Τούμπα - Τριανδρία Archives – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Κυρία Κυρία

Το μελετητήριο ΚΥΡΙΑ ΚΥΡΙΑ σε καλωσορίζει στην παρέα του και σε προσκαλεί στα εγκαίνιά του, σε ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00! Σε περιμένουν ευφάνταστες δραστηριότητες και παιχνίδια αλλά και πολλά πολλά δωράκια!

 

Εκεί όπου η καθημερινή μελέτη και το διαδραστικό παιχνίδι ξεδιπλώνονται μέσα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, πολύχρωμο και φωτεινό με την υποστήριξη πλήρως καταρτισμένων δασκάλων.

Δημιουργώντας μικρές ομάδες μελέτης, καλλιεργείται ο σεβασμός, η κατανόηση και η ικανότητα του παιδιού να διαβάζει μόνο του, με τον τρόπο που του ταιριάζει!

Έτσι οι μικροί κύριοι και οι μικρές κυρίες κερδίζουν τα κατάλληλα γνωστικά εφόδια και παράλληλα αποκτούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια αλλά και τους φίλους τους.

 

Εδώ θα βρεις:

 • Ολιγομελή τμήματα σχολικής μελέτης
 • Τμήματα ειδικής αγωγής
 • Διαδραστικά μαθήματα

 

 

 

Πέρασμα

Το Πέρασμα ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020 όταν η ανθρωπότητα έμπαινε σε μια δύσκολη συνθήκη, αυτή της Πανδημίας, αν και ο σπόρος του, η ιδέα υπήρχε πολλά χρόνια πριν…

Μέσα σε μία εξελικτική πορεία έρευνας και συνεχούς εκπαίδευσης στην τέχνη αλλά κι επιστήμη του θεάτρου ο σπόρος μεγάλωσε και πήρε τη μορφή ενός καραβιού φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εμψυχώνει, να βοηθά και να στηρίζει μια πιο δημιουργική και αυθεντική πορεία ζωής στους επιβάτες του.

Όλο το εγχείρημα είχε ως απαρχή κι έναυσμα την Πτυχιακή εργασία της θεατρολόγου – δραματουργού Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου «Εμψύχωση των ομάδων και Devised theatre: εκλεκτικές συγγένειες».

Η βασική μεθοδολογική πρακτική είναι η διαδικασία ανάπτυξης συμμετοχικής δραματουργίας, σύμφωνα με τις αρχές του Devised Theatre (Θεάτρου της Επινόησης) αφού με αυτή τη διαδικασία συνδέεται η εμψυχωτική του λειτουργία.

Ως “θέατρο της επινόησης” ορίζεται η δημιουργία θεατρικού έργου και παράστασης από το μηδέν, χωρίς να προϋπάρχει ήδη θεατρικό έργο. Συμμετοχικό – συλλογικό δράμα είναι το «προϊόν» της ομαδικής δημιουργικής διαδικασίας και προϋποθέτει την εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων.

 

Εργαστήρια Συλλογικής Θεατρικής Δημιουργίας

Έτσι δημιουργήθηκαν τα “Εργαστήρια Συλλογικής Θεατρικής Δημιουργίας” που αποτελούν τον κορμό της ύπαρξης του Περάσματος. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για τα μέλη της κοινότητας όλων των ηλικιακών ομάδων πάνω σε διαφορετική θεματολογία κάθε φορά.

 

 

Τα Παιδιά…η Έμπνευση για το Πέρασμα

Η Ζωή είναι μυστήριο κρύβει σοφία και τα παιδιά τη νιώθουν αφού κινούνται και παίζουν πολύ κοντά στο ρυθμό της Δημιουργίας. Στο Πέρασμα τους προσφέρεται ένα εύφορο, γόνιμο περιβάλλον αποδοχής, πίστης στη σοφία που κουβαλούν μέσα τους και ένα πλαίσιο αρωγής, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα, για να νιώσουν και τα ίδια σε κάθε στάδιο της εξέλιξης τους το μεγαλείο, τη μοναδικότητα και την αξία της ύπαρξής τους.

 

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν δοκιμαστικού μαθήματος για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος στο Πέρασμα. Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

Σύγχρονο Κέντρο Γλώσσας “Κυριακίδου”

Το Σύγχρονο Κέντρο Γλώσσας «Κυριακίδου» ιδρύθηκε το 1996 από τη Ρούλα Κυριακίδου με όραμα να γίνει ένα πραγματικό σχολείο, που όχι απλώς διδάσκει ξένες γλώσσες, αλλά βοηθάει τα παιδιά να εξερευνήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Με εμπειρία  28 χρόνων στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, είναι ένα σχολείο-πυρήνας για χιλιάδες μαθητές, μία ομάδα δασκάλων που δουλεύουν με τρέλα και ενθουσιασμό και συνεχώς εξελίσσονται!

 

Στo Σύγχρονο Κέντρο Γλώσσας «Κυριακίδου» στην Άνω Τούμπα θα συναντήσετε…   

 • Έναν κόσμο γεμάτο γνώση, εμπειρία και επιτυχίες.
 • Τον συνδυασμό της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού με την οργανωμένη διδασκαλία και την αντικειμενική αξιολόγηση.
 • Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που οδηγεί μαθητή, καθηγητή και γονιό σε πλήρη συνεργασία, εξασφαλίζοντας ουσιαστική μάθηση, αλλά και επιτυχία στις εξετάσεις.
 • Χώρους εξοπλισμένους με την πιο σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία που ξεχωρίζουν για τη ζωντανή και μοντέρνα αισθητική τους και επιτρέπουν στους μαθητές να αξιοποιούν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους.
 • Έναν κύκλο σπουδών που χαρίζει στα παιδιά αυτοπεποίθηση και πραγματική γνώση της γλώσσας.
 • Σύγχρονες, πρωτότυπες και εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης, με στόχο την κατάκτηση Lower-Proficiency & IELTS.

 

Παιδική χαρά Ελευθερίας και Γληνού

Η συγκεκριμένη παιδική χαρά, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Τριανδρίας έχει κάποια ιδιαίτερα παιχνίδια και όχι κούνιες. Συγκεκριμένα, έχει έναν μικρό λόφο, και για κατέβασμα από αυτόν έχει μια μεγάλη τσουλήθρα στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και ανακυκλωμένα υλικά (ελαστικά). Επίσης, έχει ένα καρουζέλ ιδιαίτερο, που δεν υπάρχει πουθενά άλλου μάλλον – συγκεκριμένα το αγαπούν πολύ τα παιδιά μου και το αποκαλούν “το τρελό καρουζέλ”- αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην υπάρχουν προβλήματα. Επίσης σκάμμα με άμμο και μια ενδιαφέρουσα κατασκευή για ελαφρύ σκαρφάλωμα.
Κούνιες υπάρχουν σε παρακείμενη Παιδική Χαρά επί της οδού Γυμναστηρίου (1 λεπτό απόσταση με τα πόδια).
Καφέ δεν υπάρχει πολύ κοντά, αλλά η παιδική χαρά είναι στο κέντρο της Τριανδρίας, οπότε υπάρχουν ευκολίες σε κοντινή απόσταση.
Ρεπόρτερ: Μάριος Δρίζης

Learn Away

 

Το Learn Away φροντίζει για το μέλλον των μαθητών του κάνοντας τη μάθηση ένα ενδιαφέρον και δημιουργικό ταξίδι!

Πώς γίνεται αυτό; Εύκολα!

Η εκπαιδευτική διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ένα χώρο φιλικό προς το μαθητή, πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία. Ο μαθητής παύει να είναι παθητικός αποδέκτης και συμμετέχει ενεργά στη χρήση της γλώσσας και στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία με αυτοπεποίθηση.

Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη βιωματική μάθηση, το αυθεντικό υλικό, τα διαθεματικά projects, τη διαπολιτισμική κουλτούρα τα οποία ικανοποιούν την έμφυτη τάση του παιδιού για μάθηση, παιχνίδι και πειραματισμό. Όλα αυτά υπό την καθοδήγηση άρτια εκπαιδευμένων καθηγητών.

Η άμεση βελτίωση στη χρήση της ξένης γλώσσας είναι εμφανής!

Υπάρχει επίσης χώρος βιβλιοθήκης με πρόσβαση wifi για μαθητές που επιθυμούν ένα ήσυχο χώρο μελέτης ή και γονείς σε περίπτωση αναμονής.

Επιπλέον των υπηρεσιών ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, το Learn Away συνεργάζεται με την κ. Χρυσάνθη Κωστάρα, σύμβουλο μαθησιακού προφίλ και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Οι γονείς μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία και ενημέρωση για την πρόοδο των παιδιών τους αλλά και για όλες τις δράσεις του κέντρου μέσω online πλατφόρμας, κάνοντας τη συνεργασία εύκολη και αποτελεσματική.

Υπεύθυνη του κέντρου και των προγραμμάτων είναι η Κατερίνα Λαζαρίδη.

PlayTogether

Το PlayTogether είναι ένας ασφαλής εναλλακτικός βρεφονηπιακός παιδότοπος στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου προωθείται το ήρεμο, δημιουργικό και ελεύθερο παιχνίδι παρέα με τους γονείς. Οι ιδιοκτήτριες του χώρου, Γιώτα και Μαρία, είναι επαγγελματίες παιδαγωγοί με πολυετή εμπειρία στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης.

Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι, σε συνδυασμό με τις δημιουργικές δραστηριότητες, που διοργανώνονται στον χώρο, προσφέρουν ποιοτικό χρόνο και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο που τώρα γνωρίζουν.

 

O χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος, όπου οι γονείς μπορούν:

 • να απολαύσουν άνετα το ρόφημά τους καθώς το παιδί τους παίζει στον ίδιο χώρο, με καθοδήγηση κι επίβλεψη από το εκπαιδευμένο προσωπικό ή να παίξουν παρέα με το παιδί τους
 • να συμμετέχουν μαζί με το παιδί τους στις δημιουργικές δράσεις και στα επιμορφωτικά προγράμματα που φιλοξενούνται στο χώρο
 • να διοργανώσουν ένα όμορφο πάρτυ ειδικά για αυτές τις μικρές ηλικίες

 

Σημαντικές πληροφορίες για το PlayTogether:

 • Στο PlayTogether γονείς και παιδιά αφήνουν τα παπουτσάκια τους στην είσοδο και απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους σε καθαρό δάπεδο.
 • Ο χώρος καθαρίζεται και απολυμαίνεται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.
 • Το μενού που προσφέρεται στα παιδιά είναι υγιεινό και χωρίς συντηρητικά, με τη δυνατότητα επιλογής σε προϊόντα δίχως ζάχαρη και προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη. Επίσης υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για παιδιά με αλλεργίες.
 • Ο χώρος είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του από την ΕΒΕΤΑΜ.

Ο χώρος φιλοξενεί:

 • Παιδικά πάρτυ
 • Δημιουργικά εργαστήρια για βρέφη και νήπια
 • Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις
 • Σεμινάρια για γονείς
 • Εορταστικά events
 • Baby shower party (γιορτάστε τον ερχομό του παιδιού σας
 • Gender reveal party (αποκαλύψτε σε συγγενείς και φίλους το φύλο του μωρού σας)
 • Prive party

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Το ταξίδι των παιδιών σε τόπους των τεχνών και των πολιτισμών αποτελεί βασική επιδίωξη των ανθρώπων που εθελοντικά καταθέτουν ψυχή και τεχνογνωσία στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία, η φαντασία, το παιχνίδι αποτελούν βασικά στοιχεία, στα οποία επενδύουν τόσο οι υπεύθυνοι και υπεύθυνες σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, όσο και οι εμψυχωτές και εμψυχώτριες των προγραμμάτων αυτών.

Στοχεύοντας σε μια υγιή πολιτισμική ή πολύ-πολιτισμική κοινωνία χρειαζόμαστε άτομα ικανά να αντιμετωπίσουν καινούριες καταστάσεις μ’ εμπιστοσύνη και δημιουργικότητα, με ικανότητα «αυτοσχεδιαστική», με ευελιξία, επινοητικότητα αλλά και προσαρμοστικότητα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσουμε και υλοποιούμε τα προγράμματά μας και επικοινωνούμε με το κοινό μας.

Στόχοι είναι:

Η επαφή των παιδιών με διαφορετικές μορφές και εκφράσεις του πολιτισμικού γίγνεσθαι

Η εκτίμηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας

Η προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μέσω των τεχνών

Κάθε γλώσσα έχει τη δική της «ψυχή». Η γλώσσα του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης περιέχει ήχους, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, αγγίγματα μαγικά σε φιλόξενους χώρους πολιτισμικής συνύπαρξης.

 

 Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  είναι πολυθεματικό μουσείο και σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και των οικογενειών τους.

Προσφέρει :

Μελέτη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά

Φιλοξενία συγγραφέων

Φιλοξενία μη κερδοσκοπικών οργανισμών

Πρακτική άσκηση φοιτητών και φοιτητριών

Υλοποιεί:

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε Δήμους

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε νοσοκομεία

Οργανώνει:

Επετειακές  και θεματικές εκδηλώσεις  βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση

Εκπαιδεύει:

Εθελοντές και εθελόντριες και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών

Η ιστορία του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997. Για αρκετά χρόνια στεγάστηκε σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο στην Άνω Πόλη με δημιουργικά κυριακάτικα πρωινά, επισκέψεις σχολείων, συναντήσεις και διαλέξεις. Το Δεκέμβριο του 2009 το νεοκλασικό κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και μαζί του κάηκαν όλα τα υπάρχοντα του Μουσείου όμως η αγάπη του κόσμου και κυρίως των παιδιών έδωσε στους ανθρώπους του Μουσείου τη δύναμη να συνεχίσουν και να κάνουν νέα αρχή. Από τον Μάρτιο του 2010 και για ένα χρόνο το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης με δημιουργικά προγράμματα νερού, αξιοποιώντας τα εκθέματα του Μουσείου Ύδρευσης. Από τα τέλη του 2011 το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θεσμός πλέον για την πόλη μας, απέκτησε ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Γρηγόριου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, στην Τούμπα όπου πραγματοποιούνται  καθημερινά  εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις σε  οργανωμένες επισκέψεις  σχολείων με μεγάλη προσέλευση μαθητών, Κυριακάτικα δημιουργικά πρωινά για τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους , σεμινάρια, ημερίδες , επιμορφωτικές συναντήσεις, παρουσιάσεις  βιβλίων, εκδηλώσεις εκτός Μουσείου. Το 2012 το Μουσείο έκανε πραγματικότητα ακόμη ένα όραμά του, την απόκτηση Μόνιμων Συλλογών.

Στις αίθουσες του Μουσείου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου:

 • Στη «Μαγική Παιχνιδοχώρα» Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα  είναι  ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.
 •  «…σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά»  Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου Λαδικού.

Art2Art

Ο κόσμος του Art2Art είναι ένας κόσμος ζεστός, γεμάτος χρώματα και μουσική που περιμένει να συνοδέψει μικρούς και μεγάλους στο ταξίδι της δημιουργίας. Το εργαστήρι ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, ως τρόπος διοχέτευσης της δημιουργικότητάς της ιδιοκτήτριάς του, της αγάπη της για τα εικαστικά και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Ένα περιβάλλον ασφαλές και χαρούμενο, όπου τα παιδιά με την ενεργή συμμετοχή του γονέα μπορούν να μάθουν, να δημιουργήσουν, να παίξουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να αναπτυχθούν νοητικά και συναισθηματικά.

Τα προγράμματα του εργαστηρίου της Art2Art και το εξειδικευμένο προσωπικό που τα επιμελείται, μεταδίδουν την γνώση μέσω ποικίλων τρόπων και μεθοδολογιών εκμάθησης και έκφρασης ούτως ώστε οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων να δημιουργούν και να συναναστρέφονται σε ένα ζεστό περιβάλλον.
Την ομάδα Art2Art πλαισιώνουν παιδαγωγοί, μουσικοπαιδαγωγοί, εικαστικοί καθώς και συντονιστές διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι επιμελούνται και συντονίζουν τα επί μέρους προγράμματα.

 

Τα βρεφικά και παιδικά προγράμματα για ηλικίες από 8 μηνών έως 7 ετών, δίνουν βάση στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών μια και η δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης του, τις ικανότητές του και φυσικά είναι μια πολύ ευχάριστη διασκέδαση.

Στόχος των προγραμμάτων η ανάδειξη των οπτικοκινητικών, κοινωνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης και της ανεξαρτησίας τους.

Προκειμένου να αναδειχθούν σωστά οι ικανότητες των παιδιών το κάθε πρόγραμμα λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ δίνεται η δυνατότητα αναπληρώσεων σε περίπτωση απουσίας.

 

 

Παιδικά δρώμενα

Μια φορά τον μήνα στην Art2Art φιλοξενούνται μεμονωμένα παιδικά δρώμενα. Μουσικοχορευτικά παιχνίδια, αφήγηση διαδραστικών παραμυθιών αλλά και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 12 μηνών έως 7 ετών.

Παράλληλα κατά την διάρκεια της χρονιάς φιλοξενούνται στην Art2Art διάφοροι κύκλοι σεμιναρίων αλλά και εποχιακά δημιουργικά εργαστήρια.

Τα προγράμματα της Art2Art επιμελείται η: Σίσσυ Μόνσπαρτ, Architect & Design Educator