ’ τάξη & (Α΄,´ô Γυμνασίου)
  • Η Κλασική εποχής της αρχαίας Ελλάδας και ο Παρθενώνας 490-323  π.χ., Ε’, ΣΤ’ τάξη & (Α΄,´ô Γυμνασίου)

Η κάθε θεματική ενότητα  έχει  διάρκεια 2 ώρες  ( 120 λεπτά)  και το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα χωρίζεται  σε δύο μέρη.

Παιχνιδομάθηση: Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει, με παιγνιώδη τρόπο, εισαγωγή και γνωριμία με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν  τον κάθε πολιτισμό μέσα από βιωματικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες όπως κολάζ, ζωγραφική, δημιουργία αφίσας την οποία θα πάρει κάθε τάξη μαζί της, καθώς και  παρουσίαση πλούσιου οπτικού υλικού με βιντεοπροβολή. Για την ενότητα Παρθενώνας και Κλασική εποχή προβλέπεται  διαδικτυακή περιήγηση στο μουσείο της Ακρόπολης μέσω του Google Art Project.

Εργαστήριο κεραμικής: Το δεύτερο μέρος  είναι αφιερωμένο στην κεραμική, όπου όλα τα παιδιά, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή ,θα έχουν την δυνατότητα να πλάσουν και να πάρουν μαζί τους ένα αντικείμενο από πηλό. Θα ανακαλύψουν την τέχνη της κεραμικής, φτιάχνοντας  μικρά  αντίγραφα από μορφές και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα  από τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων. Π.χ. κυκλαδικά ειδώλια, διακοσμητικές εικόνες από αγγεία  και  μοτίβα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου της, σε αίθουσες εικαστικών και κεραμικής υπό την επιμέλεια των: Τατιάνα Τριγώνη εικαστικός, Μαρία Τσάντα, παιδαγωγός.     

«Αρχιτεκτονική των Πολιτισμών»

Η ΧΑΝΘ σχεδιάζει και οργανώνει ένα καινοτόμο πρόγραμμα επισκέψεων για σχολεία, με βάση τα σκανδιναβικά εκπαιδευτικά πρότυπα, κατά το οποίο οι μικροί μας αρχιτέκτονες θα ταξιδέψουν στον κόσμο, κατασκευάζοντας ινδιάνικες σκηνές, igloo εσκιμώων ή κυκλαδίτικα νησάκια, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής και συνθετικής τους ικανότητας, την καλλιέργεια της φαντασίας και την προώθηση της ομαδικής και συνεργατικής τους φύσης.

Χρησιμοποιώντας οικολογικά και κυρίως ασύμβατα φαινομενικά υλικά (άμμος, κλαδιά δέντρων, κύβοι ζάχαρης, ζαχαρωτά) θα εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους, αναπτύσσοντας την ικανότητα αντίληψης του τρισδιάστατου χώρου και τη μαθηματική λογική με τρόπο βιωματικό, ευχάριστο και δημιουργικό.

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την αρχιτεκτονική μέσω μιας σειράς κατασκευών, από τις οποίες τα ίδια θα επιλέγουν, υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων-αρχιτεκτόνων μηχανικών. Οι ομάδες οργανώνονται ηλικιακά και με κριτήριο το γνωστικό επίπεδο κάθε τάξης. Προηγείται βιντεοπροβολή επεξηγηματικών εικόνων και φωτογραφιών.

Αναλυτικά:
Α’, Β’, Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού
Ταξίδι στον κόσμο και τους πολιτισμούς μέσω της αρχιτεκτονικής. Δυνατότητα επιλογής: ινδιάνικες σκηνές, igloo εσκιμώων, ξύλινη σκανδιναβική καλύβα κυνηγών, ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη, πυραμίδες της Αιγύπτου, παραδοσιακοί ανεμόμυλοι.

Γ΄ , Δ΄ , Ε’& ΣΤ’ Δημοτικού
Κυκλαδίτικο νησί: Το λευκό και το γαλάζιο είναι οι πρωταγωνιστές της άσκησης αυτής, στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά κατασκευάζουν μικρά παραδοσιακά σπιτάκια και εκκλησάκια, κατά τα πρότυπα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Γνωρίζουν τη σημασία της χρήσης του λευκού χρώματος και των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιούν φυσικά υλικά, όπως βότσαλα και εξοικειώνονται με γεωμετρικά σχήματα, όπως ο τρούλος και ο κύβος. Τα κουφώματα, που είναι ανοιγόμενα, προκύπτουν από ξυλάκια βαμμένα μπλε. Εξηγούμε στα παιδιά τη σημασία των σκιάστρων και το ρόλο της πέργκολας. Κάθε κτιριάκι τοποθετείται σε ειδικά πλατώματα που δημιουργούνται από επάλληλες στρώσεις χαρτονιού οντουλέ, ώστε να αποδίδεται η αίσθηση του φυσικού εδάφους και των υψομετρικών διαφορών. Με τον τρόπο αυτό και δουλεύοντας ομαδικά, τα παιδιά σχηματίζουν το δικό τους νησάκι. Τέλος, με τη χρήση μικρού φωτιστικού παρατηρούμε τα παιχνίδια φωτός και σκιάς πάνω στις λευκές επιφάνειες.

*Πριν από κάθε κατασκευή, προηγείται προβολή επεξηγηματικών εικόνων και φωτογραφιών, καθώς και παρουσίαση ενδεικτικών μοντέλων-μακετών, από τα οποία μπορούν τα παιδιά να εμπνευστούν. Στο τέλος, κάθε παιδί ολοκληρώνει παίρνοντας τη δική του κατασκευή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα σύνθεσης μιας μεγαλύτερης κλίμακας μακέτας, προϊόν της συνολικής, ομαδικής συνεργασίας των μαθητών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου της.
Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Κατερίνα Ναστούλα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός-Ιστορικός Τέχνης

Πληροφορίες

Τα υλικά παρέχονται από τη ΧΑΝΘ
Διάρκεια: 2 ώρες
Κόστος:   5 ευρώ / μαθητή
Αριθμός μαθητών: έως 50 μαθητές / πρόγραμμα

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Χ.Α.Ν.Θ.
τηλέφωνο: 231 600 1000 εσωτ.0832 & εσωτ.0830 ή στο email: education3@ymca.gr

 

«Δημιουργικά πρωινά για σχολεία  με το Εργαστήριο Ρομποτικής»

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η Χ.Α.Ν.Θ. και η eduACT υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημιουργικά Πρωινά». 

Το πρόγραμμα αυτό αφορά επισκέψεις σχολείων με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τη ρομποτική και την τεχνολογία, μέσα από την έρευνα, το παιχνίδι και την κατασκευή αυτόνομων ρομπότ. Επίσης, η δομή του αποτελεί εισαγωγή και μικρογραφία του Παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής FIRST LEGO League (FLL).

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου.

Τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους ρομπότ χρησιμοποιώντας το σετ της Lego® Education Ev3 Mindstorms. Πρόκειται για μία άλλη προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν της γνώσεις τους με πρακτικό τρόπο χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά, τη φυσική, το σχέδιο και την έρευνα.

Διάρκεια: 2 ώρες (120 λεπτά)
Κόστος: 6 ευρώ / μαθητή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάλογα με την τάξη φοίτησης των παιδιών όλα τα παρακάτω :

Κατασκευή Ρομπότ

Προγραμματισμός Ρομπότ

Έρευνα και Project

Οπτικοακουστικό Υλικό

LEGO activities

Teambuilding – Brain Games

Ενημέρωση εκπαιδευτικών και παιδιών σχετικά με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας & Καινοτομίας FIRST LEGO LEAGUE & FIRST LEGO LEAGUE Jr.

Αναλυτικότερα, ακολουθώντας την δομή και την αξίες του Παγκόσμιου Διαγωνισμού ρομποτικής FIRST LEGO League, τα παιδιά:

Κατασκευάζουν σε ομάδες το δικό τους ρομπότ χρησιμοποιώντας το σετ της Lego® Education Ev3 Mindstorms και έρχονται σε επαφή με αρχές της μηχανικής. Στην συνέχεια, προγραμματίζουν το ρομπότ τους, έτσι ώστε να μπορεί να λύσει επιτυχώς μια από της αποστολές της φετινής πίστας του διαγωνισμού FLL με θέμα την υδροδυναμική. Μέσα από δοκιμές και αλλαγές προσπαθούν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το κομμάτι αυτό του προγράμματος αποτελεί δείγμα του Robot Game, του διαγωνισμού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις της eduACT, της ΧΑΝΘ, έναν χώρο σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφαρμόζονται νέες εκπαιδευτικές πρακτικές, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τον παιδιών με πολλαπλά ερεθίσματα υπό την επιμέλεια της εκπαιδευτικής ομάδας του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, επίσημου διοργανωτή του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST LEGO LEAGUE & FIRST LEGO LEAGUE Jr.

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με την eduACT τηλέφωνο: 2311 286369 & 6984332342

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

ΧΑΝΘ

Νικολάου Γερμανού 1, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 241007

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.