Bazaar of Ideas: Explore Socioculture – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Bazaar of Ideas: Explore Socioculture

Γιορτή Υποτροφιών START – Create Cultural Change

“Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα.”

Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change θα παρουσιάσει τις 15 ιδέες που αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν από τους υποτρόφους του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιδέες-έργα θα παρουσιαστούν σε μια διήμερη εκδήλωση με τίτλο Bazaar of Ideas: Explore Socioculture, στις 26 και 27 Ιουνίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η τέταρτη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε επιτυχώς στο τέλος της και θα ολοκληρωθεί με την παραδοσιακή πλέον γιορτή της στις 26 και 27 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η γιορτή αυτή, που περιλαμβάνει την παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START και μια σειρά δωρεάν συμμετοχικών εργαστηρίων με πλούσιο περιεχόμενο από τα έργα των αποφοίτων του προγράμματος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ). Για δεύτερη χρονιά η συνεργασία αυτή βασίζεται στη γόνιμη σύμπραξη και ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των φορέων, πραγματώνοντας τις έννοιες της ανακάλυψης & συμμετοχής που είναι και η φετινή θεματική της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Η φετινή εκδήλωση έχει ως βασικό θέμα την ανακάλυψη του κοινωνικού πολιτισμού μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τα έργα τους και να διευρύνουν τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης. Τα έργα των φετινών υποτρόφων πραγματοποιήθηκαν σε εννιά (9) διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, στις εξής πόλεις: Λάρισα, Βόλος, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ναύπλιο, Αθήνα, Κάλυμνος, Χάλκη και Ιεράπετρα.

Αναλυτικότερα:

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ένα ειδικά σχεδιασμένο ηχοτοπίο, διευρυμένο από μια ζωντανή ακουστική διερεύνηση με τη συμμετοχή των δύο συνθετών, μιας βιολινίστας και φωνητικών. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη φιλοσοφία και δομή του προγράμματος από εκπρόσωπο του START – Create Cultural Change, ενώ θα ακολουθήσει η Α΄ προβολή του ντοκυμαντέρ μικρού μήκους ‘Expextation vs Reality’ σε διεύθυνση και παραγωγή του Αντώνη Βαλληνδρά, αποφοίτου του προγράμματος. Μια αφήγηση της εμπειρίας και δημιουργικής προσπάθειας των 15 υποτρόφων να υλοποιήσουν έργα κοινωνικού ενδιαφέροντος και να αποκτήσουν επαγγελματικές εμπειρίες για να πολλαπλασιάσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο. Τέλος, τρεις απόφοιτοι των προηγουμένων κύκλων του προγράμματος θα παρουσιάσουν τους φετινούς 15 υπότροφους δίνοντας τους και συμβολικά τη σκυτάλη. Θα ακολουθήσει δεξίωση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει στα ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα που θα παρουσιάζουν τα έργα τους.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο παράλληλο πρόγραμμα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά και κινητικά εργαστήρια κοινωνικού πολιτισμού που σχεδίασαν και υλοποιούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας οι απόφοιτοι του START. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις που αλλάζουν την κοινωνία και να συνομιλήσει με τους πολιτιστικούς διαχειριστές.

Επιπλέον των 15 υποτρόφων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των γερμανικών κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων που συνεργάστηκαν με τους υπότροφους για δύο (2) μήνες κατά το φθινόπωρο του 2018 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρία πολιτιστικής διαχείρισης στη Γερμανία.

Το Bazaar of Ideas είναι μια πλατφόρμα σύνδεσης, ανταλλαγής και συνεργασίας για τη δημιουργική κοινότητα της Ελλάδας. Η διήμερη εκδήλωση προσφέρει τον κατάλληλο χώρο ώστε οι επισκέπτες να γίνουν μέρος μιας διαδραστικής έκθεσης καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια κοινωνικοπολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η κύρια έκθεση περιλαμβάνει τις 15 καινοτόμες κοινωνικοπολιτιστικές πρωτοβουλίες όπως αυτές αναπτύχθηκαν τους τελευταίους 6 μήνες, δημιουργώντας πολιτιστική αλλαγή σε τοπικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019, 19.30-24.00

Παρουσίαση Υποτροφιών

Το εορταστικό άνοιγμα θα σας παρουσιάσει όλες τις δραστηριότητες, τους συνεργάτες και τα δίκτυα του START. Περιλαμβάνει επίσης μια διαδραστική έκθεση όπου όλοι οι υπότροφοι και οι ομάδες τους παρουσιάζουν τις δεκαπέντε πολιτιστικές πρωτοβουλίες που υλοποιούν το τελευταίο εξάμηνο.

 

19.30 Εγγραφές & ποτό υποδοχής
20.00 Ηχοτοπίο, διευρημένο από μια ζωντανή ακουστική διερεύνηση.
20.30 Χαιρετισμοί & Εισαγωγή στο πρόγραμμα και τις δράσεις του START

Christian Strob, Senior Project Manager, International Relations Europe and its Neighbors, Robert Bosch Stiftung
Εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης

20.50 ‘Expectations vs Reality’: Α’ προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους για την εμπειρία των υποτρόφνω της 4ης χρονιάς του START

Διεύθυνση και παραγωγή: Αντώνης Βαλληνδράς

21.15 ‘Socioculture in Action’: Παρουσίαση των Υποτρόφων από Απόφοιτους
22.15 START Bazaar of Ideas Έκθεση & Δεξίωση

 

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, 12.00-20.00

Εκστρατείες Ευαισθητοποίησης | Κοινωνική Δέσμευση | Δημόσια Δράση

Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν πρωτοποριακά κοινωνικά έργα και θα συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες που αλλάζουν την κοινωνία μας μέσα από εργαστήρια, βιντεοπροβολές και εκθέσεις από αποφοίτους του προγράμματος.

 

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Δημιουργώντας επιτυχημένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης
12.00 Πολιτιστική προσβασιμότητα και συμπερίληψη, Χρίστος Παπαμιχαήλ

Το εργαστήριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες και πολιτιστικούς παράγοντες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν και να εξελίξουν τις πρακτικές τους με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

12:55 Η επικοινωνία ως εργαλείο κοινωνικής αλλαγής: φέρνοντας τον HIV ως ανθρώπινη εμπειρία στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής. To Whom It May Concern. A case study, Αλέξανδρος Μιχαήλ & Λία Κεσοπούλου
13:50 Μαθαίνοντας για την διαΤΡΟΦΗ μέσα από την τέχνη του χορού, Γεωργία Μήκου

Ένα βιωματικό εργαστήριο για γονείς και εκπαιδευτικούς, από το πρόγραμμα το Children Movement.

 

Ενεργοποιώντας την κοινωνική δέσμευση
14:45 The Urban Game: Taste the Heritage! Το Μυστήριο με το Δηλτηριασμένο Λουκουμάκι…, Νίκος Βανδώρος & Κλαίρη Μπακούρα

Οι επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν έναν απλό γρίφο «κερδίζοντας» τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι πόλης το οποίο θα υλοποιηθεί στη συνέχεια.

15:40 co-topia – εργαστήριο χορού και κίνησης, Ελεονώρα Σιαράβα

Πρόκειται για ένα εργαστήριο χορού και κίνησης που προσκαλει τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν και να εμπλουτίσουν το κινητικό τους λεξιλόγιο και τη σωματική τους εμπειρία σε ένα πλαίσιο διάδρασης.

16:35 Χώρος και αντικείμενα…αλλιώς!, Στέλλα Αυγουστίδου

Μέσα από θεατρικά παιχνίδια κι αυτοσχεδιασμούς, επαναπροσδιορίζουμε διασκεδάζοντας τη σχέση μας με γνώριμα, επαναλαμβανόμενα κι ενίοτε βαρετά περιβάλλοντα και αντικείμενα.

 

Κινητοποιώντας τη δημόσια δράση
17.30 Μαϊμουμπίλιτι, Δήμητρα & Βικτώρια Χατζηαργυρίου

Επαναπροσδιορίζοντας χώρους και σχέσεις μέσω τεχνικών τσίρκου και έκφρασης.

18:20 Απο.πλαστικο.ποιητες, Βικτώρια Χατζηαργυρίου

Εργαστήριο δημιουργικής μεταποίησης πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης.

19:20 Περί Βίου – πώς να ξεκινήσεις ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο στην Ελλάδα, Σωτήρης Καραγιώτας

Παρουσίαση της έναρξης και διαδρομής του κοινωνικοπολιτιστικού κέντρου “περί Βίου” στη Καρδίτσα.

Πρόγραμμα Βιντεοπροβολών

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ MIN.
12.00, 14.30, 17.00, 19.30 Expectations vs Reality Αντώνης Βαλληνδράς 20’
12.20, 14.50, 17.20 Making Learning Cool Δημήτρης Κακαβούλας 3:55’
12.25, 14.55, 17.25 Future Storytellers Lab Άγγελος Τσαούσης 15’
12.40, 15.10, 17.40 Remains Εμμανουέλα Κυριακοπούλου 42’
13.20, 15.50, 18.20 To Whom It May Concern Αλέξανδρος Μιχαήλ 6:22’
13.30, 16.00, 18.30 πρότζεκτ_bet² (boosting esteem through theater): Μικρές ιστορίες Μαρία Καλαντζή 9’
13.40, 16.10, 18.40 Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους-Roots are Routes” στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Τα παιδιά είναι εν τάξει” (Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.) Όλγα Δασκαλή 24:15’
14.00, 16.30, 19.00 Ήχοι ενός πρώην βιομηχανικού κτιρίου: μια πρωτότυπη συναυλία Στέλλα Αυγουστίδου 28:45’

 

Πάρτυ Κοινωνικής Δέσμευσης

18.00-20:00 Demo Crates open session Thessaloniki

Το Bazaar of Ideas τελειώνει με ένα πρωτοφανές ηχητικό παζλ με καθαρόαιμο ταλέντο και συμμετοχικές ιδέες, ανάμεικτα σε πραγματικό χρόνο, ζωντανά από τους Demo Crates

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 19.30 – 24.00

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 12.00 – 20.00

Χώρος Διεξαγωγής: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ2

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εγγραφή γίνεται σε αυτό το σύνδεσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της εκδήλωσης.


Συνεργάτες εκδήλωσης

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη και Αλέξανδρος Μιχάηλ, απόφοιτος του προγράμματος START

Σχεδιασμός έκθεσης – 40.22 Architects / Γραφιστική επιμέλεια – Red Creative

Hχοτοπίο – σύνθεση και εκτέλεση Μάριος Β. Αποστολακούλης και Χριστόφορος Κουτσοδήμος, βιολινίστα – Ευριδίκη Μπαλτίδου, φωνητικά – σοπράνο Στελλίνα Βογιατζή.

Παράλληλο πρόγραμμα 27/6 – Youthnest

 

To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Πληροφορίες για το START – Create Cultural Change

Το πρόγραμμα υποτροφιών START – Create Cultural Change απευθύνεται σε ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, παρέχοντας στήριξη σε δημιουργικά άτομα που αναλαμβάνουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές τους κοινότητες. Προωθώντας την ανάπτυξη και τις ανταλλαγές στο κοινωνικο-πολιτιστικό πεδίο, το START έχει ως στόχο την δημιουργία νέων προοπτικών για νεαρούς επαγγελματίες στην Ελλάδα και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές φάσεις στη Γερμανία και στην Ελλάδα, και βοηθάει τους υπότροφους του START να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αποκτήσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες για να τη μετατρέψουν σε ένα βιώσιμο δημιουργικό εγχείρημα.

1η Φάση: Ενίσχυση Ικανοτήτων

Σεπτέμβριος – Νοέμβριος

Το δίμηνο πρόγραμμα ενίσχυσης ικανοτήτων στη Γερμανία προσφέρει σε 30 υπότροφους του START την ευκαιρία να ενισχύσουν την εφαρμοσμένη γνώση τους όσον αφορά τη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Τους βοηθά επίσης να διαμορφώσουν την πολιτιστική τους πρωτοβουλία έτσι ώστε να αποτελέσει βιώσιμο έργο (project). Στο τέλος της πρώτης φάσης, μία εκδήλωση προφορικής παρουσίασης (pitching) εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όσους επιτύχουν στην επόμενη φάση υλοποίησης του έργου.

2η Φάση: Υλοποίηση του έργου

Δεκέμβριος – Μάιος

Η εξάμηνη φάση υποτροφιών και υλοποίησης έργου στην Ελλάδα παρέχει σε 15 υπότροφους του START χρηματοδότηση, πρόσβαση σε δίκτυα και δομή υποστήριξης για την έναρξη εφαρμογής των πολιτιστικών τους πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Τους προσφέρει επίσης την ευκαιρία να προωθήσουν τη δράση τους ως πολιτιστικοί διαχειριστές. Η 2η Φάση ολοκληρώνεται με τη διήμερη εκδήλωση ‘Γιορτή Υποτροφιών & Ανοιχτή Αγορά’, που λειτουργεί ως δημόσια πλατφόρμα για να παρουσιάσουν όλοι οι υπότροφοι τα έργα τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς χρηματοδότες.

3η Φάση: Ανάπτυξη

Σεπτέμβριος – και έπειτα

Τα βραβεία ανάπτυξης του START θα δοθούν σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος που αρίστευσαν στη δημιουργία ενός θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, οδήγησαν σε πολιτιστική καινοτομία και επέδειξαν προοπτική για συνέχιση και διεύρυνσή τους στο μέλλον. Τα βραβεία αυτά παρέχονται από συνεργαζόμενους οργανισμούς του προγράμματος στην Ελλάδα. Η διαθεσιμότητα, ο αριθμός και το ύψος των βραβείων πιθανώς να ποικίλλει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.