Αλφαβητάρι Οικονομικών με την Action Aid – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Αλφαβητάρι Οικονομικών με την Action Aid

Η ActionAid σε συνεργασία με την Alpha Bank υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών».

Εάν το επιθυμείτε, έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε μια δωρεάν δια ζώσης εκπαιδευτική επιμόρφωση του προγράμματος «Αλφαβητάρι Οικονομικών», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 29/3, στις 17:30-19:30, στο Κέντρο της ActionAid (ActionAid Hellas Youth), Πλ. Ναυαρίνου 7.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και στοχεύει στην ενίσχυση του Οικονομικού Αλφαβητισμού των μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού (Ε’ και Στ’ τάξης) και του Γυμνασίου.

Από το 2019 στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν παραλάβει το έντυπο υλικό του προγράμματος και το έχουν εφαρμόσει στις τάξεις τους με όμορφα και δημιουργικά αποτελέσματα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίζεται και την τρέχουσα σχολική χρονιά και ως εκπαιδευτικοί μπορείτε να το συμπεριλάβετε στον προγραμματισμό σας, εντάσσοντάς το στο Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα και με την εμπειρία της Action Aid, μετά από 3 έτη επιμορφώσεων, ο ιδανικός χρόνος για τη συνάντηση είναι 2 με 2,5 ώρες. Η ημερομηνία και η ώρα διεξαγωγής της εκπαίδευσης έχει επιλέγει προσεκτικά ώστε να μην παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του σχολικού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης και με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων θα ενημερωθείτε σχετικά με οικονομικές έννοιες και δεξιότητες του οικονομικού εγγραματισμού.

  • θα εξοικειωθείτε με τον εκπαιδευτικό οδηγό «Αλφαβητάρι Οικονομικών».
  • θα συμμετέχετε σε βιωματική εφαρμογή επιλεγμένων δραστηριοτήτων.
  • θα παραλάβετε ηλεκτρονικά ή/και ταχυδρομικά τους έντυπους εκπαιδευτικούς οδηγούς «Αλφαβητάρι Οικονομικών», μετά την ολοκλήρωση της επιμορφωτικής συνάντησης.
  • θα σας ανατεθεί εξειδικευμένος/η Μέντορας/ισσα, συνεργάτης του προγράμματος, που θα σας υποστηρίξει στις διδακτικές σας παρεμβάσεις (εάν το επιθυμείτε).

Η συμμετοχή σας στην επιμόρφωση θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα σύγχρονα εργαλεία, ώστε να εμπλουτίσετε τα τρέχοντα προγράμματά σας και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί από προσωπικό και συνεργάτες της ActionAid χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής επιμόρφωσης θα σας δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» από το σχολικό έτος 2023-24 εντάσσεται στο πρόγραμμα IQonomy που χρηματοδοτείται από το τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank.

Το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» και οι έντυποι οδηγοί του είναι εγκεκριμένοι από το ΙΕΠ και το ΥΠΑΙΘΑ. Επίσης ανήκουν στα υλικά που έχουν περιληφθεί στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος και για τη συμμετοχή σας στην επερχόμενη δια ζώσης επιμόρφωση μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σύνδεσμο.

 

Το Πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης, έχει ως απώτερο σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημερωμένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

 

Εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία: η εφαρμογή λαμβάνει χώρα στα σχολεία σας και είστε οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας να το κάνετε πραγματικότητα! Όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, που έχουν συμμετάσχει στην εκπαίδευση έχουν πια στα χέρια τους ένα αντίτυπο του εκπαιδευτικού πακέτου και ξεκινούν να το υλοποιούν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους!

 

Εκπαιδευτικό Υλικό: Το Πρόγραμμα ονομάζεται «Αλφαβητάρι Οικονομικών» και απαρτίζεται από ένα εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για τον/ην εκπαιδευτικό και ένα τετράδιο με φύλλα εργασίας για το μαθητή και τη μαθήτρια, ξεχωριστό για κάθε βαθμίδα. Αποτελείται από:

  • Δραστηριότητες ψυχοπαιδαγωγικής ενδυνάμωσης.
  • Δραστηριότητες που εισάγουν τους μαθητές σταδιακά στην κατανόηση βασικών οικονομικών εννοιών.
  • Βήματα για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων μέσα από ομαδική συνεργασία.
  • Ιδέες και εργαλεία για το πώς μπορεί να αξιοποιηθούν οι νέες γνώσεις και δεξιότητες στην καθημερινή ζωή.
  • Πετυχημένα παραδείγματα.

Τα εκπαιδευτικά πακέτα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» εξελίσσονται γύρω από 5 άξονες:

  • Ανακάλυψη δεξιοτήτων & Προσωπική ανάπτυξη
  • Δικαιώματα & Δεσμεύσεις
  • Αποταμίευση & Κατανάλωση
  • Στοχοθέτηση & Προϋπολογισμός
  • Κοινωνική & Οικονομική Επιχειρηματικότητα

 

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το εκπαιδευτικό έχει λάβει έγκριση παιδαγωγικής καταλληλόλητας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς επίσης βρίσκεται στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων 21+ του Υπουργείου.