Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης: Παράδοση 135 ετών στην εκπαίδευση

Όταν η ελληνική πολυπραγμοσύνη συναντά τη γερμανική συστηματικότητα

 

Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης έχει παράδοση 135 ετών ως γερμανικό σχολείο εξωτερικού, καθώς λειτουργεί ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου του 1888. Παράλληλα, έχει εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα, με τους αποφοίτους της να διαπρέπουν σε υψηλές θέσεις της κρατικής διοίκησης, της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρόκειται για το σημείο συνάντησης δύο πολιτισμών, εκεί όπου η ελληνική πολυπραγμοσύνη συναντά τη γερμανική συστηματικότητα.

 

Τα πλεονεκτήματα για τους μαθητές της Σχολής

Στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται οι αυριανοί πολίτες του κόσμου, προκειμένου να έχουν ένα μέλλον γεμάτο επιτυχίες, αυτοπεποίθηση, σεβασμό στη διαφορετικότητα, δημιουργικότητα, υπευθυνότητα και ευρωπαϊκό πνεύμα.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου μαθαίνουν να λειτουργούν με συστηματικότητα και δημιουργικό πνεύμα, ενώ έρχονται σε μία πρώτη επαφή με την αξία της πολυπολιτισμικότητας και του να αισθάνεται κάποιος ταυτόχρονα πολίτης της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Από το δημοτικό και έπειτα, οι μαθητές αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, δραστηριοποιούνται σε κοινωνικά θέματα και απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας γερμανική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στο τέλος της φοίτησής τους, οι μαθητές της Σχολής αποκτούν το Διεθνές Γερμανικό Απολυτήριο DIA, ισότιμο και αντίστοιχο του Ελληνικού Απολυτηρίου Λυκείου, με δικαίωμα πρόσβασης στα ελληνικά πανεπιστήμια κατόπιν συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με το DIA οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε όποια σχολή επιθυμούν, χωρίς επιπλέον εξετάσεις παρά μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου και χωρίς καμία δέσμευση ή περιορισμό σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το DIA θεωρείται πολύ αξιόλογο προσόν και για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

 

Καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας

Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης φημίζεται για τα μοντέρνα προγράμματα σπουδών με ευρωπαϊκή προοπτική καθώς και για τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Το παιδαγωγικό έργο στη Σχολή χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από τον διάλογο και τη συνάντηση μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού πολιτισμού και των αντίστοιχων γλωσσών. Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη με τις θεμελιώδεις αρχές τους, όπως η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η διασφάλιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές της φιλοσοφίας του σχολείου. Τόσο η διδασκαλία όσο και οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες στοχεύουν στο να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν επιτυχώς για τις σπουδές και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ουσιαστική εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και του γερμανικού πολιτισμού, από το νηπιαγωγείο μέχρι το απολυτήριο, τόσο στη διδασκαλία όσο και σε διάφορες περιστάσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, όπως πρεσβεύει το διδακτικό προσωπικό της Σχολής, «προϋπόθεση για έναν μελλοντικό πολίτη του κόσμου αποτελεί η καλλιέργεια της πολυγλωσσίας και κυρίως η σωστή καλλιέργεια της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού, ως βασικού συστατικού στοιχείου της καθημερινής ζωής». Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στις καθηγήτριες και στους καθηγητές της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης που αποτελούν πραγματική έμπνευση για τους μαθητές, καθώς οι αρχές τους θεμελιώνονται στα ιδανικά της δημιουργικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο πολιτισμών, του ελληνικού και του γερμανικού.

 

Εφευρετικότητα, ορθολογισμός, δημιουργικότητα

Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σταυροδρόμι μεταξύ των δύο πολιτισμών, οι οποίοι διαμόρφωσαν την προοδευτική διανόηση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και πρεσβεύει ένα σύστημα αξιών συνδεδεμένο με την πρόοδο και την επιτυχία στην οικονομία, την επιστήμη, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Όλα αυτά συντελούνται με πυξίδα τον γερμανικό ορθολογιστικό τρόπο σκέψης και την ελληνική εφευρετικότητα και πολυπραγμοσύνη, αλλά και μέσω της αφοσίωσης εκπαιδευτικών και μαθητών στο ιερό έργο της διδασκαλίας.

 

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο

9ο χλμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης , 55535, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 475 900

Email: info@dst.gr

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά