Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία στη 18η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία στη 18η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία στη 18η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

 25 – 28 Νοεμβρίου 2021

 

Στη γερμανόφωνη λογοτεχνία εστιάζει φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την ευγενική υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου και τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις, αλλά και ένα διαδικτυακό πρόγραμμα με παρουσιάσεις ειδικών και θεματικές συλλογές βιβλίων. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης με τη σφύζουσα πολιτιστική ζωή του, θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικά δρώμενα και θεματικοί περίπατοι.

Το πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία με το ψηφιακό περιβάλλον. Έτσι, οι συγγραφείς γερμανόφωνης λογοτεχνίας Margit Auer (Die Schule der magischen Tiere, Carlsen Verlag / Το σχολείο των μαγικών ζώων, εκδ. Μεταίχμιο), Julia Friedrichs (Working Class, Berlin Verlag), Andreas Kossert (Flucht, Siedler Verlag), Bijan Moini (Der Würfel, Atrium Verlag), Eva von Redecker (Revolution für das Leben, S. Fischer Verlag), Stefanie Sargnagel (Dicht, Rowohlt Verlag), Judith Schalansky (Verzeichnis einiger Verluste, Suhrkamp Verlag / Κατάλογος Απολεσθέντων, εκδ. Αντίποδες) και Bettina Wilpert (Nichts, was uns passiert, Verbrecher Verlag), θα εμφανιστούν μαζί με Έλληνες συνομιλητές σε εκδηλώσεις τόσο στον χώρο της έκθεσης βιβλίου όσο και στην πόλη.

Παράλληλα με τα έργα μυθοπλασίας, τα δοκιμιακά βιβλία θα προσφέρουν υλικό προς συζήτηση γύρω από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας που έχει το μότο «Ας μιλήσουμε»: μετανάστευση και φυγή, εργασία και φτώχεια, νέες μορφές διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίες πολιτών για έναν καλύτερο κόσμο.

Η γερμανόφωνη λογοτεχνία θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές βιβλίων «Die Schönsten Deutschen Bücher» / «Τα ωραιότερα γερμανικά βιβλία», «Häuser, komplett aus Licht – Eine Auswahl aktueller deutscher Poesie» / «Σπίτια καμωμένα από φως – Μια επιλογή σύγχρονης γερμανικής ποίησης», «New Books in German» / «Νέα βιβλία στα γερμανικά», «Im Umkreis von Corona» / «Στην ακτίνα του κορωνοϊού», «Tolle Sachen machen! – Bücher und Ideen für drinnen und draußen» / «Πώς να κάνουμε καταπληκτικά πράγματα! – Βιβλία και ιδέες για μέσα και για έξω», αλλά και τις λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα γερμανικά στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχορήγησης μεταφράσεων του Goethe-Institut. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εργαστήρια, ενώ οι εκθέσεις «Die schönsten deutschen und griechischen Bücher» / «Τα ωραιότερα γερμανικά και ελληνικά βιβλία», «Frau Architekt» / «Κυρία Αρχιτέκτων» και «Gespaltene Erinnerungen» / «Διχασμένες αναμνήσεις» ολοκληρώνουν με μια οπτική εμπειρία τη γερμανική συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου.

Η Deutsche Welle και οι εκδοτικοί οίκοι Arena, Beltz &Gelberg, Carlsen, Cbj / Penguin Random House, Ellermann Verlag, Oetinger, Finken Verlag, Fischer Kinder- und Jugendbuchverlag, Jungbrunnen, Kosmos Verlag, Hanser, Loewe, Migo Verlag, Penguin Junior, Penguin Random House, Ravensburger, Sauerländer, Schweizerbart Bornträger, Suhrkamp, Tessloff αλλά και πάνω από 25 ανεξάρτητοι εκδότες του Ιδρύματος Kurt Wolff θα παρουσιάσουν τους τίτλους τους στο κοινό γερμανικό περίπτερο.

Πριν ακόμη ανοίξει η Έκθεση Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 18 Νοεμβρίου 2021 ένα ψηφιακό πρόγραμμα με ειδικούς που θα μιλήσουν για τα θέματα «New Business Models» και «Best Book Design». Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα, ειδικοί από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές απευθυνόμενοι σε εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς και σχεδιαστές βιβλίων από όλο τον κόσμο.

 

Από αριστερά: Sonja Bohnet, Σύμβουλος Τύπου και Πολιτισμού της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Juergen Boos, Διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, Beate Köhler, Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Angela Kaya, Γενική Διευθύντρια του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

www.goethe.de/thessalonikibookfair21

https://german-stories.de/thessaloniki2021

 

 

Τη 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Συλλόγων Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητων εκδοτών και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η 18η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

διαφήμιση