ECO School Μπλε Μέλισσα - Τα καλλιτεχνικά τμήματα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ECO School Μπλε Μέλισσα – Τα καλλιτεχνικά τμήματα

Σε αυτή την Κυψέλη, τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να συναντήσουν το δημιουργικό εαυτό τους. Μέσα από τη γνωριμία με τις 9 τέχνες (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, λογοτεχνία και ποίηση, μουσική, θέατρο και χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, κόμικς), τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φανταστούν, να δοκιμάσουν, να παίξουν, να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν. Θα ζωγραφίσουν μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές και ρεύματα, θα πειραματιστούν στη χαρακτική, το θέατρο και τη μουσική, θα φτιάξουν δικές τους ιστορίες και κόμικς, γλυπτά, θα μάθουν την τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, θα οργανώσουν θεατρικές παραστάσεις, θα αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία και θα καλλιεργηθεί η δημιουργική γραφή. Η επαφή με τις τέχνες θα γίνεται είτε σε εξειδικευμένα εργαστήρια είτε συνδυαστικά σε διαθεματικά εργαστήρια, πάντα όμως με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών.

 

Αναλυτικά τα εργαστήρια

1) Ζωγραφική

Τα χρώματα και τα σχέδια υπάρχουν επειδή υπάρχουμε εμείς και το φως! Χωρίς το φως και την ικανότητα του ανθρώπου να βλέπει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δε θα είχαμε την ομορφιά των εικαστικών τεχνών. Μέσα, λοιπόν, στο εργαστήριο ζωγραφικής, τα παιδιά θα περιηγηθούν στον κόσμο των χρωμάτων και των ασπρόμαυρων κοντράστ. Θα πειραματιστούν με διάφορα υλικά, τεχνητά και φυσικά. Θα παίξουν με μαρκαδόρους, με ξυλοκάρβουνα και ξυλομπογιές, με παστέλ μαλακά και παστέλ κεριού, καθώς και με τέμπερες. Αναμείξεις, συνθέσεις, μικτές τεχνικές θα εναλλάσσονται με ασπρόμαυρα σκίτσα, καρικατούρες και τοπιογραφίες, που συχνά θα αλλάζουν μορφή με την προσθήκη της φαντασίας των παιδιών και της εφευρετικότητας τους.

Τα χρώματα που θα γνωρίσουν είναι, πραγματικά, άπειρα…αποχρώσεις και τόνοι θα τους συστήσουν έναν ολόκληρο νέο κόσμο. Θα ζωντανέψουν παλιές τεχνικές με φυτικά χρώματα που θα φτιάξουν μόνα τους, με χρώματα ζαχαροπλαστικής, με χρώματα για υφάσματα και πολλά πολλά ακόμη πράγματα…Ένα ταξίδι σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο θα ξεκινήσει σύντομα!

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Τρίτη 16:00 – 17:00 και 20:00 – 21:00

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Τρίτη 14:00 – 15:00 και 18:00 – 19:00

 

2)Γλυπική χαρακτική

Από τότε που ο άνθρωπος υπάρχει, τα χέρια του αποτελούν τα βασικά του εργαλεία και τα πιο δυνατά του όπλα. Οι πέτρες, τα ξύλα και όλα τα υλικά, φυσικά και μη, υποτάχτηκαν στη δεξιοτεχνία του μέγα γίγαντα, του ανθρώπου. Με τα χέρια τους λοιπόν, με εργαλεία χαρακτικής και γλυπτικής, αλλά και πολλά αυτοσχέδια αντικείμενα κι εργαλειάκια τα παιδιά θα μάθουν τις έννοιες του όγκου, της επιφάνειας, θα εξερευνήσουν τη θετική και την αρνητική πλευρά σχεδίων, θα γνωρίσουν τι σημαίνει να αφήνεις πίσω σου ένα σημάδι ή μια γραμμή και το αποτέλεσμα να είναι ένα εντελώς φανταστικό σύνολο.

Θα δημιουργήσουν σφραγίδες και τυπώματα, που ξεπερνούν τα όρια του συμβατικού τρόπου δημιουργίας, θα παίξουν με αντικείμενα καθημερινά, όπως για παράδειγμα μια πλαστική σακούλα…που μεταμορφώνεται σε εργαλείο τεχνικής αποτύπωσης. Και αυτό που έχει σημασία είναι…όχι τόσο το αποτέλεσμα…αλλά η διαδικασία γνωριμίας με αυτό τον κόσμο!

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Δευτέρα 13:30 – 14:00 και 19:00 – 20:00

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Δευτέρα 15:00 – 16:00 και 17:00 – 18:00

 

3) Μικτές Τεχνικές

Πεταμένα ρετάλια υφασμάτων, κουμπιά και πλαστικά μαχαιροπίρουνα, λάστιχα και ξύλα από δεντράκια, φύλλα ξερά και πεσμένα μπροστά στα πόδια μας, κλωστές, πέτρες, άμμος και χώμα…τι θα μπορούσαν να είναι; Όλα είναι στοιχεία ενός μεγάλου καμβά…ενός πίνακα που ακόμα απλώς δεν έχει τελειώσει. Περιμένει τα παιδιά να βάλουν το πολύτιμο στοιχείο της φαντασίας για να τον ολοκληρώσουν. Υλικά καθημερινά, πιθανότατα σκουπίδια που δεν είχαν πλέον καμία άλλη αξία, γίνονται βάρκα για το ταξίδι της δημιουργίας. Μεταμορφώνονται σε υλικά κατασκευών, χειροτεχνίας και έργων τέχνης.

Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα των παιδιών, τόσο περισσότερο τα ωφελεί. Γίνονται πιο δραστήρια και η κάθε ενέργεια που επιτελούν, γίνεται αρτιότερη. Αν τώρα αναρωτιέστε, πώς γίνεται τα παιδιά να κάνουν τέχνη, η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Ποιος είπε ότι δε μπορούν να κάνουν; Και γιατί να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να βρουν όλα αυτά που χρειάζεται μια δημιουργική ψυχή για να εκφραστεί; Τα μη καλλιτεχνικά υλικά μαζί με τα ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά, όπως ονομάζονται, θα αποτελέσουν την παλέτα, τα πινέλα και χρώματα τους.

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Τρίτη 15:00 – 16:00 και 17:00

Για ηλικίες 8 -ε 12 χρονών κάθε τρίτη 19:00 – 20:00

 

4) Ο κόσμος των αισθήσεων και των συναισθημάτων

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα γνωρίσουν, θα βιώσουν και θα αποδεχτούν τα συναισθήματά τους μέσω ποικίλων αισθητικοκινητικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, δραστηριότητες, όπως το θέατρο σκιών, αισθητικοκινητικά παιχνίδια, επιτραπέζια αυτογνωσίας, δραματοποιήσεις και γενικότερα, η έκφραση μέσω της τέχνης, θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, και να μιλήσουν για αυτά. Μπαίνοντας σε διαφορετικούς ρόλους, -στη θέση του άλλου-, ενισχύεται η ενσυναίσθηση των παιδιών, και παράλληλα, ανακαλύπτουν τρόπους διαχείρισης των τα συναισθημάτων τους, χωρίς να τα κρίνουν. Είναι σημαντικό, πως τα παιδιά θα ενθαρρυνθούν τόσο να μοιράζονται τα δικά τους συναισθήματα και βιώματα όσο και να ακούν τους άλλους. Θα ανακαλύψουν, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και σεβασμού, πως όλοι αισθανόμαστε τα ίδια συναισθήματα, ο καθένας με τον τρόπο του, και πως όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Πέμπτη 15:00 – 16:00 και 20:00 – 21:00

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Τετάρτη 19:00 – 20:00

 

5) Επικοινωνούμε Παίζοντας

Παίζω = ζω. Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε. Μεγαλώνουμε, επειδή σταματάμε να παίζουμε. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας τρόπος να επικοινωνούν τα παιδιά μέσα από τις αισθήσεις και τα συναισθήματα τους, να εκφράζονται, να πειραματίζονται, να μπαινοβγαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους, να μεταφέρονται σε άλλους τόπους και εποχές, να μιμούνται, να εκτονώνονται, να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους. Όταν η καρδιά και η φαντασία ανοίγουν… πολλά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν… Το εγώ γίνεται εμείς! Συναντούμε τους άλλους και συμμετέχουμε σε μια απολαυστική διαδικασία, που μας απελευθερώνει και μας γεμίζει όμορφες στιγμές και εμπειρίες…

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 -12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Τρίτη 13:00 – 14:00 και 18:00 – 19:00

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Τρίτη 14:00 0 15:00 και 20:00 – 21:00

 

6) Πάμε να κάνουμε θέατρο

Εκεί που η αγάπη για το θέατρο συναντά τη διασκέδαση, εκεί που το παιχνίδι οδηγεί στην ανακάλυψη και τη δημιουργία, εκεί που η εμψύχωση δίνει κίνητρο για πειραματισμούς και αυτό-ανακάλυψη…  Εκεί, λοιπόν, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, συνεργασίας, αγάπης και εμπιστοσύνης, τα παιδιά θα ασχοληθούν με:

 

-Ασκήσεις επικοινωνίας – συνεργασίας

-Ασκήσεις ενεργοποίησης – ανάπτυξης εμπιστοσύνης

-Τεχνικές ενεργοποίησης φαντασίας/ αισθήσεων

-Θεατρικό παιχνίδι – Σωματική έκφραση

-Δραματοποίηση – Αυτοσχεδιασμοί

-Ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης – χαλάρωσης

-Τελική θεατρική παρουσίαση και πρώτη επαφή με το κοινό

Γιατί τελικά, «θέατρο κάνουμε για την ψυχή μας» (Κ. Κουν)

 

Ηλικίες: 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Πέμπτη 14:00 – 15:00 και 19:00 – 20:00

 

7)Μουσικο-κινούμαι

Όλα γύρω μας κινούνται μέσα σε έναν τέλειο ρυθμό…άλλα με θόρυβο και άλλα αθόρυβα…μάλλον…η Γη γυρίζει εδώ και εκατομμύρια, μην πούμε και δισεκατομμύρια χρόνια γύρω από τον εαυτό της και τον ήλιο! Οι πλανήτες δεν μένουν ούτε ένα λεπτό ακίνητοι! Η θάλασσα φτιάχνει μουσική χτυπώντας στους βράχους! Άραγε, έχετε βρεθεί ποτέ μέσα σε ένα δάσος, να ακούσετε το ρυθμικό ήχο του αέρα που κρύβεται μέσα στα δέντρα; Η μύγα ζουζουνίζει γύρω από το κεφάλι σας την ώρα που τρώτε, όπως ζουζουνίζουν και τα παιδιά με φωνές και γέλια στην αυλή του σχολείου!  Άραγε, η μουσική, ο ήχος και η κίνηση τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Θα το μάθουν τα παιδιά, παίζοντας!

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Τρίτη 19:00 – 20:00 και Πέμπτη 18:00 – 19:00

 

8)Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίων

Σε αυτό το εργαστήρι, θα ανακαλύψουν τη μαγική και ανεξερεύνητη πλευρά των βιβλίων… όχι των βιβλίων του σχολείου! Θα ψάξουν να βρουν βιβλία που κρύβουν μυστικά ξόρκια, διαστημόπλοια, αστρική σκόνη, θάλασσα, πύργους με παράξενους βασιλιάδες, ήρωες με εξωγήινες δυνάμεις, νεράιδες που έχουν ταξιδέψει μέχρι το παράθυρο τους μια νύχτα που έπεφταν αστέρια, πειρατές χαμένους μέσα σε μια κούπα με πορτοκαλάδα! Και πολλά πολλά άλλα…Θα κάθονται αναπαυτικά και θα απολαμβάνουν την αφήγηση και το άκουσμα ιστοριών. Μπορούν, άλλοτε κλείνοντας τα μάτια τους να ταξιδεύουν εκεί που τους πάει η φαντασία τους, κι άλλοτε με ανοιχτά μάτια να θαυμάζουν την εικονογράφηση. Αναπόσπαστο κομμάτι του εργαστηρίου αυτού, είναι ο σχολιασμός και η συζήτηση, σχετικά με τα βιβλία που διαβάζουν. Όλοι μπορούν, ελεύθερα, να εκφράσουν τη γνώμη τους, αλλά και να αλλάξουν την ιστορία, όπως αυτοί επιθυμούν!

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Δευτέρα 14:00 – 15:00 και 20:00 – 21:00

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Δευτέρα 18:00 – 19:00

 

9)Μουσική Εξερεύνηση

Σε αυτό το εργαστήρι, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη μουσική μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια με μουσικά όργανα και ποικίλες άλλες δραστηριότητες. Θα γνωρίσουν τις μουσικές έννοιες του ρυθμού και της μελωδίας, θα ακούσουν μουσικές από άλλους τόπους, θα τραγουδήσουν, και θα εκφραστούν μέσα από τη μουσική. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία, να φτιάξουν τα δικά τους αυτοσχέδια μουσικά όργανα με καθημερινά υλικά. Και φυσικά, θα σχηματίζονται μουσικές ομάδες, όπου τα παιδιά θα συνεργάζονται και θα συνδημιουργούν…καθώς ένας από τους βασικούς στόχους της μουσικής είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Τετάρτη 14:00 – 15:00 και 19:00 – 20:00

 

10) Μπάντα Κρουστών

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Τετάρτη 17:00 – 18:00

 

11) Φτιάχνουμε το δικό μας Ντοκιμαντέρ

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, τα παιδιά θα γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και του ντοκιμαντέρ. Θα γίνει λόγος για το τι χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας από την έρευνα και καταλήγοντας στην πράξη. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, να μάθουν πώς λειτουργεί μία κάμερα και πώς να τη χρησιμοποιούν δημιουργικά. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα δημιουργήσουν μια σειρά από ντοκιμαντέρ, με διαφορετική θεματολογία το καθένα. Για να γίνει αυτό, θα δουλεύουν ομαδικά αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δουλειές και ρόλους ο καθένας. Επιπλέον, για τη δημιουργία ορισμένων ντοκιμαντέρ, θα συνεργαστούν και με άλλα εργαστήρια, κι έτσι όλοι μαζί, θα καταφέρουν ένα όμορφο αποτέλεσμα και κυρίως, θα απολαύσουν τη διαδικασία.

Ηλικίες: 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Τετάρτη 16:00 -17:00 και 20:00 – 21:00

 

12) Εργαστήριο κινηματογράφου και φωτογραφίας

Το Εργαστήριο Κινηματογράφου και Φωτογραφίας αποτελεί μια εισαγωγή στον κόσμο της στατικής αλλά και της κινούμενης εικόνας. Τα παιδιά, μέσα από παιχνίδι και μικρές ασκήσεις, μαθαίνουν για τα στοιχεία της εικόνας, όπως το κάδρο, ο φωτισμός, το χρώμα και η σύνθεση. Καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους δοκιμάζοντας να γράψουν μικρές ιστορίες και να τις “σπάσουν” σε διαδοχικές εικόνες. Με προβολές ταινιών μικρού μήκους, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα συστατικά που συνθέτουν μια ταινία: το σενάριο/ιστορία, τα πλάνα, τη σκηνοθεσία των ηθοποιών, το μοντάζ, τον ήχο. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν το ρόλο βασικών συντελεστών, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας ή ο σκηνογράφος/ενδυματολόγος και αναπτύσσουν την ομαδικότητα τους δουλεύοντας μαζί για ένα αποτέλεσμα.  Τέλος, έρχονται σε επαφή με τα ίδια τα εργαλεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου: την κάμερα/φωτογραφική μηχανή, την κλακέτα και το μικρόφωνο, αποκτώντας δεξιότητες που τους επιτρέπουν να γίνουν μικροί φωτογράφοι και κινηματογραφιστές.

 

Ηλικίες: 5 – 7 και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Πέμπτη 14:00 – 15:00 και 19:00 – 20:00

Για ηλικίες 8 – 12 χρονών κάθε Πέμπτη 15:00 – 16:00 και 20:00 – 21:00

 

13) 2D-3D Animation

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα δημιουργήσουν τη δική τους ταινία κινουμένων σχεδίων, με σχέδια, που τα ίδια θα φτιάξουν, με διάφορα υλικά. Θα μάθουν πώς να κατασκευάζουν μια τέτοια ταινία από το μηδέν. Κατά τη διαδικασία αυτή, θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, θα σχεδιάσουν, θα κατασκευάσουν, θα χειριστούν την κάμερα, θα βιντεοσκοπήσουν. Κυρίως, όμως, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν τους δικούς τους ήρωες και τις δικές τους ιστορίες.

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 – 7 χρονών κάθε Τετάρτη 15:00 – 16:00 και 18:00 – 19:00

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Eco School Μπλε Μέλισσα

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

19o Χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Περαίας, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 23920 75670, 6980798757

Email: info@mplemelissa.gr

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Το Eco School Μπλε Μέλισσα είναι ΔΩΡΕΑΝ όλο το χρόνο με κουπόνια Voucher μέσω του ΕΣΠΑ.

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.