Θεατρικά Παιχνίδια με Αντικείμενα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Θεατρικά Παιχνίδια με Αντικείμενα

Βιωματικό, Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θεατρικού Παιχνιδιού 

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε τρεις άξονες:

  • Το αντικείμενο – πρόσωπο (χαρακτήρας) – θέατρο εμψύχωσης αντικειμένων (σαν κουκλοθέατρο)

Ανάλογα με τις ιδιότητες κάθε αντικειμένου, το υλικό που είναι φτιαγμένο, την φόρμα του, το χρώμα του, την μυρωδιά του, τους ήχους που μπορεί να παράγει κ.λ.π και επεμβαίνοντας στην όψη του με πρόσθετα υλικά ( κουρελάκια, κουτιά, χαρτόνια…),θα μετατρέψουν τα αντικείμενα σε «πρόσωπα» από παραμύθια γνωστά, καινούργια ή και από ιστορίες που θα φτιάξουν. Θα εξερευνήσουν τη  «γέννηση» κάθε προσώπου – ήρωα,την κίνησή του,τον χαρακτήρα, τη φωνή του.

  • Το αντικείμενο – αξεσουάρ ενός ήρωα ή/και ως σημαντικό «εύρημα» στην μυθοπλασία: μαγικό σπαθί, μαγικό χαλί, σκουφάκι που σε κάνει αόρατο, χτένι που σε ρίχνει σε ύπνο βαθύ κ.λ.π
  • Ο παίκτης-αντικείμενο: Γίνονται ένα φύλλο που το παίρνει ο άνεμος, ποτήρι που γεμίζει, που ραγίζει που σπάζει…ώσπου να παίξουν με το σώμα τους μια συνταγή ως…κουζινικά !

Στόχος: μια σύντομη διαδρομή θεατρικού παιχνιδιού, μια μικρή άσκηση στην συγκέντρωση – παρατήρηση των αντικειμένων που τους περιβάλλουν καθημερινά  και εκείνων που εφευρίσκουν.

Ας παίξουν λοιπόν με τα αντικείμενα και με το σώμα τους ώστε αργότερα να μεταφέρουν στα παιδιά την συλλογική τους εμπειρία.

Υπεύθυνη Εργαστηρίων: Γιάννα Μαμακούκα

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 17.00 – 20.00

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, 12.00 – 15.00

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 17.00 – 20.00

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, 12.00 – 15.00

Συνολική Διάρκεια: 12 ώρες

για νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, δασκάλους πρώτης σχολικής ηλικίας και για φοιτητές αντίστοιχων σχολών.

Κόστος σεμιναρίου: 60 Ευρώ

Στο τέλος του σεμιναρίου χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής

(Ρούχα και παπούτσια άνετα)

Πληροφορίες: 6948295890 & 2310 500034 (Φιξ in art)

Προεγγραφή απαραίτητη  (30 ευρώ ) , Βαβυλωνία  in art  καλλιτεχνικό καφέ

Διεύθυνση: Λόρδου Βύρωνος 3 ( πλατεία  Ναυαρίνου ) Ώρες: 12.00 -14.00

Τηλ: 2316008305

 

Βιογραφικό της Γιάννας Μαμακούκα

Η Ιωάννα Μαμακούκα είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές  θεατρικές σπουδές (Licence, Maîtrise, D.E.A. Université Paris III)και στο Conservatoire d’ art dramatique de Paris.  Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σωματικής έκφρασης, κλόουν, κουκλοθέατρου, μιμικής, σκηνοθεσίας, μουσικού θεάτρου, φωνητικής, μοντέρνου χορού, παντομίμας και μάσκας  στην Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία και Ελλάδα.

Έχει εργασθεί σαν βοηθός σκηνοθέτη (Théâtre National de la Colline) στη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τις αφηγήτριες παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη και Σάσα Βούλγαρη κι έπαιξε σαν ηθοποιός στις παραστάσεις «Απογραφή», στο Γαλ. Ινστιτούτο Αθηνών και  «Η πόλη των παρεκκλίσεων», στη Μασσαλία. Σαν κουκλοπαίκτρια έπαιξε και συνεργάστηκε στη δημιουργία των παραστάσεων: «Ο Αρλεκίνος και η Σκιά του» (με την Εύη Χατζημητάκου), και «Αποκάλυψη» (του Μίκαελ Μέσκε, Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας της Ύδρας), «Δον Κιχώτης», (Θέατρο της Κούκλας Τάκη Σαρρή, Αθήνα), «Μικρές ερωτικές ιστορίες με τα δάχτυλα», (Θέατρο Φούρνος, Αθήνα).

Έχει διευθύνει πολλά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους κι ενηλίκους στη Γαλλία (Παρίσι και Μασσαλία) και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).  Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι στη Σχολή Μωραϊτη, στα ΙΕΚ  Anima και στη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων Ανδρέα Συγγρού (Αθήνα) και διηύθυνε θεατρικά εργαστήρια (ως διδάσκουσα με το Π.Δ. 407) στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Δημιούργησε ένα θέαμα για παιδιά  με τίτλο «Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου», βασισμένο στην μιμική, το κουκλοθέατρο, τον χορό κλπ. όπου παίζει όλους τους ρόλους η ίδια. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία (Μασσαλία).

Τον Γενάρη του 2007 παρουσίασε την παράσταση εικαστικού κουκλοθεάτρου «Έρωτας – Έρωτας,  δυο ιστορίες για τη δύναμη της αγάπης» στο θέατρο «Φούρνος» στην Αθήνα. Το έργο βασίζεται σε  δύο παραμύθια: τον Μολυβένιο Στρατιώτη του Χανς – Κρίστιαν Άντερσεν και τον Ρικέτο με την Τούφα του Σαρλ Περώ. Η παράσταση αυτή εμπνέεται από πίνακες και φιγούρες των γνωστών ζωγράφων Πάουλ Κλέε και Χουάν Μιρό.

Ακολούθησαν τα έργα : «Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε» (παράσταση που περιλαμβάνει ελληνικά λαϊκά παραμύθια με ζώα και το παραμύθι «Ο Σιμιγδαλένιος»), «Ο Κυνηγός και τα πετειναράκια» (παράσταση που περιλαμβάνει παραδοσιακά παραμύθια από τη Γεωργία και την Ελλάδα) «Μυστήριον Ξένον» (παράσταση που παρουσιάζει τα διηγήματα «Άνθος του Γιαλού» και «Ντελησυφέρω» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), «Καροτοπάντζαρο, ντοματόπρασο, μαϊντανομαρούλι κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)» (παράσταση κλόουν, κουκλοθέατρο με ζωντανά λαχανικά).

Το 2015-16 παίζεται η κωμική παράσταση  θεάτρου με σκιές  «Φοβάσαι τη σκιά σου;»,  βασισμένη σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια με τρομαχτικά πλάσματα.

Το 2017 ανεβαίνει η παράσταση για πολύ μικρά παιδιά «Ήταν και δεν ήταν» (κουκλοθέατρο με ζωντανή μουσική και τραγούδια, βασισμένο σε ελληνικά λαϊκά παραμύθια).

Για το 2018 έχει επιπλέον προγραμματιστεί η παράσταση «Ιστορίες του Δάσους» (κουκλοθέατρο με ζωντανή μουσική και τραγούδια), η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2017 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας της Θεσσαλονίκης (thesspuppet)

Οι παραστάσεις παίζονται  σε σχολεία, Μουσεία, Πολιτιστικά Κέντρα, Φεστιβάλ, θέατρα, κ.α.

Στο ραδιόφωνο, η Ιωάννα Μαμακούκα συνεργάστηκε με τον Τάσο Ρέτζιο στην εκπομπή « Πρωϊνή Περίπολος» (παρουσίαση της ατζέντας για εκδηλώσεις για παιδιά στην πόλη, με συνεντεύξεις των συντελεστών των διαφόρων δραστηριοτήτων, κλπ.). Ακολούθησε η δική της εκπομπή, «Με ένα ιπτάμενο χαλί», μια παρουσίαση προσώπων και θεμάτων που ενδιαφέρουν τα παιδιά, αφηγήσεις παραμυθιών, αναγνώσεις κειμένων, συνεντεύξεις κ.ά.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

ΦΙΞ in art

26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.