Συνέδριο: Αφηγήσεις και "αφηγήσεις" για την Παιδική Ηλικία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Συνέδριο: Αφηγήσεις και “αφηγήσεις” για την Παιδική Ηλικία

Το Συνέδριο με θέμα: Αφηγήσεις και “αφηγήσεις” για την Παιδική Ηλικία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Κινηματογράφου. Την ευθύνη του Συνεδρίου έχει η Κανατσούλη Μελπομένη, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών που εργάζονται σε διαφορετικά πεδία της έρευνας για την παιδική ηλικία και των τρόπων που αυτή αποτυπώνεται με αφηγήσεις και αφηγήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ιστορικές σπουδές μιλώντας για τον καθορισμό της παιδικής ηλικίας μέσα στον ιστορικό χρόνο έδειξαν πως ουσιαστικά μιλάμε για την κατασκευή της. Η αφήγηση, δηλαδή οι δια του λόγου και της τέχνης μορφές της παιδικής ηλικίας, αναμφισβήτητα επηρεάζει, τροποποιεί, αλλάζει την αντίληψη για το τι σημαίνει παιδική ηλικία. Και φυσικά οι αφηγήσεις, κατασκευάζοντας επίσης την παιδική ηλικία ή τις παιδικές ηλικίες, την ή τις επαναπροδιορίζουν.

Με τον όρο αφηγήσεις εννοούμε αφηγήσεις προφορικές ή αφηγήσεις λογοτεχνικών χαρακτήρων εγγεγραμμένων σε λογοτεχνικά κείμενα, ενώ με τον όρο αφηγήσεις εννοούμε κάθε άλλου είδους «κείμενο» (ταινία, κόμικς, διαφήμιση κ.λπ.) στο οποίο εγγράφεται μια εκδοχή της παιδικής ηλικίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν είναι: αφηγήσεις παιδιών ή ενηλίκων για την παιδική τους ηλικία και η επεξεργασία τους από τη σύγχρονη ιστορική, ψυχολογική /παιδαγωγική έρευνα, αφηγήσεις για την παιδική ηλικία μέσα στη Λογοτεχνία, παιδική ή για ενηλίκους, η παιδική ηλικία μέσα από εικονιστικές αφηγήσεις, στα mass media, στη φωτογραφία και σε ταινίες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές κ.λπ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το πρόγραμμα: www.narratives.web.auth.gr

Χρήσιμες πληροφορίες

Έναρξη Συνεδρίου: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Διάρκεια Συνεδρίου: Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ώρα: 16.15

Χώρος Διεξαγωγής: 10ος όροφος (Αίθουσα Εκδηλώσεων) του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ.

Οι εγγραφές στο Συνέδριο θα γίνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 15.30.

Στους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.