ECO School Μπλε Μέλισσα - Τα εκπαιδευτικά τμήματα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ECO School Μπλε Μέλισσα – Τα εκπαιδευτικά τμήματα

Στην Κυψέλη των επιστημών έχει ενταχθεί μια σειρά από πρωτοποριακά διαθεματικά εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες επιστήμες, όπως τη φυσική, τα μαθηματικά, τη χημεία, την αστρονομία, την αστροφυσική, τη βιολογία κτλ. Κεντρικός στόχος των εργαστηρίων, είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, να πειραματιστούν, να διαχειριστούν και να επιλύσουν προβλήματα σε πραγματικά πλαίσια. Δίνεται στα παιδιά, η δυνατότητα να διερευνήσουν βιωματικά, αιτίες, συνέπειες, αλλαγές μεταβλητών, συγκροτώντας, έτσι, ομάδες μικρών επιστημόνων. Είναι θεμιτό μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία ηφαιστείων, τη μελέτη των δεινοσαύρων, την εκτέλεση μαγειρικών συνταγών αλλά και πολλών άλλων ευφάνταστων δραστηριοτήτων, τα παιδιά να μάθουν για τα φυσικά φαινόμενα, να κατανοήσουν δύσκολες μαθηματικές έννοιες, να γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό, και να αντιληφθούν πώς συνδέονται, όλα αυτά, με την καθημερινότητά τους.

 

Αναλυτικά τα εργαστήρια

1) Μαθηματικά στην Κουζίνα

Βάζοντας τους σκούφους τους είναι έτοιμοι να γίνουν μικροί σεφ. Θα μάθουν, μέσα από εύκολες συνταγές, πώς συνδέονται οι μαθηματικές έννοιες με τη μαγειρική υπολογίζοντας ποσότητες, πχ «πόσα αυγά θα βάλω στο κέικ;», γνωρίζοντας έννοιες όπως μισό, ολόκληρο, κτλ «θα βάλουμε μισό πακέτο ζάχαρη», υπολογίζοντας και συγκρίνοντας το βάρος «το βούτυρο είναι πιο βαρύ από το αλεύρι», παρατηρώντας πώς αλλάζει η ύλη, «το νερό γίνεται ζυμάρι όταν προσθέσω αλεύρι».Στις δραστηριότητες, επίσης, θα μάθουν να ταξινομούν τα υλικά και να  υπολογίζουν τις ποσότητες, θα κάνουν υπολογισμούς, μαθηματικές πράξεις, αντιστοιχίσεις, κι έτσι θα εξοικειωθούν με τις μονάδες μέτρησης βάρους, θερμοκρασίας και χρόνου. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα μοσχομυρίσει το σχολείο και θα περάσουν όμορφα αποκτώντας νόστιμες εμπειρίες.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 με 7 χρονών κάθε Πέμπτη 15:00 – 16:00 και 20:00 – 21:00

Για ηλικίες 8 με 12 χρονών κάθε Πέμπτη  14:00 – 15:00 και 19:00 – 20:00

2) Ώρα να αγαπήσουμε τις Φυσικές Επιστήμες

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο. Μέσα από το βίωμα, το παιχνίδι και με την αξιοποίηση όλων των αισθήσεων, τα παιδιά θα κατανοήσουν καθημερινά φαινόμενα. Όπως, γιατί έχουμε μέρα και νύχτα, γιατί χωρίσαμε το χρόνο σε εποχές, γιατί ένα καράβι μεγατόνων επιπλέει, ενώ μια βίδα γραμμαρίων βυθίζεται, πώς πετούν οι πύραυλοι, γιατί έχουμε θερινή και χειμερινή ώρα, πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο. Μέσα από διασκεδαστικά πειράματα και κατασκευές, με χαρακτηριστικά στοιχεία την ανακάλυψη, τον πειραματισμό, τη δοκιμή, το λάθος και τη λύση, τα παιδιά θα γνωρίσουν το φυσικό και τον υλικό κόσμο. Τα βιωματικά πειράματα, θα γίνουν μέσω της σωματικής δραστηριοποίησης, αξιοποιώντας και τις προσομοιώσεις και τις αναλογίες. Δηλαδή, σε όλες τις διερευνήσεις που θα πραγματοποιηθούν, τα παιδιά θα συμμετέχουν ενεργητικά χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως πειραματικό όργανο.

Για παράδειγμα, θα διερευνηθούν οι έννοιες μάζας και βάρους μέσα από τα άλματα σε ένα σκάμμα, η άνωση και η πυκνότητα χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του νερού, τα διαλύματα μέσα από έναν χορό σε ένα βιωματικό κύκλο, η θεατή πλευρά της σελήνης, οι Εκλείψεις Ηλίου – Σελήνης και η ευθύγραμμη διάδοση το φωτός μέσα από σωματικές προσομοιώσεις.  Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να εμπλακούν και να κατανοήσουν, ότι οι φυσικές επιστήμες είναι παντού στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, η γνώση των αρχών και των νόμων της φύσης και της ύλης ανοίγει τους νοητικούς ορίζοντες των παιδιών και προάγει την κριτική τους σκέψη, ενώ παράλληλα, η κατανόηση των φυσικών φαινομένων τα βοηθά στην καθημερινή τους ζωή και τα παρακινεί στο να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους πραγματοποιώντας τους δικούς τους πειραματισμούς.

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 με 7 χρονών κάθε Δευτέρα 15:00 – 16:00 και 18:00 – 19:00

Για ηλικίες 8 με 12 χρονών κάθε Δευτέρα  20:00 – 21:00

 

3) Οι μικροί Βιολόγοι

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή των παιδιών στο συναρπαστικό κόσμο της ζωής. Μέσα από την παρατήρηση των έμβιων όντων σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο και με την πραγματοποίηση ποικίλων πειραμάτων τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το θαύμα της ζωής, μαθαίνουν για όλες τις μορφές ζωής, όπως τα ζώα, τα φυτά, οι μύκητες, ο άνθρωπος κ.α. Παράλληλα, τα παιδιά λαμβάνουν βασικές γνώσεις των βιολογικών επιστημών και τις εκατοντάδες εφαρμογές τους στη γεωργία, την ιατρική, την προστασία του περιβάλλοντος και την καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, το εργαστήριο αυτό, στοχεύει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά τόσο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών όσο και εξαιτίας των αρνητικών περιβαλλοντικών φαινομένων της εποχής μας. Η φυσιογνωσία παρέχει στα παιδιά όλες τις απαραίτητες γνώσεις για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, ενώ τα εντυπωσιακά πειράματα και οι προσομοιώσεις, τους προσφέρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 με 7 χρονών κάθε Τρίτη 13:30 – 14:00 και 20:00-21:00

Για ηλικίες 8 με 12 χρονών κάθε Παρασκευή 15:00 – 16:00 και 18:00 – 19:00

 

 

4) Λύνοντας τις απορίες Αλλιώς

Σε αυτό το εργαστήριο, σκοπός είναι να βοηθηθεί ακόμα πιο άμεσα το παιδί στη σχολική πραγματικότητα. Για αυτό, προσφέρεται αυτό που για πολλές φορές, ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων με πραγματικά πλαίσια, με την καθημερινή ζωή, με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά. Καθημερινά, σε αυτό το εργαστήριο, θα λύνονται σε βάθος οι απορίες των παιδιών, με ένα διαφορετικό βιωματικό τρόπο, βοηθώντας τη διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο άμεση, εύκολη, αποτελεσματική και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής δυσκολεύεται στα κλάσματα, με καθοδήγηση εκτελεί στην κουζίνα με κάποιες μεθοδολογίες μια συνταγή. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη μαγειρική, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και γιατί του χρειάζονται, με έναν πρακτικό τρόπο, σε ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος.

Ηλικίες: 6 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες από 6 μέχρι 12 ετών καθημερινά 16:00 – 17:00 και 17:00 – 18:00

 

5) Μεγάλες εφευρέσεις και γιγαντοκατασκευές

Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη μηχανολογία και την τεχνολογία, μαθαίνοντας περισσότερο και λιγότερο γνωστές ανθρώπινες εφευρέσεις και πώς αυτές λειτουργούν. Κατανοούν τη δομή και τη λειτουργία των μηχανών, κατανοούν την έννοια της ενέργειας, ενώ μέσα από πρωτότυπες κατασκευές και ωραία πειράματα γίνονται τα ίδια εφευρέτες και τεχνολόγοι. Πολύ σημαντικό είναι, πως τα παιδιά ενημερώνονται και καλούνται να σκεφτούν όχι μόνο για τα οφέλη αλλά και για όλους τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνολογία. Επιπλέον, αποκτούν βασικές τεχνικές δεξιότητες, όπως η χρήση απλών εργαλείων και η σωστή συντήρηση των μηχανών. Τέλος, στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα μάθουν για ποικίλες γιγαντοκατασκευές του κόσμου, όπως γέφυρες, πύργους, ουρανοξύστες και πώς αυτές κατασκευάστηκαν, και θα κατασκευάσουν προσομοιώσεις τους.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 με 7 χρονών κάθε Παρασκευή 14:00 – 14:00 και 20:00 – 21:00

Για ηλικίες 8 με 12 χρονών κάθε Παρασκευή 19:00 – 20:00

 

6) Αστρονομία

Ηλικίες : 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Κάθε Πέμπτη 18:00 – 19:00

 

7) Διαπολιτισμικό ταξίδι

Γνωρίζουν βιωματικά χώρες , πολιτισμούς, τραγούδια, φαγητά , ήθη και έθιμα.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 με 7 χρονών κάθε Τετάρτη 19:00 – 20:00

Για ηλικίες 8 με 12 χρονών κάθε Τρίτη 20:00 – 21:00

 

8) Γιατί ; Πως; Που;

Μια ανοιχτή βιωματική συνδιερεύνηση από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με ό,τι ερώτημα μπορεί να προκύψει. Γιατί υπάρχουν σύννεφα, εποχές; Στο διάστημα πετάμε; Πως τρέφονται τα φυτά; Και πολλά άλλα…

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες 5 με 7 χρονών κάθε Πέμπτη 17:00 – 18:00

Για ηλικίες 8 με 12 χρονών κάθε Τρίτη 17:00 – 18:00

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Eco School Μπλε Μέλισσα

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

19o Χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Περαίας, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 23920 75670, 6980798757

Email: info@mplemelissa.gr

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Το Eco School Μπλε Μέλισσα είναι ΔΩΡΕΑΝ όλο το χρόνο με κουπόνια Voucher μέσω του ΕΣΠΑ.

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.