Διαβάζω Δυνατά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διαβάζω Δυνατά

Η 5η εκστρατεία ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης «Διαβάζω Δυνατά» του ηλεκτρονικού περιοδικού για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού είναι εδώ! Κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη.

Η ετήσια αυτή εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2018, έχει μοναδικό στόχο να γνωρίσει στο κοινό – γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς – τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά, από τη βρεφική τους ήδη ηλικία έως και μετά την εφηβεία.

 

Τι είναι το «Διαβάζω Δυνατά»

Η εκστρατεία στοχεύει να γίνει ευρέως γνωστή η πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά, από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους. Tα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων είναι πλεόν λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Η πιο πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι στην Αμερική (Reading & Literacy Discovery Center of Cincinnati’s Children’s Hospital), η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να δώσει νευροβιολογικές αποδείξεις για τα πιθανά οφέλη της ανάγνωσης και τις πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο που δημιουγεί η εκτεταμένη χρήση οθονών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα, δημοσίευσε και εικόνες από μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν σε παιδιά που διάβαζαν και παιδιά που χρησιμοποιούσαν οθόνη.

 

10 λεπτά την ημέρα αρκούν!

Δέκα λεπτά μεγαλόφωνης ανάγνωσης την ημέρα είναι όμως αρκετά; Δέκα λεπτά την ημέρα είναι 60 ώρες τον χρόνο. Και δε φαντάζεστε πόσα οφέλη έχουν αυτά τα δέκα λεπτά σε ένα παιδί: ειδικά τα τρία πρώτα και πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του τού δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται για να μάθει να μιλάει, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις όταν τις βλέπει τυπωμένες ή γραμμένες, να αγαπά το διάβασμα και να το βλέπει σαν κάτι που το κάνει ευτυχισμένο όχι σαν αγγαρεία, ενώ – φυσικά – μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της ώρας που περνάει με τον γονιό του αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς.

 

Ο δράσεις του Διαβάζω Δυνατά

Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τέσσερις δράσεις, σε συνεργασία κάθε φορά και μ’ έναν εκδοτικό οίκο ή φορέα: μεγαλόφωνη ανάγνωση με τη βραβευμένη συγγραφέα & μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη (2018), συνάντηση και συζήτηση με την κ. Ξένια Καλογεροπούλου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μάρτης (2019), μεγαλόφωνη ανάγνωση με τη βραβευμένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2020) και διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης με μέλη του διεπιστημονικού σωματείου Διαβάζοντας Μεγαλώνω στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο(2020). Η δράση του 2021 ακυρώθηκε λόγω πανδημίας, ενώ για τη δράση του 2022 συνεργαζόμαστε με την Attachment Parenting Hellas και τις Εκδόσεις Φουρφούρι, για την οποία σύντομα θα υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες.

Εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Κόκκινη Αλεπού, η εκστρατεία αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί να την υιοθετήσει όποιος θέλει: γονείς, σχολεία, μεμονομένες τάξεις, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες. κλπ. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να διοργανώσει δράσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων για τα παιδιά ή τους μαθητές, τα παιδιά που επισκέπτονται βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες.

 

Το εικαστικό της αφίσας

Κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2021, «τρέχει» διαγωνισμός για την ανάδειξη του έργου που θα συνοδεύσει την καμπάνια καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ζητείται μέσω του περιοδικού και των Μέσων Κοινωνικής του Δικτύωσης, από εικονογράφους, εικαστικούς, designers, comic artists, φοιτητές σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν το εικαστικό που θα συνοδεύσει την εκστρατεία της Κόκκινης Αλεπούς. Το θέμα φέτος ήταν ελεύθερο. Από τον διαγωνισμό, που “έτρεξε” από Δευτέρα 6/12/21 ως Δευτέρα 27/12/21, αναδείχτηκε νικήτρια η comic artist Γεωργία Ζάχαρη (Φεστιβάλ, Το καπλάνι της Βιτρίνας, περιοδικό Μπλε Κομήτης). Το εικαστικό της θα αποκαλυφθεί την ημέρα έναρξης της καμπάνιας.

Καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το εικαστικό της κ. Ζάχαρη θα φιγουράρει τόσο στη φωτογραφία εξωφύλλου στη σελίδα της Κόκκινης Αλεπούς στο Facebook, όσο και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε (Ιnstagram, Twitter, TikTok). Η αφίσα μπορεί να εκτυπωθεί και χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γιορτάσει μαζί μας το «Διαβάζω Δυνατα» στο σπίτι, στο σχολείο, στο βιβλιοπωλείο ή στη βιβλιοθήκη.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλη την αρθρογραφία για την Καμπάνια της Κόκκινης Αλεπούς «Διαβάζω Δυνατά» και τη μεγαλόφωνη ανάγνωση γενικά από το 2018 έως σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kokkinialepou.gr

Email: info@kokkinialepou.gr

 

διαφήμιση