Μητέρες; – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μητέρες;

Τρία «άγρια» λαϊκά παραμύθια για ενήλικες, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στη Myro Gallery

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε με την παράσταση «Ερκουλίν Μπαρμπέν: οι αναμνήσεις ενός ερμαφρόδιτου», ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης σκηνοθετεί την Ιωάννα Μαμακούκα και την Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη στην παράσταση «Μητέρες;», που αποτελείται από τρία «άγρια» λαϊκά παραμύθια για ενήλικες: τη «Μαύρη Όρνιθα» από τη Μικρά Ασία, τον «Τσυρόγλε» από τη Σκύρο και τον «Καημό» από τη Σκιάθο. Η παράσταση, που πραγματεύεται τη σχέση μάνας – παιδιού πέρα από κάθε σύμβαση και φαντασία, παρουσιάζεται στη Myro Gallery (27-28 Νοεμβρίου και 4-5 Δεκεμβρίου).

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μητέρες; Στη «Μαύρη Όρνιθα», μια Μάνα πασχίζει με κάθε τρόπο να «χαλάσει» τα παιδιά της για να χαρεί, ελεύθερη, τον παράνομο έρωτά της. Στον «Τσυρόγλε», μια Μάνα από τον τάφο της νοιάζεται και συμβουλεύει την κόρη της που τη δολοφόνησε. Στον «Καημό», μια Μάνα «παραδίδει» τα νεογέννητα παιδιά της στο δικό της βάσανο, στον καημό που τα τρώει. Ένα παρ’ολίγον έγκλημα, σαν πρωτοσέλιδο φτηνής εφημερίδας. Μια τραγωδία, με ανοιχτό το δίλημμα του τέλους. Ένα «περιστατικό» ψυχανάλυσης. Πλάι στις τρεις μητέρες – πρωταγωνίστριες των τριών παραμυθιών, εμφανίζονται κι άλλες, σε δεύτερους ρόλους (μητριά, πεθερά, χαροκαμένη μάνα κ.ά.), δικαιολογώντας και πολλαπλασιάζοντας το ερωτηματικό του τίτλου της παράστασης, καθώς οι περισσότερες παρεκκλίνουν από το συμβατικό μοντέλο της μάνας.

Μέσα από μια γκροτέσκα ματιά και με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών μέσων (αφήγηση/δραματοποίηση, μάσκες, μουσική και τραγούδι), η παράσταση μας προ(σ)καλεί να αποφασίσουμε για τον ρόλο της Μητέρας σήμερα, για τις «υποδειγματικές» πράξεις που θα τον συνιστούσαν και για τις παραβ(ι)άσεις που θα τον έβαζαν σε κίνδυνο. Η αφήγηση – δραματοποίηση γίνεται από μία ερμηνεύτρια (Ιωάννα Μαμακούκα) και συνοδεύεται επί σκηνής από μία μουσικό – τραγουδίστρια (Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη) που παίζει και ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια καθώς και δικές της πρωτότυπες συνθέσεις.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης

Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες: Απόστολος Αποστολίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αφρούλη Μπέρσου

Ερμηνεία: Ιωάννα Μαμακούκα

Ερμηνεία – Μουσική σύνθεση – Πιάνο – Τραγούδι: Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης

Αφίσα: Δαβίδ Σαμπεθάι

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Χρήσιμες πληροφορίες

Παραστάσεις

27 – 28 Νοεμβρίου 2019 και 4 – 5 Δεκεμβρίου 2019, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη

Ώρα: 21.30

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981 723 632 (καθημερινά 15:00 – 21:00)

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Myro Gallery

Γκαλερί

Νικηφόρου Φωκά 8, 54620, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 697 189 0212

Links: Website

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.