Καταπολεμώντας τα έμφυλα στερεότυπα στο σχολείο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Καταπολεμώντας τα έμφυλα στερεότυπα στο σχολείο

Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με την εκπαιδευτική ομάδα της ΜΚΟ Αντιγόνη

 

Πιο συγκεκριμένα:

Το εργαστήρι είναι συμμετοχικό και οι δάσκαλοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και να αποκτήσουν εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να βοηθήσουν τους μαθητές/τριες να αναπτύξουν αυτογνωσία σε σχέση με τις ταυτότητες φύλου, να εξοικειωθούν με την έννοια της ισότητας φύλων και να μπορούν να εντοπίζουν στερεοτυπικές αντιλήψεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Λίγα λόγια για την «Αντιγόνη»

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων.

Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας.

Περισσότερα ΕΔΩ. 

 

To πρόγραμμα της Αντιγόνης «Schools for Change»

Το έργο πραγματοποιείται σταθερά κάθε σχολική χρονιά, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα με την έγκριση του ΥΠΠΕΘ και χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση για τα σχολεία. Aπευθύνεται στη σχολική κοινότητα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) με δράσεις για μαθητές/ριες, εκπαιδευτικούς και γονείς σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Schools for Change» της ΜΚΟ «Αντιγόνη», η εκπαιδευτική ομάδα της Αντιγόνης θα συμμετέχει στο project share-call με σκοπό την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Το πρώτο εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί στις 17/2/2020 αφορά την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στο σχολείο.

 

Λίγα λόγια για το project Share – Call και τις «Δευτέρες των Δασκάλων»

Σκοπός του project share-call είναι να δημιουργηθεί ένας «χώρος συνάντησης» στον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν υποστήριξη, έμπνευση και δύναμη. Ένας «κύκλος» στον οποίο μπορούν να μοιραστούν όσα τους απασχολούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν.

Στο πλαίσιο του project share-call, οργανώνονται ανοιχτές συναντήσεις εκπαιδευτικών με τίτλο «Οι Δευτέρες των Δασκάλων». Oι συμμετέχοντες/ουσες  θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (NDI) ενώ θα βρουν χώρο και χρόνο για να εκφραστούν ποικιλοτρόπως, διευρύνοντας τα εκφραστικά και επικοινωνιακά τους μέσα. Στόχος η ενδυνάμωση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύνθετες προκλήσεις της εκπαιδευτικής τους πράξης.

Οι Δευτέρες των δασκάλων περιλαμβάνουν:

  • Βιωματικά σεμινάρια επικοινωνίας και έκφρασης (κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση, η τέχνη του κλόουν, κοινωνικό θέατρο, δημιουργική γραφή κοκ)
  • Εργαστήρια για την διαχείριση σύνθετων θεμάτων στη σχολική τάξη (bullying, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα των φύλων κλπ)
  • Κύκλοι μοιράσματος στους οποίοι οι εκπαιδευτικοί μιλούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες, ιδέες, προσωπικά βιώματα
  • Διαλέξεις για παιδαγωγικά θέματα

 

Εναλλακτική επιλογή

Εκτός από τις ανοιχτές συναντήσεις, έχει συγκροτηθεί και μια ομάδα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης (30 ώρες, Ιανουάριος-Μάιος 2020). Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (κάθε βαθμίδας) που επιθυμούν την σταθερή συμμετοχή σε μια κοινότητα με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη, την ενδυνάμωση, τον εμπλουτισμό των εκφραστικών τους μέσων. Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται 2 φορές το μήνα (2 και 4 Δευτέρα του μήνα). Από το Σεπτέμβρη του 2020 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νέες ομάδες share-call.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.

 

Eμψύχωση:

  • Άρτεμις Καρμπά, MΑ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια NDI
  • Ιωάννα Γκιουλέ, Φυσικός, εμψυχώτρια NDI, πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας
  • Αναστασία Μπάρκα, Δραματουργός-εμψυχώτρια & συνεργάτες

Με την επιστημονική συνδρομή & εποπτεία του Κώστα Μπακιρτζή και του Αλέκου Γεωργόπουλου (πρ. καθηγητών ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ).

 

Συνεργάτες:

Ινστιτούτο Βιωματική Παρέμβαση NDI

ΜΚΟ Αντιγόνη – Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης (για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία)

Το project share-call εμπνεύστηκε, σχεδίασε και συντονίζει η παιδαγωγός/εμψυχώτρια Καρμπά Άρτεμις. Τη φετινή χρονιά, η συμμετοχή στο project είναι δωρεάν καθώς το εγχείρημα στηρίζεται από το πρόγραμμα SΤΑRT-Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 18.30 – 21.30

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μικρών, μεγάλων και πολύ μεγάλων παιδιών.

Ελεύθερη είσοδος

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Καρμπά Άρτεμις, συντονίστρια του προγράμματος.

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Share Call – Ινστιτούτο Βιωματική Παρέμβαση NDI

Ομάδα προσωπικής-επαγγελματικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς

Βαλαωρίτου 7, 54625, Θεσσαλονίκη

Email: info.sharecall@gmail.com

Links: Facebook, Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.