Alte Fablon - Τα επιμορφωτικά τμήματα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Alte Fablon – Τα επιμορφωτικά τμήματα

Η Τετάρτη στο ALTE FABLON υποδέχεται δύο νέα εργαστήρια για τους μικρούς φίλους. Με οδηγό τη φαντασία και μικρές παιγνιώδεις τεχνικές ανακαλύπτουν τον κόσμο της γραφής.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

Εργαστήρι Έκφρασης μέσω της Γραφής για παιδιά( Δ΄, Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού)

Κάθε Τετάρτη

17:00 – 18:30

 

Σ’ ένα φιλικό κλίμα αποδοχής και ασφάλειας που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη, η ομάδα  έρχεται σε επαφή με επιλεγμένα λογοτεχνικά βιβλία. Παιγνιώδεις δραστηριότητες, μικρές αφηγήσεις – αναγνώσεις, επιτραπέζια παιχνίδια δημιουργικής γραφής και ερεθίσματα που θα εξάψουν την φαντασία θα τα εμπνεύσουν και θα τα κρατήσουν συντροφιά σ’ αυτό το ταξίδι. Στόχος του εργαστηρίου είναι η απελευθέρωση της φαντασίας, η επαφή με τον ψυχικό τους κόσμο καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία, για να εκφραστούν γραπτώς και να δημιουργήσουν. Ως αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία μικρών ιστοριών, ποιημάτων, comics κ.α. ενθύμια της προσωπικής τους ιστορίας. Στο τέλος κάθε συνάντησης μοιράζονται ό,τι έγραψαν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και νιώθουν υπερήφανοι διαβάζοντας την ιστορία τους, συμβάλλοντας θετικά στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου ενθαρρύνεται η ανάγνωση βιβλίων και η συζήτηση γύρω από αυτά.

 

Εργαστήρι Έκφρασης μέσω της Γραφής για εφήβους (Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου)

Κάθε Τετάρτη

18:30 – 20:00

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί ανάμεσα στα μέλη της ομάδας το κλίμα εκείνο που θα επιτρέψει στα παιδιά να αφεθούν ελεύθερα και να εκφραστούν μέσω της γραφής. Σ’ ένα θετικό κλίμα αποδοχής βιώνουν πώς είναι να εκφράζονται χωρίς δισταγμό, γράφουν και μοιράζονται τις ιστορίες τους. Προσεγγίζουν τις δραστηριότητες που τους δίνονται με βάση όσα αισθάνονται και σκέφτονται στο τώρα κάτι που καθιστά τις συναντήσεις τους βαθιά απελευθερωτικές. Σε κάθε συνάντηση γίνεται παραγωγή γραπτού λόγου, ανάγνωση των ιστοριών και σχολιασμός. Με τη βοήθεια διάφορων ερεθισμάτων, όπως αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία, φωτογραφίες, έργα τέχνης, συζήτηση και ασκήσεις που έχουν ως στόχο να ξεμπλοκάρουν τη φαντασία τους, θα πειραματιστούν ψάχνοντας να βρουν τη δική τους φωνή. Θα μάθουν αφηγηματικές τεχνικές και θα προβληματιστούν πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα, το σκηνικό, την πλοκή, την εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση του ήρωα κ.α. Μια δημιουργική δραστηριότητα που παράλληλα με τη βελτίωση του γραπτού λόγου βοηθά στην εξωτερίκευση συναισθημάτων, τη δόμηση του εσωτερικού τους τοπίου, την έκφραση σκέψεων και προβληματισμών και γενικότερα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών με έναν ευχάριστο και ευεργετικό τρόπο. Το συγκεκριμένο εργαστήρι διεξάγεται για τρίτη χρονιά και σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν προβληματισμούς και ανησυχίες, να τις μοιραστούν με συνομηλίκους τους και την εμψυχώτρια ενώ παράλληλα πειραματίζονται καλλιτεχνικά μέσω της γραφής.

Εμψυχώτρια: Μίνα Γκρέκα

 

Σύντομο Βιογραφικό

Είναι πτυχιούχος του Α.Π.Θ., καθηγήτρια γαλλικών και αγγλικών από το 2003. Η αγάπη της για τη γραφή, τα βιβλία και τα παιδιά την ώθησε να σχεδιάσει εκπαιδευτικούς Κύκλους που στοχεύουν στην έκφραση των παιδιών μέσω της γραφής, την συναισθηματική τους απελευθέρωση και συμμετοχή σε μια ομάδα συνομηλίκων ενώ παράλληλα προωθούν τη φιλαναγνωσία. Από το 2016 έχει υλοποιήσει εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους σε βιβλιοθήκες, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, σε φεστιβάλ κ.α. Έχει ολοκληρώσει διετή εκπαίδευση στην Εμψύχωση ομάδων με τη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας από το Ινστιτούτο Βιωματικής Παρέμβασης (NDI) στη Θεσσαλονίκη και έχει παρακολουθήσει πολλά εργαστήρια δημιουργικής γραφής (από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κ.α.). Λατρεύει το διάβασμα και γράφει ποίηση, διηγήματα και μεγαλύτερες ιστορίες που απευθύνονται σε νέους.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (Τμήμα Αρχαρίων)

Κάθε Πέμπτη

19:30 – 21:30

 

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα βασικά συστατικά της γραφής, θα πειραματιστούν με σκέψεις, κείμενα, βιβλία, ιστορίες μεγάλες και μικρές, με ποιήματα και εικόνες, με μελωδίες, όνειρα και εφιάλτες. Θα γνωρίσουν τα πιο καλά κρυμμένα χαρακτηριστικά του ήρωά τους, τα διαφορετικά επίπεδα πραγματικότητας, θα ταξιδέψουν σε αφηγηματικό χώρο και χρόνο και τέλος θα βάλουν τις λέξεις στη σειρά, έτσι όπως ποτέ μέχρι σήμερα δεν το είχαν κάνει. Θα γράφουν και θα διαβάζουν. Πολύ. Γιατί μπορεί η δημιουργία να μην διδάσκεται, η γραφή και η ανάγνωση όμως ναι. «Τα υπόλοιπα τα διδάσκει ο καθένας στον εαυτό του, όταν σκοντάφτει, πέφτει και σηκώνεται χωρίς σταματημό».
Στο όμορφο πατάρι του Alte Fablon, τα βράδια της Παρασκευής όλοι μαζί.
Στο τέλος της χρονιάς η πιο ενδιαφέρουσα του έτους συλλογή διηγημάτων.

 

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (Τμήμα Προχωρημένων)

Κάθε Παρασκευή

19:30 – 21:30

 

Η χρονιά που πέρασε έπλασε και έδεσε μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων. Μαζί ανακάλυψαν βασικά συστατικά της γραφής, πειραματίστηκαν με σκέψεις, κείμενα, βιβλία, ιστορίες μεγάλες και μικρές, με ποιήματα και εικόνες, με μελωδίες, όνειρα και εφιάλτες. Έγιναν μια δεμένη ομάδα, με νοιάξιμο και μοιρασιά, και ετοιμάζουν το βιβλίο τους.

Δεν σταματούν, όμως. Είναι ακόμη εδώ, για τη νέα χρονιά, για νέα κείμενα και νέες εμπειρίες. Από «αρχάριοι» γίνονται «προχωρημένοι». Μια ακόμη χρονιά ξεκινά στον όμορφο χώρο του Alte Fablon, τα βράδια της Παρασκευής όλοι μαζί.

Εμψυχώτρια: Καλλιόπη Πασιά

 

Σύντομο Βιογραφικό

Απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής, κατεύθυνση Συγγραφή, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην Επικοινωνία & στον Πολιτισμό. Υπήρξε υπεύθυνη εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής στη Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Εκπαιδευτικής Δράσης για τη Διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε Καταστήματα Κράτησης, ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση συλλογών με κείμενα μαθητών των ως άνω προγραμμάτων. Είναι υπεύθυνη Εκδοτικού Τμήματος και επιμελήτρια του εκδοτικού οίκου «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού». Από το 2018 εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στον πολυχώρο τέχνης Alte Fablon.

Συλλογικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει με κείμενα των μαθητών των εργαστηρίων του Alte Fablon υπό τη διδασκαλία της και με την επιμέλεια αυτών:

  • Δεκάλογος, 2018 – 2019
  • Στις πόλεις έχει τζιτζίκια, 2019 – 2020
  • Μην ξεχάσεις να θυμηθείς, 2020 – 2021
  • Σατυρικά-Πανδημικά_Αιρετικά-Ερωτικά, 2020 – 2021
  • Μια ακούσια συνθήκη ανωνυμίας, 2021 – 2022

Η ίδια έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές: «Πού πάει το λευκό όταν το χιόνι λιώνει;» (LIBRON Εκδοτική) και «Από το τέλος ξεκινά η αρχή» (Εκδόσεις Οδός Πανός) και το τελευταίο της βιβλίο είναι το «Οι ιστορίες της Κ» (Εκδόσεις Τρι.ενα πολιτισμού), ενώ διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές και σε σελίδες ηλεκτρονικών λογοτεχνικών περιοδικών.

 

Λέσχη Ανάγνωσης – Μεταφρασμένη Πεζογραφία 

Κάθε 1η Τρίτη του μήνα

19:30 – 21.30

 

“Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία.”

Αντρέι Ταρκόφσκυ

Μία Τρίτη τον μήνα, σε ένα πατάρι βγαλμένο από παραμύθι, άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο συναντιούνται για να συζητήσουν και να ταξιδέψουν στον κόσμο των λέξεων, των εικόνων, των εννοιών. Ένα βιβλίο το μήνα προς ανάγνωση, δεκαπέντε διαφορετικά βιβλία – σύμφωνα με τον Ταρκόφσκυ – προς συζήτηση. Μία λέσχη – καράβι, εστιασμένη στη μεταφρασμένη λογοτεχνία, που θα ρίχνει άγκυρα τα βράδια της Τρίτης στα λιμάνια του λογοτεχνικού κόσμου. Που θα ανακαλύπτει τα κοινά ή τις διαφορές του Κάφκα, του Κορτάσαρ, της Λισπέκτορ, του Σαραμάγκου, του Ντοστογιέφσκι και τόσων άλλων. Λιμάνια άλλοτε βαθιά και σκουρόχρωμα, και άλλοτε πιο ρηχά και διάφανα. Μία Τρίτη τον μήνα, η καρδιά της πόλης θα χτυπάει στο πατάρι του Αlte Fablon.

Εμψυχώτρια: Βάσω Καλαντίδου

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Βάσω Καλαντίδου σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και ιστορία της τέχνης στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια όμως την κέρδισε η συγγραφή. Το βιβλίο της “Στην πέτρα χαραγμένα” μπήκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο “Κουμανταρέα”, των Ελλήνων Συγγραφέων. Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τέχνης για εφήβους, καθώς και σε λέσχες ανάγνωσης. Έχει παρουσιάσει, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, βιβλία σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων. Πρόσφατα, κέρδισε το 2ο βραβείο σε Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Μουσείου D’ Orsey

 

Εργαστήρι Φωτογραφίας

Κάθε Δευτέρα

18:00  –  20:00

 

Με την καθοδήγηση του Θανάση Κριτσωτάκη, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη φωτογραφία ως τέχνη! Μέσα από παρουσιάσεις, προβολές και με εξάσκηση στους χώρους του Alte Fablon, ξεκινώντας από τις τεχνικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η φωτογραφία, θα ακολουθήσουν τις διαδρομές των καλλιτεχνικών ρευμάτων που την καθόρισαν και θα γνωρίσουμε φωτογράφους που επηρέασαν την πορεία της. Απώτερος σκοπός η προσωπική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία.

Εμψυχωτής: Κριτσωτάκης Θανάσης

 

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά από το 1986. Από το 1997 ξεκινά να ασχολείται και καλλιτεχνικά ως μέλος της ομάδας φωτογραφίας του Δήμου Τριανδρίας αρχικά και στη συνέχεια συμμετέχει στη δημιουργία της ομάδας “Δεκατρία” το 1999 και της ομάδας “Άτροπος” το 2001. Από το 2016 έως το 2018 υπήρξε ενεργό μέλος και δάσκαλος στο εργαστήριο φωτογραφίας της ομάδας “Π31”. Από το 2018 είναι βασικός συνεργάτης του πολυχώρου τέχνης Alte Fablon ως καθοδηγητής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φωτογραφικού εργαστηρίου του χώρου.
Συμμετοχές σε εκθέσεις: «Παιδικό και νεανικό πορτραίτο» (1998) (Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Τριανδρίας)/ «Ξεκίνημα» (1999) ομαδική έκθεση της ομάδας “Δεκατρία”/ Στο ΦΚΘ με την εγκατάσταση «Σιωπή»(2001)/ Ομαδική έκθεση της ομάδας “Άτροπος” στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Πανοράματος “Μια μέρα μια γιορτή” 2016 / Συμμετοχή με την ατομική έκθεση “Installations” σε σειρά δρώμενων στην οδό Παπαμάρκου – “Photografistas” 2016 περιοδεύουσα ομαδική έκθεση φωτογράφων από όλη την Ελλάδα • Θεσσαλονίκη Οκτ 2016 • Λάρισα Νοε 2016 • Κόρινθος Ιαν 2017 “Καρνάγιο – Στάση 1η” 2016 στο bar “oldFisherman” στα Λαδάδικα “Καρνάγιο – Στάση 2η”2016 στη γκαλερί της Π31 “Μια μέρα μια γιορτή ” 2017 συμμετοχή στην ομαδική έκθεση της Π31 με την εγκατάσταση “Κεραίες” στην οδό Παπαμάρκου. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η έκθεση μεταφέρθηκε στο καφέ μπαρ «Ηλιοτρόπιο». «Παπαμάρκου Street Party» Σεπτέμβριος 2017 συμμετοχή με την Π31 στα δρώμενα της οδού Παπαμάρκου. «Photografistas II ” / Ομαδική έκθεση στην TABYA με θέμα «τα υπόλοιπα είναι σιωπή» / «Μνημείο» 2018 (καλλιτεχνική επιμέλεια) Ομαδική έκθεση στο Alte Fablon «Γκλόρυ Νταίηζ» Μάρτιος 2019, έκθεση με αφορμη την ομώνυμη θεατρική παράσταση στο φουαγιέ του θεάτρου «Άνετον» /
«Δεκάλογος» Ιούνιος 2019, Έκθεση φωτογραφιών και κειμένων βασισμένη στον Δεκάλογο. Μια σύγχρονη ματιά στην χρησιμότητα των δέκα εντολών στη σύγχρονη εποχή. Επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «Δεκάλογος» με αφορμή την έκθεση.
Συμμετοχή στην έκθεση «IO RESTO A CASA» 14-16 Αυγούστου 2020 στο Σαν Τζοβάνι Βαλντάρνο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας / 21-31 Αυγούστου 2020 στο «Festival delle arti contemporanee», Villa Strozzi, στην Φλωρεντία, Ιταλία / 11 Σεπτεμβρίου-22 Οκτωβριου 2020 – Centro Cultural San Marcos- Τολέδο, Ισπανία.

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ.

Alte Fablon Πολυχώρος Τέχνης

Για εγγραφές, δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου (περιοχή Ιασωνίδου)

t: 2314014430

t: 6976760681 & 6977411991

e: altefablon@gmail.com

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Alte Fablon

Πολυχώρος Τέχνης

Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου, 54635, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 231 401 4430

Email: altefablon@gmail.com

Links: Website, Facebook, Instagram, Website

Προβολή στους Χάρτες Google

(περιοχή Ιασωνίδου)

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.