Αγαπητή μάδερ, αγαπητέ φάδερ, αγαπητή νταντά και παππού και γιαγιά,
σου γράφω αυτό το γράμμα, εδώ στις “Πυγολαμπίδες στο κλουβί”, για να σου πω μερικά πραγματάκια χρήσιμα για τη φετινή, και όχι μόνο, σχολική χρονιά. Ή καλύτερα να μη την ονομάσουμε σχολική, γιατί μπορεί τα καμάρια σας να μην πηγαίνουν σχολείο ακόμη.
Επιστρέφεις από τις διακοπές ξέγνοιαστος και χαρωπός ώσπου ανακαλύπτεις ότι θέλεις να γυρίσεις μαζί με το αγγελούδι σου και πάλι στην εξοχή και την άγρια φύση. Αλλά δεν μπορείς. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Βγαίνεις στο μπαλκόνι. Και φτιάχνετε όλοι μαζί οικογενειακώς την εξοχή όπως τη φανταστήκατε.
Για να μη σου πω και το άλλο, το χειρότερο. Έρχεται μία στιγμή που το παιδάκι σου έχει βαρεθεί τα παιχνίδια του, τα καρτούνς, τα βιβλία του, τον σπάιντερμαν και το τροχόσπιτο της Μπάρμπι και δε μπορείς να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον με τίποτε. Δεν μπορεί να βρει πουθενά ησυχία και χαρά. Και, τι κάνεις; Πέφτετε παρεούλα με τα μούτρα στην κηπουρική. Αρχίζετε και παίζετε με τα χώματα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας και όλα είναι και πάλι μέλι γάλα.
Άλλωστε η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που δε σταματάει τι στιγμή που βγάζεις τα γάντια, πλένεις τα χέρια και τινάζεις τα μπατζάκια να φύγει η σκόνη. Αλλά συνεχίζεται όλη τη μέρα, όλη τη βδομάδα, καθώς οι μικροί κηπουροί παρατηρούν τα φυντάνια να μεγαλώνουν, να ανθίζουν, έχουν το νου τους να τα ποτίζουν και να τα φροντίζουν. Κάθε μέρα, για πάντα. Και έτσι ο κήπος αποκτάει συνέχεια ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς κάθε εποχή θα διαλέγετε φρέσκα λουλούδια και χρώματα. Μία δραστηριότητα για παιδιά από 4 ετών που θα τους χαρίσει ξέγνοιαστες στιγμές με τη μαμά και τον μπαμπά. Μία δραστηριότητα που κανείς δε θα μαλώσει τον μπόμπιρα επειδή “λερώθηκε”! Γιατί στην κηπουρική επιβάλλεται να λερωθείς με χώματα και να πιτσιλιστείς με δροσερό νερό.
Εξοπλιστείτε, λοιπόν, από τώρα μάδερζ και φάδερζ για να είστε έτοιμοι για όλη τη φετινή χρονιά, καθώς στις “Πυγολαμπίδες στο κλουβί” θα ασχολούμαστε με κηπουρική από εδώ και πέρα. Πάρε χαρτί και μολύβι για να σημειώσεις τι πρέπει να έχεις στη ντουλάπα του μπαλκονιού σου.
- Γάντια μιας χρήσεως, αυτά τα λαστιχένια λευκά των γιατρών ντε. Πάρε και ένα κουτάκι μέγεθος small ή extra small για τα extra small χέρια του σπόρου. Τιπ: μπορείς να επαναχρησιμοποιείς τα ίδια γάντια, αν δε τα λερώσεις με φυτοφάρμακα, αν τα πλύνεις καλά και τα βγάλεις με προσοχή.
- Γάντια μαύρα ή γκρι ελαστικά, σαν αυτά των μαστόρων. (Προαιρετικά, καθώς χρειάζονται για πιο βαριές δουλειές)
- Ποτιστήρι μεγαλούτσικο, να χωράει σίγουρα 5 λίτρα. Με πιο μικρό ποτιστήρι θα πρέπει να πηγαινοέρχεσαι 15 φορές στη βρύση να το γεμίσεις. Εναλλακτικά: μπορείς να φυλάξεις ένα μπουκάλι από απιονισμένο νερό ή μαλακτικό ρούχων (αφού το ξεπλύνεις πολύ καλά). Έχουν και βολικό χερουλάκι για να ποτίζεις.
- Τσαπάκι / σκαλιστηράκι δύο σε ένα. Διάλεξε, αν θέλεις, εργαλειάκι που από τη μια πλευρά έχει τσαπάκι και από την άλλη σκαλιστηράκι. Ή όποιο θέλεις εσύ. Αν και τα εργαλειάκια που κυκλοφορούν για παιδάκια είναι τρισχαριτωμένα, συνήθως δεν είναι καλής ποιότητας και χαλάν γρήγορα. Διάλεξε κανονικά εργαλεία, για ερασιτέχνες κηπουρούς.
- Κλαδευτήρι. Διάλεξε ένα καλής ποιότητας και λίγο ακριβούτσικο, ώστε να μην καταπονείται το χέρι σου όταν θα κόβεις. Αν το καμάρι σου είναι λίγο μεγάλο, θα πρέπει να του μάθεις να κλαδεύει και αυτό, με μεγάλη προσοχή.
- Χώμα. Αγόρασε ένα σακί χώμα 40lt , πάντα θα σου φανεί χρήσιμο και δε χαλάει αν μένει σε μέρος όπου δε βρέχεται.
Για όλα τα παραπάνω δε χρειάζεται να ξοδέψεις τρεις περιουσίες. Βρες αυτά που σε βολεύουν και να είναι και σε νορμάλ τιμή. Άλλωστε τα αγοράζεις μια φορά, αλλά σου μένουν για όλες τις κηπουρικές εργασίες.
Είσαι έτοιμος εσύ και ολόκληρη η οικογένεια για να καταπιαστείτε με το τόσο αναζωογονητικό χόμπι της κηπουρικής; Σε περιμένουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα στις “Πυγολαμπίδες στο κλουβί”, γι’ αυτό μείνε συντονισμένος όλο το χρόνο!
Με αγάπη,
Αιμιλία Ροδοπούλου
Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου
Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.