Διαπολιτισμικές Δράσεις & Εργαστήρια από τη ΔΙΑ- δρασις – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διαπολιτισμικές Δράσεις & Εργαστήρια από τη ΔΙΑ- δρασις

 

Τα απογεύματα περνούν ευχάριστα και δημιουργικά για τα παιδιά ηλικίας 2,5 – 6 ετών, στο Παιδικό Κέντρο «ΔΙΑ-δρασις» με οργανωμένες διαπολιτισμικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια. Ένα ποιοτικό και καινοτόμο πρόγραμμα σχεδιασμένο με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και την επιμέλεια επιστημονικής ομάδας.

Στις ειδικά σχεδιασμένες δράσεις μας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μοιράζονται τα οφέλη της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας και να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες παίζοντας με διάφορες θεατρικές τεχνικές, ζωντανεύοντας ιστορίες, δημιουργώντας με χρώματα και διάφορα υλικά, ακολουθώντας μουσικές απ’ όλον τον κόσμο και ηχοϊστορίες, χορεύοντας στον ρυθμό τους και τραγουδώντας! Όμως οι δημιουργικές δραστηριότητες δεν σταματούν εδώ… Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τον κόσμο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, ακόμα και της ρομποτικής, καθώς πειραματίζονται με καθημερινά υλικά, παρατηρούν, σχεδιάζουν και μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους γονείς που θέλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τις προκλήσεις της κοινωνίας του μέλλοντος καλλιεργώντας τους δεξιότητες επικοινωνίας και ενσυναίσθησης, δημιουργικής και κριτικής σκέψης. Το πρόγραμμα εστιάζεται στην καλλιέργεια κοινωνικών ικανοτήτων μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς, την ενθάρρυνση να συμμετέχουν σε κοινές προσπάθειες για την επίτευξη ενός στόχου, τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους για να λύσουν μια διένεξη ή να πάρουν μια απόφαση και την ανεκτικότητα σε διαφορετικές απόψεις. Τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του παιδιού είναι κρίσιμα, καθώς οικοδομείται η  ταυτότητα τους, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τον εαυτό τους. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτονομίας είναι ζητούμενα που το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη του, καθώς τα παιδιά μοιράζονται εμπειρίες και μιλούν για τα συναισθήματά τους, εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές, εξερευνούν ρόλους, θέτουν στόχους και, κυρίως, μαθαίνουν να λειτουργούν σε μια ομάδα. Έτσι, μαθαίνουν να εξερευνούν τα όρια του κόσμου τους και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μάθηση με οδηγό το παιχνίδι.

Η συμβολή της οικογένειας αναγνωρίζεται στις δράσεις του προγράμματος. Η οικογένεια συνιστά το πρώτο αυθεντικό μαθησιακό περιβάλλον για το παιδί. Στο πρόγραμμα επιδιώκεται η  συνεργασία μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά μαζί, δράσεις υποστήριξης και συμβουλευτικής, διαπολιτισμικά εργαστήρια γνωριμίας, επιμορφωτικές δράσεις για την απόκτηση στρατηγικών που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τη μάθηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τα εργαστήρια υποστηρίζονται  από εξειδικευμένους συνεργάτες/ιδες και παιδαγωγούς με εμπειρία σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα, ικανούς και ικανές να διαχειριστούν ζητήματα επικοινωνίας και ένταξης στην ομάδα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα

  • Από το σπίτι… στο «σχολείο»!

2,5 – 3,5 ετών

Κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι, το παραμύθι , τα τραγούδι, τα χρώματα!

-Δευτέρα & Τετάρτη ή

-Τρίτη & Πέμπτη, 17:00 – 18:15

Η εγγραφή  είναι απαραίτητη.

 

  • Ένα «σχολείο» όλο ταξίδια!

4-6 ετών

Κύκλοι εργαστηρίων

ΔΕΥΤΕΡΑ: Μουσική & Κίνηση

ΤΡΙΤΗ: Επιστήμη & Τεχνολογία

ΤΕΤΑΡΤΗ: Θέατρο & Παιχνίδι

ΠΕΜΠΤΗ: Ζωγραφική & Χειροτεχνίες

-Δευτέρα έως Πέμπτη, 18:30 – 20:00

Η εγγραφή σε κάθε κύκλο εργαστηρίων είναι απαραίτητη.

 

  • «Μικροί και μεγάλοι μαζί!»

Κάθε Παρασκευή απόγευμα ανοιχτό πρόγραμμα με επιμορφωτικές, δημιουργικές, ψυχαγωγικές δράσεις και εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά μαζί.

 

Δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή

Περισσότερες πληροφορίες:

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00

231 6001000 εσωτ.0884, socialaction@ymca.gr

Δευτέρα – Παρασκευή 8.00 – 20:00

diadrasis@ymca.gr, τηλ.: 6978 77 63 27

Διεύθυνση: Ι. Πρασακάκη 6Α και Κουφουκλή 2

To πρόγραμμα «ΔΙΑ-δρασις: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων» αποτελεί τη Δράση 1: «ΔΙΑ-δρασις παιδιών προσχολικής ηλικίας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την πρόσβαση στο σχολείο για προσφυγόπουλα» με επικεφαλής εταίρο τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Foundation Open Society Institute.