Peiramatistas – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Peiramatistas

Εργαστήρια φυσικών επιστημών για παιδιά από νήπια μέχρι Β΄ Δημοτικού

Οι Peiramatistas συνεχίζουν για τέταρτη χρονιά αγγίζοντας βασικά θέματα των Φυσικών Επιστημών, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Ανακαλύψτε και εσείς ότι οι φυσικές επιστήμες μπορούν να είναι ευχάριστες και ψυχαγωγικές, σαν παιχνίδι! Αξιοποιήστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού και απολαύστε ένα Κυριακάτικο πρωινό στο ΝΟΗΣΙΣ. Κάθε Κυριακή και για 6 συναντήσεις, 11.00 – 13.00, μια ομάδα 20 παιδιών παίζουν, πειραματίζονται με απλές διατάξεις, δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές και χειροτεχνίες, αποκτούν βιώματα και εμπειρίες, που τους φέρνουν στο μαγικό κόσμο της επιστήμης, στο ΝΟΗΣΙΣ.

Από 28/1 μέχρι 11/3/2018 θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εργαστήρια:
1. Αέρας, ζωή και πτήσεις
2. Το νέο ηλιακό σύστημα
3. Τροχοί και κίνηση
4. Αυτόματες μηχανές
5. Ο μικρόκοσμος γύρω μας
6. Ο ηλεκτρισμός και άλλες φυσικές δυνάμεις

Αέρας, ζωή και πτήσεις
Στο εργαστήριο αυτό θα αναφερθούμε σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες του αέρα: α) ο αέρας ως πηγή ζωής β) η μηχανική δύναμη του αέρα γ) ο αέρας ως μέσο μετακίνησης και πτήσεων και δ) τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με τον αέρα. Μέσα από αυτή τη διαθεματική προσέγγιση θα ανακαλύψουμε τις φυσικές ιδιότητες του αέρα.

Το νέο ηλιακό σύστημα
Στο εργαστήριο αυτό το θέμα μας είναι οι διαστημικές αποστολές και οι βασικές πληροφορίες για το ηλιακό σύστημα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το Trappist-1. Θα δοκιμάσουμε συστήματα εκτόξευσης και θα αναπαραστήσουμε το νέο ηλιακό σύστημα. Τέλος, ως έκφραση φαντασίας, θα δώσουμε ονόματα στους επτά πλανήτες και θα συνθέσουμε ένα μήνυμα για την περίπτωση, που φιλοξενούν νοήμονα όντα.

Τροχοί και κίνηση
Στο εργαστήριο θα αναφερθούμε στην τεχνολογία της αυτοκίνησης και στην οδική ασφάλεια. Αφετηρία μας είναι η επινόηση του τροχού, ή κύλιση και η μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Επίσης, θα αναφερθούμε σε θέματα κινητήρων και εναλλακτικής ενέργειας κίνησης.

Αυτόματες μηχανές
Στο εργαστήριο αυτό θα ασχοληθούμε με μηχανικούς αυτοματισμούς, με μηχανές που εκτελούν από μόνες τους μια ενέργεια, ως μια εισαγωγή σε απλές μορφές ρομποτικής και μηχανών με νοημοσύνη. Επίσης, θα δοκιμάσουμε εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, ως μια άσκηση δημιουργικής φαντασίας, τα παιδιά θα σχεδιάσουν το δικό τους ρομποτικό μηχάνημα.

Ο μικρόκοσμος γύρω μας
Στο εργαστήριο αυτό θα παρατηρήσουμε κυτταρικές δομές από ζωικούς και φυτικούς ιστούς και θα ανιχνεύσουμε την ύπαρξη μικροσκοπικών οργανισμών. Ουσιαστικά είναι μια εισαγωγή στην Κυτταρική Βιολογία και τη Μικροβιολογία. Ταυτόχρονα, θα ασχοληθούμε με τις ζύμες και το ρόλο του CO2 στην Τεχνολογία Τροφίμων.

Ο ηλεκτρισμός και άλλες φυσικές δυνάμεις
Στο εργαστήριο θα πειραματιστούμε με διατάξεις που συνδέουν τα φαινόμενα, όπου ο μαγνητισμός παράγει ηλεκτρισμό και το αντίστροφο. Επίσης, θα δοκιμάσουμε διατάξεις που παράγουν ηλεκτρισμό, όπως φυσικά και νωπά υλικά, το φως, ο αέρας, το νερό κλπ. Θα αναφερθούμε, επίσης, στο στατικό ηλεκτρισμό.

Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών Peiramatistas παρουσιάστηκαν ως καλή εκπαιδευτική πρακτική στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Για να ξαναφανταστούμε το Σχολείο» (“Reimagining schooling”), Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2015.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Κυριακή 28/1, 4/2, 11/2, 25/2, 4/3, 11/3

Ώρα: 11.00 – 13.00

Ηλικία: από νήπια μέχρι Β’ Δημοτικού

Κόστος συμμετοχής: 90€

Διαθέσιμες μόνο 20 θέσεις συνολικά!

Δηλώσεις συμμετοχής μόνο ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.

2. Τρόποι πληρωμής:

– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.

– Πληρωμή στο ταμείο του ΝΟΗΣΙΣ, κατά τις ώρες λειτουργίας του ταμείου (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο 13:30 – 20:00, Κυριακή 11:30 – 18:00). Στην περίπτωση αυτή, η πληρωμή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης.

3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής:

Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού e-mail.

Πληροφορίες
Μαρία Καρνέζου
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 121 (Τετάρτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)
Φαξ: 2310 483 020, e-mail: karnezou@noesis.edu.gr

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

ΝΟΗΣΙΣ

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Οδός Θεσσαλονίκης - Θέρμης (6 χλμ.), 57001, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 483000

Email: info@noesis.edu.gr

Links: Website, Facebook, Instagram

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.