Teen Talk: Bullying – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Teen Talk: Bullying

Νέα Θεατρική Παραγωγή “Teen Talk: Bullying” από την εταιρία θεάτρου “Μικρός Βορράς”

Μια παράσταση του «Θεάτρου Forum» με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Υπουργείου Πολιτισμού

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 17.00 στο Θέατρο In Situ (Κασσάνδρου 42, Θεσσαλονίκη)

 

 

Η πολύτιμη εμπειρία μιας παράστασης Θεάτρου Forum του Μικρού Βορρά

Παρόλο που τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων όλο και σκληραίνουν, τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας όλο και αυξάνονται. Μοιάζει με εξίσωση που λύνεται κάθε φορά με λάθος τρόπο. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, όλοι θα συμφωνήσουμε: η επιβολή δεν έλυσε ποτέ επί της ουσίας κανένα πρόβλημα. Γιατί το κυριότερο ζήτημα είναι πως ο θύτης υπήρξε πριν θύμα όπως και το ότι η βία, πάνω απ’ όλα, ακινητοποιεί. Τα θύματα, από φόβο, σιωπούν.

Μέσα από αυτό το πρίσμα κοιτάει ο Μικρός Βορράς και μετά από 13 χρόνια εμπειρίας με παιδιά και εφήβους, επιλέγει το Θέατρο Forum ως εργαλείο για να ανοίξει τον διάλογο με το νεανικό κοινό. Γιατί ζητούμενο είναι να μιλήσουν οι ίδιοι οι μαθητές.

Στην παράσταση λοιπόν, Teen Talk Bullying οι έφηβοι θεατές διευρύνουν την οπτική τους, νιώθουν ότι κάποιος τους δίνει βήμα να εκφραστούν, δυναμώνουν ατομικά, και μέσα από τη θεατρική αυτή διαδικασία που τους προσφέρει ασφάλεια, μαθαίνουν να διαχειρίζονται αυτό το δύσκολο θέμα.

Με ποιόν τρόπο μπορώ να διαχειριστώ και ίσως να σταματήσω έναν κύκλο βίας;

Σε αυτήν την ερώτηση αναζητούν απαντήσεις οι έφηβοι θεατές ενώ παράλληλα ψηλαφούν όλες εκείνες τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να έρθουν σε ουσιαστική επαφή μεταξύ τους. Με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και αλτρουισμό.

 

 

Θέατρο Forum

Το Θέατρο Forum εμφανίστηκε ως τεχνική στην Βραζιλία την δεκαετία του ‘60 από τον θεωρητικό του θεάτρου και πολιτικό ακτιβιστή Augusto Boal. Στόχος του ήταν να φτιάξει ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου έτσι ώστε κάθε καταπιεσμένη φωνή να μπορεί να εκφραστεί. Απώτερος σκοπός; Nα μπορεί να υπάρξει, σε κάθε μικροσύστημα, δικαιοσύνη. Στις παραστάσεις του Μικρού Βορρά, λοιπόν, μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι μαθητές παίρνουν στα χέρια τους την κατάσταση και αλλάζουν την ροή των πραγμάτων. Η τεχνική του Boal ενισχύει την αμφιβολία, την κριτική σκέψη, την δημιουργικότητα, εμπλουτίζει την έννοια της Δημοκρατίας και το κυριότερο αποδυναμώνει την κουλτούρα της σιωπής. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε, αυτό το θεατρικό είδος, από το θεατρικό σχήμα για τις παραστάσεις του για το εφηβικό κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραστάσεις του Μικρού Βορρά υποστηρίζονται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση.

 

Το Εφηβικό Θέατρο του Μικρού Βορρά

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως εφηβική παράσταση του θιάσου, εντάχθηκε φέτος στο πρόγραμμα του Skampa International Theatre Festival. Το σχήμα θα εκπροσωπήσει τη χώρα δίνοντας δυο παραστάσεις. Η παράσταση μάλιστα στο Europian University of Tirana υποστηρίζεται από την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πάρης είναι ένα δεκατριάχρονος που έρχεται σε ένα καινούριο σχολείο. Η Όλια, συμμαθήτριά του, είναι ένα παιδί που προσπαθεί να κρατηθεί από την ασφάλεια που της παρείχε ο κόσμος της παιδικής της ηλικίας. Ο Μάρκος, ένα χρόνο μεγαλύτερος, στο ίδιο σχολείο είναι ένα παιδί που δέχεται πολύ βία στο σπίτι του. Η αλληλεπίδραση των τριών μαθητών θα ξετυλίξει ένα κουβάρι εκφοβισμού όπου θα εμπλακούν ένας καλοπροαίρετος αλλά υπερπροστατευτικός καθηγητής και ένας αυστηρός και τιμωρητικός διευθυντής. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν άθελα τους μια δίνη εκφοβισμού όπου πια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.

 

Διαδικασία

Μετά την παρουσίαση της ιστορίας οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν. Να προτείνουν λύσεις, να παίξουν ρόλους, να σκεφτούν και να προτείνουν τρόπους ώστε να σταματήσει ο κύκλος της βίας. Γιατί το θέατρο Forum πάνω απ’ όλα είναι μια πρόβα ζωής με σπάνιο αποτέλεσμα: Ηθοποιοί, ανήλικοι και ενήλικοι θεατές συμβάλουν στη δημιουργία προτάσεων και πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη ιδέας – εμψύχωση Χριστίνα Κρίθαρη

Κείμενο Μικρός Βορράς

Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Ράτζος

Μουσική Μάριος Αποστολακούλης

Σκηνικά αντικείμενα – ενδυματολογία Ιωάννα Παγιατάκη

Κινησιολογική επιμέλεια Τάσος Παπαδόπουλος

Μακιγιάζ – hairstyling Στέφανος Μπαμπούλης

Φωτογραφίες – video Ζαφείρης Σαλμανλής

Ειδικές κατασκευές Ανέττα Ιμπρισίμη

Γραφιστικός σχεδιασμός Ντόρη Λούκρη

Οργάνωση παραστάσεων Αλεξάνδρα Κασιούμη

Social media Ανθούλα Αηδώνη

Επικοινωνία Στέλλα Τενεκετζή

Παίζουν – εμψυχώνουν: Ανθούλα Αηδώνη, Πάνος Κεφαλούρος, Ιόλη Κώνστα Πολύζου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη

 

Μια παράσταση του «Θεάτρου Forum» με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 17.00

Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο 16/11, Σάββατο 23/11, Σάββατο 30/11

Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

Εισιτήρια: γενική είσοδος 10,00 ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6934 600074

Σημείωση: Η παράσταση παράλληλα περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας. Για να έρθει ο Μικρός Βορράς σε θέατρο ή στο σχολείο της περιοχής σας: www.mikrosvorras.gr και τηλεφωνικά στο 6934 600074.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

In Situ

Κασσάνδρου 42, 54633, Θεσσαλονίκη

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.