Γράφει η Άννα Δραγατσίκα | in my closet
Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με κατασκευές και με χειροτεχνίες όλων των ειδών αλλά φοβάμαι να ασχοληθώ με κατασκευές για παιδιά. Νιώθω ανασφάλεια που δεν ξέρω τι δυνατότητες και δεξιοτεχνίες έχει κάθε ηλικία.
Η Ιωάννα αγαπάει πολύ οτιδήποτε έχει να κάνει με δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά αλλά φοβάται να ασχοληθεί με τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες. Νιώθει ανασφάλεια γιατί πιστεύει ότι δεν “πιάνουν” τα χέρια της και κατά συνέπεια θεωρεί τις περισσότερες ιδέες δύσκολες.
Ένα βροχερό απόγευμα, ήρθε από την κουζινούλα του in my closet, φορτωμένη με πάρα πολλά βιβλία για κατασκευές με παιδιά, που είχε αγοράσει, με πρόθεση να της δώσω τα φώτα μου. Να βρούμε ιδέες για να τις έχει πρόχειρες, όταν θα παρουσιάζεται ξαφνικά ελεύθερος χρόνος με την Ολυμπία. Ξεφυλίσαμε, γελάσαμε, σημειώσαμε, γεμίσαμε τα βιβλία με χαρτάκια πολύχρωμα και κατάφερα να της απλοποιήσω πολλές ιδέες που ενώ της άρεσαν, τις φοβόταν.
Βάλαμε κάποια πολύ βασικά κριτήρια. Να είναι εύκολες ιδέες με απλά υλικά, να μην χρειάζονται προετοιμασία και προεργασία, να μην απαιτούν δεξιοτεχνία από την Ιωάννα και την Ολυμπία, να έχουν πλάκα για να περάσουν καλά, να τους αρέσει το αποτέλεσμα για να χαίρονται μετά. Και τις βρήκαμε. Τις ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πάρα πολλές και μετά μου είπε “Ωραία και τώρα θα μου τις γράψεις με απλά λόγια για να μη σε κυνηγάω κάθε φορά που θα θέλω να τις κάνω με την Ολυμπία;”. Εκείνο το απόγευμα νομίζω πως γεννήθηκε η ιδέα, να έχει κάθε εβδομάδα στην #agenda2016 μια κατασκευή.
Σε λίγες μέρες αρχίζει το 2016 και έτσι ξεκινάει μια πολύ δημιουργική χρονιά για την Ιωάννα και την Ολυμπία. Ελπίζουμε και για όλους εσάς που οι κατασκευές δεν είναι το δυνατό σας σημείο αλλά θέλετε πολύ να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε με τα παιδιά σας. Ήρθε η ώρα να φτιάξετε μια μικρή εργαλειοθήκη για να έχετε πάντα στο σπίτι τα απαραίτητα για να τις κάνετε. Τι θα χρειαστείτε:
Τα απολύτως βασικά εργαλεία:
- Την #agenda2016 που θα σας δίνει την ιδέα με λίγα λόγια για να μη σας κουράσει
- Τη σελίδα στο facebook όπου η Ιωάννα μου έταξε ότι θα ανεβάζει τις κατασκευές που θα φτιάχνει με την Ολυμπία και άρα θα έχει να σας προτείνει 2-3 πράγματα ακόμα.
- Το blog όπου θα διαλέγω τις πιο δύσκολες (κατά την Ιωάννα) κάθε μήνα για να τις γράφω βήμα βήμα.
Τα εργαλεία που λίγο πολύ θα χρειαστούν σε πολλές κατασκευές:
- ψαλίδι
- είδη ζωγραφικής για παιδιά (πινέλα, νερομπογιές, κηρομπογιές, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές κ.λπ.)
- πιστόλι σιλικόνης και μπάρες σιλικόνης
- βασικά είδη ραπτικής όπως βελόνα και κλωστή
- καρμπόν που θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία
- συρραπτικό και περφορατέρ (αυτό που ανοίγει τις τρύπες στο χαρτί)
- σελοτέιπ και χαρτοταινία
- ξυλόκολλα και κόλλα σε στικ
- συνδετήρες και πινέζες
- πλαστικά σακουλάκια με κλείσιμο για τα ταξίδια σας ή τις περιπέτειές σας για να βάζετε τους θησαυρούς που βρίσκετε με το παιδί σας
- πλαστικά και χάρτινα ποτηράκια και πιατάκια μιας χρήσης
- κουπάτ (αυτά που κόβουμε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα)
- χρώματα ζαχαροπλαστικής και κυρίως τα βασικά δηλαδή μπλε, κίτρινο και κόκκινο.
Υλικά:
- μπαλόνια, το αγαπημένο μου υλικό για χειροτεχνίες
- διάφορα χαρτιά όπως το απλό του φωτοτυπικού, γκοφρέ και χαρτί περιτυλίγματος δεμάτων (το καφέ).
- μαλλί πλεξίματος, σπάγκο και κορδέλες.
- κουμπάκια, χαντρούλες, σύρματα πίπας (ή αλλιώς τα χνουδωτά συρματάκια), τρελοματάκια και γλωσοπίεστρα (τα ξυλάκια του παγωτού) που λίγο πολύ πρωταγωνιστούν σε πολλές χειροτεχνίες με παιδιά.
- τσόχα ή φελτ σε φύλλα και σε διάφορα χρώματα.
- Υαλοβάμβακα (για γέμισμα σε κατασκευές με ράψιμο) τον οποίο μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με υφάσματα ή με βοηθητικά υφάσματα.
- Χρυσόσκονη
Τι θα χρησιμοποιήσετε από το σπίτι και μάλλον το έχετε ήδη:
- αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- αλάτι (μαγειρικό)
- απορρυπαντικό πιάτων
- αφρόλουτρο
- γάλα
- αυγά (για κάποιες κατασκευές το Πάσχα)
- μήλα, πατάτες, πορτοκάλια
- αλουμινόχαρτο, χαρτί κουζίνας και χαρτί ψησίματος
- πλαστικά μανταλάκια
- βετέξ και σφουγγαράκι κουζίνας
- βατονέτες και βαμβάκι
- καλαμάκια, ξυλάκια για σουβλάκια και οδοντογλυφίδες.
Τι θα σώσετε από την ανακύκλωση και από τα σκουπίδια σας:
- βάζα γυάλινα τουλάχιστον 2-3 μεγαλούτσικα
- καπάκια από βάζα γυάλινα
- κεσεδάκια από γιαούρτι
- πλαστικές θήκες αυγών
- κουτιά από δημητριακά που είναι το καλύτερο χαρτόνι για τις χειροτεχνίες
- όλα τα συνοδευτικά ενός δώρου όπως κόλλες περιτυλίγματος, κορδέλες, διακοσμητικά
- εφημερίδες και περιοδικά για προστασία του χώρου όταν κάνετε χειροτεχνίες αλλά και για τις χειροτεχνίες
- ρολό από χαρτί υγείας και ρολό από χαρτί κουζίνας
- φυσαλίδες από πακέτα
- τενεκεδάκια και πλαστικά μπουκάλια νερού
- θαλασσόξυλα και βότσαλα
- λαμπάδες και παλιά κεριά
- χαλασμένη ομπρέλα
- κουτιά παπουτσιών
- κουρελάκια και παλιά ρούχα
- μονές κάλτσες και γάντια.
Και επειδή ξέρω ότι θα μου γκρινιάξετε για το που να τα αποθηκεύσετε όλα αυτά μέχρι να χρειαστούν και θα έχετε δίκαιο, θα σας πω 2-3 tips για να μην μαζεύετε πράγματα πολλά και δεν ξέρετε που να τα βάλετε:
- Αρχές του μήνα ή της εποχής ξεφυλίστε την agenda και δείτε τις ιδέες. Μαζέψτε μόνο τα πράγματα που θα χρειαστούν εκείνο τον μήνα/εποχή.
- Τα χαρτοκούτια αν αποσυναρμολογηθούν πιάνουν το 1/5 του χώρου. Αυτά και όλα τα χαρτιά (περιτυλίγματος, αφής, χαρτονάκια κ.α.) μπορούν να μπουν κάτω από το στρώμα του κρεββατιού σας.
- Βρείτε ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών και ονομάστε το “κουτί των θησαυρών”. Εκεί ρίχνετε εσείς και τα παιδιά σας όλα τα μικροπράγματα που πιστεύετε ότι θα σας χρειαστουν σε κατασκευές μέχρι να γεμίσει. Όταν γεμίσει βρείτε χρόνο να το αδειάσετε δημιουργικά ή κυριολεκτικά αν δεν έχετε όρεξη.
- Ένας κάδος σκουπιδιών στο μπαλκόνι, όπου θα ρίχνετε την ανακύκλωση που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε δεν πιάνει πολύ χώρο.
- Αν ανακυκλώνετε ήδη (το οποίο το εύχομαι) αφιερώστε 2 λεπτά πριν πάτε την ανακύκλωση στον κάδο για να διαλέξετε κανένα σκουπίδι για δημιουργίες. Ρίξτε το πάλι στο δοχείο της ανακύκλωσης και αν δεν έχετε βρει τι να το κάνετε μέχρι την επόμενη βόλτα στον κάδο, ήρθε η ώρα να το αποχωριστείτε.
Λοιπόν τι λέτε; Θα τα καταφέρει η Ιωάννα; Θα προσπαθήσετε μαζί της; Θα είναι το 2016 μια πολύ δημιουργική χρονιά για όλους; Θα πιάσουν τόπο τόσες ιδέες και τόσες ώρες ξεδιαλέγματος που ρίξαμε; Θα δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια σας;
Καλό και δημιουργικό 2016 να έχουμε!
Λίγα Λόγια για το In my closet
To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.