Edu project: O γαργαληστής – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Edu project: O γαργαληστής

Μια δράση με παιδιά για παιδιά στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

26 Μαρτίου & 2 Απριλίου 2022

 

Το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ γίνεται αφορμή για παιχνίδι. Ένα θεατροπαιδαγωνικό πρόγραμμα για την βαθύτερη κατανόηση του Άλλου με στόχο να διεγείρει την ενσυναίσθηση και την κοινωνική ευαισθησία.

 

Λίγα λόγια

Δύο εμψυχώτριες με όρεξη και ζωντάνια προσεγγίζουν την ιστορία του γαργαληστή με διαφορετική ματιά. Αφήγηση, ρόλοι και παιχνίδι είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Ένας κόσμος δράσης δημιουργείται από λίγα αντικείμενα που εναλλάσσονται. Με αφετηρία την βαλίτσα του γαργαληστή το ταξίδι ξεκινάει. Τα παιδιά μπαίνουν σε ρόλο και έχουν μια αποστολή: Να μαζέψουν και να μοιράσουν το γέλιο. Καταστρώνουν σχέδια, περιπλανιούνται, εξερευνούν, τρυπώνουν κρυφά σε δωμάτια και γαργαλάνε. Συνομιλούν με τους ήρωες. Ανοίγουν μια σχολική τσάντα και βρίσκουν ένα ημερολόγιο που ξεκλειδώνει την ιστορία. Βάζουν στόχο να βοηθήσουν έναν άλλο ήρωα, ένα παιδί. Κάνουν πειράματα, φτιάχνουν ‘‘το άρωμα’’, αυτοσχεδιάζουν και το καταφέρνουν. Γιορτάζουν την χαρά τους με μία τρελή παρέλαση.

 

Σκοπός: Ακούγοντας τις ιστορίες των ηρώων, τα παιδιά μπαίνουν στην θέση τους και κατανοούν τα προβλήματά τους. Ταυτίζονται μαζί τους και συνειδητοποιούν τις δυσκολίες τους. Έτσι, κινητοποιούνται για την επίτευξη ενός στόχου. Να προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς που την χρειάζονται. Το γέλιο πρέπει να μοιραστεί σε όλους. Οι γαργαληστές καλούνται να ‘‘εκπληρώσουν’’ το καθήκον τους! Τι μας ωθεί σε τέτοιες πράξεις γενναιοδωρίας; Πόσα τέτοια παραδείγματα συναντάμε γύρω μας; Μήπως είναι περισσότερα από όσα γνωρίζουμε;
Γαργαλήστε για να το διαπιστώσετε!

Ζουμπαμπαλί και ξεκινήστε…

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

H Βερενίκη Πασλαμούσκα γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1997 στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει από τότε. Είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Θεάτρου, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει με την ιδιότητα της ηθοποιού, της δραματολόγου, της φωτίστριας και της σκηνοθέτιδας σε παραστάσεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο μαθημάτων εντός της σχολής. Πήρε, επίσης, μέρος ως εμψυχώτρια σε μια σειρά θεατροπαιδαγωγικών  προγραμμάτων στο «Εργαστήρι Κοινωνικού Θεάτρου» του Τμήματος Θεάτρου (2018) Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Θεάτρου Τ από το 2016 έως το 2018 και κατά την περίοδο 2018-2019  στο Θεατρικό Εργαστήρι «Parsifal». Συμμετείχε στο φεστιβάλ «Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (2019) με την διαδραστική παράσταση-θεατρικό παιχνίδι Πιθανότητες, ως ηθοποιός και εμψυχώτρια. Τέλος, το 2021 εργάστηκε στο πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως βοηθός Δραματολόγου και βοηθός στην Οργάνωσης Παραγωγής.

 

H Ροδόπη Ρουκούδη γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1997. Μεγάλωσε στο Πολύκαστρο και ζει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Θεάτρου, της σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τη Δραματολογία-Παραστασιολογία. Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Θεάτρου Τ από το 2016 έως το 2018. Συμμετείχε σε παραστάσεις ως ηθοποιός, δραματολόγος, σκηνοθέτης και κινησιολόγος στο πλαίσιο του θεατρικού Εργαστηρίου και σε διάφορες δράσεις στο πλαίσιο των μαθημάτων της σχολής. Έχει παρακολουθήσει Εργαστήριο Κριτικής θεάτρου στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ «Συνοικισμός» καθώς και το Festival Readings για την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει ως εθελόντρια στο 9ο HRTFest (Handmade and Recycle Theater Festival) στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα, στην Αθήνα. Το 2021 πραγματοποίησε την Πρακτική της Άσκηση στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος ως βοηθός στην Οργάνωση Παράγωγής. Τέλος, ασχολείται με τον κλασσικό και τον σύγχρονο χορό.

 

Συντελεστές:

Σχεδιασμός-Εμψύχωση: Βερενίκη Πασλαμούσκα, Ροδόπη Ρουκούδη

Κείμενο-Μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Σάββατο 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2022, στις 12:00

Ηλικίες: 6 – 9 ετών

Διάρκεια: 90’

Κόστος συμμετοχής: 10€

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Θέατρο Αυλαία

Πλατεία ΧΑΝΘ, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 230013

Email: info@avlaiatheatre.gr

Links: Website, Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.