20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

ΔΕΒΘ – 20 χρόνια βιβλία και ιδέες!

16 έως 19 Μαΐου 2024,  με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Από το 2004, κάθε Μάιο «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!» στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που φέτος θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO. Ακόμη πιο πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και σημαντικές πρωτοβουλίες για συγγραφείς αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η ΔΕΒΘ 2024 υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40 ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια μεγάλη κοινότητα που την ενώνει όχι μόνον η αγάπη για το βιβλίο, αλλά και η διάθεση διαλόγου, συνεργασίας και ανάδειξης των σύγχρονων προβληματισμών.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει τα 20 χρόνια της. Μέσα σε έναν διαρκώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, η ΔΕΒΘ όχι μόνο διατηρεί σταθερή τη σχέση της με τα βιβλία και τους ανθρώπους τους, αλλά και αναπτύσσεται, εξελίσσεται, ξεκινά νέα προγράμματα και συνεργασίες και αποτελεί όχι απλά μια έκθεση βιβλίου, αλλά μια σύγχρονη πλατφόρμα ανοικτού διαλόγου. Στοχεύουμε σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα ενώσει όλους τους πολιτισμούς, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές της ΔΕΒΘ».

 

ΔΕΒΘ και Διαπολιτισμικός Διάλογος

Με πολύ σημαντικές για τη χώρα μας διεθνείς συνεργασίες και προγράμματα που διαρκώς διευρύνονται, με τιμώμενη τη Σάρτζα να γεφυρώνει τον ελληνικό με τον αραβικό πολιτισμό μέσω των βιβλίων, με εκδηλώσεις και δράσεις με ανθρώπους και φορείς από τον χώρο του βιβλίου, των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης, φεστιβάλ και συναντήσεις, διάλογο και σύγχρονους προβληματισμούς, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου και συμπερίληψης.

 

Συγγραφείς του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικοί ξένοι συγγραφείς επισκέπτονται και αυτήν τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα. Διακεκριμένοι, πολυτάλαντοι, ανήσυχα πνεύματα, από πολλές διαφορετικές χώρες και τομείς, μοιράζονται με το κοινό την οπτική τους για τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών, ο βραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi (εκδ. Ίκαρος), η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir με τα αστυνομικά της μυθιστορήματα (εκδ. Μεταίχμιο), ο δημοφιλής για τα ψυχολογικά του θρίλερ, Sebastian Fitzek από τη Γερμανία και ο Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, Carlo Lucarelli (εκδ. Διόπτρα). Ο Zulfu Livaneli, ο γνωστότερος Τούρκος μουσικοσυνθέτης και εξαιρετικά αγαπητός στην Ελλάδα, έρχεται επίσης στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα βιβλία του (εκδ. Πατάκη).

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης συναντάμε τον Gilles Legardinier με το βιβλίο του “Jai encore menti!” / Πάλι ψέματα είπα! (éditions Flammarion, εκδόσεις Πατάκη) και την Camille Laurens με το βιβλίο της “Fille” / Κορίτσι (éditions Gallimard, εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ στην Παιδική Γωνιά θα βρίσκεται ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler.

Το GoetheInstitut Thessaloniki σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν από τη Γερμανία την bestseller συγγραφέα της “Ημέρας της Μητέρας”, Nele Neuhaus και επίσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ενύπνιο, τον συγγραφέα Björn Kuhligk με τη “Γλώσσα του Γιβραλτάρ”, ενώ ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling θα συναντήσει τους μικρούς του φίλους στην παιδική γωνιά.

Θα παρευρίσκονται και τέσσερις συγγραφείς που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), τους Martina Vidaić (Κροατία, 2023), Marentede Moor (Ολλανδία, 2014), Bianca Bellová (Τσεχία, 2017), και Giovanni Dozzini (Ιταλία, 2019). Η Ισπανίδα συγγραφέας και διευθύντρια του Θερβάντες στην Ελλάδα Pilar Tena παρουσιάζει το πρώτο βιβλίο της στα ελληνικά και σε συνεργασία με το Etxepare Basque Institute και τις εκδόσεις Βακχικόν, το κοινό θα γνωρίσει από κοντά την Βάσκα ποιήτρια Leire Bilbao.

Γνωρίζουμε «Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω» με τους Marija Dejanović και Denis Škofič (εκδ. Θράκα),αλλά και την ιρλανδική ποίηση με τους ποιητές Louis de Paor και Biddy Jenkinson και τον ανθολόγο και μεταφραστή Kevin Anderson σε συνεργασία των εκδόσεων Βακχικόν με το Culture Ireland.

Η Rhea Krcmárová, νέα αλλά ήδη διάσημη Αυστριακή συγγραφέας και εξαιρετική σοπράνο, θα κάνει μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της, “Monstrosa”, με συνοδεία κοντραμπάσο σε συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας και του Αυστριακού Προξενείου.

Η Hila Blum, από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς του Ισραήλ, θα είναι επίσης εκεί με το “Πώς να αγαπάς την κόρη σου”, όπως και η Cara Hoffman, που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, με τους “Κράχτες” της (εκδ. Gutenberg).

Η Μαρία-Kinuko Fukami, γεννημένη στην Ιαπωνία, κάνει με τη “Συμφιλίωση” ένα ταξίδι στις θρησκείες του κόσμου (εκδ. Έαρ), ενώ ο διακεκριμένος αστροφυσικός Luciano Rezzolla (Η Ακαταμάχητη Έλξη της Βαρύτητας, εκδ. Σοφία) μας καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής της βαρύτητας και μοιράζεται με τους επισκέπτες την πρώτη εικόνα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας!

 

Τιμώμενο για το 2024, το Εμιράτο της Σάρτζα

Τιμώμενη για το 2024 είναι η Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών που μας ενώνουν από την αρχαιότητα. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συναντήσεις της νεότερης γενιάς Ελλήνων και Αράβων λογοτεχνών και ποιητών, πάνελ για το «γυναικείο μυθιστόρημα» και τον κοινωνικό του ρόλο στα Εμιράτα και στην Ελλάδα, συζητήσεις για την τέχνη του διηγήματος, τους πολιτιστικούς δεσμούς του ελληνικού και αραβικού πολιτισμού, αλλά και για την επίδραση της ελληνικής φιλοσοφίας στη σύγχρονη αραβική και ελληνική λογοτεχνία.

Σε επαγγελματικό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τους εκδότες εκατέρωθεν στην αγορά δικαιωμάτων, μετάφρασης και έκδοσης βιβλίων. Ήδη έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά δέκα βιβλία σύγχρονων Αράβων συγγραφέων που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η μετάφραση, αντιστοίχως, ελληνικών βιβλίων στα αραβικά.

Παράλληλα θα υλοποιηθούν εργαστήρια, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες και εκθέσεις με εικονογράφους των δύο χωρών, αλλά και μία σημαντική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργαστήρια για παιδιά, προβολές και μουσικές εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την ΔΕΒΘ και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τον Δήμο Αθηναίων.

 

2ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα ΔΕΒΘ

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το περσινό πρώτο διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ, του προσέδωσε μια πρωτοφανή δυναμική και εξασφάλισε φέτος 30 συμμετοχές μέσα από 20 πολύ σημαντικές χώρες και αγορές και από επιφανείς εκδοτικούς οίκους. Στο πλαίσιο του διεθνούς επαγγελματικού προγράμματος «Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE Rights Centre», θα πραγματοποιηθεί το 2ο «Fellowship-Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου», με έμφαση σε εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού. Fellowship Ambassador είναι η Petra Hardt, διακεκριμένη διευθύντρια δικαιωμάτων επί εικοσιπενταετία στον μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο, Suhrkamp Verlag.

 

Διεθνείς Συνεργασίες

Η ΔΕΒΘ συμμετέχει εδώ και είκοσι χρόνια στο διεθνή διάλογο του εκδοτικού κλάδου καλλιεργώντας συστηματικά σχέσεις και συνεργασίες ως μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου από το 2009 καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. Αναπτύσσει και διευρύνει κάθε χρόνο το διεθνές της πρόγραμμα μέσα από συνεργασίες με μεγάλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) εκπροσωπείται δυναμικά στην έκθεση με βραβευμένους συγγραφείς, ενώ παρουσία και συνεργασία με την ΔΕΒΘ έχουν επίσης μεταξύ άλλων το Versepolis Poetry European Network, το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer Women in Publishing και το Βασκικό Ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού Etxepare Basque Institute. Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνάντηση του ENLIT – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης. Παρούσες στη φετινή διοργάνωση θα είναι η Διευθύντρια της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), Anne Bergman, η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA), Gvantsa Jobava και η τ. πρόεδρος της IPA και πρόεδρος της Sharjah Book Authority, Α.Ε. Sheikha Bodour Al Qasimi, με τη συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη της οποίας δρομολογήθηκε η συνεργασία με τη Σάρτζα.

 

Θέματα αιχμής: Τεχνητή νοημοσύνη και Γυναίκες στα βιβλία

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΒΘ με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή» θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στην εφαρμογή της στον κλάδο των εκδόσεων που επηρεάζει και αλλάζει εξολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου.

Μια επίσης βασική θεματική της ΔΕΒΘ που αντανακλά σύγχρονους προβληματισμούς είναι οι Γυναίκες στα βιβλία. Μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της επαγγελματικής θέσης της γυναίκας στον χώρο του βιβλίου, αλλά και μια συνοπτική χαρτογράφηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής των γυναικών δημιουργών, που εν μέρει παραμένει αφανής ακόμη και σήμερα. Σημαντική είναι η συμμετοχή στην έκθεση του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer -Women in Publishing, ενώ θα γίνει επίσης παρουσίαση συλλογής δεκάδων μεταφρασμένων στα αγγλικά τίτλων απ’ όλον τον κόσμο, παρουσίαση του booklet “Κnow her words” από το PEN Greece, πάνελ με γυναίκες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές ακόμα δράσεις.

Οι Ιστορίες από τα Βαλκάνια θα παρουσιαστούν για δεύτερη χρονιά στην ΔΕΒΘ διευρύνοντας τον διάλογο, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση με τις γείτονες χώρες. Θα πραγματοποιηθεί Αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάσει στο κοινό το πλούσιο αρχείο του, καθώς και Επετειακά αφιερώματα για τον Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του και για τον σπουδαιότερο φιλόσοφο των Νεότερων Χρόνων, Ιμμάνουελ Καντ, με αφορμή την επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννησή του.

 

Διοργανώσεις – θεσμοί της ΔΕΒΘ

Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες, η 20ή ΔΕΒΘ συνεχίζει και φέτος τις διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν θεσμούς: Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και το νέο του πρότζεκτ Black Poetry Box” με videopoems σύγχρονων Eλλήνων ποιητριών και ποιητών να διατρέχουν την έκθεση. Θα πραγματοποιηθούν επίσης το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, τη 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης απ’ όλη τη χώρα με ανοικτή εκδήλωση για την εξωστρέφεια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη και στην ευρύτερη Μακεδονία.

 

ΕΔΩ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων στη ΔΕΒΘ.

 

 

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», είχε πει η Malala Yousafzai στην ιστορική της ομιλία στον ΟΗΕ το 2013. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η διαδραστική επαφή των παιδιών και των νέων με το ποιοτικό βιβλίο και τους ανθρώπους του, είναι μια από τις διαχρονικές προτεραιότητες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο άλλωστε, οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

Γνωρίστε καλύτερα την Παιδική και Εφηβική Γωνιά της ΔΕΒΘ

Όπως κάθε χρόνο Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους

Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν 37 εκδοτικοί οίκοι και 17 πολιτιστικοί φορείς. Επίσης, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να συμμετέχουν σε έναν κύκλο εκδηλώσεων, ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις.

Οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου, 09:00 – 14:00, η Έκθεση θα υποδεχτεί 50 σχολεία και συνολικά 2.500 μαθητές και μαθήτριες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Οι μαθητές και μαθήτριες θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ή/και θα περιηγηθούν στην Έκθεση με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, οργανωμένες ομάδες μαθητών μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση όλα τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις. 

Ξένοι καλεσμένοι συγγραφείς

Ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Goethe, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς βιβλιόφιλους. 

Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για παιδικές και νεανικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Στην ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει, σε οργανωμένες ομάδες μαθητών αλλά και στο ευρύ κοινό, το βιβλίο του La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques: Ο 11χρονος Τιμέ είναι σκλάβος στη Σπάρτη. Είναι ο πιο στενός φίλος του γιου του βασιλιά και ο καλύτερος παλαιστής της περιοχής. Ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ιδιότητα του σκλάβου τον εμποδίζει να αγωνιστεί. Για να καταφέρει να εξαιρεθεί, θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και να υποβληθεί στις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Ο Will Gmehling θα παρουσιάσει το βιβλίο του Καλοκαίρι στην πισίνα (εκδ. Καστανιώτη), μια ιστορία για μια παρέα παιδιών, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική & Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και την εθνική αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Berislav Blagojević, συγγραφέας του βιβλίου Γνωρίστε τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος και η Μαριάννα Μιλούνοβιτς, μεταφράστρια και συντονίστρια, θα περιμένουν παιδιά και εφήβους σε ένα συναρπαστικό εργαστήρι δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γραφής μαζί με τον… Γκαγκάριν.

Εκπαιδευτικές δράσεις με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Για άλλη μια χρονιά το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα συμμετέχει στην Παιδική Γωνιά με ενημερωτικό περίπτερο και εκδηλώσεις για παιδιά. Το Δίκτυο υλοποιεί πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το βιβλίο του Δικτύου «Έχω Δικαίωμα; Έχω Δικαίωμα!» (εκδ. Μικρή Σελήνη) βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Παιδικού Βιβλίου. Φέτος στην ΔΕΒΘ το Δίκτυο θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τα βιβλία και τη γυναίκα, αναδεικνύοντας έτσι μια από τις βασικές θεματικές της έκθεσης.

Παραστάσεις Αφήγησης με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Ιστορίες από τις Χίλιες και μια νύχτες και παραμύθια των Βαλκανίων θα παρουσιάσει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, τόσο για οργανωμένες ομάδες μαθητών όσο και για το ευρύ κοινό, ενώ στο περίπτερό του θα ενημερώνει το κοινό για τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Το Κέντρο είναι ένας δραστήριος οργανισμός από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που, μέσα από δράσεις και προγράμματα, στοχεύει στην ανάδειξη του παγκόσμιου λαϊκού πολιτισμού.

Έκθεση εικονογράφησης «Κοπελούδες»

Για άλλη μια χρονιά, οι Έλληνες εικονογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση να ζωντανέψουν την Παιδική Γωνιά με μια νέα θεματική. Φέτος, περισσότεροι από 40 δημιουργοί θα παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους έργα τους που απεικονίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας – κορίτσια, κοπέλες, γυναίκες, γιαγιάδες, θηλυκότητες, θηλυκά πλάσματα με ανθρώπινη ή άλλη μορφή, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο. 

Γωνιά Ανάγνωσης «Χίλιες Νύχτες κι άλλες τόσες»

Μια γωνιά – τοπόσημο για την Έκθεση καθώς, πέρα από χώρος ανάγνωσης και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις, λειτουργεί και ως χώρος ανάπαυλας ανάμεσα στις εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Φέτος, με αφορμή το τιμώμενο εμιράτο της Σάρτζα, η γωνιά είναι αφιερωμένη στους μύθους και τα αγαπημένα παραμύθια των αραβόφωνων χωρών και θα φιλοξενήσει βιβλία, προσφορά πολλών εκδοτικών οίκων. 

Δράσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα

Η τιμώμενη Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στο διάλογο και στις γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Sharjah Βook Αuthority σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υλοποιεί το δημιουργικό πρόγραμμα Philosophies με Έλληνες και Άραβες εικονογράφους. Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες εικονογράφοι, η Ντανιέλα Σταματιάδη, ο Soloύp και ο Βασίλης Γρίβας, συνεργάστηκαν στη Σάρτζα με τρεις Άραβες εικονογράφους σε έναν διάλογο εμπνευσμένο από την ελληνική και αραβική φιλοσοφία που έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια. Συγκεκριμένα, έμπνευση για τους εικονογράφους αποτέλεσαν ρήσεις των Ελλήνων φιλοσόφων Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη και των Αράβων φιλοσόφων Ibn Hazm, Ibn Khaldun και Ibn Rushd. Τα έργα που δημιουργήθηκαν θα παρουσιαστούν στην ΔΕΒΘ παράλληλα με την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

Η ΙΒΒΥ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση εικονογράφων από την Ελλάδα και τα Εμιράτα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Πέντε Έλληνες εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, εικονογραφούν πέντε μύθους από τα Εμιράτα και πέντε εικονογράφοι από τα Εμιράτα εικονογραφούν αντίστοιχους ελληνικούς μύθους. Οι Έλληνες εικονογράφοι είναι οι: Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, Βασίλης Γρίβας, Εμμανουέλα Κακαβιά και Λέλα Στρούτση.

Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων. 

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/. 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της παιδικής και εφηβικής γωνιάς θα το βρείτε ΕΔΩ.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ

Στο πλαίσιο της επετειακής 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, εκτός από το πανόραμα εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στα περίπτερα 12, 13 και 15, διοργανώνονται και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε πολλούς χώρους της πόλης. Συγκεκριμένα:

  • Συνέδριο Βαλκάνιων Λογοτεχνών και μεταφραστών έργων λογοτεχνίας

Το συνέδριο πραγματοποιείται την Τρίτη 14 (18:00-20:00) και την Τετάρτη 15 Μαΐου (17:00-19:00) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή δεκαεπτά συγγραφέων-μεταφραστών έργων λογοτεχνίας και εκδοτών από Βαλκανικές χώρες σε συντονισμό του Δρ Σταύρου Ντάγιου, εκδότη, συγγραφέα και καθηγητή Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

  • «1974 – 2024: 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και κατοχή της Κύπρου»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «1974 – 2024: 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και κατοχή της Κύπρου» , την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 19.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  1. Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, τέως Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου,

  2. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ., συγγραφέας

  3. Στέλιος Περράκης, ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Μίλτος Σαρηγιαννίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο ΑΠΘ

 

  • Ένα λυπημένο γλέντι με αφορμή τα «Ομοερωτικά σαν τα άλλα ερωτικά», της Μιράντας Τερζοπούλου

Με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής της Μιράντας Τερζοπούλου, «Ομοερωτικά σαν τα άλλα ερωτικά», ο Μωβ Σκίουρος διοργανώνει εκδήλωση λόγου και μουσικής, την Πέμπτη 16 Μαΐου στο φιλόξενο Καφέ Ζώγια (Αλεξάνδρου Σβώλου 54) στις 21:00.

Συμμετέχουν: Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν, τραγούδι), Αλέξανδρος Μακρής (κιθάρα, τραγούδι), Μαρία Φωτίου (τραγούδι).

Ομιλητές: Θωμάς Κοροβίνης, Μιράντα Τερζοπούλου.

  • 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies»

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το MOMus -Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια University for the Creative Arts και University of Sunderland διοργανώνουν από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) το 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward με ειδικό τίτλο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Womens Photographies», με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό.

Η Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονας, ακτιβίστρια και συγγραφέας του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», θα συνομιλήσει με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.

Το συνέδριο στοχεύει να διερευνήσει τα ακόλουθα ερωτήματα και όχι μόνο:

  1. Πώς μπορεί η φωτογραφία να απομυθοποιήσει την κοινωνικο-πολιτισμικά δομημένη έννοια της «γυναίκας» και να υποστηρίξει την επέκτασή της, ώστε να συμπεριλάβει ταυτότητες τρανς, έμφυλες και μη δυαδικές/μη συμβατές;

  2. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τις γυναικείες φωτογραφίες λαμβάνοντας υπόψη τις συχνά αντιθετικές ποικιλομορφίες των προκαθοριστικών ταυτοτήτων, τις κοινωνικά κατασκευασμένες παραστάσεις του φύλου και της αναπαραγωγικής εργασίας, τη φυλετικότητα, την υποδούλωση και τον αποικισμό σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια και ιστορικές περιόδους;

  3. Με ποιους τρόπους μπορεί η φωτογραφία να γίνει όπλο για ισότητα, αναπαραγωγική δικαιοσύνη, αποφυλετισμό και ελευθερία για τις γυναίκες, εκείνες που ταυτίζονται ως γυναίκες και ως μη δυαδικοί άνθρωποι ενάντια στην καταπιεστική δύναμη της ετεροκανονικής πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού;

  4. Ποιες είναι οι ιστορίες γυναικών μπροστά και πίσω από την κάμερα που αποσιωπούνται ή αγνοούνται από τις κανονιστικές ιστορίες τέχνης και θεσμούς; Ποια είναι τα θεμελιώδη εμπόδια σε τέτοια συστήματα και πώς μπορούν οι γυναικείες πρακτικές να περιλαμβάνονται σε πολλαπλές αφηγήσεις αντί να περιορίζονται σε ερμηνείες με βάση το φύλο;

  5. Πώς έχει επηρεάσει η «παραστατική στροφή» τις επιμελητικές πρακτικές της έκθεσης γυναικείων φωτογραφιών και πώς έχουν αναπαρασταθεί οι άγνωστες (γεια)ιστορίες τους στα μουσεία;

  6. Πώς θα έμοιαζαν οι δίκαιες και περιεκτικές ιστορίες της γυναικείας φωτογραφίας από μια διεθνική, αποικιακή προοπτική;

Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

 

  • AUSTRIAN GOTHIC – Λογοτεχνική παράσταση από τη Rhea Krčmářová

Η Rhea Krčmářová, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 20ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για πρώτη φορά αποσπάσματα από τη Monstrosa, όπου αποτυπώνεται το γυναικείο σωματικό άγχος κατά της δίαιτας, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Αυστριακό Προξενείο, θα λάβει χώρα στο Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 12:00.

Η μυθολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο της συγγραφέως και ολιστικού καλλιτέχνιδος. Στη διαδραστική της λογοτεχνική παράσταση (κείμενο, βίντεο, μουσική συνοδεία), το «Austian Gothic» εξερευνά τον καθημερινό τρόμο, τους αστικούς θρύλους της Βιέννης, τον οριακό τρόμο της Αυστρίας και το τερατώδες μέσα μας. Η παράσταση διανθίζεται από ένα ειδικά δημιουργημένο βίντεο. Ο κύκλος ποιημάτων «Austrian Gothic» εξερευνά τις οριακές αβύσσους της Αυστρίας, τις γυναίκες, τις πόλεις, τα κελάρια χωρίς κορίτσια, τους φλεγόμενους κυνηγούς και τα ερείπια κάστρων που εγκατέλειψαν όλοι οι συγγραφείς. Το «Questions from a Worker» αποτυπώνει τη φρίκη που κρύβεται πίσω από το κόκκινο φως. Το «Αποσπάσματα από το Grimoire της Μεγάλης Πόλης» οδηγεί σε εγκαταλελειμμένες υπόγειες περιοχές της Βιέννης, θαμμένα ποτάμια και γραμμές λεωφορείων που είχαν εγκαταλειφθεί πριν από πολλά χρόνια.

 

  • Τρεις εκδηλώσεις από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη γιορτή του Βιβλίου και του Πολιτισμού, στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, που αφορούν τον μεγάλο λογοτέχνη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Ιωάννου.

Συγκεκριμένα:

  1. Η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγείται «Παραμύθια του λαού μας» του Γ. Ιωάννου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 21.00.

  1. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ξενάγηση για το κοινό στην «Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 18:00. Δηλώσεις συμμετοχής: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/vafo

  1. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό τον τίτλο «Με τα σημάδια της απάνω μου». Πρόκειται για έναν περίπατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα «αφήγημα» της πόλης μέσα από τις αναφορές, τις περιγραφές, τα βιώματα και τα συναισθήματα του Γιώργου Ιωάννου, όπως τα αποτύπωσε στο λογοτεχνικό του έργο ή σχολίασε σε συνεντεύξεις ή άρθρα του στον τύπο.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αθανασία Μπουντίδου, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ.

 

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Πέμπτη 16 έως Παρασκευή 19 Μαΐου 2024

Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης Εδώ. 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

ΔΕΘ – Helexpo

Εγνατίας 154, 54636, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 231 029 1111

Links: Website

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.