Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Webinar για το ντοκιμαντέρ και τη χρήση του ως εκπαιδευτικό εργαλείο, με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου και τη Δήμητρα Κουζή Οnline.

Για όσους εργάζονται με παιδιά και εφήβους!

Τι μπορεί ο εκπαιδευτικός να κάνει στην τάξη με μια ταινία ντοκιμαντέρ; Πώς μπορεί να την εντάξει στο μάθημά του και να επανέρχεται σε αυτή υπό διαφορετικό κάθε φορά πρίσμα; To webinar θα εξετάσει αυτές και άλλες παραμέτρους, δίνοντάς σας χρήσιμα εργαλεία και λύσεις.

 

Τι θα αποκομίσετε:

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το webinar θα μάθουν για τo κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ, θα δουν παραδείγματα και θα εξοικειωθούν με διεπιστημονικές προσεγγίσεις, ενώ στη συνέχεια, θα χωριστούν σε μικρές ομάδες και θα δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένα παραδείγματα ταινιών, βασικές αρχές και μεθόδους, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση κάθε ταινίας, την προσέγγιση, τον διάλογο, τον αναστοχασμό και την ανατροφοδότηση μέσα στην τάξη πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προβολή.

Το webinar απευθύνεται σε όλους όσοι εργάζονται με παιδιά και εφήβους:

  • εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγούς, δασκάλους, παιδαγωγούς, σχολικούς συμβούλους)
  • βιβλιοθηκονόμους
  • επαγγελματίες πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
  • επαγγελματίες ψυχικής υγείας ((ψυχολόγους, θεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές)
  • μουσειοπαιδαγωγούς/στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης
  • φοιτητές όλων των παραπάνω ειδικοτήτων

 

Το διαδικτυακό σεμινάριο περιλαμβάνει την εκπαίδευση στο KinderDocs Toolkit, μια ειδικά σχεδιασμένη μέθοδο προσέγγισης για κάθε ταινία που προάγει την κινηματογραφική παιδεία, την κριτική σκέψη και τον εγγραμματισμό στα μέσα, σε θεματική σύνδεση με άλλες τέχνες, όπως λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική.

Θα εφαρμοστεί η μέθοδος σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που θα δει όλη η ομάδα μαζί (και θα λάβετε λινκ για άλλες 5 ταινίες να τις δείτε στον χρόνο σας πριν το webinar).

 

Εισηγήτριες

  • Δημοσιογράφος/σκηνοθέτις Δήμητρα Κουζή, ιδρύτρια, KinderDocs, μεγάλη δημοσιογραφική/τηλεοπτική και κινηματογραφική εμπειρία.
  • Κοινωνιολόγος Ειρήνη Βοκοτοπούλου, με μεγάλη εμπειρία στη χάραξη πρωτοπόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

Το KinderDocs είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας (27-07-2020 Α.Π. 99877/Δ7

 

Βιογραφικά Εισηγητών

Δήμητρα Κουζή, Δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians στο Μόναχο, και του Φωτογραφικού Κύκλου (Πλάτων Ριβέλλης) στην Αθήνα. Απόφοιτος του ετήσιου προγράμματος Eurodoc για ευρωπαίους παραγωγούς ντοκιμαντέρ. Επί 20 χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ελλάδα (ΕΡΤ) και τη Γερμανία (ZDF, Deutsche Welle, και Arte, το ευρωπαϊκό κανάλι πολιτισμού). Το 2015 ίδρυσε την εταιρεία Kouzi Productions, που αναπτύσσει συνεργασίες στον χώρο του ντοκιμαντέρ. To 2016 ίδρυσε το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγός. Μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά.

Φιλμογραφία (επιλογή):

Deutsche und Griechen (Liebe mit Hindernissen), co-author, ARTE/NDR, 52’, 2019
Καλημέρα κύριε Φώτη, Ελλάδα, 70’, 2020, σκηνοθεσία και παραγωγή, επίσημο πρόγραμμα και Βραβείο Νεότητας, 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  2020

kouziproductions.com

 

Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Κοινωνιολόγος

H Ειρήνη Βοκοτοπούλου είναι κοινωνιολόγος και εργάζεται από το 1988 για την προώθηση της ανάγνωσης στις παιδικές ηλικίες. Έχει συνεργαστεί για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου καθώς και με δημόσιες ή δημοτικές βιβλιοθήκες και σχολεία. Από το 1995 ως το 2010 συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οργανώνοντας τις αναγνωστικές της καμπάνιες και συμμετέχοντας στην ομάδα σχεδιασμού του καινούριου της παιδικού τμήματος. Έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε προγράμματα οικογενειακού γραμματισμού. Συμμετείχε στην ομάδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων ανάγνωσης και διδασκαλίας της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ήταν από το 2010 – 2015 συνεργάτης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα. Από το 2015 – 2018 συνεργάστηκε με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την ανάπτυξη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών και το  2017 στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Δανειστικού της Τμήματος. Έχει δημιουργήσει μαζί με άλλους συνεργάτες την ιστοσελίδα bookbook.gr για την ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες. Αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως στη δουλειά της με τα παιδιά είναι μέσα στο δάσος των βιβλίων να μαζεύει μαζί τους τα βιβλία-χαλικάκια για να φτιάχνουν κάθε φορά ένα καινούργιο αναγνωστικό μονοπάτι.

 

5 χρόνια KinderDocs

Το KinderDocs διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους προσφέρει υψηλού επιπέδου δημιουργικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, βραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και νέους καθώς και ενήλικες.
Aπό το 2016 φέρνει το ντοκιμαντέρ σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη, σε συνεργασία με δύο από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 στην Αθήνα και το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA στο Άμστερνταμ (το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο) και doxs! στο Ντούισμπουργκ (το παλαιότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους της Γερμανίας).
Το KinderDοcs γίνεται και online στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με προγράμματα και επιμόρφωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με αφορμή βραβευμένα δημιουργικά ντοκιμαντέρ από 5 ηπείρους.
Το KinderDocs στο σχολείο εμπλουτίζει το αναλυτικό πρόγραμμα της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, καινοτόμα προγράμματα (π.χ. ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, οικολογική συνείδηση, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αγωγή υγείας, πολιτισμός, αγωγή πολίτη), θεματικά αφιερώματα, την ενασχόληση με ξένες γλώσσες, την εκπόνηση ερευνητικών/συνθετικών εργασιών και τον εγγραμματισμό στα Μέσα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Ώρα: 16.00 – 20.00, μέσω Zoom

Κόστος: 50€

Για να συμμετέχετε: Εγγραφείτε ΕΔΩ

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: T. 210 7219909, info@kinderdocs.com, facebook, instagram,youtube

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.