photo via
Η πρώτη σκέψη είναι σοκολάτες, γλυκά, καραμέλες, αμαρτωλές απολαύσεις για όλους!
Λέμε να ξεκινήσουμε λοιπόν από την υγιεινή πλευρά του πάρτι. Όχι δεν αναφερόμαστε στην τάση, που έγινε μόδα και συχνά πλησιάζει την υπερβολή : υγιεινά σνακ και μόνο!
Υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, ώστε ούτε οι μητέρες να έχουμε τύψεις «τι τα ταϊζουμε τα παιδάκια μας, junk food day, τι θα πουν οι άλλες μαμάδες» και άλλα τέτοια ευφάνταστα!, ούτε τα παιδιά να διαμαρτύρονται.
Ο στόχος είναι ένας : να περάσουν τα παιδιά καλά.
Και τα παιδιά στο πάρτι ενδιαφέρονται για το παιχνίδι.
Μετά από ώρες και ώρες, λίγο πριν πέσουν στο πάτωμα εξαντλημένα, θα θυμηθούν ή θα τους το θυμήσουν να τσιμπήσουν κάτι.
Αυτό το «κάτι» καλό είναι να τηρεί κάποιες αρχές :
- Καθαρή εικόνα
- Να μην μπερδεύει τι είναι
- Να το έχουν ξαναδει ή ξαναδοκιμάσει
- Να χορταίνει, δεν θα χάσουν και όλη την ώρα τους στο μπουφέ, σε λίγο φεύγουμε
- Ιδανικά να μην λερώνει και πολύ, γιατί : «το πιατάκι που μου λες να πάρω μου απασχολεί και το χέρι που κρατάει την κούκλα, το lego, το μπαλόνι. κ.ο.κ.»
Προτάσεις διεξαγωγής γεύματος (ώστε να μην μείνουν όλα για εσάς, καλοκαίρι έρχεται!) :
- Παρασκευάζουμε απλά πράγματα
- Μικρού μεγέθους που χωράνε στο στοματάκι τους (Mini hot dog , με μαλακό ψωμί και ναι, χωρίς ΚΑΜΙΑ σος και φυσικά χωρίς ντομάτα τι είναι αυτό το κόκκινο πράγμα?)
- Δεν χρειάζονται πολλές εναλλακτικές, 3-4 είδη φτάνουν
- Πετάμε την πινελιά λαχανικό. Η ασφαλής λύση είναι σε sticks, ούτε σχεδιάκια χρειάζονται ούτε τίποτα, αν θέλει να δροσιστεί και αν έχει ξαναδεί αγγουράκι στη ζωή του θα το φάει από μόνο του
- Τα αλμυρά είναι ξεχωριστά από τα γλυκά και βγαίνουν νωρίς, δεν χρειάζεται να υπάρχει στημένος μπουφές σε όλο το πάρτι
- Κάθονται όλα τα παιδιά στο «διάλλειμα για φαγητό και παραμύθι» με πιατάκι που γεμίζει από το μπουφέ
- Προς το τέλος του πάρτι βγαίνει η τούρτα και τα άλλα γλυκά (κεκάκια, χειροποίητα γλυφιτζούρια, τρούφες κλπ)
Κάποιες προτάσεις εδεσμάτων είναι :
Μικρά σαντουιτσάκια (1/4 του τοστ) με διαχρονικό : γαλοπούλα- γκούντα και λιγο τυράκι κρέμα για να «κολλήσει»
Μπουρεκάκια – ρολάκια με τυρί και όχι σφολιάτα κλασσική (εκτός του ότι λερώνει, δεν διατηρείται για πολύ φρέσκια και αφράτη)
Μικρά hot dog με έτοιμα μικτά ψωμάκια
Κάποια τύπου κριτσίνια, που είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε με τα πιτσιρίκια από πριν.
Αλμυρά κεκάκια – μπουκιές. Η γέμιση δεν είναι τόσο σημαντική όσο το μέγεθος για να είναι ελκυστικά.
Η επιτυχία είναι δεδομένη άλλωστε όλοι μας περνάμε καλά με απλά πράγματα.
Κριτσινάκια
500 γρ αλεύρι
25γρ νωπή μαγιά
225 μλ χλιαρό νερό
3 κ.σ. λάδι
5γρ ζάχαρη
10γρ αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνετε ένα βουναλάκι με αλεύρι και ρίχνεται στο κέντρο τη μαγιά, το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και δουλεύετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Αλείφετε τη ζύμη με λάδι και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Πλάθεται τα κριτσίνια, τα απλώνετε σε ένα λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε στους 240 για 15’.
Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι, τριμμένη φρυγάνια, κεφαλοτύρι ή σπόρους.
Αλμυρά κεκάκια (12-15τμχ)
½ κούπα σπορέλαιο
1 κούπα γιαούρτι
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
1 κούπα ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό σε κομματάκια
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο πιπέρι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
3 αυγά χωρισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί με τα κροκάδια. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και ανακατέψτε τη απαλά με το υπόλοιπο μίγμα προσέχοντας να μη ξεφουσκώσει. Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένα και αλευρωμένα φορμάκια και ψήστε στους 175 για 30-35’ ή ώσπου η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή. Βγάλτε από τα φορμάκια και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.