Μαθαίνω για το έλατο και για εκείνο το κλαδί με τα κόκκινα μπιλάκια που τσιμπάει. – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μαθαίνω για το έλατο και για εκείνο το κλαδί με τα κόκκινα μπιλάκια που τσιμπάει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έλατο το αγαπώ

με μπάλες το στολίζω

μα πιο πολύ μ’ αρέσει

άχνη να πασπαλίζω

Ελπίζω να σε πρόλαβα πριν να πας να αγοράσεις χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γιατί έχω να σου πω πέντε πραγματάκια πριν επιλέξεις τι είδους δέντρο θα αγοράσεις. Αν θέλεις να στολίσεις ένα κανονικό έλατο στο σπίτι σου, όπως αυτά που φυτρώνουν στο βουνό, τότε έχεις δύο επιλογές:

  • να αγοράσεις ένα έλατο σε γλάστρα με χώμα, κανονικά όπως αγοράζεις οποιδήποτε φυτό (ζωντανό έλατο)
  • να αγοράσεις ένα έλατο που μεγάλωσε στο βουνό και το υλοτόμησαν και το έστησαν πάνω σε ξύλινη βάση (πρώην ζωντανό έλατο)

Θα σου πω τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Φτιάξε ένα τσάι, πάρε έναν κουραμπιέ στο χέρι και άκου προσεκτικά για να τα πεις μετά χαρτί και καλαμάρι και στο παιδί σου.

Το ζωντανό έλατο σε γλάστρα μπορείς να το έχεις στο μπαλκόνι σου για αρκετά χρόνια μέχρι να μεγαλώσει και να μη χωράει άλλο και να μη την παλεύει. Τότε θα το πάρεις από το χεράκι και θα το πας να το φυτέψεις (κάποιον χειμωνιάτικο μήνα) σε έναν κήπο. Μέχρι τότε θα το έχεις σε μία μεγάλη γλάστρα και θα το χαρείς κάθε άνοιξη που θα βγάζει νεαρά ανοιχτοπράσινα βελονάκια στις άκρες των κλαδιών. Για να το έχεις περισσότερα χρόνια φρόντισε να διαλέξεις ένα σχετικά μικρό δεντράκι. Αν έχεις κήπο – lucky you – μπορείς να πάρεις ένα λίγο μεγαλύτερο και να το φυτέψεις (κάποιον χειμωνιάτικο μήνα) σε ένα σημείο όπου γύρω γύρω έχει πάνω από ένα μέτρο απόσταση από πιθανά εμπόδια, π.χ. τοίχος, κάγκελο, άλλο φυτό, γειτόνισσα. Αγόρασέ το από κάποιο φυτώριο που είσαι πελάτης και τους εμπιστεύεσαι, για να σου δώσουν ένα έλατο που μεγάλωνε στη γλάστρα του και όχι κάποιο που 3 μέρες πριν το έβγαλαν από το χώμα και το σφήνωσαν στη γλάστρα. Σου σημειώνω ότι δεν μπορείς να το έχεις μέσα στο σπίτι όταν θα θέλεις να το στολίσεις, αλλά έξω. Θα σκάσει από τη ζέστη μέσα.

eikona2

Το πρώην ζωντανό έλατο μπορείς να το έχεις στο σαλόνι για το πολύ ένα μήνα. Μετά τις γιορτές αποχαιρέτα το έλατο που χάνεις. Να σε ενημερώσω να το ξέρεις για πάντα. Τα έλατα που πωλούνται για χριστουγεννιάτικα δέντρα προέρχονται από καλλιέργειες ελάτης. Αν κάνεις μία βόλτα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα βρεις πάμπολλες καλλιέργειες ελάτης. Άρα, μην ψαρώνεις αν σου λένε ότι “δεν είναι οικολογικό να αγοράζεις κομμένο έλατο”.  Πρόσεξε καλά: αγόρασε έλατο που έχει πάνω την ειδική σήμανση του δασαρχείου. Αλλιώς σημαίνει ότι προέρχεται από λαθροϋλοτομία (άρα, δεν είναι από καλλιέργειες).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι άλλο θα στολίσεις; Μπορείς να πάρεις ένα βάζο και να βάλεις μέσα φρέσκα κλαδιά από ου. Ου, λοιπόν, θα ζητήσεις. Είναι αυτό το δέντρο που έχει μπουκλέ φύλλα και αγκάθια στις άκρες τους και το χειμώνα φτιάχνει ολοστρόγγυλα κόκκινα μπιλάκια. Και κόβουμε λίγα κλαδάκια και τα στολίζουμε στα βάζα, τα κρεμάμε στις πόρτες και δίνουμε από κάτω φιλάκια και φτιάχνουμε όμορφα μπουκέτα. Στο ξανατονίζω: αυτό με τα κόκκινα μπιλάκια είναι το ου. Το δέντρο λέγεται αρκουδοπούρναρο και στα λατινικά Ilex aquifolium. Άρα μπορεί να το βρεις κάπου και ίλεξ. Ε, από αρκουδοπούρναρο προτιμάει να το φωνάζεις ου. Λογικό.

Τρέξτε στις αγορές και στα ανθοπωλεία και ετοιμάστε θαλπωρή και ζεστασιά και κουραμπιέδες και μελομακάρονα, γιατί τα Χριστούγεννα κοντοζυγώνουν. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

  • ΕΛΠΙΔΑ

    χαχα.. κι εγώ αν ήμουν αρκουδοπούρναρο θα προτιμούσα να με φωνάζουν “ου” !! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!! 🙂

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.