Διαβάζω Δυνατά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διαβάζω Δυνατά

Καμπάνια γνωριμίας με τη μεγαλόφωνη ανάγνωση και τα οφέλη της στα παιδιά όλων των ηλικιών

Τη δράση σχεδίασε και υλοποιεί το ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο «Κόκκινη Αλεπού» (kokkinialepou.gr)

 

Τι είναι το «Διαβάζω Δυνατά»

Το «Διαβάζω Δυνατά» είναι η ετήσια καμπάνια του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού» που έχει ως βασικό της στόχο να γίνει ευρέως γνωστή η πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου και αποτελεί μια υπενθύμιση πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μεγαλόφωνη ανάγνωση στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στην καλλιέργεια της αγάπης για τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

Ξεκίνησε ως δράση το 2018 και βρίσκεται πλέον στην 6η της χρονιά. Απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και στηρίζεται με βιωματικά σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, παιδικούς σταθμούς. Κάθε χρόνο – και μετά από διαγωνισμό – επιλέγεται το εικαστικό που θα συνοδεύσει την καμπάνια. Το φετινό διαγωνισμό κέρδισε το έργο της γραφίστριας Alla Dundenkova που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης

Tα οφέλη είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο.

Τα πιο βασικά είναι:

  • Βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου.
  • Εξάπτει τη φαντασία.
  • Βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική σκέψη.
  • Βοηθάει τα παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα.
  • Ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς.
  • Προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο να μπορούν τα παιδιά να εξερευνήσουν άγνωστα σε εκείνα συναισθήματα, χτίζοντας παράλληλα την ενσυναίσθηση.
  • Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με δυσκολότερα σε κατανόηση κείμενα από αυτά που απευθύνονται στην ηλικία τους (ακουστική και αναγνωστική ικανότητα).
  • Προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας γεμάτες νόημα βοηθώντας να δημιουργηθούν οι μελλοντικοί ενήλικες αναγνώστες.

 

10 λεπτά την ημέρα αρκούν!

Δέκα λεπτά την ημέρα μπορεί να ακούγονται λίγα, αλλά είναι 60 ώρες τον χρόνο. Και δε φαντάζεστε πόσα οφέλη έχουν αυτά τα δέκα λεπτά σε ένα παιδί: ειδικά τα τρία πρώτα και πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του τού δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται για να μάθει να μιλάει, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις όταν τις βλέπει τυπωμένες ή γραμμένες, να αγαπά το διάβασμα και να το βλέπει σαν κάτι που το κάνει ευτυχισμένο όχι σαν αγγαρεία, ενώ – φυσικά – μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της ώρας που περνάει με τον γονιό του αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς.

 

Πώς επιλέγουμε βιβλία για να τα διαβάσουμε δυνατά;

Είναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για μεγαλόφωνη ανάγνωση; Όχι! Και αυτό δεν αφορά το είδος τους, αν είναι λογοτεχνικά, εικονογραφημένα, board books ή γνώσεων, αλλά αν το ίδιο το κείμενο αφορά το παιδί που ακούει, αν το ενδιαφέρει, αν ρέει στην ανάγνωση και αν η εικονογράφηση – όπου αυτή υπάρχει – μπορεί να μας δώσει μια δεύτερη γραμμή αφήγησης, ώστε η ανάγνωση να επιμηκυνθεί.

Στην Κόκκινη Αλεπού αγαπούν όσο τίποτα τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, για αυτό και έφτιάξαν αυτή τη λίστα με τα βιβλία που έχουν διαβάσει δυνατά και προτείνουν ανεπιφύλακτα.

Τα βιβλία της λίστας είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την ακουστική ικανότητα των παιδιών, όχι την αναγνωστική. Μην ξεχνάτε ότι η λίστα ανανεώνεται συνεχώς, οπότε να επανέρχεστε συχνά για να βλέπετε τα νέα βιβλία που προστίθενται.

Βρείτε τη λίστα εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες: info@kokkinialepou.gr | kokkinialepou.gr

διαφήμιση