Το φθινόπωρο έφτασε – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το φθινόπωρο έφτασε

fylla fthinoporo

Γράφει η Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Το φθινόπωρο έφτασε. Τα χρώματα στη φύση ξεκινούν να αλλάζουν!

Μαζί με τα χρώματα αλλάζουν οι μυρωδιές, οι υφές, τα ακούσματα…Όλα στις 5 αισθήσεις μας λειτουργούν διαφορετικά!

Πώς μια βόλτα στο δάσος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για δημιουργικό παιχνίδι με το παιδί σας;

Δείτε πώς οι ιδέες που προτείνονται παρακάτω, συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντίληψης των παιδιών ενώ παράλληλα, τα βοηθούν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ αντικειμένων και πολλά άλλα. Όλα αυτά; Mέσα από τα ξερά φύλλα του φθινοπώρου που απλώς, γίνονται παιχνίδι!

Περπατώντας στο δάσος

Mαζέψτε διαφόρων λογής φύλλα, βάλτε τα σε μία σακούλα ή σε ένα κουτί που θα έχετε πάρει μαζί σας για αυτό το σκοπό. Αφού τελειώσετε με τη συλλογή σας, δουλέψτε με το παιδί έννοιες όπως: μεγάλο-μικρό, ίδιο-διαφορετικό, μετρήστε τα φύλλα και προσθέστε τα.

 

  • Έννοιες : μεγάλο-μικρό….μεγαλύτερο-μικρότερο

Επιλέξτε με τυχαίο τρόπο δύο μόνο φύλλα από αυτά που έχετε μαζέψει. Τοποθετήστε τα επάνω σε ένα τραπέζι και ζητήστε από το παιδί να σας δείξει το μεγαλύτερο φύλλο. Μετά, να σας δείξει το μικρότερο. Αν δεν κατανοεί/δεν ξέρει την έννοια, δείξτε εσείς και ξαναπαίξτε το παιχνίδι επιλέγοντας δύο άλλα φύλλα. Σταδιακά, μπορείτε να βάλετε και 3 ή 4 φύλλα από τα οποία θα επιλέγει.

Εναλλακτικά, για παιδιά άνω των 5 ετών

Μπορείτε να δουλέψετε με όλα τα φύλλα που έχετε μαζέψει κάνοντας μία σειροθέτηση. Ξεκινήστε πάντοτε από αριστερά (με τη φορά που διαβάζουμε) και τοποθετήστε το πιο μεγάλο φύλλο…ώσπου να φτάσετε στο πιο μικρό φυλλαράκι. Ζητήστε από το παιδί να το επαναλάβει.

fylla

  • Έννοιες: όμοιο-διαφορετικό                                   

Βρείτε δύο ή περισσότερα μεταξύ τους όμοια φύλλα. Θα μπορούσατε να ψάχνετε ανάλογα με το ίδιο χρώμα ή το ίδιο

σχήμα.

Εναλλακτικά, για παιδιά άνω των 5 ετών

Δείξτε στα παιδιά πώς να φτιάχνουν ομάδες. Π.χ. Αν υπάρχουν πολλά φύλλα από ένα δέντρο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ομάδα και το ίδιο για τα φύλλα ενός άλλου δέντρου.

  • Μέτρημα-προσθέσεις

Με τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε απλώς να βάλετε τα φύλλα σε οριζόντια ή κάθετη σειρά και ακουμπώντας τα με το δάχτυλο του παιδιού να τα μετρήσετε. Αν θέλετε να επαναλάβετε το «παιχνίδι» και άλλη φορά μπορείτε να βάλετε τα φύλλα σε ένα διάφανο βάζο καθώς τα μετράτε φτιάχνοντας παράλληλα ένα διακοσμητικό για το χώρο που θα θυμίζει τη φθινοπωρινή σας βόλτα.

Για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ή της Α’ Τάξης μπορείτε να ρίχνετε τα φύλλα μέσα σε ένα κουτί και να προσθέτετε σιγά-σιγά. Συνδυάστε και τη γραφή αν το παιδί σας δείχνει τη διάθεση.

Να ξέρετε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύετε το χρονικό διάστημα συγκέντρωσης της προσοχής του παιδιού σας. Για αυτό το λόγο, τα παραπάνω παιχνίδια προτείνονται και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, δυσαριθμησία και άλλου είδους εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στο τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα για να φτιάξετε μία χειροτεχνία ή απλώς να τα χρωματίσετε και να αφήσετε το αποτύπωμα τους επάνω στο χαρτί.

Μη διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε. Είναι και αυτό απαραίτητο στοιχείο για το δημιουργικό παιχνίδι!

Λίγα Λόγια για την Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Η Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk είναι Ειδική Παιδαγωγός. Έχοντας πρότυπο τη δική της δασκάλα στo Δημοτικό επέλεξε για πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές το Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με βασική πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την αντιμετώπιση, προσέφερε εθελοντισμό σε Συλλόγους παιδιών με Ειδικές ανάγκες και Ιδρύματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάστηκε σε Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης του Νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε δράσεις για τη συμβουλευτική γονέων γύρω από μαθησιακά θέματα. Μας μιλάει για εκπαιδευτικά παιχνίδια και μας αποδεικνύει πώς η χαρά και μάθηση είναι για ΌΛΑ τα παιδιά.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.