ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Τα Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Τα Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα

 Μουσειοπαιδαγωγικές Δράσεις για Σχολεία – Διδακτικές επισκέψεις

 

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσκαλεί το σχολικό κοινό στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ανανεωμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.

 

Αναλυτικά τα προγράμματα

Οι μπλε ήρωες αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

Με αφορμή τη νέα συλλογή Στρουμφ του Μουσείου, υλοποιείται ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

Οι μαθητές γίνονται Στρουμφ και τους δίνετε μία αποστολή: Όχι να σώσουν το Στρουμφοχωριό από τον Δρακουμέλ, αλλά να σώσουν τον πλανήτη μας από την επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μέσα από την καθαρή αφήγηση, το γεμάτο αισιοδοξία χιούμορ, το δυνατό γραφιστικά στυλ και τη συνεχή δημιουργικότητα των μικρών μπλε πλασμάτων, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά τους, με στόχο τον σεβασμό στο περιβάλλον -τόσο το φυσικό όσο και το ζωικό- για να κληροδοτήσουν έναν υγιή πλανήτη στις επόμενες γενιές. (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Δράσεις με στόχο τη διάχυση γνώσης και τρόπων εξασφάλισης ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.)

 

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των παιχνιδιών

Πότε έπαιξαν τα παιδιά για πρώτη φορά με κούκλες; Τι σχέση έχει η Αθηνά (η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων) με  τη Barbie; Υπήρχαν επιτραπέζια παιχνίδια όταν δεν υπήρχαν τραπέζια; Πώς μια κονσέρβα γίνεται αεροπλάνο και σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα δοθούν απαντήσεις και θα αποκαλυφθούν μυστικά των παιχνιδιών που κρύβονται στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το ταξίδι στον κόσμο των παιχνιδιών ξεκινάει, τα παιδιά γνωρίζουν με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία των παιχνιδιών και το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκαν, καλούνται να απαντήσουν με διαδραστικό/ψηφιακό τρόπο στις ερωτήσεις της Πλαγγόνας (αρχαία κούκλα) και ποιος ξέρει μπορεί να συναντήσουν και μία!

Η δράση, η γνώση, η φαντασία είναι τα συστατικά που συνθέτουν το μουσειοεκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

 

Πολλά ταξίδια… μια Ευρώπη

Η Ευρώπη μιλάει πολλές γλώσσες και έχει πολλά να πει! Από πού ξεκίνησε το ταξίδι της και τι μας έχει δώσει εκτός από το όνομά της;

Ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή τον μαθητή με τους κοντινούς αλλά και μακρινούς μας ευρωπαίους γείτονες. Μέσα από την αφήγηση, το νideo, την ψηφιακή διάδραση και τις κατασκευές: εικόνες και άνθρωποι, πολιτισμοί τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι, μπλέκονται ευχάριστα σε ένα παιχνίδι αναζήτησης και γνώσης.

Ετοιμαστείτε! Εσείς που θα θέλατε να ταξιδέψετε;

 

Μια μέρα στην παλιά τάξη

Οι μαθητές στην αυθεντική, παραδοσιακή τάξη του Μουσείου, βλέποντας, αγγίζοντας και συμμετέχοντας σε διαδραστικές πρακτικές, ανακαλύπτουν και γνωρίζουν το παλιό σχολείο, τον δάσκαλο και τη δασκάλα, τα μαθήματα και τα παιχνίδια μιας άλλης εποχής.

Το περιβάλλον της παλιάς σχολικής τάξης, οι εικόνες, τα βίντεο και τα αντικείμενα βοηθούν τα παιδιά να μάθουν βιωματικά. Συγκρίνουν, δημιουργούν, συμμετέχουν και αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα και εμπειρία για τη σχολική ζωή της ελληνικής πραγματικότητας των περασμένων ετών.

 

Μια Βαλίτσα Χριστουγεννιάτικα έθιμα (διαθέσιμο από 20 Νοεμβρίου)

Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Αη Βασίλης; Τι γυρεύει ένα καράβι στα Χριστούγεννα; Τι είναι η κουτσούνα και τα ρουγκατσάρια; Ψάχνω και βρίσκω, παίζω και μαθαίνω, ανακαλύπτω και δημιουργώ με τα έθιμα, γεμίζοντας τη δική μου βαλίτσα. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλέκονται με τοπικές διαλέκτους και κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα. Ένα διαδραστικό παιχνίδι πολιτιστικής κληρονομιάς με τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της πατρίδας μας.

Κόστος Συμμετοχής: 5€ για κάθε μαθητή/τρια. Δωρεάν είσοδος για τους συνοδούς.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Οι μέρες προγραμμάτων είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 60 λεπτά

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Έως 2 (δύο) σχολικά τμήματα

Κόστος Συμμετοχής: 3€ για κάθε μαθητή/τρια.  Δωρεάν είσοδος για τους συνοδούς. (εκτός το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, του οποίου το κόστος συμμετοχής είναι 5€

Απαραίτητη κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή (09.00 – 13.00) στο 2310 913047 και στο info@paidikomouseio.gr

Όλα τα προγράμματα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική ύλη του σχολείου και έχουν βιωματικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα παιχνίδια και εναλλακτικούς τρόπους. Επιπλέον είναι φιλικά σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Κάθε εισιτήριο ενισχύει το έργο του Μουσείου και το βοηθά να λειτουργεί σωστά. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δε λαμβάνει μόνιμη επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, στηρίζεται αποκλειστικά στα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Γρηγορίου Λαμπράκη & Κλεάνθους 57, 54453, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 913047

Email: paidikomouseio@gmail.com

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.