Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το Μέλλον των Μουσείων - Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το Μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση

Πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένου των συνθηκών και των προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μουσεία σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, «Το Μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2021.

 

Τα Μουσεία με την έναρξη της επαναλειτουργίας τους, γιορτάζουν το καθένα με τον δικό του τρόπο, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων:

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» το Βυζαντινό Μουσείο καλεί το κοινό να μιλήσει για την επίδραση της πανδημίας στην ζωή του καθενός μας.

Το Μουσείο ξεκινά πρώτο μιλώντας για την έλλειψη επαφής με τη φύση συσχετίζοντάς την μέσα από ένα βίντεο με γλυπτό με που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή στη φύση, πουλιά να ραμφίζουν σταφύλια, μέλισσες να ζουζουνίζουν, σαλιγκάρι και σαύρα να λιάζεται νωχελικά σε αμπελόφυλλο.

Μοιραστείτε κι εσείς τις σκέψεις σας και πείτε με τη σειρά σας, τι σας έχει λείψει την περίοδο της πανδημίας. Οι απαντήσεις σας θα συγκεντρωθούν στο mbp.education@mbp.gr και θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης – βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με εκθέματά του.

Προχωρώντας στο πνεύμα του αναστοχασμού και της επανεκκίνησης που προτείνει και το ICOM, το Μουσείο καλεί τους φίλους του να δηλώσουν τι άλλες δράσεις ήθελαν να δουν από αυτό, έτσι ώστε  να ανοίξει ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του κοινού με το μουσείο και συμβάλλοντας έτσι, στην αλληλοεπίδρασή τους.

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920 – 2000).

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον χρωματιστό κόσμο της Ιωάννας Σπητέρη στις 12.00 αλλά και στις 19.30.

Στην έκθεση, σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Δωρεάν είσοδος.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.

Τηλ. κρατήσεων: 2310-991610

 

MOMus

Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με κατά βάση διαδικτυακές δράσεις από όλες τις Διευθύνσεις του, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα πωλητηρίου στις 18 Μαΐου, και φυσικά τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους του φορέα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 14 – Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

 

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, 18.00 – 21.00

Διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο «Φωτογραφίες από σπίτι»

Μείναμε αρκετά στο σπίτι. Βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο που συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Στο διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στο κατώφλι της επόμενης μέρας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας ενώνουν με τους άλλους.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Για νέους ηλικίας 13 έως 103 ετών.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310566716 και στο email: reception.photography@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.

 

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

  • «Art Museums are everchanging»

Πρώτη προβολή του animation «Art Μuseums are everchanging», ανάθεση του MOMus στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από τα κάναλια του MOMus στα social media fb @MOMusMuseums,  Instagram @momus_museums, youtube @MOMus Museums.

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/84780772423

Meeting ID: 847 8077 2423

  • Ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα από τα πωλητήρια του MOMus

 

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, 19.00

Διαδικτυακή εκδήλωση «Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου ‘Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950 – 1967)’»

Πώς οι εκθέσεις τέχνης υπηρέτησαν ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε ποιες περιόδους του παρελθόντος και σε ποια έργα τέχνης ανατέθηκαν «διπλωματικές αποστολές» στα χαρακώματα του σκληρού ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού; Πώς η Ελλάδα συνδέθηκε με τον μεταπολεμικό δυτικό πολιτισμό; Τι είδους εκθέσεις έβλεπε και πώς τις προσλάμβανε το αθηναϊκό κοινό; Πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες στην Ευρώπη; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά)

Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ

Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΔΠΜΣ «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ, ΜΜΣΤ και ΜΟΜus

Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μετάδοση live streaming: facebook @MOMusContemporary@Εκδόσεις UniversityStudioPress youtube @MOMus Museums

 

Κυριακή 23 Μαΐου 2021, 12.00 -14.00

Διαδικτυακό, εικαστικό εργαστήριο «Η Αφροδίτη και ο Μινώταυρος συνομιλούν με τον γεωμετρικό κόσμο της Άλεξ Μυλωνά»

Ανοίγουν ξανά οι πόρτες του μουσείου στο κοινό, και ειδικότερα στους μικρούς επισκέπτες, οι οποίοι καλούνται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι του κόσμου της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση επιχειρείται μια επανεκκίνηση άμεσης επαφής με τον κόσμο της τέχνης, τα έργα και την καλλιτέχνη. Στη προσπάθεια να μη χαθεί η δημιουργικότητα και η έμπνευση που αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, δοκιμάζεται ένα βιωματικό εικαστικό εργαστήριο, σχεδιασμένο να πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου, με τους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και εικαστικής προσέγγισης που μας έμαθε η πανδημία. Το εργαστήριο βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και το σχετικό τετράδιο αυτόνομης δράσης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Θάνος Μακρής, Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά,

Για  παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103215717 και στο email: reception.mam@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση της πλατφόρμας zoom.

 

Δείτε όλες τις επισκέψιμες περιοδικές εκθέσεις των μουσείων της πόλης ΕΔΩ.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.