σχολή γονέων – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σπιτόδενδρο: Σχολή Γονέων

 

Σχολή γονέων στο Σπιτόδενδρο

Η σημερινή οικογένεια συναντά καθημερινά προκλήσεις, ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στην ανατροφή των παιδιών. Το “Σπιτόδενδρο” κατανοώντας την ανάγκη αυτή και προσπαθώντας να είναι στο πλάι των οικογενειών, στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας, έχει δημιουργήσει μια σχολή γονέων μέσω της οποίας επιχειρεί να είναι κοντά στις οικογένειες, υποστηρίζοντάς τες.

Μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος οκτώ συνολικά συναντήσεων, μέσω των οποίων θα προτείνονται λύσεις για να ενισχυθεί το γονεϊκό ταξίδι.

 

Ακολουθούν οι θεματικές και οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των συναντήσεων:

13 Οκτωβρίου 2023

Το παιδί μου έχει άγχος. Εγώ;

Το άγχος στα παιδιά. Πότε εμφανίζεται και με ποιες μορφές; Είναι ευεργετικό ή «τι εξυπηρετεί»; Ποιες θα πρέπει να είναι οι ανησυχίες των γονέων και πώς μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί με άγχος;

Και φυσικά μήπως το δικό τους άγχος είναι αυτό που γεννά και πυροδοτεί το άγχος στα παιδιά; Πώς μπορεί να είναι ψύχραιμο ένα παιδί που βρίσκεται μέσα σε ένα αγχώδες περιβάλλον; Mήπως δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι γονείς το δικό τους άγχος; Και τελικά τι κάνουν με το άγχος τους; Ή τι τους κάνει αυτό;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα θα απαντηθούν σε αυτή τη συνάντηση στο “Σπιτόδενδρο”, χωρίς άγχος. Ή μάλλον παρέα με το άγχος.

 

10 Νοεμβρίου 2023

Διαφωνούμε σε θέματα σχετικά με το παιδί. Ε και;

Συχνά οι άνθρωποι νιώθουν μπερδεμένοι και δυσκολεύονται να διαφωνήσουν, να διαπραγματευτούν με τον σύντροφο ή την υπόλοιπη οικογένεια τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού. Με λίγα λόγια, αμφιταλαντεύονται για την ορθότητα της γνώμης τους, δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση ή καλούν το παιδί να αποφασίσει για αυτούς.

Η λύση δεν είναι να μη διαφωνούν ή να διαφωνούν κρυφά. Αλλά πώς θα καταφέρουν να εντάξουν τη διαφωνία μέσα στην οικογένεια ως μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που μπορεί να έχει μια υγιή μορφή και να προάγει τις σχέσεις.

 

8 Δεκεμβρίου 2023

Το όριο είναι ελευθερία. Δεν είμαστε ένα σώμα.

Συλλαμβάνουμε τα παιδιά μας, τα κυοφορούμε, τα γεννάμε, τα θηλάζουμε, είναι κομμάτι μας αλλά δεν είμαστε ένα σώμα. Είναι ένας άλλος μοναδικός και ξεχωριστός άνθρωπος από την αρχή μέχρι όσα είναι τα χρόνια της ζωής τους.

Το όριο ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά (φυσικό – σωματικό και συμβολικό) συχνά συγχέεται.

Πού εμείς, πού τα παιδιά και πού ο κοινός τόπος συνάντησης;

Θέματα ύπνου, διατροφής, προσωπικού χώρου, συμπεριφοράς.

Πως μπαίνουν τα όρια; Ποιος τα ορίζει και πότε χάνονται;

Είναι το όριο ελευθερία;

 

12 Ιανουαρίου 2024

Επιθετικότητα – ΑυτόΥπεράσπιση

“Χτυπάει, δαγκώνει, πετάει πράγματα, μιλάει άσχημα…”

Τι μπορεί να λέει η επιθετικότητα του παιδιού ή ίσως τι δε μπορεί να πει και γίνεται επίθεση; Πότε δε μπορεί να βρει κάποιος τη θέση του και μπαίνει σε επί-θεση;

Στη συνάντηση αυτή θα βρεθεί τι ορίζεται ως επιθετικότητα. Πόσο επιθετικοί είναι οι ίδιοι και σε ποιες στιγμές κρίσης έχουν ξεσπάσματα; Επίσης σε έναν κόσμο γεμάτο με ένταση, βία, διακρίσεις, αδικία πότε σταματά η αυτοϋπεράσπιση και πότε ονομάζεται επίθεση;

 

9 Φεβρουαρίου 2024

Φύλο. Σώμα και σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία. (Ταυτότητα φύλου & Έμφυλα στερεότητα)

Φύλο γέννησης. Ανάπτυξη του σώματος, αυτοανακάλυψη και αυτοϊκανοποίηση. Το γυμνό σώμα και η ενοχή. Κοινωνικές προκαταλήψεις και έμφυλα στερεότυπα. Φύλο επιλογής. Προστασία, αποδοχή, ελευθερία, ενοχή.

Συχνά οι ενήλικες βάζουν ετικέτες όπως «ζωηρός-δραστήριος», «γλυκιά-ήρεμη». Επαινούν ή ενισχύουν συμπεριφορές αντίστοιχες με στερεοτυπικές ιδέες (Μπράβο που καθάρισες το δωμάτιό σου. Μη κλαις, οι άνδρες δεν κλαίνε! Το μπλε για τα αγόρια, το ροζ για τα κορίτσια. Τα αγόρια γιατροί, αστυνομικοί, επιστήμονες. Τα κορίτσια παιδαγωγοί, κομμώτριες, νοσοκόμες, μανούλες). Αυτές οι μικρές, μη συνειδητές πράξεις, είναι ικανές να κατευθύνουν τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις του παιδιού. Παιχνίδια γεμάτα στερεότυπα, ΜΜΕ, διαφημίσεις, λογοτεχνία έρχονται να τα ενισχύσουν, επιβεβαιώνοντας τα χαρακτηριστικά που πρέπει να φέρουν. Τελικά μέσα από όλα αυτά μιλάνε για ελευθερία και αποδοχή στη διαφορετικότητα ή αναπαράγουν και αυτοί στερεότυπα και ιδέες που έχουν εγγραφεί μέσα τους; Αυτοί πόσο ελεύθεροι είναι, πόσο σεξουαλικά συνειδητοί, πόσο απολαμβάνουν και πόσο κρίνουν τους εαυτούς τους και το σώμα τους; Είναι διανοητικά πλάσματα αλλά πόσο σωματικά έχουν απομακρυνθεί;

 

1 Μαρτίου 2024

Οι οθόνες στη ζωή μας. Σε συνεργασία με τον Κωστή Δημολιό και το Media Owl.

Scrolling, gaming, post, stories, likes, views…

Η ζωή πίσω από τη ζωή. Η απόσυρση, η απομόνωση, η ευκολία στη μη επαφή μέσα από τη δικαιολογία του “ανήκειν” στο παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Και γίνεται σύνδεση η αποσύνδεση. Εθισμός, εξάρτηση, ορθή χρήση και όρια.

Στη συνάντηση αυτή θα δούνε πόσο οι ίδιοι χάνονται στο υπερσύμπαν του διαδικτύου. Πώς τα παιδιά το λαμβάνουν αυτό; Και πόσο η έλλειψη χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί τους κάνουν να υποκύπτουν με “ενοχή” στο να δίνουν οθόνη στα παιδιά ως αντάλλαγμα;

Βλέπουν πώς είναι πίσω απ΄ τις οθόνες, τα προφίλ τους, τα συναισθήματα τους και πώς πραγματικά είναι στο “κοντά”. Πρόσωπο με πρόσωπο. Βλέμμα με βλέμμα. Με αισθήσεις. Δίχως φίλτρα και ρετούς.

 

12 Απριλίου 2024

Ερωτήσεις για την απώλεια, ασθένεια ή θάνατο.

«Από μικροί μαθαίνουμε να χάνουμε η απώλεια θα μπορούσε να ‘ναι κούνια μας

δεν μπορείς να τα ‘χεις όλα πρώτη φράση που μαθαίνουμε.

Από μικροί πρέπει να μοιραζόμαστε τα γλυκά και τα παιχνίδια με τ’ αδέρφια μας

μάθε πλέον να μοιράζεσαι και έτσι δίνουμε ό, τι παίρνουμε…»

Γ. Ευαγγελάτος

Δύσκολες ερωτήσεις όταν συχνά δεν είναι ξεκάθαρες οι απαντήσεις ούτε για τους ενήλικες. Το πένθος είναι ένα τεράστιο και αναπόφευκτο κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου. Και ως πένθος ορίζεται, όχι μόνο ο φυσικός θάνατος, αλλά οποιαδήποτε φυσική ή συναισθηματική απώλεια. Το πώς θα το βιώσει κάποιος εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Οι απώλειες και οι αποχωρισμοί ξεκινούν αμέσως μόλις γεννιόμαστε. Πώς θα μάθουν όμως να διαχειρίζονται την απώλεια σα μια φυσική διαδικασία στο παρακάτω; Πώς περνάω αλλά δεν κολλάω στο πένθος; Πώς η δική τους αντιμετώπιση της απώλειας επηρεάζει το παιδί τους;

Σε αυτή τη συνάντηση θα φέρουν τις απώλειες τους, τις αλλαγές, τους αποχωρισμούς σε ένα παρόν μπροστά τους για να δουν πώς είναι παρακάτω.

 

24 Μάϊου 2024

Δίνοντας τρόπους στα παιδιά να εκφραστούν. Ευαισθητοποίηση, αναγνώριση, αποδοχή.

«Κάποια παιδάκια αναπτύσσονται αργά. Άλλα δεν τρώνε, άλλα μιλάν πολύ σιγά.

Άλλα γυρνάν απ’ το σχολείο και λένε ψέματα. Και άλλα τα’ χουν καταστρέψει τα παινέματα»

Φ. Δεληβοριάς

Τι σημαίνει αποδοχή στη διαφορετικότητα; Πόσο ταράζει τις προκαταλήψεις μας;

Είναι εντάξει για τους άλλους αλλά αν συμβεί σε εμάς…

Ένα σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης που μιλά για όλους αλλά δεν τους χωρά όλους. Ελλείψεις, φόβος, προκαταλήψεις, στιγματισμός, ανελευθερία.

Δίνοντας τρόπους στα παιδιά να εκφραστούν, τους δίνονται τρόποι να ανακαλύψουν όλα τους τα κομμάτια. Αλλά θα τα αγαπήσουν μόνο αν τα αποδεχτούν οι γονείς. Όχι σαν κάτι διαφορετικό, κατ’ ανάγκη, αλλά σαν κάτι μοναδικά φυσικό.

Πώς εκφράστηκαν τα δικά τους κομμάτια ή μήπως κάποια ακόμα σιωπούν;

Τι toyw σταμάτησε και τι τους βοήθησε;

Τι κάνουν όταν πτυχές των παιδιών τους πάνε κόντρα στις προσδοκίες τους;

Δίνουν χώρο για έκφραση, η ορίζουν τον τρόπο σύμφωνα με το γνώριμο και κοινωνικά συμφωνημένο;

Εδώ οι γονείς θα εκφραστούν, θα εκτεθούν και θα ανακαλύψουν.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η σχολή γονέων πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα, ημέρα Παρασκευή στις 18:00.

Τις συναντήσεις συντονίζει η Καλλιόπη Σαβρανίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συστημική Θεραπεύτρια & Εκπαιδευτικός.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Σπιτόδενδρου στο τηλ. 2310472266.

 

ΚΔΑΠ “Όλα είναι παιχνίδι” – Σχολή Γονέων

Ομάδα Γονέων – Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά

Προσκαλούνται μαμάδες και μπαμπάδες στην ομάδα γονέων που θα πραγματοποιηθεί στον Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Όλα είναι Παιχνίδι» για να συμμετέχουν ως γονείς συμπρωταγωνιστές σε αυτήν την όμορφη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο της ζωής τους.

Τι θέματα θα περιλαμβάνουν οι συναντήσεις μας;

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις, θα αναλυθούν θέματα τα οποία θα καθοριστούν από τις ανάγκες των μελών της κάθε ομάδας. Παρακάτω, αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράζονται συχνά στις ομάδες γονέων:

  • Πώς μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα με το παιδί μου;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να είναι πιο αυτόνομο;
  • Πώς μπορώ να αναπτύξω την αυτοπεποίθησή του;
  • Γιατί επιμένει να κάνει πράγματα που με ενοχλούν;
  • Πώς να το βοηθήσω όταν φοβάται ή είναι λυπημένο;
  • Συμπεριφέρεται επιθετικά όταν θυμώνει. Τι μπορώ να κάνω;
  • Πώς μπορώ να το βοηθήσω να αναπτύξει τις δυνατότητές του;
  • Είναι φυσιολογικό να ζηλεύουν τα αδέρφια μεταξύ τους;
  • Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;
  • Γιατί λέει ψέματα;

 

Και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα…

Ποιος μπορεί να έρθει στις σχολές γονέων;

Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά 0-12 ετών. Για να αποφασίσεις να συμμετέχεις σε μία ομάδα γονέων, χρειάζεται απλά να είσαι άνθρωπος με ανησυχίες, να σου αρέσει να εξελίσσεσαι μέσα από τις προκλήσεις της καθημερινότητας και να θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου μέσα από τον ρόλο σου ως γονιός.

Γιατί να συμμετέχω;

Στόχος της ομάδας είναι η καλή σχέση γονέα- παιδιού και η ψυχική ευημερία και των δύο. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας ωθούν να αντιμετωπίζουμε τις εκρήξεις και τις συναισθηματικές εντάσεις των παιδιών μας ως κάτι από το οποίο πρέπει απλά να επιβιώσουμε. Και τις περισσότερες φορές αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μία κρίση όμως κρύβει δώρα και είναι μία ευκαιρία για να διδάξουμε στα παιδιά μας (κάποιες φορές που μπορούμε) το πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και να νιώθουν καλύτερα. Επίσης, η ψυχική κατάσταση των γονέων έχει άμεση επίδραση στα παιδιά. Το να είσαι ήρεμος/η εσύ θα έχει θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση σου με το παιδί σου αλλά και κατά συνέπεια στο ίδιο το παιδί. Και ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε σχέση της ζωής μας κοινός παρονομαστής είμαστε εμείς, οπότε γνωρίζοντας τον εαυτό μας μέσα από τη σχέση μας με τα παιδιά μας, αυτό μπορεί να έχει θετικές προεκτάσεις και σε άλλες σχέσεις της ζωής μας.

Μπαμπάδες αξίζετε περισσότερη αναγνώριση – Η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού του συμβάλλει σε:

• Καλύτερες επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο
• Διαμόρφωση καλύτερων σχέσεων του παιδιού με τους άλλους
• Μικρότερη επιθετικότητα
• Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση του παιδιού
• Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων μέσα από το παιχνίδι
• Ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας

Είναι λοιπόν επιθυμητή η προσέλευση περισσότερων μπαμπάδων στην ομάδα!

Λίγα λόγια για την Συντονίστρια

Η Σταυρούλα Βερβερίδου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην ψυχολογία και συμβουλευτική στο Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, CITY College. Τα τελευταία 11 χρόνια ασχολείται ενεργά με τα παιδιά και τις οικογένειές τους με ιδιαίτερη έμφαση στην συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Έχει εφαρμόσει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικών σχολείων και τα τελευταία χρόνια είναι συντονίστρια ομάδων γονέων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη: 5 Νοεμβρίου 2018

για 20 συναντήσεις

Κάθε Δευτέρα 18:30 – 20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες και την κατοχύρωση της συμμετοχής σας καλέσετε στο 6977481924.

Χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 29/10/2018 καθώς θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ομάδα Γονέων

Ο παιδικός σταθμός «Μικρόκοσμος» διοργανώνει  ανοιχτή ομάδα γονέων για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες της πόλης μας.

Στην ομάδα οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία:

  • Να φέρουν προβληματισμούς που αφορούν τη σχέση τους με το παιδί
  • Να ακούσουν και να μιλήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες γύρω από τη γονεϊκότητα
  • Να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επαφής με τα παιδιά τους
  • Να διερευνήσουν και ενδυναμωθούν στο ρόλο τους ως γονείς.

Η ομάδα ακολουθεί μία βιωματική προσέγγιση, στοχεύει μέσα από εργαστήρια focusing να συνοδεύσει τα μέλη της στην ανακάλυψη της δικής τους εσωτερικής φωνής σε θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών, ενώ εργαστήρια ενσυναίσθησης θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μάθουν να ακούν καλύτερα αυτό που τα παιδιά τους λένε.  Στόχος  επίσης της ομάδας είναι,  ο κάθε γονέας να έχει τη δυνατότητα να δει μέσα από ένα νέο πρίσμα τη σχέση του με το παιδί. Να έχει το χώρο να μιλήσει για τις χαρές, τις εκπλήξεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να πάρει υποστήριξη και να ενδυναμωθεί στο ρόλο του ως γονέας, προκειμένου να αποκτήσει  μια ουσιαστική και σε βάθος σχέση με το παιδί του.

Εισηγήτριες:

Στέλλα Πανταζή, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, προσωποκεντρική σύμβουλος- συνοδός focusing

Ειρήνη- Μυρτώ Κυμπάρη, αναπτυξιακή ψυχολόγος, προσωποκεντρική σύμβουλος, συνοδός focusing

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Οι ομάδες θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του παιδικού σταθμού (Ποσειδώνος 5, Νέα Κρήνη), σε εβδομαδιαία βάση και ολοκληρώνονται σε 7 συναντήσεις.

Έναρξη: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Ώρα: 5.30 μ.μ έως 7.30 μ.μ

Κόστος Συμμετοχής:  €60 για τις 7 συναντήσεις

Δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση του παιδικού σταθμού και στο τηλ: 2310.444.348

Κατά τη διάρκεια της ομάδας παρέχεται δωρεάν φύλαξη στο χώρο του παιδικού σταθμού. Παρακαλείσθε δηλώστε εγκαίρως για τη συμμετοχή  σας  στην ομάδα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λιλιπούπολη – Τα επιμορφωτικά τμήματα

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Η «Λιλιπούπολη», σε συνεργασία με την ψυχολόγο-δραματοθεραπεύτρια Αριστέα Αρσενοπούλου, οργανώνει συναντήσεις γονιών μαζί με τα παιδιά τους. Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά από 3 ως 5 χρονών σε τακτικές  συναντήσεις (μια φορά την εβδομάδα για 1:20’) στο χώρο της  «Λιλιπούπολης».

Όπως όλοι γνωρίζουν η σχέση ανάμεσα στο γονιό και το παιδί στηρίζεται στην προθυμία, την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα του γονιού να ανταποκριθεί στις ανάγκες (ψυχολογικές, κοινωνικές, γνωστικές, σωματικές) του παιδιού ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Αυτός ο δεσμός του παιδιού με τον γονιό, όταν εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, έχει συνέπειες τόσο για την αυτοεικόνα του παιδιού όσο και για την εικόνα που αυτό αναπτύσσει για το κοινωνικό περιβάλλον.

Στόχος της ομάδας είναι να ενισχύσει και να αναπτύξει τον δεσμό ανάμεσα στον γονιό και το παιδί ώστε το παιδί να εσωτερικεύσει αυτήν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη και να την μεταφράσει σε εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στον κόσμο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Κάθε Τετάρτη 17:40 – 19:00

για γονείς με παιδιά 3 – 5 ετών

Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ για 4 συναντήσεις.

Ροδάνι – Ιστορίες Γονεϊκότητας | 2018

συναντήσεις προσωπικής ανάπτυξης στο Ροδάνι με την οικογενειακή θεραπεύτρια – ψυχολόγο Άννα Εμμανουηλίδου.

Η βρεφική και νηπιακή ηλικία του παιδιού μας μαθαίνει πώς γινόμαστε γονείς.
Σε αυτές τις συναντήσεις, οι συμμετέχοντες θα πορευτούν στις προσωπικές τους ιστορίες μετάβασης στην μητρότητα και την πατρότητα με στόχο μια ικανοποιητική για όλα τα μέλη όμορφη παιδική ζωή των παιδιών τους. Θα δουν τι σημαίνει τελικά γονιός και τι διαχωρίζει τον άνθρωπο αυτόν, από κάποιον που ακόμα δεν έχει κάνει αυτή την μετακίνηση.
Θα μπορέσουν να συζητήσουν συγκεκριμένες δυσκολίες, απορίες, σκέψεις και συναισθήματα σ’ αυτή την πορεία. Θα μάθουν να ανιχνεύουν στους εαυτούς τους, τα παιδιά και τους συντρόφους τους, τις ανάγκες, τις δυνάμεις και τη δημιουργικότητα. Θα φτιάξουν έναν δυνατό κύκλο πληροφορίας, μέσα στον οποίο θα χτίζουν το μεγάλωμά τους ως ανθρώπων και ζευγαριών, δίπλα στο μεγάλωμα των μωρών τους.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Πρώτη συνάντηση –  Έναρξη: Σάββατο 26 Μαΐου 2018 στις 12:30 το μεσημέρι
Διάρκεια: 2 ώρες
Κόστος: 20 ευρώ / 30 ευρώ το ζευγάρι
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να απασχοληθούν τα παιδιά στον χώρο ξεχωριστά και παράλληλα με την συνάντηση των γονέων και φυσικά συνοδευόμενα από κηδεμόνα αν το απαιτεί η ηλικία τους.

 

Λίγα λόγια για την Εμμανουηλίδου Άννα

Κλινική ψυχολόγος (Msc) του ΑΠΘ, διδάκτορ ψυχολογίας του Παν/μίου Mannheim της Γερμανίας (Dr. Phil.) και συστημική ψυχοθεραπεύτρια (εκπαίδευση στη Διεθνή Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας IGST της Χαϊδελβέργης).
Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γερμανία, φιλοσοφία και ψυχολογία. Μεταξύ 1992-2001 εργάστηκε στη Γερμανία στο χώρο της ψυχιατρικής και συνεργάστηκε σε πολυάριθμες εναλλακτικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων ήρθε σε επαφή με το εκεί ακμαίο κίνημα αυτοβοήθειας προσώπων με ψυχιατρική εμπειρία και με διάφορες εναλλακτικές στην ψυχιατρική προτάσεις. Υπήρξε για 7 χρόνια εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της Γερμανικής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής (DGSP). Από το 2002 τακτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Στην Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται και πάλι από το 2001, έχει ασχοληθεί με πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες σε θέματα κοινωνικών μειονοτήτων με έμφαση το χώρο της ψυχικής υγείας, από το 2003 επικεντρωμένα σε δράσεις ενάντια στην ψυχιατρική βία και υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών στην Ελλάδα. Από το 2006 ιδρυτικό Μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας. Από το 2004 εργάζεται στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, παράρτημα Θεσσαλονίκης, στην Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία, ως οικογενειακή θεραπεύτρια και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια. Από το 2009 εκπαιδεύει επαγγελματίες στη συστημική ψυχοθεραπεία σε Ελλάδα και Κύπρο , στα πλαίσια της εργασίας της στο ΕΚΕΨΥΕ και σε συνεργασία με το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Πολυάριθμες προσωπικές δημοσιεύσεις, άρθρα και μεταφράσεις στα ελληνικά θεμάτων ψυχικής υγείας και συστημικής σκέψης (Bιβλία: Ψυχιατρική με αρχή μέση και τέλος – δρόμοι εξόδου από τη χρονιότητα, των Σβάιτσερ και Σούμαχερ, εκδ. Νησίδες, 2006, Βγαίνοντας από τα Ψυχοφάρμακα, επιμ από κοινού με τον Πέτερ Λέμαν, Εκδ. Νησίδες, 2008, Αντί της Ψυχιατρικής, επιμ από κοινού με τον Πέτερ Λέμαν και Πέτερ Στάστνυ, Εκδ. Νησίδες, 2011, Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών, εκδ. UniversityStudioPress, Θες/νίκη, υπό έκδοση.)
Μητέρα δύο αγοριών.

Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά

Καλούνται μαμάδες και μπαμπάδες να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα γονέων που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «όλα είναι παιχνίδι» προκειμένου να συμμετάσχουν ως γονείς συμπρωταγωνιστές σε αυτήν την όμορφη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο της ζωής τους.

 

Τι θέματα θα περιλαμβάνουν οι συναντήσεις μας;

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις, θα αναλυθούν θέματα τα οποία θα καθοριστούν από τις ανάγκες των μελών της κάθε ομάδας. Παρακάτω, αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράζονται συχνά στις ομάδες γονέων:

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα με το παιδί μου;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να είναι πιο αυτόνομο;

Πώς μπορώ να αναπτύξω την αυτοπεποίθησή του;

Γιατί επιμένει να κάνει πράγματα που με ενοχλούν;

Πώς μπορώ να το βοηθήσω να αναπτύξει τις δυνατότητές του;

Είναι φυσιολογικό να ζηλεύουν τα αδέρφια μεταξύ τους;

Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Γιατί λέει ψέματα;

Γιατί κάνω αυτά που με ενοχλούσαν στους γονείς μου όταν ήμουν παιδί;

Και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα…

 

Ποιος μπορεί να έρθει στις σχολές γονέων;
Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά 0-12 ετών. Για να αποφασίσει κάποιος να συμμετάσχει σε μία ομάδα γονέων, χρειάζεται απλά να είναι άνθρωπος με ανησυχίες, να του αρέσει να εξελίσσεσαι μέσα από τις προκλήσεις της καθημερινότητας και να θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του μέσα από τον ρόλο του ως γονιός.

 

Γιατί να συμμετέχω;

Στόχος της ομάδας είναι η καλή σχέση γονέα- παιδιού. Η ψυχική κατάσταση των γονέων έχει άμεση επίδραση στα παιδιά. Η ηρεμία του γονέα, έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση του με το παιδί του και κατά συνέπεια στο ίδιο το παιδί. Επιπλέον, σε κάθε σχέση της ζωής μας κοινός παρονομαστής είμαστε εμείς, οπότε μέσα από τη γνωριμία με τον εαυτό μας αλλά και μέσα από τη σχέση μας με τα παιδιά μας, προκύπτουν θετικές προεκτάσεις και σε άλλες σχέσεις της ζωής μας.

 

Μπαμπάδες αξίζετε περισσότερη αναγνώριση

Θα είναι μεγάλη χαρά να υπάρχουν και μπαμπάδες στην ομάδα. Η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού του συμβάλλει σε:

Καλύτερες επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο

Διαμόρφωση καλύτερων σχέσεων του παιδιού με τους άλλους

Μικρότερη επιθετικότητα

Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση του παιδιού

Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων μέσα από το παιχνίδι

Ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας

 

Συντονίστρια

Η Ρούλα Βερβερίδου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην ψυχολογία και συμβουλευτική στο Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, CITY College. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται ενεργά με τα παιδιά και τις οικογένειές τους με ιδιαίτερη έμφαση στην συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Έχει εφαρμόσει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας σε παιδιά δημοτικών σχολείων και τα τελευταία χρόνια είναι συντονίστρια ομάδων γονέων.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις στο χώρο του ΚΔΑΠ «Όλα είναι παιχνίδι» κάθε Δευτέρα και ώρα 18:00 – 20:00.

Έναρξη συναντήσεων την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και λήξη τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

Χρειάζεται να δηλώσεις συμμετοχή μέχρι τις 10/1/2018 καθώς θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και την κατοχύρωση της συμμετοχής σας χρειάζεται να καλέσετε στο 6977481924.

Γεννώ με εμπιστοσύνη

Τη Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:00 στο “Midwives”( Γ. Τσόντου 27) ξεκινά νέος κύκλος προγεννητικών συναντήσεων.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά όταν αυτή βιώνεται για πρώτη φορά, είναι πιθανό να υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος, ανασφάλεια. Όταν όμως η μητέρα (και ο πατέρας) συνειδητοποιήσει τη φυσιολογικότητα του τοκετού και του θηλασμού, αρχίζει να δυναμώνει και να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση για το σώμα της και το μωρό της. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς των προγεννητικών συναντήσεων .

Να γεννήσουμε με εμπιστοσύνη στο σώμα και στο μωρό μας!

Η προετοιμασία και πάνω απ’ όλα η ενημέρωση για τις επιλογές στη γέννα είναι αυτό που βοηθά το ζευγάρι να βρουν το δρόμο που τους ταιριάζει προς τη γονεϊκότητα και συνειδητά να ζήσουν τον τοκετό του παιδιού τους, έχοντας αυτοί το πρωταρχικό ρόλο. Ακολουθώντας το ένστικτο τους και έχοντας συνοδοιπόρο τη μαία, θα γεννήσουν φυσικά, χωρίς περιττές ιατρικές παρεμβάσεις, και έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες στο ελάχιστο για μια αναίτια καισαρική.

Οι προγεννητικές συναντήσεις ξεκινούν από την 26 – 28η εβδομάδα κύησης, είναι συνολικά διάρκειας 12 ωρών (έξι συναντήσεις της μιάμισης με δυο ωρών) και περιέχουν ότι είναι καλό να γνωρίζει το ζευγάρι για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό και τη λοχεία.

Σημαντικό!
Κάθε κύκλος συναντήσεων προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε ομάδας αφού οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ένα μικρό ερωτηματολόγιο πριν την έναρξη τους, προκειμένου να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και που πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ.

Μια ιδέα από τα θέματα που καλύπτονται:

– Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της προγεννητικής σύνδεσης – επικοινωνίας των γονιών με το μωρό τους
– Συνειδητοποίηση της φυσιολογικότητας της εγκυμοσύνης και του τοκετού
– Διαχείριση του φόβου-στρες και τεχνικές για βαθιά χαλάρωση (αναπνοή κ.α.)
– Το πλάνο τοκετού και πως χρησιμοποιείται
– Τα σημάδια έναρξης του τοκετού και τα στάδια του
– Ο ενεργός τοκετός και η σημασία των πρώτων ωρών στη περιγεννητική σύνδεση
– Φυσικές μέθοδοι ανακούφισης και πως μαθαίνω να αφήνομαι
– Ο μητρικός θηλασμός και η φροντίδα του νεογέννητου
– Η φροντίδα της μητέρας στη λοχεία και η ψυχολογία της
– Ο ενεργός ρόλος του πατέρα στη γέννα, το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού

Κάθε συνάντηση αποτελείται και από το πρακτικό μέρος, με κινήσεις και ειδικές ασκήσεις για την εμπέδωση του εμβρύου, ανακούφιση από πόνους στη μέση και τη λεκάνη, χορός της κοιλιάς και παιχνίδια με το έμβρυο, τεχνικές αναπνοής και βαθιά χαλάρωση με τεχνικές από το Hypnobirthing.

Τις συναντήσεις πραγματοποιούν η Πασχαλίνα Καμπουρίδου κ η Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου, ανεξάρτητες μαίες και ιδρύτριες του “Midwives”.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Oι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι:
08/01-15/01-22/01-29/01-05/02-15/02
Kάθε Δευτέρα στις 18:00 μμ

Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στα τηλέφωνα:

Ειρήνη: 6942 613197
Πασχαλίνα: 6944 833655
Midwives: 2310 538531

Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως!
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 10 ζευγάρια.

Κόστος συμμετοχής:120€ (προπληρωμή)

Μάθε Αλλιώς – Τα επιμορφωτικά τμήματα

Το “Μάθε Αλλιώς” είναι ένα κέντρο μελέτης και δημιουργικής έκφρασης που φιλοδοξεί να καλύψει τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των παιδιών και της σύγχρονης οικογένειας.

Με στόχο λοιπόν την ολόπλευρη προσέγγιση της γνώσης, εντάσσει στις υπηρεσίες του προγράμματα που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων του κάθε μαθητή και στην κατάκτηση στρατηγικών εφοδίων για τη μετέπειτα πορεία και εξέλιξη τους.

 

Αναλυτικά τα προγράμματα

Καθημερινή Μελέτη όλων των μαθημάτων Δημοτικού και Γυμνασίου

Το πρόγραμμα μελέτης είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε παιδιού χωριστά, βασισμένο στους δικούς του προσωπικούς ρυθμούς στο πλαίσιο μιας μικρής ομάδας. Στόχος δεν είναι να μάθει το παιδί το μάθημα της επόμενης μέρας με την κλασσική αποστήθιση αλλά μέσα από ποιοτική μελέτη να αποκτήσει μια αέναη γνώση, η οποία δεν θα αναδυθεί μέσα από τις βαρετές ασκήσεις αλλά μέσα από μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη διαδικασία.

Ενισχυτική διδασκαλία

Σκοπός των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας είναι να υποστηρίξουν τους μαθητές  που είτε δεν έχουν κατακτήσει ικανοποιητικά τις στρατηγικές εκείνες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική κατάκτηση της γνώσης είτε αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες  με αποτέλεσμα  να παρουσιάζουν ελλείψεις και μαθησιακά κενά. Τα μαθήματα γίνονται σε επίπεδο ατομικό ανάλογα τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Λογοθεραπεία

Η ικανότητα ενός παιδιού να εκφράζεται αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των κοινωνικών του σχέσεων, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, τις επαφές με συνομηλίκους και την επικοινωνία στην καθημερινή και σχολική ζωή του. Το «Μάθε Αλλιώς» σε συνεργασία με έμπειρο λογοθεραπευτή παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, αξιολόγησης και παρέμβασης δυσκολιών ομιλίας, λόγου και μάθησης. Οι υπηρεσίες παρέχονται πάντα με σεβασμό στις ανάγκες κάθε παιδιού και σε συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον.

Ψυχολογική Υποστήριξη – Συμβουλευτική

Το “Μάθε αλλιώς” σε επαφή με τις αναδυόμενες ανάγκες του παιδιού και του γονιού/κηδεμόνα παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης/συμβουλευτικής και διοργανώνει ομάδες γονέων. Η συμβουλευτική παιδιών απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους με σκοπό την κατανόηση των οποιωνδήποτε δυσκολιών τους, την ανακούφιση και στήριξή τους. Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε κάθε γονιό που επιθυμεί να δουλέψει με τον εαυτό του προς όφελος κυρίως, του παιδιού του και της μεταξύ τους σχέσης.

Δημιουργική Γραφή – Το μολύβι μου κι ένα χαρτί να γράψω!

Ένα νέο εργαστήρι ξεκινά στο «Μάθε αλλιώς» με στόχο να προωθήσει τη φιλαναγνωσία  και τη γραπτή έκφραση. Με τη βοήθεια κατάλληλων ερεθισμάτων τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παιδική λογοτεχνία και ενθαρρύνονται να εκφραστούν γραπτώς.
Θα αφεθούν ελεύθερα να φανταστούν, να εμπνευστούν και να γράψουν εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιείται σε ωριαίες συναντήσεις κάθε Παρασκευή 6 -7 από τέλη Σεπτέμβρη.

για παιδιά 6-10 ετών

Κόστος συμμετοχής : 60 ευρω / κύκλος 8 συναντήσεων

Σχεδιασμός, εμψύχωση εργαστηρίου: Μίνα Γκρέκα, εκπαιδευτικός

Δωρεάν συνάντηση γνωριμίας με τα παιδιά και ενημέρωση γονέων την Παρασκευή 21/9/2018 στις 18:00-19:00, στο χώρο του Μάθε Αλλιώς, Ποσειδώνος 12 – Χαριλάου.
τηλ. 2310 323226

Προετοιμασία εξετάσεων κολλεγίων

Στο “Μάθε Αλλιώς” λειτουργεί πρόγραμμα προετοιμασίας  για τις εισαγωγικές εξετάσεις κολεγίων  και ιδιωτικών σχολείων.

Τα μαθήματα αφορούν στην προετοιμασία των υποψήφιων μαθητών στις εξεταζόμενες ενότητες: Γλώσσα, Μαθηματικά, Γενικές γνώσεις

Η προετοιμασία περιλαμβάνει:

  • Διαγνωστικά τεστ
  • Εμπέδωση  της εξεταζόμενης ύλης
  • Εξοικείωση με τα πρότυπα των εξετάσεων

Δημιουργικά εργαστήρια

Έχοντας λοιπόν ως βασική αρχή την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού το “Μάθε Αλλιώς” ανοίγει τις πόρτες του σε δημιουργούς, ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων που αγαπούν και συναισθάνονται τα παιδιά, με στόχο  να προάγει την πολύπλοκη σκέψη τους  καλλιεργώντας την κριτική, τη δημιουργική τους ικανότητα.

Υπεύθυνες προγράμματος : Τάνη Ευτυχία, Τάνη Γεωργία

Hypnobirthing

Στο Midwives την Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 ξεκινάει νέος απογευματινός κύκλος τεσσάρων συναντήσεων του αγαπημένου μας πλέον Hypnobirthing!

Oι συνεδρίες απεθύνονται σε έγκυες γυναίκες και τους συντρόφους τους ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

Μέσα από το ταξίδι της χαλάρωσης και της ύπνωσης, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες θα έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν και να απαλλαγούν από αρνητικές σκέψεις, φόβους, ιστορίες που πιθανά να έχουν ακούσει για την εγκυμοσύνη αλλά και τη γέννα.Τους δίνεται η ευκαιρία να επαναπρογραμματίσουν το υποσυνείδητό τους και να αποκτήσουν έναν θετικό τρόπο σκέψης σε σχέση με τις αλλαγές στην περίοδο της κύησης αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους με το βρέφος. Το Hypnobirthing προσφέρει τη γνώση και τα εργαλεία , ώστε να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για το νέο τους ρόλο ως γονείς.

Τι είναι το Hypnobirthing;

Το Hypnobirthing αφορά τόσο τον τρόπο σκέψης όσο και τις τεχνικές στη γέννα. Όταν μια μητέρα και ο συνοδός της είναι ικανοί να προσεγγίσουν τη γέννα με γνώση, καλή υποστήριξη και εργαλεία (χαλάρωση, οραματισμούς, αυτοΰπνωση και αναπνοές)τότε η γέννα μπορεί να γίνει μια θετική και πολύ ενδυναμωτική εμπειρία.
Το “hypno” μέρος του “hypnobirthing” αναφέρεται στην υπνοθεραπεία που χρησιμοποιούμε για να απομακρύνουμε τους όποιους φόβους και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να εκκρίνει ενδορφίνες κατά τη διάρκεια της γέννας. Με τη βοήθεια της υπνοθεραπείας, η γέννα του παιδιού σας θα είναι πιο ήρεμη και πιο χαλαρή εμπειρία. Κι αυτό γιατί, εσείς οδηγείτε τη γέννα σας! Η αίσθηση δύναμης και ελέγχου του σώματός σας και του μυαλού σας, θα σας βοηθήσουν ώστε να μην χρειαστείτε παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της γέννας σας.

Τι καλύπτουν οι συναντήσεις;

1η Συνεδρία: Δημιουργώντας και εγκαθιστώντας θετικό τρόπο σκέψης.

-Εισαγωγή στη θετική σκέψη
-Αιτίες φόβου και πως επηρεάζουν τη γέννα μας
-Ο ρόλος των συνοδών μας
-Σύνδεση πνεύματος/σώματος
-Τι είναι η ύπνωση και πως θα την χρησιμοποιήσω στη γέννα μου
-Φόβος-Ένταση-Πόνος
-Η υπέροχη μήτρα μου
-Οι ορμόνες είναι φίλοι μας
-Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο
-Το περιβάλλον της γέννας
-Το λεξιλόγιο για μια ενδυναμωμένη γέννα
-Δημιουργώντας ένα ήρεμο μέρος για τη γέννα μας
-Η δύναμη των καταφάσεων

2η Συνεδρία: Επιλογές, γνώση και εργαλεία για μια ενδυναμωμένη γέννα

-Τεχνικές που οδηγούν στη γέννα
-Κομμάτια για ύπνωση,μουσική για τη γέννα, αρωματοθεραπεία
-Εκκρίνοντας ενδορφίνες μέσω του αγγίγματος
-Επιλογές στη μητρότητα
-Παραμένοντας υγιής
-Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-Συμβουλές για την επιθυμητή θέση του μωρού
-Παρουσιάζοντας την εργαλειοθήκη μας για τη γέννα
-Η σημασία της χαλάρωσης του προσώπου
-Αναπνοή χαλάρωσης
-Αναπνοή κατά τη διάρκεια του κύματος
-Ο δρόμος προς την έξοδο/ αναπνέοντας προς τα κάτω

3η Συνεδρία: Προετοιμάζοντας το πνεύμα και το σώμα για τη γέννα.

-Οραματισμοί
-Ανάπτυξη δεσμού πριν από τη γέννα
-Δημιουργία δεσμού κατά τη γέννα
-Παρεμβάσεις κατά τον τοκετό- Τι δεν σας έχουν πει
-ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/ Ποιο είναι το φυσιολογικό διάστημα της εγκυμοσύνης
-Επιτυγχάνοντας μια φυσική έναρξη τοκετού
-Τεχνικές άμεσης χαλάρωσης
-Τεχνικές αυτοϋπνωσης
-Ύπνωση/χαλάρωση και οδηγίες για τους συνοδούς

4η Συνεδρία: Ας τα βάλουμε όλα σε μια τάξη…

-Επιθυμίες κατά τη γέννα
-Η σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας
-Ειδικές περιστάσεις
-Αν η καισαρική τομή είναι αναγκαία
-Απελευθέρωση των εμβρυϊκών μεμβρανών
-Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις
-Συνοδοί στη γέννα
-Τα δικαιώματά σας στη φάση της εξώθησης

Ποιές είναι οι εκπαιδεύτριες;

Τις συνεδρίες πραγματοποιoύν οι πιστοποιημένες Ηypnobirthing Practitioners, μαίες και ιδρύτριες του Midwives, Πασχαλίνα Καμπουρίδου και η Ειρήνη – Αθηνα Αβραμίδου. (Ηypnobirthing Australia και KG Hypnobirthing).

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Από τις 7 Νοεμβρίου 2017

Οι τέσσερις συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στις: 07/11 – 14/11 – 21/11 – 28/11/17

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μας το όνομα σας, ενα τηλέφωνο επικοινωνίας και το email σας στο info@midwives.gr ή στο inbox της σελίδας μας Midwives στο Facebook.

Eπικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2310 538531, 6942 613197 (Ειρήνη) και 6944 833655 (Λίνα)

Το κόστος Συμμετοχής είναι 200€ (προπληρωμή) για τις τέσσερις συνεδρίες (περιλαμβάνεται έντυπο και ακουστικό υλικό).

Γεννώ με εμπιστοσύνη

Στο Midwives, τη Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017, στις 18.00 μμ ξεκινά νέος κύκλος έξι προγεννητικών συναντήσεων – “Γεννώ με εμπιστοσύνη” για εγκύους και τους συντρόφους τους.

Γονείς που περιμένετε το μωράκι σας, μπορείτε να συμμετέχετε στο προγεννητικό πρόγραμμα “Γεννώ με Εμπιστοσύνη” για να προετοιμαστείτε ψυχοσωματικά, να ενημερωθείτε και να εμπιστευτείτε τη φυσιολογική διαδικασία της γέννας.
Κάντε κάτι χρήσιμο και δημιουργικό για εσάς και το μωρό σας!
 
Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και μέσω Skype στο πρόγραμμα για τους γονείς που ζουν μακριά μας.
 
Tι είναι το “Γεννώ με εμπιστοσύνη”;
 
Το προγεννητικό πρόγραμμα αυτό φτιάχτηκε απο τις μαίες Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου και Πασχαλίνα Καμπουρίδου, μετά απο συνεχή αναζήτηση διεθνών νέων δεδομένων στη μαιευτική, μελέτη ερευνών και κατευθυντήριων οδηγιών αλλά και εμπιστοσύνη στη φύση. Το “Γεννώ με εμπιστοσύνη” του Midwives ΔΕΝ είναι τα κλασικά μαθήματα “Ανώδυνου Τοκετού” ή “Ψυχοπροφύλαξης” που υπάρχουν δωρεάν στην πόλη. Είναι όμως μια αρμονική συγκέντρωση πληροφοριών, πρακτικών συμβουλών και τεχνικών αναπνοής και χαλάρωσης για την εγκυμοσύνη, τον τοκετο, το θηλασμό και την λοχεία!
 
Ποιος είναι ο σκοπός του “Γεννώ με εμπιστοσύνη”;
 
Να δούμε τη γέννα ως ενα φυσιολογικό γεγονός, να προετοιμαστούμε και να γεννήσουμε με εμπιστοσύνη στο σώμα και στο μωρό μας!
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά όταν αυτή βιώνεται για πρώτη φορά, είναι πιθανό να υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος, ανασφάλεια. Όταν όμως η μητέρα (και ο πατέρας) συνειδητοποιήσει τη φυσιολογικότητα του τοκετού και του θηλασμού, αρχίζει να δυναμώνει και να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση για το σώμα της και το μωρό της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα απο τις συναντήσεις μας!
 
Η προετοιμασία και πάνω απ’ όλα η ενημέρωση για τις επιλογές στη γέννα είναι αυτό που βοηθά το ζευγάρι να βρουν το δρόμο που τους ταιριάζει προς τη γονεϊκότητα και συνειδητά να ζήσουν τον τοκετό του παιδιού τους, έχοντας αυτοί το πρωταρχικό ρόλο. Ακολουθώντας το ένστικτο τους και έχοντας συνοδοιπόρο τη μαία, θα γεννήσουν φυσικά, χωρίς περιττές ιατρικές παρεμβάσεις, και έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες στο ελάχιστο για μια αναίτια καισαρική.
 
Πότε ξεκινούν οι συναντήσεις;
 
Οι προγεννητικές συναντήσεις ξεκινούν μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, και είναι συνολικής διάρκειας 18 ωρών (έξι συναντήσεις των 3 ωρών). Περιέχουν οτι ειναι καλό να γνωρίζει το ζευγάρι για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό και τη λοχεία.
 
Σημαντικό!
Κάθε κύκλος συναντήσεων προσαμόζεται στις ανάγκες της κάθε ομάδας αφού οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ενα μικρό ερωτηματολόγιο πριν την έναρξη τους, προκειμένου να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και που πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ.
 
Τι περιλαμβάνουν οι συναντήσεις;
 
Κάθε συνάντηση αποτελείται απο το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος.
 
Μερικά από τα θέματα που καλύπτονται στο θεωρητικό μέρος:
 
– Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της προγεννητικής σύνδεσης – επικοινωνίας των γονιών με το μωρό τους
– Συνειδητοποίηση της φυσιολογικότητας της εγκυμοσύνης και του τοκετού
– Διαχείρηση του φόβου-στρες και τεχνικές για βαθιά χαλάρωση (αναπνοή κ.α.)
– Το πλάνο τοκετού και πως χρησιμοποιείται
– Τα σημάδια έναρξης του τοκετού και τα στάδια του
– Ο ενεργός τοκετός και η σημασία των πρώτων ωρών στη περιγεννητική σύνδεση
– Φυσικές μέθοδοι ανακούφισης και πως μαθαίνω να αφήνομαι
– Ο μητρικός θηλασμός και η φροντίδα του νεογέννητου
– Η φροντίδα της μητέρας στη λοχεία και η ψυχολογία της
– Ο ενεργός ρόλος του πατέρα στη γέννα, το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού
 
Το πρακτικό μέρος περιέχει κινήσεις και ειδικές ασκήσεις για την εμπέδωση του εμβρύου, ανακούφιση από πόνους στη μέση και τη λεκάνη, χορός της κοιλιάς (belly dancing) και παιχνίδια με το έμβρυο, τεχνικές αναπνοής και βαθιά χαλάρωση με τεχνικές από το Hypnobirthing.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τις συναντήσεις πραγματοποιούν η Πασχαλίνα Καμπουρίδου κ η Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου, ανεξάρτητες μαίες και ιδρύτριες του “Midwives”.
 
Oι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι: 06/11 – 13/11 – 20/11 – 27/11 – 04/12 – 11/12/2017
Kάθε Δευτέρα στις 18:00 μμ
 
Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε όνομα, τηλέφωνο επικοινωνίας και email στο info@midwives.gr ή στο inbox της σελίδας στο Facebook.
 Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως!
Καλέστε στα τηλέφωνα:
Ειρήνη: 6942 613197
Πασχαλίνα: 6944 833655
Midwives: 2310 538531
 
Kόστος Συμμετοχής για το πρόγραμμα: 120 ευρω / ζευγάρι, περιλαμβάνεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό στο τέλος κάθε συνάντησης (προπληρωμή).
Φορέστε άνετα ρούχα για να μη σας περιορίζουν στην κίνηση.
Στο χώρο βγάζουν τα παπούτσια οπότε έχετε μαζί σας προαιρετικά καλτσάκια.

Ακαδημία Γονέων 2017-2018: Του παιδιού μου το παιδί, η σύγχρονη γιαγιά και ο ρόλος της

Σήμερα ο ρόλος της γιαγιάς στην ανατροφή των παιδιών παραμένει καίριος και σημαντικός. Ωστόσο, τόσο η πολυπλοκότητα της εποχής μας, όσο και οι αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας καθιστούν απαραίτητο η αμέριστη αγάπη που προσφέρει μία γιαγιά να εμπλουτίζεται με νέες γνώσεις, και νέες δεξιότητες. Για το παιδί, για τους γονείς, αλλά και για την ίδια.

 

Θεματολογία

  • Σύγχρονες αρχές της ψυχολογίας για την ανατροφή των παιδιών
  • Δεξιότητες επικοινωνίας ανάμεσα στο τρίπτυχο γιαγιά-μαμά-παιδί
  • Επίλυση συγκρούσεων
  • Βάζοντας όρια και καλλιεργώντας ισότιμες σχέσεις
  • Εκπαίδευση στις τεχνικές της «αφηγηματικής συμβουλευτικής»: Ένα πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης και ανατροφής παιδιών που χρησιμοποιεί τις εμπειρίες και αναμνήσεις της ζωής των γιαγιάδων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη, 17:00-18:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: Νοέμβριος 2017 -Μάιος 2018

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: 2310891308

Κόστος 25 ευρώ/συνάντηση

(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Ε: academyofparents@gmail.com

Τ: 2310 891308

 

Γνωρίστε και την Ακαδημία Γονέων 2017-2018: Γονείς του Σήμερα, Πέρα από τις πρακτικές του χθες

 

Ακαδημία Γονέων 2017-2018: Γονείς του Σήμερα, πέρα από τις πρακτικές του χθες

Γονείς του σήμερα: Πέρα από τις πρακτικές του χθες

Το πρόγραμμα «Παιδιά του Σήμερα Ηγέτες του Αύριο» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διασύνδεσης Έρευνας και Κοινωνικής Πράξης διοργανώνει την πρώτη Ακαδημία Γονέων στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα από το χώρο της ψυχολογίας, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά συγκεκριμένα ζητήματα ανατροφής παιδιών, και θα εξασκηθούν πρακτικά στις δεξιότητες επίλυσης τους. 

Θεματολογία

  • Προστατεύοντας την παιδικότητα τους, ανακαλύπτοντας τη δική μας.
    • Ο «καταιγισμός» των δραστηριοτήτων: Πόσες, ποιες, και πότε.
    • Η τεχνολογία και ποια συγκεκριμένα κενά (πρέπει να) καλύπτει.
    • Τεχνικές διαχείρισης χρόνου (time-management) για παιδιά και εφήβους.
    • Πώς θα εντοπίσουμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες των παιδιών μας και θα καλλιεργήσουμε κλίσεις τους.
    Αυτογνωσία Ι: Πώς τα παιδιά μαθαίνουν (και αποδέχονται) τις αδυναμίες τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση.
    Αυτογνωσία ΙΙ: Οι 7 άξονες της προσωπικότητας για την ενήλικη ζωή.
    Συναισθηματική αυτάρκεια Ι: Τεχνικές διαχείρισης θυμού (των παιδιών και δικού μας), απογοήτευσης, και άγχους.
    Συναισθηματική αυτάρκεια ΙΙ: Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να δημιουργούν ισότιμες σχέσεις/ τεχνικές «συναισθηματικής διεκδίκησης».
    Σεξουαλικότητα: Τα βήματα και οι τεχνικές διαχείρισης της.
    • Τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων
    • Το χιούμορ στην ανατροφή των παιδιών: Ένα πολύτιμο εργαλείο.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Γονείς παιδιών 6-12 ετών (Ομάδα Α)
  • Γονείς παιδιών 13-17 ετών (Ομάδα Β)

Οι συναντήσεις της Ακαδημίας Γονέων θα γίνονται κάθε Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ομάδα Α: 8:30-10:00 ή 21:00-22:30

Ομάδα Β: 12:30-14:00 ή 19:00-20:30

Διάρκεια: Νοέμβριος 2017-Μάιος 2018.

Κόστος 25 ευρώ/συνάντηση

(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Ε: academyofparents@gmail.com

Τ: 2310 891308

 

Γνωρίστε και την Ακαδημία Γονέων 2017-2018: Του παιδιού μου το παιδί, η σύγχρονη γιαγιά και ο ρόλος της