Πώς να διαλέξω σχολείο για το παιδί μου; – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πώς να διαλέξω σχολείο για το παιδί μου;

sxoleio paidia

Γράφει η Ιωάννα Μπλέκα

Μια απορία πολύ κοινή και ένα ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες, παραπάνω από μία φορά στον κύκλο ζωής τους.

Ας δούμε αναλυτικά ποια μπορεί να είναι τα κριτήρια βάση των οποίων θα πρέπει ένας γονιός να επιλέξει σχολείο:

  • η ηλικία του παιδιού και η σχολική βαθμίδα στην οποία θέλουμε να το εντάξουμε

Διαφορετικά θα είναι τα κριτήρια και οι στόχοι μας για την πρωινή φύλαξη ενός βρέφους, και άλλα όταν πρέπει να επιλέξουμε δημοτικό σχολείο ή γυμνάσιο. Είναι πολύ σημαντικό πριν την αναζήτηση σχολείου, να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι προσδοκίες μας και τι θα θέλαμε να επιτύχει εκεί το παιδί μας, πάντα σε συνάρτηση με την χρονολογική του ηλικία.

  • το ωράριο λειτουργίας του σχολείου

Βασική προϋπόθεση είναι το σχολικό ωράριο να μπορεί να εξυπηρετεί το πρόγραμμα εργασίας των γονιών, ώστε αν είναι δυνατόν να μην χρειάζεται να μεριμνήσουμε για επιπλέον φύλαξη ή για το ποιος θα παραλάβει το παιδί από το σχολείο (νταντά, γιαγιά κτλ.)

  • η περιοχή στην οποία μένουμε σε συνάρτηση με το που βρίσκεται το κάθε σχολείο

Τα σχολεία που βρίσκονται εκτός πόλης συνήθως έχουν και καλύτερες εγκαταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος μέσα στο σχολικό λεωφορείο ή και στο αυτοκίνητο, ειδικά για παιδιά μικρής ηλικίας, μπορεί να είναι εξαιρετικά κουραστικός. Επίσης, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις φορές που εμείς σαν γονείς θα χρειαστεί να ξαναπάμε μόνοι ή μαζί με τα παιδιά μας στις απογευματινές δραστηριότητες του σχολείου και αν η απόσταση θα είναι ανασταλτικός παράγοντας.

  • οι φίλοι του παιδιού

Όταν σκεφτόμαστε τις μεταβάσεις από μία σχολική βαθμίδα στην επόμενη, είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη μας την κοινωνική ζωή του παιδιού, αλλά και τη δική μας. Σε ποιο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν οι στενοί φίλοι του παιδιού μας, των οποίων τους γονείς ξέρουμε και εκτιμούμε, μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή μας.

  • το κόστος

Υπάρχει πολύ συχνά το δίλημμα ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Χωρίς να αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εγγραφή σε ένα ιδιωτικό σχολείο απαιτεί μία οικονομική δέσμευση από μας σε βάθος χρόνου πχ. για όλες τις τάξεις του δημοτικού. Επίσης, πέρα από το κόστος των διδάκτρων, πιθανώς να επιβαρυνθούμε οικονομικά ώστε να παρέχουμε στο παιδί μας όσα ζητάει, καθώς μεγαλώνοντας θα συγκρίνεται όλο και περισσότερο με τους φίλους του.

  • οι δραστηριότητες/ το πρόγραμμα σπουδών

Σε συνδυασμό με το κόστος πρέπει να εξετάσουμε τις δραστηριότητες που προσφέρει ένα σχολείο, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει. Η φιλοσοφία και η μέθοδος διαπαιδαγώγησης που υιοθετεί το κάθε σχολείο ίσως είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιλογή μας και θα πρέπει να συμβαδίζουν με την δικιά μας.

  • οι εγκαταστάσεις

Συνήθως, οι μεγάλες εγκαταστάσεις με ευρύχωρες τάξεις και χώρους παιχνιδιού και πρασίνου εντυπωσιάζουν. Τα παραπάνω είναι θεμιτά, το βασικότερο όμως είναι η καθαριότητα των χώρων καθώς και η ασφάλεια. Ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες θα πρέπει να ελέγξουμε τους χώρους του ύπνου και του φαγητού. Επιπλέον, αν επιλέξουμε το παιδί μας να σιτίζεται στο σχολείο, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε το μαγειρείο, ώστε να έχουμε μια εικόνα για τις πρώτες ύλες, τον τρόπο συντήρησής τους, τον τρόπο μαγειρέματος και την υγιεινή του χώρου.

  • ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη

Αν το παιδί μας αντιμετωπίζει κάποιες ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, θα πρέπει να φροντίσουμε το σχολικό πλαίσιο που θα επιλέξουμε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές και να του συμπεριφερθεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε και να βοηθηθεί αλλά και να μην στιγματιστεί.

  • Προσωπικό

Καλές οι εγκαταστάσεις κι όλα τα υπόλοιπα αλλά αυτό που κάνει ένα σχολείο να ξεχωρίζει είναι το έμψυχο υλικό, οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και κυρίως οι διευθυντές. Θα πρέπει ήδη από τις πρώτε επαφές μαζί τους, να μπορούμε να διακρίνουμε τη διάθεση συνεργασίας. Άνθρωποι με χαμόγελο, υπομονή, καλοσύνη, που μπορούν να απορροφήσουν τα δικά μας άγχη και τις δικές μας αγωνίες, φανταζόμαστε ότι θα μπορούν να «αγκαλιάσουν» κατάλληλα και τα παιδιά μας.

 

Η απόφασή μας

Η κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές αξίες σε σχέση με την εμπειρία της μάθησης και οι προσδοκίες διαφέρουν. Μην δίνετε πολλή σημασία στις γνώμες και τις απόψεις άλλων γονιών, κυρίως όταν δεν τους γνωρίζετε προσωπικά. Κάντε την δική σας έρευνα με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Απευθύνετε στους διευθυντές και τους δασκάλους όλες τις απορίες και τις ανησυχίες σας, χωρίς να φοβάστε ότι θα σας κρίνουν. Έχετε κάθε δικαίωμα να ελέγξετε το περιβάλλον στο οποίο το παιδί σας θα περνάει την μισή του ημέρα. Αποφασίστε με βάση τη λογική αλλά και το «ένστικτό» σας, ποιο είναι το σχολικό περιβάλλον που εμπιστεύεστε περισσότερο, τόσο για την ανάπτυξη των μέγιστων ικανοτήτων του παιδιού σας, όσο και για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

 

Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα

Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία. 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • ΛΙΑΣΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    συγχαρτηρια για τη δουλεια σας!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.