Χ.Ο.Π.Α. ΉΡΩΕΣ 112 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Χ.Ο.Π.Α. ΉΡΩΕΣ 112

Διακόσια (200) ΣΧΟΛΕΙΑ σε όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία «Χ.Ο.Π.Α. ΉΡΩΕΣ 112»που βοηθά να σωθούν ζωές!


Μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική εκστρατεία που αφορά στην υγεία και έχει ως σκοπό να ενισχύσει τη γνώση γύρω από τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, 200 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα με 553 δασκάλους και 5.635 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112», βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδευθεί η γνώση σε οικογένειες και κοινότητες ώστε να  μπορέσουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε παιδιά ηλικίας 4 με 12 ετών, καθώς χρησιμοποιεί τον ενθουσιασμό τους για νέα γνώση και το διαμοιρασμό αυτής, προκειμένου να διαδώσουν τα όσα μαθαίνουν στην υπόλοιπη οικογένειά τους και κυρίως στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους. Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να αυξηθεί η ικανότητα αναγνώρισης των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς επίσης και η κατανόηση της ανάγκης για άμεση κλήση του ασθενοφόρου.

Προκειμένου να ενθαρρύνουμε αλλά και να γιορτάσουμε τη συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα, τα σχολεία που έλαβαν μέρος αναρτήθηκαν σε έναν πίνακα παγκόσμιας κατάταξης στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.fastheroes.com). Ο πίνακας αυτός καταγράφει την αλληλεπίδραση  και δραστηριότητα των παιδιών μέσα στην ιστοσελίδα, όπως για παράδειγμα την παρακολούθηση των βίντεο, την πραγματοποίηση των διαδικτυακών δραστηριότητων κ.λπ.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα πέντε σχολεία στον πίνακα κατάταξης είναι:

  1. «Παιδικόραμα» Νήπια και Προνήπια Θεσσαλονίκης
  2. Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
  3. Νηπιαγωγείο Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ
  4. 17ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης
  5. 16ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Το σχολείο με την υψηλότερη βαθμολογία στον πίνακα κατάταξης είναι το «Παιδικόραμα» και βρίσκεται στην 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όπου περιλαμβάνονται σχολεία από περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο.

«Οι γονείς έδειξαν πολύ ενθουσιασμένοι και θετικοί στο να μάθουν τα παιδιά τους κάτι τόσο πολύ σημαντικό. Να σώσουν ζωές από εγκεφαλικό» Ελένη, Νηπιαγωγός.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων – μία ομάδα από συνταξιούχους υπερήρωες και υπερηρωίδες παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι ονομάζονται ΧΟΠΑ Ήρωες 112. Αυτή η ομάδα διδάσκει στα παιδιά τα τρία κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου – την ξαφνική πτώση της μίας πλευράς του προσώπου, την ξαφνική πτώση του ενός χεριού, ή/και την αδυναμία των δύο χειλιών να παράγουν καταληπτή ομιλία – καθώς και τη βαρύτητα της έγκαιρης κλήσης του ασθενοφόρου στον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112. Τα παιδιά αποκτούν εργαλεία και γνώση προκειμένου να διδάξουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, καθώς επίσης και την υπόλοιπή τους οικογένεια – πώς να σώζουν ζωές.

Η Sheila Martins, Καθηγήτρια Νευρολογίας και Εκλεγμένη Πρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization – WSO), η οποία υποστηρίζει το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112», δήλωσε: «Ένας/Μία στους τέσσερις από εμάς θα υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο, επομένως τα εγκεφαλικά είναι ένα εξέχουσας σημασίας ζήτημα το οποίο σχετίζεται με πολλούς από εμάς. Τα καλά νέα είναι ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο επιδέχεται θεραπείας. Οι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό χρίζουν άμεσης και υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη, συνεπώς η αύξηση της γνώσης των σημαντικότερων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού είναι καίριας σημασίας. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν σημαντική διαφορά απλά με το να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ευρύτερης οικογένειάς τους. Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να καταστήσουμε σίγουρο, ότι όταν το εγκεφαλικό χτυπήσει, οι γονείς καθώς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μπορούν να επιβιώσουν εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακέραιη κατάσταση της υγείας τους, χάρη στην αποτελεσματική και άμεση θεραπεία».

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και για να κάνετε εγγραφή ώστε να λάβετε μέρος, επισκεφτείτε το www.fastheroes.com.

Facebook: ΧΟΠΑ ήρωες 112

Instagram: fastheroes_gr

 

Για δήλωση συμμετοχής στην καμπάνια  Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112 και πληροφορίες:

Epi Direct – Λήδα Παπαδοπούλου, 6932 262524, 2310 227225, kcharisi@epidirect.gr και

Καλλιόπη Τσακπουνίδου, project manager: tsakpounidoukalliopi@uom.edu.gr, fastheroesgr@fastheroes112.com