Διαδρομή & Ξενάγηση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ξενάγηση στο Goethe-Institut Thessaloniki

Στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2023 – 25/11 & 26/11/2023

Το Goethe-Institut Thessaloniki συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του Open House Thessaloniki ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό, καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις ομάδων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης OPEN SCHOOL. Η διοργάνωση προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία ξενάγησης στα κτίρια, την ιστορία, τα εκθέματα και τις υποδομές του Goethe-Institut Thessaloniki, μέσα από οργανωμένες ομαδικές ξεναγήσεις.

Ανακαλύψτε το Αρκαδικό αρχέτυπο στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου, περιηγηθείτε στον καλλιτεχνικά επιμελημένο κήπο του και στην πλούσια συλλογή της σύγχρονης βιβλιοθήκης του, επισκεφτείτε τα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος και ζήστε «το Όνειρο του Γκαίτε» όπως το οραματίστηκαν οι καλλιτέχνες του Artecitya.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει στάσεις στους χώρους, τα εκθέματα και την ιστορία του Goethe-Institut Thessaloniki που μπορεί και να σας ξαφνιάσουν!

12o Open House Thessaloniki 2023

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Η δράση Open House ξεκίνησε το 2012 στην πόλη της Θεσσαλονίκης κι έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί 8 χρονιές, γνωρίζοντας μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Στο OPEN HOUSE Thessaloniki 2019, 600 εθελοντές ξενάγησαν το κοινό σε 123 χώρους, σημειώνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 54.000 επισκέψεων!

Το 12ο OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 26 Νοεμβρίου, με παράλληλες δράσεις που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

 

 

Παράλληλες Δράσεις:

MADE IN THESSALONIKI

Η παράλληλη αυτή δράση, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής. Η δράση έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό τις παραγωγικές διαδικασίες και τις τεχνικές που ακολουθούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν για όλους.
Δεν γίνονται κρατήσεις. Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων επισκέπτεστε τον κάθε χώρο εντός του διαθέσιμου ωραρίου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

OPEN WALKS

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν.
Δεν γίνονται κρατήσεις. Στο σημείο εκκίνησης σχηματίζεται ουρά, για να τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης των επισκεπτών.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή Δυτικά Τείχη – Στα μονοπάτια της ιστορίας.

 

OPEN SCHOOL

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος των OPEN TOURS και των χώρων δημιουργίας του MADE in Thessaloniki, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Τα σχολεία/εκπαιδευτικά τμήματα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη δράση στέλνοντας e-mail με θέμα “Open School” στο openhousethessaloniki@gmail.com.

Τα κτίρια και οι χώροι δημιουργίας που συμμετέχουν οριστικοποιούνται στις αρχές Νοεμβρίου.

OPEN YOUR MAP

Αυτός ο διαγωνισμός προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2023, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται! Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τον έντυπο χάρτη/πρόγραμμα από το info point (και από επιλεγμένα κτίρια που προγράμματος) και να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki.
Ο αγαπημένος μας χάρτης κερδίζει κάθε χρόνο ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ.

 

Επίσης:

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES

OPEN BOX

OPEN TOURS

OPEN VOTE

OPEN PHOTO

OPEN OFFICE

TIME TO CLOSE PARTY

 

Open House Thessaloniki 2018. Bensousan Han. Photo by John Simitopoulos © Courtesy of Open House Greece.

 

Open House Thessaloniki 2019. Photo by John Simitopoulos © Courtesy of Open House Greece.

 

Μια γιορτινή περατζάδα

Στην τελευταία πνοή του Σεπτέμβρη σμίγουν οι αγάπες για μουσική, χορό, γνώση και Θεσσαλονίκη και κρατούν την ανάσα του χρόνου για το τελευταίο καλοκαιρινό γλέντι.

Σπουδαστές αρχαίων ελληνικών από την Αμερική κλείνουν το οδοιπορικό τους σε μια αυθεντική συνάντηση με τις ομορφιές της πόλης.

Οι φωνές ξυπνούν μνήμες στα στενά της Άνω Πόλης, για μια αλλιώτικη καντάδα με τη συνοδεία σχημάτων παραδοσιακής μουσικής και μια παρέα δίχως σύνορα. Το χθες ενώνεται με το σήμερα και η αγάπη για την αρχαία ελληνική γλώσσα γίνεται ένα ζωντανό μοίρασμα σκέψεων και αποριών στα ιστορικά μνημεία.

Γεύσεις ελληνικής κουζίνας, μικρασιατικών γλυκών και ιστοριών. Και τέλος τα χέρια και οι φωνές ενώνονται σε ένα αυθεντικό πανηγύρι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, έτσι όπως μόνο οι καλοκαιρινές βραδιές μπορούν να χαρίσουν.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σαν τη θέα στο Αιγαίο. Όσοι θέλουν μπορούν να φέρουν μουσικά όργανα για έξτρα μουσική πινελιά πέρα από τις φωνές τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

5.30: Έναρξη από τους Κήπους του Πασσά
6.00 – 7.00: Καντάδα στην Άνω Πόλη με 2 στάσεις για μικρά γλεντάκια στην Πλατεία Καλλιθέας και στο Βυζαντινό λουτρό με το μουσικό σχήμα “Παινέματα του δρόμου”
7.00 – 8.00: Συνέχεια περατζάδας με στάσεις σε Άγιο Δημήτριο, Ρωμαϊκή Αγορά, Αχειροποίητο
8.00 – 9.00: Στάση για γεύση παραδοσιακών μικρασιάτικων γλυκών και ιστοριών στο “Ισλί”
9.00: Γλέντι στην Αγίας Σοφίας με το μουσικό σχήμα “Romvos Band”

Το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, οπότε για τον εντοπισμό της περατζάδας μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα:

6946 291965 (Βαγγέλης)
6948 213313 (Βασιλεία)

 

*αρχείο με τραγούδια για την διάρκεια της περατζάδας: https://we.tl/t-xtF2f8gK51

Leivadi Trail: 2η εκδήλωση ορεινού τρεξίματος

Ο πολιτιστικός σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την νέα  εκδήλωση ορεινού τρεξίματος (για το 2022) στο ιστορικό χωριό Λιβάδι του Ν. Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022. Σε υψόμετρο 850 μέτρων και άνω, αποτελεί ένα ανεξερεύνητο φυσικό παράδεισο μόλις 20χλμ από το κέντρο της πόλης. Πελώριες καστανιές, δρυς κι οξιές οι οποίες ξεφυτρώνουν σε όλο το μήκος των διαδρομών αποτελούν στοιχεία που θα θαυμάσει ο κάθε συμμετέχοντας.

 

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος συνεχίζεται δυναμικά να εκφράζεται μέσα από εκδηλώσεις η περιβαλλοντολογική ανησυχία. Μετά την αναβολή του δικαστηρίου ενόψει της απόφασης επαναλειτουργίας του λατομείου μαρμάρων στην περιοχή φτέρη, μια ανάσα μόλις από την πλατεία του χωριού, η οποία εκδικάζεται πλέον στο ΣΤΕ (συμβούλιο της επικρατείας) τον Σεπτέμβριο του 2022, κρατάει όλους τους κατοίκους στις επάλξεις, παλεύοντας να αποτρέψουν την απερίσκεπτη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον..

 

Οι διαδρομές φέτος θα είναι τρεις (3) και οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω διαδρομές:

 • Panorama Race: 22,600χλμ | Υψομετρική διαφορά: 840μέτρα
 • Kalogeriko Race: 11,500χλμ | Υψομετρική διαφορά: 390μέτρα
 • Leivadi Family: 4 χλμ | Υψομετρική διαφορά: 110μέτρα

 

Με ένα νέο μονοπάτι ενισχύεται η περσινή μεγάλη διαδρομή, ώστε να ικανοποιηθούν και οι πιο απαιτητικοί. Διατηρείται το βασικό κομμάτι της μεγάλης διαδρομής για να μετατραπεί ο αγώνας των 11,5 χλμ (μεσαίας διαδρομής) για όσους επιθυμούν μία πιο σύντομη ονειρεμένη, βουνίσια διαδρομή. Συντηρείται ατόφια η οικογενειακή διαδρομή των 4χλμ με σκοπό το ξεκίνημα περισσότερων ανθρώπων γνωριμίας του χωριού.

 

Φέτος, είναι μία ιδιαίτερη συγκινησιακή χρονιά για τον τόπο, διότι ως γνωστόν χάθηκε ένας νεαρός και όμορφος νέος, αφού έπεσε θύμα της οπαδικής βίας τον περασμένο Φλεβάρη.  Ο Άλκης Καμπανός, τυγχάνει να κατάγεται από το Λιβάδι, αφού ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό αυτό. Έτσι, λοιπόν, σε συνεννόηση και με την παρουσία της οικογένειας θα τιμηθεί αφιερώνοντας τη μεγάλη διαδρομή στη μνήμη του.

Συνεπώς εκτός από αθλητική εκδήλωση αποτελεί και ένα κοινωνικό γεγονός για την περιοχή , στην προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που προκύπτουν από την απερίσκεπτη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι σε αποτρόπαιες πράξεις και δράσεις βίας στον αθλητισμό και όχι μόνο.

Ο κόσμος, και ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση, και το ζητούν έντονα. Με την παρουσία μας δηλώνουμε παρόντες  στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, αλλά και στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

 

Οι εγγραφές ξεκινούν από τη Δευτέρα 23/05/22 και θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30/06/22 ή έως τη συμπλήρωση των συμμετοχών ανά διαδρομή.

Εγγραφές στη σελίδα https://leivadi.com/αίτηση-εγγραφής-στην-εκδήλωση-leivadi-trail

 

Παροχές διοργάνωσης Leivadi Trail

 • Όλοι οι συμμετέχοντες των διαδρομών 22,600χλμ και 11,500χλμ θα λάβουν με τη συμμετοχή τους αναμνηστικό δώρο – τεχνικό και ιδιαίτερο μπλουζάκι.
 • Όλοι συμμετέχοντες όλων των διαδρομών θα λάβουν κατά τον τερματισμό τους μετάλλιο συμμετοχής, το οποίο θα είναι διαφορετικό σε κάθε κατηγορία.
 • Στις κατηγορίες 22,600χλμ και 11,500χλμ θα υπάρξουν βραβεύσεις και έπαθλα για τους νικητές στις αντίστοιχες κατηγορίες.
 • Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναψυκτικό και μπανάνα.
 • Θα δοθούν πολλά δώρα και προϊόντα με κλήρωση στους συμμετέχοντες, από τους χορηγούς μας και τοπικούς παραγωγούς.
 • Μετά τον τερματισμό τους όλοι οι συμμετέχοντες θα γευτούν τοπικά εδέσματα, αλλά και μαγειρεμένα, εκείνη την ώρα, ζυμαρικά με μανιτάρια από εξειδικευμένο στο είδος chef.
 • Στους μικρούς συμμετέχοντες θα δοθεί επιπλέον χυμός, πατατάκια και θα υπάρχει δυνατότητα κατά τη διάρκεια των αγώνων παιδικών δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης.

 

Πληροφορίες – επικοινωνία:

Site: www.leivadi.com
Facebook: Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης
E-mail: trail@leivadi.com

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID-19 που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ποδηλατάδα Αγάπης

Κυριακή 8 Μαΐου 2022, στις 11μ.μ. στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, Ποδηλατάδα Αγάπης (για τον Σύλλογο “Λάμψη”)

 

Το Stay Strong καλεί τους Θεσσαλονικείς σε μια ξεχωριστή βόλτα για όλους, με όχημα το ποδήλατο!
Κυριακή 8 Μαΐου ετοιμάζεται για εσάς ένα μεγάλο, active party με σημείο συνάντησης το ΒikeΙt όπου μουσική, χορός και κέφι θα συνοδεύει την αφετηρία της διαδρομής σας.

“Ποδηλατάδα Αγάπης” λοιπόν με σκοπό την κινητοποίηση του συνόλου προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και την ενίσχυση του Συλλόγου “Λάμψη” (Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες βορείου Ελλάδος).
Μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στο ασφαλές περιβάλλον του ποδηλατόδρομου, ιδανική για μικρούς και μεγάλους!

 

Δεν έχετε ποδήλατο; Κανένα πρόβλημα! Το BikeIt, υποστηρικτής της εκδήλωσης, προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες το όχημα της αρεσκείας τους για ενοικίαση, στη μισή τιμή!
Στο BikeIt θα βρεις ποδήλατα μονά, διπλά, ενηλίκων, παιδικά, ποδήλατα με καρεκλάκι μωρού αλλά και τετραθέσια για όλη την οικογένεια!
Ευκαιρία για βόλτα λοιπόν, ευκαιρία να κινηθούμε, να περάσουμε καλά και να ενισχύσουμε τον σύλλογο “Λάμψη” !

Όλα τα κέρδη των συμμετοχών της δράσης θα δοθούν στον Σύλλογο “Λάμψη”.
Δείτε περισσότερα για το έργο της Λάμψης ΕΔΩ.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί πρωινές ώρες.

 

Τιμοκατάλογος, με ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες της δράσης, για ενοικίαση ποδηλάτων

Τετραθέσια Τετράτροχα:

 • Έως (4) ενήλικες και (2) παιδιά
 • τελική τιμή  7,00 €

Διθέσια Τετράτροχα:

 • Έως (2) ενήλικες και (2) παιδιά
 • τελική τιμή  5,00 €

Διθέσιο Τandem:

 • Έως (2) αναβάτες
 • τελική τιμή  4,00 €

Ποδήλατα Πόλης:

 • (1) αναβάτης
 • τελική τιμή  2,00 €
 • υπάρχει δυνατότητα να δοθούν κράνη χωρίς εξτρά χρέωση (θα πρέπει να μας ενημερώσετε κατά την κράτηση)
 • Σε ορισμένα μπορεί να τοποθετηθεί παιδικό κάθισμα για παιδάκια έως 20kg

Oι τιμές είναι τελικές με -50% έκπτωση από τον τιμοκατάλογο και το κόστος αφορά την χρέωση του ποδηλάτου για ποδηλατάδα διάρκειας 60min.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Stay Strong Events ΚοινΣΕπ – Κομνηνών 80 Καλαμαρίά – www.staystrong.gr

 

Παιχνίδι μυστηρίου στο Επταπύργιο

Βάλτε άνετα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, πάρτε μαζί νερό και γνωρίστε την ιστορία του τόπου μας, μέσα από ένα παιχνίδι μυστηρίου που θα γίνει στο Επταπύργιο.

Με την βοήθεια της ξεναγού Ιωάννας Τρικούκη τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την περιοχή και να μάθουν μύθους και θρύλους της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Η έναρξη του παιχνιδιού θα γίνει στην κεντρική είσοδο του Επταπυργίου εκεί που στεγάζεται «Η Εφορία Αρχαιοτήτων της πόλης» στις 12.00.

 

Ψηλαφώντας έργα Σύγχρονης Τέχνης

Δύο ξεναγήσεις για βλέποντες και άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης θα πραγματοποιηθούν από την Off Stream, σε επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη), το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.

Με αφορμή και οδηγό τις συμπεριληπτικές εφαρμογές του προγράμματος Mind’s Eye σε επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών της μόνιμης συλλογής του μουσείου, όπως των Αλέξη Ακριθάκη, Μαρίνα Καρέλλα, Takis, Dennis Oppenheim κ.ά., το κοινό θα έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει τη σύγχρονη τέχνη ενεργοποιώντας αισθήσεις πέρα από την όραση, όπως η αφή και η ακοή.

Με ξεναγούς τον Θανάση Σιδέρη, εκπαιδευτή ενηλίκων και την Στέλα Αναστασάκη, ιστορικό τέχνης και συν-ιδρύτρια της Off Stream, οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις θα λειτουργήσουν ως κοινός τόπος για επισκέπτες με και χωρίς οπτική αναπηρία.

Το «Mind’s Eye» είναι ένα project της Off Stream που υλοποιήθηκε το 2020 σε τμήμα της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.

 

 

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Έχετε ονειρευτεί τη γειτονιά σας χωρίς αυτοκίνητα;

Ο Κύκλος γιορτάζει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, συμμετέχοντας στην παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το Cosmus DIY σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης!

 

Τι θα συμβεί;

● Μουσική στο πάρκο
● Βόλτα στην Άνω Πόλη
● Παιχνίδια στον δημόσιο χώρο
● Συλλογικό δείπνο στη Μπαλταδώρου

 

Ο Κύκλος και το Cosmus DIY, εγχειρήματα με κοινό όραμα για πόλεις πιο βιώσιμες και φιλικές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σας προσκαλούν σε μια γιορτινή μέρα, γεμάτη μουσική, παιχνίδια και φαγητό, διεκδικώντας τον πολύτιμο δημόσιο χώρο του δρόμου για τους πεζούς και υπενθυμίζοντας στους εαυτούς μας πώς είναι να μοιράζεσαι!

Η διαδρομή κρύβει εκπλήξεις, ρυθμό και πάθος και καταλήγει σε ένα γευστικό μοίρασμα στην καρδιά της πόλης!

Όλοι μαζί θα στρώσουν ένα συλλογικό τραπέζι, θα διαδράσουν, θα εκφράσουν τα όνειρα για τις γειτονιές τους και θα βιώσουν μια διαφορετική μέρα που θα πραγματοποιηθεί και μέσα από τη συμβολή του κόσμου με την ενέργεια και το κέφι του!

Πάρτε λοιπόν το φαγητό ή το ποτό που θα θέλατε να μοιραστείτε, φέρτε την καλή σας διάθεση και συμμετέχετε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στον Κύκλο.

Συμμετέχει η καταπληκτική ομάδα κρουστών, PARANAUE

 

Δράσης γειτονιάς στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021.

Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις και τη λαϊκή παράδοση μέσα από βυζαντινά μονοπάτια

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού, προσκαλούν το κοινό, το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαΐου 2021, στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης, όπου θα πραγματοποιηθεί η δράση: “Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις και τη λαϊκή παράδοση μέσα από βυζαντινά μονοπάτια”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

 

 

Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

 

«…Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου εδώ που σταματήσαν οι μυλόπετρες.»

                                                                                        Γ. Σεφέρης (Μυκήνες)

Εδώ και μισό αιώνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν οι νερόμυλοι που λησμονήθηκαν σχεδόν τελείως από τις τοπικές κοινωνίες. Σαν να μην υπήρξαν.

Ωστόσο, οι “ταπεινές” αυτές κατασκευές αποτελούν  αναμφίβολα το πιο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των μέσων που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για το άλεσμα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα. Κι αυτό, διότι με την εφεύρεση του νερόμυλου, ήταν η πρώτη φορά που  ο άνθρωπος σκέφτηκε να αξιοποιήσει την υδραυλική ενέργεια, μια φυσική δύναμη για κίνηση μηχανισμού, αυξάνοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του.

Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι νερόμυλοι από τεχνολογικής άποψης, έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την κοινωνική ζωή της κάθε περιοχής. Η συγκέντρωση πελατών στον νερόμυλο υπήρξε πολλαπλά ενδιαφέρουσα μορφή επικοινωνίας. Οι νερόμυλοι ως χώροι οικονομικής δραστηριότητας αποτελούσαν χώρους συνάθροισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έφταναν για άλεσμα. Θέματα οικονομικά, κοινωνικά, ειδικότερα θέματα για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες αλλά και… “κουτσουμπολιά” βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στην πολύβουη κοινωνία του νερόμυλου που έμοιαζε με παζάρι ή πανηγύρι κυκλοφορούσαν τα νέα ολόκληρης της γύρω περιοχής. Αντάλλασσαν νέα και σχολίαζαν ειδήσεις, λειτουργώντας ως ανταποκριτές της εποχής.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική και διαχρονική εφεύρεση του ανθρώπου, που τον συντρόφεψε για αιώνες, θα γίνει αναφορά στην τοπική ιστορία της περιοχής, στις διατροφικές συνήθειες, στο μυλοτόπι αλλά και  στη λαϊκή παράδοση, περιδιαβαίνοντας μερικά κατάλοιπα των βυζαντινών νερόμυλων της Πολίχνης, στον περίπατο που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, την ημέρα εορτασμού των Μουσείων.

 

Ποδηλατικό Safari στα ύψη του Χορτιάτη

Η διαδρομή στις πλαγιές του Χορτιάτη είναι μοναδική. Οι ποδηλάτες θα χαθούν μέσα στο δάσος, θα διασχίσουν λιβάδια και θα απολαύσουν μία πανοραμική θέα της Θεσσαλονίκης, των λιμνών Λαγκαδά και Βόλβη. Με λεωφορείο θα μεταβούν στις κεραίες του Χορτιάτη από όπου θα ξεκινήσει το safari. Στην Περιστερά παίρνουν μια στροφή και κατηφορίζουν μέχρι τα Λουτρά Θέρμης. Η επιστροφή θα είναι με ποδήλατο μέσω Θέρμης για Καλαμαριά.

Στάσεις για ξεκούραση θα γίνουν σε κατάλληλα σημεία της διαδρομής.

Τύπος ποδηλάτου
Για τη συμμετοχή απαιτείται ποδήλατο τύπου ΜΤΒ/Trekking ή all terrain σε καλή λειτουργική κατάσταση (τύπου city bike ή road bike δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη εκδρομή).

Ενοικίαση ποδηλάτου ΜΤΒ με €5. (παράδοση μόνο από το CYCLE SAFARI PARKING στην οδό Παπακυρίτση, δίπλα στη SHELL στη Πόντου)

Να έχετε μαζί σας:

• Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα κτλ
• Ρούχα κατάλληλα για την εποχή
• Αθλητικά παπούτσια
• Γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο
• Νερό
• Αντισηπτικό χεριών
• Μάσκα προσώπου (απαραιτήτως για το λεωφορείο)
• Κράνος (προαιρετικό)

Επίσης για δικό σας ποδήλατο
• Τρόμπα
• Σαμπρέλλα
• Πολυεργαλείο ή σχετικά εργαλεία

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

• Μεταφορά με ιδιωτικό λεωφορείο Θεσσαλονίκη-Χορτιάτης (επιστροφή με ποδήλατο)
• Μεταφορά ποδηλάτων με τρέιλερ Θεσσσαλονίκη-Χορτιάτη
• Όχημα υποστήριξης
• Συνοδός
• Καφές, τσάι & χυμοί (λόγω των περιορισμών στην εστίαση δεν θα γίνει πικνίκ)

Κυριακές στο δάσος του Χορτιάτη

Διαδρομές, παιχνίδια και δράσεις για γονείς και παιδιά με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes

 

Τι θα λέγατε για ένα όμορφο πρωινό στο δάσος του Χορτιάτη;

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes ξεκινά τις δράσεις της και προτείνει ένα κυριακάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη φύση, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω, αλλά και για τους γονείς τους.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομή και ξενάγηση στο δάσος, αλλά και περιβαλλοντικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων!

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 3 ωρών και προσφέρεται δωρεάν με τη στήριξη του Κέντρου Εργάνη, καθώς εντάσσεται στο έργο Families Share που υλοποιεί το Κέντρο.

 

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις εξής ημερομηνίες:

 • Κυριακή 28 Ιουνίου
 • Κυριακή 5 Ιουλίου
 • Κυριακή 19 Ιουλίου

Το ραντεβού θα είναι στις 10 το πρωί, στο καταφύγιο του Χορτιάτη, το οποίο προσφέρει -για όσους το επιθυμούν- φαγητό και ροφήματα.

Για κάθε συνάντηση θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, για έως δέκα παιδιά, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του COVID 19, ενώ θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα .

 

Ποδηλατική Βόλτα στο Φράγμα Θέρμης

Είναι ευκαιρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ομάδα Cycle Safari και να έχουν την πρώτη εμπειρία ενός ποδηλατικού safari. Πρόκειται για μία ευχάριστη και σχετικά εύκολη διαδρομή κατάλληλη για όλους και για παιδιά από 10 ετών με γονείς. Θεωρητικά προσφέρει μία καλή σωματική άσκηση και είναι μια καλή συνήθεια να μάθουμε να κυκλοφορούμε σε δρόμους με ασφάλεια.

Η διαδρομή ξεκινά από τη Καλαμαριά με πορεία προς τη Θέρμη. Είναι συνολικά 25 χλμ περίπου, γενικά επίπεδη ωστόσο υπάρχουν σημεία με κάποιες υψομετρικές διαφορές. Η ποδηλασία πραγματοποιείται κυρίως σε δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας και σε χωματόδρομο και καταλήγει στο Φράγμα Θέρμης. Αφού ξεκουραστούν και απολαύσουν το περιβάλλον οι συμμετέχοντες, θα αρχίσει η διαδρομή της επιστροφής μέχρι την Καλαμαριά. Η διάρκεια της ποδηλατοδιαδρομής θα είναι περίπου 3 – 4 ώρες μαζί με στάσεις για ξεκούραση.

Τύπος ποδηλάτου
Για τη συμμετοχή απαιτείται ποδήλατο τύπου ΜΤΒ/Trekking ή all terrain σε καλή λειτουργική κατάσταση (τύπου city bike ή road bike δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη εκδρομή).

Ενοικίαση ποδηλάτου ΜΤΒ με €5. (παράδοση μόνο από το CYCLE SAFARI PARKING στην οδό Παπακυρίτση, δίπλα στη SHELL στη Πόντου)

Να έχετε μαζί σας
• Κράνος (διατίθεται περιορισμένος αριθμός)
• Νερό

Επίσης για δικό σας ποδήλατο
• Τρόμπα
• Σαμπρέλλα
• Πολυεργαλείο ή σχετικά εργαλεία

Κρατήσεις και πληροφορίες εδω!

Η Θεσσαλονίκη και το αυτοκίνητο: μια ιστορία αγάπης, τρέλας και μίσους

Περιπατητική ξενάγηση

 

Η dot2dot επιστρέφει στους δρόμους για τις γνωστές της βόλτες, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται και βάζει μπρος με μια εξαιρετική δράση!

H dot2dot σε συνεργασία με τη Drastic ερεύνησαν, σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν μια ιδιαίτερη περιπατητική ξενάγηση με θέμα την ιστορία του αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη. Η ξενάγηση αυτή είναι μια πρωτοβουλία της Drastic στα πλαίσια της Δραστικής Εκστρατείας Συνειδητοποίησης #φίλεΟδηγέ & #φίληΟδηγέ και έχει την υποστήριξη του Start – Create Cultural Change.

 

Το πρώτο αυτοκίνητο φτάνει στη Θεσσαλονίκη και διασχίζει τους δρόμους της, προκαλώντας έκπληξη σε κάθε κάτοικό της. Πότε εμφανίστηκε και ποιοι ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες; Διαφημίσεις και καταστήματα περιγράφουν τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που προσέφεραν στους εν δυνάμει ιδιοκτήτες τους! Τα ταξίδια ξεκινούν και η ζωή αλλάζει! Μέσα στις δεκαετίες τα λιγοστά πρώτα αυτοκίνητα, τελειοποιήθηκαν και άρχισαν να κατακλύζουν τη πόλη, αποτυπώνοντας αυτή την ιδιαίτερη σχέση «αγάπης – μίσους». Μια πρωτότυπη περιπατητική ξενάγηση αποκαλύπτει την ιδιαίτερη αυτή ιστορία των τροχών στους δρόμους της πόλης και τη σχέση τους με τους ανθρώπους, από το χθες στο σήμερα!

 

 

Λίγα λόγια για την dot2dot

H κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση dot2dot γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Τα μέλη της, αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητές τους (αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.α.) σχεδιάζουν και υλοποιούν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξη της πολυδιάστατης αυτής πόλης, η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών, η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.

w: www.dot2dot.gr || fb: dot2dot.thess || ig:  dot2dot.skg

 

Λίγα λόγια για την Drastic

H Drastic είναι μια Κοιν.Σ.Επ. παραγωγής “disruptive”  υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πειραματίζεται με οπτικοακουστικά́ μέσα και νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ανατρεπτικές εκστρατείες που θίγουν κοινωνικά́, περιβαλλοντικά́ και πολιτιστικά́ θέματα και επιχειρεί να τους δώσει μια πιο δραστική και μια πιο αποτελεσματική ορατότητα. Εμπλέκει ανθρώπους, online video, εμπειρίες ενσυναίσθησης και εικονικής πραγματικότητας με σκοπό να αλληλεπιδράσει πρωτόγνωρα με το κοινό της και να δημιουργήσει μια αναπάντεχη συναισθηματική εμπειρία.

w: www.drastic.gr || fb: drastic.gr || ig: drastic.gr

 

Λίγα λόγια για το ¨¨”Start – Create Cultural Change”

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή́ Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

w: www.startgreece.net || fb: startgreece || ig: startgreece

 

Φύσηξε Βαρδάρης: ιστορίες γύρω από το σημείο μηδέν της πόλης

Περιπατητική ξενάγηση

“Πού θα μας πάει ο φθινοπωρινός Βαρδάρης;

Μπορεί να τον έχουμε συνδέσει με βαρυχειμωνιές και πολύ κρύο, ο δικός μας Βαρδάρης όμως είναι πιο ήπιος, και έχει πολλά να μας πει…”

 

H dot2dot και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σας προσκαλούν σε μια ιδιαίτερη αφηγηματική περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή του Βαρδάρη.

Ο Βαρδάρης, είναι μια έννοια ταυτόσημη με την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Από τη μια αέρας παγωμένος που φυσά το χειμώνα από την άλλη μια ολόκληρη περιοχή με τη δική της διαδρομή στην ιστορία της πόλης.

Ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια, ως πύλη και είσοδος στην πόλη ενώ πολύ αργότερα διαμορφώθηκε σε μια «πλατεία». Γύρω του μοναστήρια και οθωμανικά χαμάμ, καφενεία που ραχάτικα οι Οθωμανοί κάτοικοι έπιναν τον καφέ τους και χάνια που έδιναν στέγη στους ταξιδιώτες για ένα – δύο βράδια πριν συνεχίσουν τον μακρύ τους ταξίδι, στέκουν να θυμίζουν την εικόνα μιας άλλης εποχής.

Αργότερα ο Βαρδάρης και η γύρω περιοχή αυτού, έγινε συνώνυμο μιας ίσως περιθωριακής νοοτροπίας. Τα βράδια, όταν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς τελείωναν τις δουλειές τους, τα χαμηλά «σπίτια» άναβαν τα κόκκινα φώτα και γέμιζαν με ανυπόμονους εραστές. Ανάμεσα όμως στα χαμηλά σπίτια, αρχιτεκτονικά στολίδια ζωντανεύουν και μια άλλη εικόνα κάπως διαφορετική. Ο «άγιος Βαρδάρης» που υμνήθηκε από συγγραφείς και ποιητές, αφήνει έως σήμερα ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία της πόλης και «φυσά» δυνατά τις ιστορίες του…

 

*Θερμές ευχαριστίες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την ευγενική υποστήριξη στην πραγματοποίηση της ξενάγησης.

Λίγα λόγια για την dot2dot

H πολιτιστική εταιρεία dot2dot γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Τα μέλη της, αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητές τους (αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.α.) σχεδιάζουν και υλοποιούν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξη της πολυδιάστατης αυτής πόλης, η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών, η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.

 

w: www.dot2dot.gr || fb: dot2dot.thess || ig: dot2dot.skg

 

Yedi Kule Conquest 2019

To Yedi Kule Conquest επιστρέφει για 5η χρονιά!

Στις 23 Ιουνίου και ώρα 19:00 θα δοθεί η έναρξη του 5ου αγώνα δρόμου μνημείων από την πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου.

Η διαδρομή του αγώνα θα έχει την ιδιαιτερότητα της ανάδειξης οκτώ μνημείων της Aνω πόλης και συγκεκριμένα: Το Φρούριο του Επταπυργίου, τη Μονή Βλατάδων, τον Όσιο Δαβίδ, τo Βυζαντινό Λουτρό, τον Άγιο Νικόλαο των Ορφανών, το Ισλαχανέ, οι Κήποι του Πασά, τον Πύργο της Αλύσεως (Τριγωνίου).

Η αθλητική γιορτή με επίκεντρο το Επταπύργιο Υedikule, θα δώσει την δυνατότητα σε αγωνιζόμενους, επισκέπτες και θεατές, να γνωρίσουν το Επταπύργιο, την Άνω πόλη και να ζήσουν όμορφες στιγμές προσπερνώντας μέσα από τα ιστορικά της σοκάκια και μνημεία, σε μια ιστορική αναδρομή αιώνων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από την, αθλητική εκδήλωση η ανάδειξη της Άνω πόλης με τα ιστορικά της μνημεία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά ως τόπος επίσκεψης και τουριστικού προορισμού.

 

Δείτε το promo video .

Από μηχανής… ιστορίες: η βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Περιπατητική διαδρομή

Περιήγηση σε μία λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική όψη της Θεσσαλονίκης: στη δυτική είσοδο της πόλης, μία περιοχή στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης του 19ου και 20ου αιώνα. Μοναδικά κτιριακά σύνολα, τα αποκαλούμενα άλλοτε «βιομηχανικά παλάτια του 19ου αιώνα», δίνουν την αφορμή να δει κανείς τι συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη δύο αιώνες πριν, με τις μηχανές να δουλεύουν, τους εργάτες να διαδηλώνουν, την πόλη να εκσυγχρονίζεται…

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

 

Λίγα λόγια για την ομάδα

H πολιτιστική εταιρεία dot2dot γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Τα μέλη της, αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητές τους (αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.α.) σχεδιάζουν και υλοποιούν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξη της πολυδιάστατης αυτής πόλης, η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών, η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.

 

“Οι δημοσκοπήσεις μίλησαν. Dot2dot από την πρώτη Κυριακή!

Εμείς όμως δεν επαναπαυόμαστε. Περπατάμε, με μια μόνο προεκλογική υπόσχεση: να σας χαρίσουμε διαδρομές γεμάτες ευρηματικότητα, φαντασία, ιστορία και χαμόγελα! Πάμε;”

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για έβδομη συνεχή χρονιά αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματά του.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές είναι μια επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει τις εξής δράσεις:

 • Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, 12.00: θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες του Μουσείου με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του φυτικού κόσμου σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης από αρχαιολόγους του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.
 • Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 12.00: θεματική περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του φυτικού κόσμου σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης από αρχαιολόγο του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με τη διανομή εποχικών φυτών σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

2ο Olympic Day Run

 

 

Γιορτάζουμε όλοι μαζί την Διεθνή Ολυμπιακή Ημέρα 2019 

Το Ολυμπιακό Μουσείο έχει την χαρά να οργανώνει το 2ο Olympic Day Run, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει ενεργά στον επετειακό εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας λαμβάνοντας μέρος στο 2o Olympic Day Run παρέα με Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και άλλους σημαντικούς αθλητές.

Ο αγώνας Δρόμου 5.000μ. & 1.500μ. για Οικογένειες και Δημοτικά Σχολεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, διοργανώνεται από το Μουσείο σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της IOPA, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και άλλων θεσμικών φορέων της χώρας.

Κάτω από την σκιά του Ολύμπου, το μυθικό αυτό σύμβολο της αρχαιότητας, το 2o Olympic Day Run θα αναδείξει το μότο «Κινήσου, Μάθε, Ανακάλυψε» της ΔΟΕ για την Διεθνή Ολυμπιακή Ημέρα παρακινώντας μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μια συναρπαστική, ολυμπιακή εμπειρία.

Με αφετηρία το Ολυμπιακό Μουσείο, το 2o Olympic Day Run θα διαγράψει πορεία μέσα από δρόμους και στενά της πόλης και θα αναπτυχθεί στο παραλιακό μέτωπο, μεταξύ του φυσικού υδάτινου στοιχείου και του κατασκευασμένου πράσινου τοπίου, για να καταλήξει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να σημάνει την έναρξη μιας υπαίθριας πολιτιστικής εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ

Αγώνας Δρόμου 5.000μ.
Ώρα Εκκίνησης: 20.00
Αφετηρία/Τερματισμός: Αφετηρία επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου (είσοδος Ολυμπιακού Μουσείου) και τερματισμός στον Προβλήτα Α’ – Ο.Λ.Θ. Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Αγώνας Δρόμου 1.500μ.
Ώρα Εκκίνησης: 20.30
Αφετηρία/Τερματισμός: Αφετηρία μπροστά από τον Λευκό Πύργο και τερματισμός στον Προβλήτα Α’ – Ο.Λ.Θ. Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Για να συμμετέχει κάποιος στο 2ο Olympic Day Run, δρόμο υγείας και δυναμικού βαδίσματος 5.000μ. και 1.500μ., θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 6o έτος της ηλικίας του (να έχει γεννηθεί μετά από τις 8/6/2013). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή ανήλικων δρομέων είναι η προσκόμιση βεβαίωσης συγκατάθεσης γονέα ή κηδεμόνα. Όσον αφορά στις ομαδικές συμμετοχές για σχολεία, συλλόγους, σωματεία κ.α. φορείς στον Αγώνα Δρόμου 1.500μ. θα πρέπει ο Υπεύθυνος Ομαδικής Εγγραφής (Εκπαιδευτικός, Προπονητής, κ.α.) να προσκομίσει την κατάσταση των συμμετεχόντων μαθητών με επίσημο έγγραφο του σχολείου, συνοδευόμενο από Υπεύθυνες Δηλώσεις των κηδεμόνων.

Σε όλους τους δρομείς που θα συμμετέχουν και θα τερματίσουν στους Αγώνες 5.000μ. & 1.500μ., θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και έπαθλα στους νικητές. Νικητές θα ανακηρυχθούν οι πρώτοι τρεις (3) δρομείς, γυναίκες και άντρες αντίστοιχα, που θα τερματίσουν στον αγώνα 5.000μ., καθώς και οι τρεις (3) πρώτες οικογένειες και οι τρεις (3) πρώτες ομάδες (άνω των 15 ατόμων) στον αγώνα 1.500μ.

 

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας 2019, γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον ΣΕΓΑΣ και τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Περπατάμε για το «Make-A-Wish»

Περπατάμε για το «Make-A-Wish» (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) στις 20 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής.

Ο φιλανθρωπικός Οργανισμός Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής το Σάββατο 20 Απριλίου μαζί με τα υπόλοιπα παραρτήματά του σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, διοργανώνοντας τον πιο φωτεινό Περίπατο Ευχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Καλεί τον κόσμο να φορέσει κάτι μπλε και να περπατήσει μαζί με τους φίλους και υποστηρικτές του Make-A-Wish, στα βήματα της 1ης Ευχής, του Chris που στις 29 Απριλίου 1980  έγινε αστυνομικός για μία ημέρα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Οργανισμού.

Με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής στις 19:00 και τερματισμό στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, οι συμμετέχοντες θα στείλουν το πιο αισιόδοξο μήνυμα, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση ευχών παιδιών που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες. Παράλληλα με τον Περίπατο Ευχών, θα φωταγωγηθούν στα χρώματα του Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις εορτασμού κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό.

 

Σχετικά με το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Το Make-A-Wish εκπληρώνει ευχές που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τις ζωές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία, γι’ αυτό και ο οπγανισμός δεσμεύεται να  εκπληρώνει την ευχή κάθε παιδιού που πληροί τα κριτήρια. Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνα, το Make-A-Wish είναι ο κορυφαίος οργανισμός εκπλήρωσης ευχών στον κόσμο, που απευθύνεται σε παιδιά στην Ελλάδα και σε 50 ακόμη χώρες παγκοσμίως. Ενωμένοι όλοι μαζί, γενναιόδωροι χορηγοί, υποστηρικτές, οι εργαζόμενοι και οι 300 εθελοντές σε όλη τη χώρα, εκπληρώνουν κατά μέσο όρο μια ευχή κάθε 35 ώρες. Από το 1996, που ιδρύθηκε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) έχει εκπληρώσει περισσότερες από 2.140 ευχές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του οργανισμού επισκεφθείτε το www.makeawish.gr

 

Πήραμε τα Βουνά

Το kids’ fun factory τρελάθηκε και πήρε τα βουνά!
Προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μαγικό ταξίδι στη φύση!
Λίγο πιο κάτω από τον χώρο που στεγάζεται το kids’ fun factory, βρίσκεται ένα υπέροχο μονοπάτι, που αξίζει να το περπατήσει ο καθένας!
Απαραίτητος εξοπλισμός που θα χρειαστείτε:
 • Ένα σακίδιο
 • Άφθονο νερό
 • και…καλή διάθεση

 

Υπεύθυνος διαδρομής: Κωνσταντίνος Μιχαλάς