Αυτός ο πίνακας δεν παίζεται! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Αυτός ο πίνακας δεν παίζεται!

Pieter_Bruegel_the_Elder_-_The_Dutch_Proverbs_-_Google_Art_Project

Γράφει η Δέσποινα Τσιπτσέ, www.fonsperitiae.gr

Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο στην ζωγραφική των μεγάλων ζωγράφων είναι πως στους πίνακές τους μπορείς να ανακαλύψεις ένα σωρό διαφορετικές ιστορίες. Αν βέβαια μιλάμε για ένα μαύρο τετράγωνο, οι ιστορίες αυτές είναι κρυμμένες και κάπως πιο προσωπικές. Όταν όμως κάνεις τον κόπο να τις αναζητήσεις, σου ανοίγεται ένας κόσμος που μπορεί και να μην είχες φανταστεί ποτέ και γίνεσαι συμμέτοχος στην δημιουργία. Λες και ήσουν εσύ αυτός που συμβούλεψε τον Μαλέβιτς για το που να τοποθετήσει το έργο του.

Οι πίνακες ζωγραφικής είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να μάθουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, με μια διαφορετική ματιά και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Τα αντικείμενα είναι απεριόριστα, από τα σχήματα και τα χρώματα μέχρι την μυθολογία την ιστορία, ακόμη και τα μαθηματικά. Άναψε καθόλου η περιέργεια; Ξεκινάμε λοιπόν.

Δείτε καλά τον παραπάνω πίνακα και σκεφτείτε τι εικονίζει. Ας μην πάμε κατευθείαν βαθυστόχαστα, αλλά σιγά σιγά. Αν βιαστείτε εσείς να βγάλετε το νόημα, το παιδί δεν θα απολαύσει ποτέ το παιχνίδι. Εκτυπώστε τον πίνακα δύο φορές ώστε να έχει ο καθένας από ένα αντίγραφο και ψάξτε να βρείτε λεπτομέρειες. Όποιος βρει τις πιο πολλές κερδίζει. Παράλληλα έχετε εξετάσει τον πίνακα και οι δύο χωρίς να το έχετε πάρει χαμπάρι.  Για να τις βρείτε, η αγαπημένη Wikipedia μας δίνει την πλήρη λίστα εδώ. Κάποιες από αυτές είναι αρκετά κοντά στις δικές μας, μπορείτε να τις βρείτε;  Εντάξει, θα βοηθήσω λίγο..

NP-14   «που να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα…»

“NP-14” by Pieter Bruegel – Selection from Image:Pieter Bruegel d. Ä. 061.jpg. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons 

NP-6 «Θα χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο»

“NP-6” by Pieter Bruegel – Selection from Image:Pieter Bruegel d. Ä. 061.jpg. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons 

Τώρα που ζεσταθήκαμε, ώρα για παντομίμα. Αναπαραστήστε δικές μας παροιμίες και σας το υπόσχομαι πως θα γελάσετε πολύ! Εντάξει, μη βάλετε το «καλιγώνει ψήλο» αλλά κάτι που να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι στην ομάδα. Το “μην είσαι χοντροκέφαλος”, “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”, το “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα” είναι μερικές ιδέες.

Για το τέλος, και φυσικά για να έχουμε και κάποιο εικαστικό κομμάτι στο όλο παιχνίδι (εκτός αν δεν σας αρέσει καθόλου να ζωγραφίζετε) πάρτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι και φτιάξτε μαζί την δική σας εκδοχή από τις ελληνικές παροιμίες.

Καλή τύχη και συνεχίστε να είστε δημιουργικοί!

** Ο πίνακας στην αρχή του κειμένου ονομάζεται «Ολλανδικές παροιμίες» και είναι του Πίτερ Μπρέγκελ, Φλαμανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα.

 

Λίγα Λόγια για τη Δέσποινα Τσιπτσέ

Η Δέσποινα Τσιπτσέ γεννήθηκε στην Καβάλα όμως πάντα ήθελε να ζήσει στην Θεσσαλονίκη. Πρώτος στόχος, τσεκ! Μόλις αποφοίτησε από το Αρχαιολογικό έπρεπε να σκεφτεί τι θα κάνει ώστε κυρίως να μην ακυρώνει το πτυχίο της, να είναι παράλληλα δημιουργικό αλλά και να το απολαμβάνει!!! Κάπως έτσι βρέθηκε στο Leicester να σπουδάζει Μουσειολογία. Δεύτερος στόχος, τσεκ! Τρίτος στόχος, ακόμα τον δουλεύει… Με το Fons Peritiae προσπαθεί να αλλάξει την εντύπωση που έχουμε για τα Μουσεία. Αλήθεια, είναι ζωντανοί χώροι, γεμάτοι ενδιαφέρον όπου μπορείς να διασκεδάσεις όποια και αν είναι η ηλικία σου!

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Ελευθερια Καλπενιδου

    Ο Bruegel είναι ο αγαπημένος μου! κ με τον συγκεκριμένο πίνακα μεγαλώσαμε με τα αδέρφια μου! πολύ ωραία ιδέα!!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.