Σ’ ευχαριστώ, γείτονα, που στόλισες. – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σ’ ευχαριστώ, γείτονα, που στόλισες.

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Οι πόλεις μας την περίοδο των γιορτών φεγγοβολούσαν, τα βράδια. Οι δημοτικές αρχές εθιμοτυπικά φωταγώγησαν κεντρικές πλατείες και δρόμους. Τα καταστήματα, ακόμη νωρίτερα, στολίστηκαν φανταχτερά, για να καλλιεργήσουν το εορταστικό κλίμα και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.

Ας μη γελιόμαστε, ακόμη κι όσοι δεν το παραδέχονται, υποκύπτουν στη μαγική γοητεία τους φωτός για κάποια, έστω, δευτερόλεπτα.   Γιρλάντες,  φιόγκοι, αστέρια, έλατα, Άγιοι Βασίληδες, φώτα που τρεμοπαίζουν ή αλλάζουν χρώματα, άλλα υπερβολικά ή κιτς, άλλα εκλεπτυσμένα κι άλλα εντυπωσιακά, πλημμύρισαν την πόλη με γιορτινό φως.

Πέρα από τις ενορχηστρωμένες εκδοχές του αστικού στολισμού, που συνήθως σχεδιάζονται από επαγγελματίες, εκείνο που προσωπικά με συγκινεί και θεωρώ ως την πιο αυθεντική έκφραση της χαράς των γιορτών είναι ο στολισμός των μπαλκονιών από τους ενοίκους των πολυκατοικιών. Κι αυτό γιατί ενώ ο εσωτερικός στολισμός σε ένα σπίτι γίνεται «για το καλό» ή «για τα παιδιά», η υπαίθρια διακόσμηση είναι συνήθως μια απλή χειρονομία συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης της γιορτινής ατμόσφαιρας της γειτονιάς. Αυτή η εξωστρέφεια του φωταγωγημένου σπιτικού, κάνει το τοπίο φιλικό και γεννά μια ανεκτίμητη αίσθηση συνύπαρξης.

Γι αυτό λοιπόν, σ’ ευχαριστώ γείτονα, που μπήκες στον κόπο και στο μικρό έξοδο να στολίσεις το μπαλκόνι σου. Σ’ ευχαριστώ που κάθε βράδυ άφηνες το δικό σου φωτεινό ίχνος για να ξυπνάει το παιδί μέσα μου. Ακόμη και το πιο κιτς στολίδι το βρίσκω υπέροχο. Ακόμη και το πιο μικρό φωτάκι είναι ένα μεγάλο δώρο. Και ένα μεγάλο μπράβο, σε όσους, λιγοστούς, παρουσιάζουν μια ενιαία πρόταση στον στολισμό ολόκληρης της πρόσοψης της οικοδομής, όχι γιατί κάτι τέτοιο έχει ένα πιο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά γιατί προϋποθέτει τη συνεννόηση και την συμφωνία των ένοικων, που είναι συνήθως δύσκολο να επιτευχθεί. Τέλος, μια τεράστια αγκαλιά στους ελάχιστους που έβγαλαν ένα φωτάκι στον ακάλυπτο.

Με την ευχή αυτή η όμορφη πρακτική να περνάει από γενιά σε γενιά, όχι ως συνήθεια, αλλά ως συνειδητή ελάχιστη πράξη συμμετοχικότητας στη ζωή της πόλης. Καλή μας χρονιά.

 

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.