Ιωάννα Μπλέκα - Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης | 2017 - 2018 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ιωάννα Μπλέκα – Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης | 2017 – 2018

  • «Μικροί Γίγαντες»

Ομάδα συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης

Η ομάδα απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στα νήπια και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή τους. Παιδιά ντροπαλά, διστακτικά, με χαμηλή αυτοπεποίθηση, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να σχετιστούν με τους συνομηλίκους τους και να ενταχθούν μέσα σε μια μεγάλη ομάδα, όπως η σχολική τάξη. Η προσαρμογή αυτών των παιδιών στην τάξη με τους δομημένους κανόνες αλλά και στην παρέα των συμμαθητών όπου ασκούνται διάφορες πιέσεις, δημιουργεί άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Σκοπός των συναντήσεων είναι μέσα από το παιχνίδι και δομημένες ψυχο-εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε ένα περιβάλλον με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού και συνεχή καθοδήγηση από τον ειδικό, τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια μέσα σε μια μικρή ομάδα, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν τρόπους να τα εκφράσουν και να τα διαχειριστούν, να εξασκηθούν σε κοινωνικές δεξιότητες όπως η υπομονή, η αποφασιστικότητα, η διεκδικητικότητα κ.ά. και να εφοδιαστούν με χρήσιμα εργαλεία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.

Προϋπόθεση για την ένταξη στην ομάδα είναι να προηγηθεί ατομική αξιολόγηση του κάθε παιδιού (μία συνάντηση με τους γονείς για τη λήψη ιστορικού και μία συνάντηση με το παιδί).

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ηλικίες: 5-8 ετών

Διάρκεια συναντήσεων: Οκτώβριος 2017 έως Μάιος 2018

Συχνότητα συναντήσεων: κάθε Τρίτη 5 – 6:30 μμ.

Έναρξη προγράμματος: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Κόστος και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2392 303 785, 6942 639 477

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Παρακαλώ δηλώστε άμεσα συμμετοχή.

~~~

  • Ομάδα εφήβων  «Μεγάλωσα αφού… »

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικία, γεμάτη αλλαγές και δυσκολίες που αποτελούν πηγή προβληματισμού, τόσο για τους ίδιους τους εφήβους όσο και για τους γονείς τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν πασχίζουν να δομήσουν την ταυτότητα τους και να κερδίσουν την αυτονομία τους, κι αυτό είναι συχνά θέμα αντιπαράθεσης με τους ενήλικες. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθηση ταινιών και άλλες θεραπευτικές τεχνικές, οι έφηβοι που θα συμμετάσχουν στην ομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για όσα θέματα τους απασχολούν σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον, να προβληματιστούν για κοινωνικά θέματα και να συζητήσουν θέματα πρόληψης (τεχνολογία, σεξουαλική ανάπτυξη, ναρκωτικά κ.ά.), να ανακαλύψουν τον νέο τους εαυτό και να εξασκηθούν σε καταλληλότερους τρόπους για να επικοινωνούν τις ανάγκες τους στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Η ομάδα απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου. Προϋπόθεση για την ένταξη στην ομάδα είναι να προηγηθεί γνωριμία με τον έφηβο και τους γονείς του σε μια οικογενειακή συνάντηση.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ηλικίες: 12 – 16 ετών

Διάρκεια συναντήσεων: Οκτώβριος 2017 έως Μάιος 2018

Συχνότητα συναντήσεων: κάθε Παρασκευή 8:30 -10μμ.

Έναρξη προγράμματος: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Κόστος και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2392 303 785, 6942 639 477

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Παρακαλώ δηλώστε άμεσα συμμετοχή.

~~~~~

  • Σχολή Γονέων στο Σχολειό της Φύσης

Παραδοσιακά στις «σχολές γονέων» οι γονείς μοιράζονται τις δυσκολίες που βιώνουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους και αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες για να βελτιωθούν στην άσκηση του γονεϊκού τους ρόλου. Στο Σχολειό της Φύσης λειτουργούμε τέτοιες ομάδες γονέων από το 2011.

Πάντα στις πρώτες συναντήσεις οι απορίες των συμμετεχόντων είναι πολλές, τα θέματα που θίγονται ταλανίζουν την οικογενειακή καθημερινότητα και περνάει αρκετός χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι οι συμβουλές ή οι υποδείξεις τις περισσότερες φορές δεν αρκούν. Σταδιακά τα μέλη της ομάδας γνωρίζονται, μοιράζονται, μιλάνε και ακούνε προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Οι ίδιοι οι γονείς μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον κι εγώ κατευθύνω την συζήτηση σε χρήσιμα για όλους μονοπάτια. Στόχος είναι ο κάθε γονιός να αρχίσει να μπαίνει σε βαθύτερες διαδικασίες, να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, ποιους ρόλους αναλαμβάνει και πως θα ήθελε να ασκεί τον γονεϊκό του ρόλο. Έτσι κάθε χρόνο στις ομάδες δουλεύουμε λιγότερο συμβουλευτικά και περισσότερο διαλογικά, ώστε μέσα από βιωματικές ασκήσεις και ενδοσκόπηση να αρχίσουν τα μέλη της ομάδας να αντιλαμβάνονται και να εξηγούν τις δικές τους αντιδράσεις απέναντι στις συμπεριφορές των παιδιών. Μόνο άμα αντιληφθούν, καταλάβουν και αποδεχτούν τον εαυτό τους ίσως να μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο αντίδρασής τους και μαζί με αυτόν και τις συμπεριφορές των παιδιών τους.

Μια μαμά, στο κλείσιμο μιας ομάδας, περιγράφει τι ακριβώς σημαίνει αυτό: “ωραία παρέα, γέλασα, σκέφτηκα, άκουσα, μίλησα, μίλησα πολύ, εμπειρία!, ψυχοθεραπεία, προσπάθεια, αγώνας, εκπαίδευση… θα μάθουμε κι άλλα… γιατί έτσι το θέλουμε, να γινόμαστε καλύτεροι για μας πρώτα και έτσι θα το μεταφέρουμε και στους γύρω μας”.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Ηλικίες: για γονείς (και εξωσχολικούς)

Διάρκεια Προγράμματος: Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018

Διάρκεια μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης: κάθε Δευτέρα 6 -8μμ.

Κόστος συμμετοχής: 40€/ μήνα

Ειδικές τιμές για ζευγάρια: 60€/μήνα το ζευγάρι

Υπεύθυνη Προγράμματος: Ιωάννα Μπλέκα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., MSc Child, Adolescent and Family Mental Health, Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ή κράτηση μέσω email: 6942 639 477, 2392 064 370, ioanna@mpleka.gr, sxoleiotisfysis@gmail.com.

Στο σχολείο πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις για παιδιά

 

Πληροφορίες χώρου:

Το σχολειό της φύσης

Βρεφονηπιακός Σταθμός – Νηπιαγωγείο

2ο χλμ Τριλόφου – Επανωμής, 57500, Επανωμή Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 23920 64370
Email: sxoleiotisfysis@gmail.com
Web: http://www.sxoliotisfysis.gr/, https://www.facebook.com/pages/Σχολειό-της-Φύσης/79579947070

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Ιωάννα Μπλέκα

Ψυχολόγος MSc – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Μπουρσουράνη 3Γ, Πλαγιάρι, 57500, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 6942 639477, 23923 03785

Email: ioanna@mpleka.gr

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορείο:
από Ανατολικό Σταθμό ΙΚΕΑ η γραμμή 69 ΙΚΕΑ – Επανομή, Στάση ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.